HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Projekt Pukor & Trumpeter. Dagboken
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 71

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/01/28 :  10:34:40  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
@Soundbrigade
Jag har nog en liten gårdstomte i mitt andrajag
Jobbar fn. med IT system och behöver i mellanåt få landa. Det finns då få saker så helande som att skapa i trä. Fokusera på det praktiska .
Ek är ett fantastiskt trevligt träslag att jobba med. Homogent, lagom hårt för de flesta verktyg och skapligt formstabilt. När dimensionen börjar hamna upp mot denna (25mm) så får man acceptera att den i viss grad lever sitt eget liv. Försöker man hålla emot dess naturliga rörelse (krympning) så spricker den. Ek krymper med ca en halv procent i längd- och 5-10% i tvär-riktning från sågat till tort tillstånd. Det betyder att om denna plint skulle byggts i nysågat virke, så skulle det bli en glipa på ca 10-15 mm mellan lock och sarg när virket torkat, dvs helt otänkbart. De årliga rörelserna i en torr ek är betydligt mindre vilka kan accepteras om man tänker till lite. En lösning är -som i detta fall, att man använder stavlimmade skivor. Om dessa byggts av en kunnig tillberkare, så vänder denne ådringen i stavarna så formändringen tar ut varandra.
Krympningen från sågat virke till tort sker omvänt exponentiellt. Det går fort i början, men avtar på slutet. Handgjorda möbler i homgent trä kan därför ha lagrats i 10-tals år innan det anses vara fint nog att bygga med. I dag finns även torkar som kan accelerera denna process, även om många hävdar att detta riskerar spräcka virket.

Åtskilliga gånger har jag sett högtalarlådor byggts i homogent trä, för att ett halvår senare haft stora sprickor i sig. Att använda plyfa (korslagd fiberriktning) eller en dörd MDF är aldrig fel, även om de saknar känslan av riktigt trä.

Jag använder uteslutande återvunnet material. Dels för att det (oftast) är gratis. Men också för att det är några år gammalt och därmed relativt torrt.
En viss rörelse är dock ofrånkommplig, och perfektionisten tar då med denna rörelse i beräkningen. T.ex. så kan man låta locket till lådan ligga löst, förankrad enbart med skruvförband från undersidan. Men just i en plint så vill man ju att lådan skall vara så homogen som möjligt, för att dränera bort vibrationer. Därför limmade jag locket i sargen, och även tätade spalten med hård fogmassa.

Jag tror att denna ek krympt färdigt. Men den fuktvariation som sker Sommar/vinter kan man inte göra så mycket åt. Därför tänkte jag avvakta lite med ytbehandling tills man ser hur lådan beter sig över tid. Krymper den mycket på vintern så kan mindre sprickor vara mindre iögonfallande om lådan får behålla sin trästruktur, dvs olja eller vax. Är den stabil så kan man leka med högblank finish

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/01/28 11:33:39
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2020/01/28 :  13:37:59  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Eke kan man betsa fint också, det kan man björke också. Naturbjörk blir lite 50-talstråkig när den gulnar.

Kan man "hålla inne" resterande få procent fukt med olja eller vax? Båda ytbehandlingarna inom parentes kan ju poleras upp till en fin glans.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/01/28 :  20:29:42  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
@Soundbrigade
Ja, bets blir ofta väldigt snyggt på ek. Andra träslag, som till exempel fur suger bets och blir ofta flammig.
Viss ek kan ha en väldigt fin ådring som man gärna vill framhäva.
Shou sugi ban (bränna fram ådringen) funkar bra på fur, men blir bara bajsbrunt på ek. Då är det bättre att betsa hela lådan svart och sedan skrapa bort så mycket bets man kan med skrapa eller rakblad. Kvar blir en mörkare ådring med naturlig ek på resten. Jag har gjort detta tidigare och då betsat eken i lite mahogany-brunt. Med lite matt lack på detta så der det väldigt snyggt och naturligt ut.

Jag tror vax och olja håller kvar fukthalten till en viss del. Åtminstånde fördröjer den uttorkningen så sesongsvariationerna inte hinner med att fullständigt torka ut virket. På djupet så tror jag viret får den fukthalt som klimatet erbjuder över sikt. Och med varm elektronik i lådorna så torkas den ständigt. Ibland så spricker den. Det är nog bara att acceptera

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2020/01/29 :  01:23:27  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
kan inte sova men angående att försöka hålla in fukten i träet går inte men naturen hittar alltid kryphål. Att förvara trä länge för att ner fuktigheten tar tid för att få ett möbeltorrt trä 6-8% tar tid bästa man kan göra är att samla över några år och ha det torrt, en bekant förvarar sitt uppsågade trä under en altan som är regnskyddad med god ventilation.

Ett tips om man har ett fuktigt trä som man vill spara till något roligt är att limma ändträet tjockt (båda)då tvingar man fukten ut genom längsgående fibrerna istället för via ändarna avfuktningen blir jämnare också. Har man utrymme under tak utomhus kan man luta virket mot väggen då hjälper gravitationen till och drar ut fukten men det tar ca 5-10år beroende typ och tjocklek.

Jag försöker använda olja som ytbehandling när det bildas mycket värme då spricker det inte som om man använder lack.

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/01/29 :  08:12:49  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Att trä lever får man bevis på i de laxstjärtar jag använder. Efter ett par timmar i garaget ligger dessa sömmlöst mot eksidan. Men efter ett dygn inne i huset (med en annan luftfuktighet) så kan man känna antydan till nivåskillnad just i övergång mellan eksida och laxstjärt. Denna rörelse är något man måste räkna med (till skillnad från döda material).




Provmontering av verket i plinten. Allt ser ut att passa . Tejpen är för att märka ut var tonarmen skall monteras. Jag drar ett vinkelrätt streck över plinten. Sätter sedan en passare med längden 222mm (tonarmens effektiva längd) och ser var denna korsar strecket. Flyttar strecket och gör om proceduren tills tonarmen hamnar mitt i plintens höjdled. Detta för att vara säker på att armvikt eller annat senare tar i en plexihuv.


Plintens botten ligger på en avfasning i ramen, och är skruvad till denna. Bottenplattan är i samma ek som övriga lådan. Men då denna har sin fiberstrur i plintens längdriktning, så tenderar denna att böja sig, när virket torkar. Jag ville därför tillverka ett par fötter av tvärgående reglar, som - fastskruvat i bottenplattan, motarbetar denna böjning. Jag hade tänkt att dessa ben skulle bli svarta, varför det ej var nödvändigt att använda ek. Så det fick bli rödbok i stället. Boken är hård och väldigt formstabil så jag tänkte den skulle passa väl till ändamålet.

Mellan reglarna monteras ett 1" polerat aluminum rör för att visuellt bryta av mot allt trä. I reglarna borrades 20 mm bottenhål där 4st 20,5mm stålkulor skall pressas ned. Kulorna kommer mao att bli kontaken med underlaget. Innan någon ropar -tre ben! så valde jag fyra efterssom plinten blir rätt så hög, och annar riskerar tippa. Jag klurar dock på att sätta in en justeringsskruv från ovansidan som pressar på kulan, så man kan väga av så plinten står plant, samt att inget ben står i luften

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/01/29 08:19:29
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/01/30 :  07:48:02  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Rejält trä är trevligt, men ibland blir trä lite bulkigt att montera saker i. Jag valde därför att göra monteringsplåter för RCA-kontakter, jordning och IEC-brunn.
Dessa tillverkades av 2mm aluminiumplåt som sedan polerades. Slutligen lägger jag ett par lager bilvax på dessa som försluter aluminiumens porer. Det gör att den inte ärgar eller färgar av sig.


Det är inget jag rekomenderar, men 2mm aluminiumplåt går faktiskt att såga med sågklinga- Jag monterar en gammal sliten fintandad klinga, och är sedan väldigt försiktig vid matningen. Ögonskydd är obligatoriskt, efterssom varma spån sprätter och kan göra stor skada. Hålen borrades och filades slutligen till sin slutliga form.
Detaljerna monterade


"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/01/30 07:51:15
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/01/31 :  08:09:05  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Jag valde att fälla in plåtarna i plinten och fräste därför uttag i plinten. Enklast att göra dessa fräsningar är genom att sågfa till maller och anväbda en styrhylsa på fräsen. Till mallar använder jag gamla överblvna bitar av clickgolv. Lättsågat och hårt.




