Author |
Topic |
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 17:16:40
|
Egengjord majonäs är förbaskat gott!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
B-200
fd. asimov66
4687 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 18:24:01
|
JUPP!! |
.....Med reservation för subjektivitet och stavfel |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 18:40:29
|
Jo, det kan Du skriva upp, Pär.
Framför allt väljer Du själv, vilka råvaror Du föredrar att använda.
Men man får se upp med oljan. Felaktig olja får majonnäs att smaka en aning "besk".
Riktigt god majonnäs kan sedan smaksättas efter behag. Och uppfinnings rikedomen får man använda till oändlighet.
Det är lite pyssel att vispa ihop majonnäsen. Men det är absolut värt att lära sig det "hantverket".
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 18:51:43
|
Jag inspirerades av Morberg: ägg, senap, citron och olja direkt från kylen ner i samma bunke. På med stavmixern och PANG är den klar. Smaksätt med lite vitpeppar och i mitt fall vitlök och bladpersilja så är aiolin klar till förätten!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 19:21:35
|
Det låter kanon fint, Pär.
Man ska se själva "majonnäsen" som en "stomme", att bygga vidare på.
"Sauce verte", "Sauce ravigate", "Sauce remoulade" "Sauce tartar", "Sauce andalouse", "Sauce chantilly" [Såserna har "svenska" namn också.]
Dessa såser är "klassiker" med majonnäs som grund.
Kör du utan "vinäger" när Du gör Din majonnäs? |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 20:00:48
|
Kör med citron eller lime-saft. Har dock inte varit religiös - saknar jag citron tar jag vinäger istället.
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 20:09:47
|
Det låter gott!
Ska testa med citron utan vinäger nästa varv.
Har Du någon "favorit" till grillat kött?
[Tur att man inte har anlag för övervikt] |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/10 : 21:35:39
|
Njäee...är ingen storkonsument av majonäs av själ som kopplas till vikten. Tror aldrig jag gjort majonäs till grillat...
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
soundbrigade
Semesterfirare
7879 Posts |
Posted - 2010/09/11 : 11:46:43
|
Det var ett sekel sedan det vispades ihop en majonäs här hemma, men det är en OÄÄÄÄÄÄÄÄÄNDLIG skillnad på maionaisse maissonaise (huset majonäs) och FELix eller Findus-majonäs. Vi köper bara majonäs i "immigrantbutiker"; det är nog det närmaste den riktiga varan man kan komma.
Nu kom jag på varför jag vill ha en stavmixer ... |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2010/09/11 : 12:32:42
|
Egen majonäs... måste prövas, har faktiskt aldrig gjort det själv. |
Min anläggningstråd |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/11 : 13:01:31
|
Kul grabbar!
1 äggula, 1-1#189; dl olja...jag lyckades bäst med rapsolja. Dijonsenap funkar bra (även om det är svårt att stava till)!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
bibl
100.000-klubben
987 Posts |
Posted - 2010/09/11 : 13:20:17
|
Dijonsenap är ju givet, mycket godare smak. Olivolja bör undvikas blir en konstig besk smak på majon då, föredrar helt klart en neutral rapsolja. |
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/11 : 16:08:02
|
Hej testa även att göra Bearnaise och Hollandaise-sås. Är inte så särskilt stora skillnader mot när man gör majonnäs. Skillnaden ligger i att man vid majonnäs använder olja medan man i bearnaise och hollandaise-såser använder smör.
Sedan ligger skillnaden mellan hollandaise och bearnaise i att man i den tidigare använder citron medan man i den senare använder vinäger och dragon.
Har gjort båda varianterna men risken med bearnaise är att vinägern riskerar att slå över om man använder för mycket. Om såserna skär sig är det lätt hjälp genom att röra ihop en ny äggula och blanda i under rörning. MvhKristofer
|
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/11 : 19:08:14
|
Kalasbra! