Author |
Topic |
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
Posted - 2010/11/06 : 14:30:38
|
Jag provade att söka, men det verkar inte som att det existerar någon tråd med matrecept här på hifi-forum.
Då tycker jag det är dags att starta en.
Jag börjar med ett recept som jag stötte på i slutet av -90-talet och provade att laga då. Jag följde det hyggligt väl, köpte tom en Hank-williams-skiva , (ingen favvoskiva sedan dess, kan jag lugnt påstå).
Recepet är riktigt kul att läsa och den färdiga grytan är en mycket trevlig upplevelse för chiliälskare.
http://hem.passagen.se/cnilsson/recept2003/rec024.htm
Hela deras receptsamling återfinns på: http://hem.passagen.se/cnilsson/recept2003/ |
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2010/11/06 : 15:16:26
|
M-m, jag tycker ditt recept skulle passa in alldeles förträffligt här.
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=73501
//byZan
|
"Att lyssna är berikande - att berika är att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper"
Mina system...
Huvudsystem Dan D#8217;Agostino S250 / Dan D#8217;Agostino HD Preamp / Lumin X1 / Clearaudio Master Reference, Absolute Inside, Goldfinger v2 / Roon Nucleus / PS Audio P20 / TAD Reference One / Stillpoint Ultra 5 Andrasystem Absolare Signature Integrerad / Lumin S1 / Nucleus - Roon / TAD CR 1 /PS Audio P10
Hemma hos reportage...
HiFiForum Magazine
|
|
|
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
Posted - 2010/11/06 : 15:26:55
|
Ja den tråden hittade jag ju inte, då jag inte sökte bland låsta trådar.
Men då den är låst kunde jag ju knappast heller lägga in "mitt" recept där.
Bra att det numera finns en länk här till den tråden. |
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2010/11/06 : 15:33:35
|
Aha, var den låst, det missade jag, sorry |
"Att lyssna är berikande - att berika är att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper"
Mina system...
Huvudsystem Dan D#8217;Agostino S250 / Dan D#8217;Agostino HD Preamp / Lumin X1 / Clearaudio Master Reference, Absolute Inside, Goldfinger v2 / Roon Nucleus / PS Audio P20 / TAD Reference One / Stillpoint Ultra 5 Andrasystem Absolare Signature Integrerad / Lumin S1 / Nucleus - Roon / TAD CR 1 /PS Audio P10
Hemma hos reportage...
HiFiForum Magazine
|
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
|
PG Jeppsson
100.000-klubben
7768 Posts |
Posted - 2010/11/06 : 18:07:21
|
Konserverade trådar .....
Recept är aldrig fel, visa gärna bilder på resultatet. |
Är numera säljare av biostimulerande grejor.....
Är lagliga grejor.......
HiFiForum.nu det kloka forumet.
|
|
|
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
Posted - 2010/11/19 : 15:26:11
|
Dagens lunchbryderi !!!
Blev kylskåpsrensning.
OK, ca 400 gr köttfärs finns, men vad ska jag mixtra ihop runt detta?
Hmm, en halv burk soltorkade tomater står där och ser övergivna ut, har även en halv paprika kvar. OK, då får det bli någon köttfärsröra med ris. Kokar 4-6 portioner ris med en grönsaksbuljongtärning i iställer för salt.
Hackar en vitlöksklyfta fint och tar all lök jag hittar i kylskåpet, som visar vara ca 1/8 dels rödlök. Fräser vitlöken och grovt hackad lök försiktigt i olivolja (blir nog exakt samma med matolja/rapsolja/smör whatever). Skulle dock gärna haft mer lök, en hel liten gul eller röd lök eller en halv stor. Men tog som sagt allt jag hade hemma. Sen i med köttfärsen. I med lite salt, peppar och paprikapulver, sen hackad paprika och en burk kikärter och den soltorkade tomaten i små bitar. Man kan säkert ta någon sorts bönor eller kanske vattenkastanjer också istället för kikärtor.
Och jag tyckte det blev riktigt gott, men vardagsenkelt.
Och bilder efterlystes ju. |
Edited by - Mickel-mackel on 2010/11/19 15:27:58 |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/11/19 : 16:28:33
|
Om ett par veckor har svampklubben gourmetkväll. Man ska ta med sig någon svamprätt som alla ska kunna smaka på. Jag har funderat på att göra en svampost och bre på tunnbröd och göra rullar av dem. Tänkte bryna rödgul trumpetsvamp eller torkad sandsopp med finhackad lök och röra ner i cream cheese, helst gjord av getmjölk.
Vad tror ni? Blir det bra? Jag har aldrig provat men det låter som om det skulle kunna smaka gott.
|
Waf, Waf!
|
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2010/11/19 : 19:16:08
|
Verkar bra Marina!
Kör på trumpetsvampen. Men idén med tillställnigen är kanske att visa att även lite mer rustika svampar kan bli smaskigt. Jag skulle dessutom uppskatta om svampen var riktigt finfördelad, typ körd i mixer eller med kniven i en matberedare.
Funderat på att spetsa med en aning sherry eller madeira?
/Jörgen G
PS Jag är glad att du inte försöker göra stuvning på citrongul slemskivling. Min fru har fått det serverat. Det var det hittills näst äckligaste hon ätit i sitt liv. (Det äckligaste var harterrin gjord med färska enbär istället för de i receptet angivna torkade) /DS |
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
Edited by - Jörgen_G on 2010/11/19 19:21:46 |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/11/19 : 22:52:00
|
Ja, finfördelat låter bra. Sherry är ju gott i svampsoppa så varför inte? Torkad sandsopp sägs smaka murklor när den tillagas, och jag har lyckats torka lite i år, så det blir kanske en rulle av varje sort.
Citrongul slemskivling tycker jag inte om i någon form, men jag är hemskt kräsen när det gäller svamp. |
Waf, Waf!
|
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2010/11/19 : 23:15:24
|
Marina - jag har fått anrättningen på citrongul slemskivling korrigerad. Det var piroger som var fylld med ävjan. Men det spelar ju tydligen ingen roll för din del. Men andra bör ju varnas.
Att torkad sandsopp skulle reinkarnera som murklor har vi aldrig hört om. Men det är klart, de växer ju på snarlika ställen så varför inte...
För övrigt har Inger ett tips för blodriskor. De växer - som du säkert redan vet - i ung tät granskog och vissa år i massor.
Blodrisksoppa
Ingredienser ca 1l Blodriskor - små fina. 2msk smör 1 liten-medelstor gul lök
5dl kräftspad eller 5dl fiskbuljong + dill
3dl vispgrädde ev 1/2dl vitt vin eller 1msk torr/halvtorr sherry
ev toppredning salt och vitpeppar
Gör så här 1. Fräs lök och den småskurna svampen i smöret tills all vätska är borta
2. Tillsätt kräftspad/fiskbuljong, grädde och ev vin/sherry - koka upp 3. Låt sjuda minst en timme, ty svampen är svårsmält annars 4. Tillsätt eventuellt toppredning - behövs inte alltid, ty svampen kan reda sig själv 5. Om fiskbuljong används - tillsätt dillen hackad 6. Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd.
/Jörgen G |
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
Edited by - Jörgen_G on 2010/11/19 23:27:04 |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/11/20 : 08:27:17
|
Blodriska brukar jag använda i soppa men aldrig med fiskbuljong! Det ska jag testa nästa år. Tack! |
Waf, Waf!
|
|
|
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2010/12/20 : 16:39:00
|
Hakar på julmatstemat med att tipsa om något jag fick häromdagen som min flickvän tillagat. Jag har därför inte det exakta receptet
Torskfile, med panering där ströbröd ersatts med smulade pepparkakor. Ädelostsås (vi använder kvibilles gräddädel) Dillkokt potatis
Its as simple as that, och mycket gott. |
Min anläggningstråd |
|
|
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
Posted - 2010/12/20 : 16:49:34
|
Ahhh, måste provas.
Lät skumt , men det tyckte jag också att pepparkakor, grönmögelost samt glögg gjorde. (kvibille passar bra här också) Fast denna smakkombination är ju en femetta. |
|
|
jari
RödaTråden vinnare
4459 Posts |
Posted - 2010/12/20 : 16:53:43
|
quote: Nu så här i jultider måste jag ju bara tipsa om kyckling i julmustsås. http://www.recepten.se/recept/kyckling_i_julmustsaas.html Ett tag sen jag lagade den, otroligt gott. Det får bli någon av mellandagarna för vår del, bestämmer jag nu.
Det åt jag igår,kan varmt rekommenderas.
|
Dared VP 845 förstärkare,Shuguang WE845,RCA vt231,Raytheon 6072A rör,Marantz cd6007 cd-spelare,Technics SL1500c skivspelare,AT VM 540ML pickup,Ino pi60s med es dämpmaterial högtalare,Diy silver sexfläta signalkabel,KLEI Classic Harmony rca-kontakt,Diy silver sexfläta + Fyrfläta enkardelig kopparkabel utan kontakter högtalarkabel,2 fyrflätor med enkardelig ledare,2 ledare till fas och nolla,4 till jord,med kopparkontakter nätkabel,Gigawatt PF-1E nätlist.
Sursill "Farligt käckt"
|
|
|
Figge
200.000-klubben
2175 Posts |
Posted - 2010/12/20 : 18:22:08
|
Det första receptet var publicerat i Expressen i slutet på 80-talet. Redan då en höjdare, tror att det var någon musikskribent. Resultatet blev ett glatt gäng spelande musik på hög volym i takt med att tequilan rann genom struparna. |
Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable. Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12. Lyssna på bra musik med god mat Cykling och randoné på skidor.
|
Edited by - Figge on 2010/12/20 18:30:19 |
|
|
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
Posted - 2011/04/20 : 16:13:13
|
Jag har köpt en bit hel rostas-file. Vill grilla i morgon. Har bl.a. en flaska liquid smoke att tillgå.
Är sugen på att lägga den i någon marinad redan i kväll.
Kan någon tipsa mig om något roligt/trevligt. |
|
|
Labbe
Medlem, HiFi Norr
2052 Posts |
Posted - 2011/04/20 : 16:33:58
|
Pulled pork
Det här är ett riktigt "långkok", men det är värt tiden det tar.
Det här behöver du : 1,5 kilo karré, bog el. skinkstek av gris
0.5 dl olivolja 0.5 dl ketchup 1 msk rödvinvinäger 2 msk råsocker 1 msk harissapasta 2 vitlök solo 1 tsk spiskummin 1 msk nymalen svartpeppar 1 msk Tony#180;s krydda Salt
GÖR SÅHÄR : Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock som tål ugn. Gärna emalj eller lergryta men gjutjärn funkar också! Stek i ugnen ca 5-6timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar). Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du i lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka!
När du tagit ut grytan kan du låta den svalna något innan du börjar dela köttet. Enklast är absolut med händerna. Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att #8221;pilla#8221; lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet i grytan, blir det för mycket vätska är det bara att hälla bort lite. Smaka av med vad som nu kan tänkas behövas. Mer chili, tony#180;s, peppar, spiskummin en skvätt ketchup etc etc#8230; Servera sen precis hur som helst gärna i pitabröd med sallad.
|
In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates.
Ansvarig för EleganZe Project
|
Edited by - Labbe on 2011/04/20 16:36:29 |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2011/04/26 : 12:42:36
|
Finsk sommarsoppa
75cl Koskenkorva 1st blommig djuptallrik
|
|
|
JonasY
Member
1019 Posts |
Posted - 2011/04/26 : 15:25:16
|
Mickel-mackel, för sent men, att grilla en hel bit på så låg temperatur som möjligt så länge som möjligt kan göra den enklaste styckdetaljen helt ljuvlig. Minns en bit fransyska jag grillade förra sommaren på detta vis, slängde även ner lite whiskey-rökspån på kolen och det är en av de godaste köttbitarna jag någonsin käkat, om än lite seg. Ha bara koll på tempen så den inte blir torr ... |
Music Streamer+ > Musical Fidelity A1 > Ino Audio pIP |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/04/26 : 15:38:22
|
Vad hungrig man blir.................................. ..........och........ och....... och snurrihuvudet av den Finska Sommar soppan. |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Labbe
Medlem, HiFi Norr
2052 Posts |
Posted - 2011/04/26 : 15:57:41
|
Nu behöver ni jobba lite. Receptet är på engelska och maträtten är en filipinsk köttgryta.
Adobo
1/2 kilo pork, cut in cubes 1/2 kilo chicken, cut into pieces 1 head garlic, minced 1/2 yellow onion, diced 1/2 cup soy sauce 1 cup vinegar 2 cups of water 1 teaspoon paprika 5 laurel leaves (bay leaves) 4 tablespoons of cooking oil or olive oil 2 tablespoons cornstarch 3 tablespoons water
Cooking Instructions In a big sauce pan or wok, sauté garlic and onions on cooking hot 2 tablespoons of oil. Add the pork and chicken to the pan. Add 2 cups of water, 1/4 cup of soy sauce, vinegar, paprika and the bay leaves. Bring to a boil. Cover and simmer for 30 minutes or when meat is tender. Remove the pork and chicken from the sauce pan and on another pan, heat cooking oil and brown the pork and chicken for a few minutes. Mix the browned pork and chicken back to the sauce and add cornstarch dissolved in water to thicken. Bring to a boil then simmer for an additional 5 minutes. Serve hot with the adobo gravy and plain rice.
Cooking tips You have the option to add crushed ginger to the onions and garlic when sautéing. Ginger adds a unique flavor to your pork/chicken |
In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates.
Ansvarig för EleganZe Project
|
|
|
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
Posted - 2011/06/10 : 17:55:43
|
Och nu ska vi strax äta fläskotletter marinerade i: Chilisås Mörkt öl (nästan en porter) Liquid Smoke Flytande honung vitlök Salt svartpeppar Soja Citronsaft
Till dessa serverar jag potatisklyftor och en sås/salsa av: chilisås (Heinz) charlottenlök röd paprika olivolja senap vitlök liquid smoke salt och svartpeppar balsamvinäger
Snart vet jag om det blev gott.
Mängderna av de olika sakerna i marinaden och salsan vet jag inte, då jag i vanlig ordning häller i lite på måfå. Men om någon vill veta kan jag försöka ge en uppskattning. Skriv en rad och fråga i så fall. |
|
|
Klas
Member
188 Posts |
|
Mickel-mackel
RödaTråden vinnare
4935 Posts |
Posted - 2011/06/22 : 19:21:50
|
Experiment på gång.
Nästan helt utan min förskyllan hamnade det ett paket med chilifrukter hemma. Sivri paprika, mild sak som inte är så jättemycket starkare än en paprika.
Nu har jag av ren experimentlusta kokat två st ett par minuter i vatten + vinäger och de två andra är råa.
Kärnat ur, och fyllt med dels cheddarost + cayennepeppar + svartpeppar + heinz chilisås. Dels med chevreost + svartpeppar.
Grillar i ugnen just nu, snart vet jag hur det smakar ...
|
|
|
Topic |
|