Ett visst spel i uttaget är motiverat, så man senare slipper en tajp passning om plinten skall ytbehandlas



"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

peterh
Semesterfirare

1056 Posts

Posted - 2020/01/31 :  09:25:33  Show Profile Send peterh a Private Message  Reply
Vackert !
Kommer denna att visas på DIY ?
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/01/31 :  11:17:00  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
@Peterh
Jag vet inte ännu.
Om jag får tid/möjlighet att deltaga så visst kan jag ta med någon pryl. I annat fall så får du (eller någon annan) höra av sig när du är i Örebro-trakten, så kan jag dema lite

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/01/31 11:31:38
Go to Top of Page

maal
Member

791 Posts

Posted - 2020/02/01 :  12:32:14  Show Profile Send maal a Private Message  Reply
quote:
Till mallar använder jag gamla överblvna bitar av clickgolv. Lättsågat och hårt.


Tack för tipset

DIY och rör.
Go to Top of Page

nisseW
Member

531 Posts

Posted - 2020/02/01 :  13:28:29  Show Profile Send nisseW a Private Message  Reply
Apropå 3 eller 4 fötter, ateljéstativ har ofta 3 fasta fötter+en ställbar fot,
alltså 3+1. Ger samma stabilitet som 3 fötter men med en större bas.

Blufföretag är ingen bluff, de finns i verkligheten!
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/03 :  08:15:28  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
@NisseW Japp, det blir nog ett litet omtag när det gäller fötterna.

När placeringen av tonarmen är bestämd frästes ett uttag i plinten. Uttagen är placerat för att senare kunna montera armar av olika längd


En sk. Armboard tillverkades av 30mm ek. på denna en 25mm kloss med uttag för tonarmen. Här valde jag att lägga fiberriktningen korsad, för att motverka att stycket senare böjer sig.





I armboarden monterades M5 insatshyllsor i mässing för att senare montera tonarmsbasen i

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/02/03 08:17:39
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/04 :  07:52:32  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Armboarden monteras inuti plinten med 6st skruv


Från ovansidan tillar den upphöjda delen fram


Stabilt..



"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Schack
Member

269 Posts

Posted - 2020/02/04 :  12:39:42  Show Profile Send Schack a Private Message  Reply
Som alltid, högsta kvalite på dina byggen.
Har själv en Lenco med pilbågspil arm, så man skulle kanske kopiera din snygga låda.

Per

Varför köpa något.när man kan bygga det själv.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/04 :  14:36:24  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Tack Per.
Japp. Lägg upp lite bilder på ditt bygge. Mer sådant här på HF

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/05 :  08:08:14  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
För att få hålbilden exakt rätt använde jag tonarmesbasen som styrgigg, vilket visade sig vara perfekt. Armen passar utan minsta antydan till brytning eller snedmontering. Sånt är skönt, för det känns inte bra att "tvinga" saker på plats.


Armen monterad på armboarden




"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/02/05 15:50:41
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1755 Posts

Posted - 2020/02/05 :  17:01:22  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
Och jag som trodde det äntligen var dags för projekt "tonarm i trä"!
Men jag bugar mig för ditt detaljarbete! Proffsklass, eller som de uttrycker det på ett annat forum, Referenz-Fertigungsqualität!

Fråga, eftersom drivverk och tonarm är direktmonterat i plinten, hur har du tänkt att lösa vibrationsproblematiken? Eller du kör utan?

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, NCore, Marantz och Yamaha!"
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/05 :  19:39:20  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
@Amatören
Tack för fina ord.
Det tidigare tonarmsprojektet var mest en test. Jag tyckte jag lärde mig en del och tror version 2 blir bättre. Men listan av saker som skall göras är lång så jag tvingas välja.
Så fort byggandet övergått i ett måste, så försvinner skaparglädjen.

Att lyfta ut armen från Lenco-chassit t till plinten är en ganska stor skillnad. Att dessutom sätta den i en separat enhet (armboarden) ytterligare fjärmar den från eventuella motorvibrationer. Man kan ju även lägga en dyna av något dämpande material mellan dessa om det skulle behövas.
Armboarden är ju en ganska rejäl bit, varför massan i sig borde göra den stum, även utan en stum fog mot plinten. Armboarden är alltså endast skruvad mot plinten. Inte limmad.

Jag klurade på att bygga en separat enhet som enbart armen satt monterad på. Men tyckte att detta riskerade bli väldigt opraktiskt, då. Jag har flera skivspelare och vill kunna byta.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1755 Posts

Posted - 2020/02/05 :  20:52:44  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
Tackar för uttömmande svar!
En liten fråga till, hur motverkar du att utifrån kommande vibrationer, som fotsteg, svajiga golv, rejäla bastoner, riskerar att återkoppla systemet (självsvängning) med obehagliga följder?
Litar du enbart på massan, ca 60kg, eller har du några andra knep?

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, NCore, Marantz och Yamaha!"
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/06 :  08:47:47  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Jag tror man skall skija på vibrationer och svängningar/gungningar.

Vibrationer -alstrade från motor, lager och pickup-friktionen försöker jag dränera till en stor massa, medan svängningar/gungningar från golv kräver någon form av flytande (fjädrar etc.) upphängning. I mitt fall så har jag ett fd. mätbord från ett mekaniskt mätlabb som skivcspelarmöbel. Skivan är 120mm tjock i diabas (Svart ganit) som lägger ytterligare ca 60-70 Kg till den dränerande massan. Syftet med sanden är inte bara att öka massan. Det är också ett sätt att tillföra dämpning. Detta är inte säkert att det skall vara så högt som möjligt utan kan komma att behöva trimmas in. Ett 100% resonansdött verk känns ju riktigt, men jag tror att man i verkligheten vill ha rätt ton på grejjorna, och då är det inte säkert att verket skall vara så dött som möjligt



Problemet med svängningar/gungningar är något som främst drabbar de som har ett verk där man går, hoppar eller dansar framför sin skivspelare, något som jag inte har problem med.
För de som har detta, så skulle jag nog snarare rekomendera en vägghängd hylla.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/02/06 08:53:31
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/06 :  09:16:16  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Det börjar bli dags att provmontera alla delar. Nätbrummen monteras utifrån, varför jag valde en nätbrunn med skruvade ansltningar, som är enkel att montera/demontera.


När den nakna ledaren skall isoleras så används krypslang. Billigare PVC-isolerad kabel är dock lätt att bränna sönder, varför jag skyddar den med en liten papperslapp


Internakablaget från tonarmen var för kort för att kunna dras ända till RCA-kontakterna. Jag använder så tunn homogen isolerad koppartråd jag kan finna till detta. Ett knep för att avisolera tråden är att bränna den isolerande lacken i lågan på ett värmeljus. Tången fungerar som en värmesänka för att kontrollera hur lång upp på kabeln som lacken bränns.


Jag drar sedan några tag med en fin smärgelduk och den brända lacken avlägsnar sig


Trådändarna förtennas

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/07 :  08:51:00  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Jag har klurat lite på fötterna och beslutade göra det hela lite annorlunda. Tillverkade några klossar i ek. Borrade ett 20mm bottenhål från ena hållet och ett 10mm hål från det andra.


10mm hålet gängades upp till M12


För att slippa uppbrytningar i den övre ytan borrades en liten hylla på ett par mm


Tanken är att från ena sidan pressa in en 20mm rostri kula som fot. Från andra hållet en ställbar stopskruv som bestämmer kulans utstick

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2020/02/07 :  11:14:48  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Nätbrunnar för skruvmontage är , medan de där för snäppin-montage är . Alltid får man hålet 0,5 mm för stort så brunner glappar i hålet.

Det var ett tips från en gammal HF-medlem hur man avisolerade lackad CU-tråd. Man värmde med öppen låga och doppade sedan i T-röd.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/07 :  11:42:06  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
quote:
Det var ett tips från en gammal HF-medlem hur man avisolerade lackad CU-tråd. Man värmde med öppen låga och doppade sedan i T-röd

Tack för den. Det skall provas.
När tråden blir riktigt tunn så vore det bra att slippa smärgelduken

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2020/02/10 :  07:53:15  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Jag gjorde ett litet omtag på fötterna. Iden med stoppskruv och en stålkula behölls, men då jag villa ha fötter längst ut i plint-hörnen, och ha möjlighet att justera dess höjd, så fick det bli lite modifirering


Kulan går trögt, men är enkel att justera med stoppsktuven


Bottenpolattan i ek borrades med försänkta hål


på dess ovansida limmades och skruvades reglar i bok för att inte plattan skulle kröka sig
]

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2020/02/10 07:56:02
Go to Top of Page
Page: of 71  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.69 sekunder. Snitz Forums 2000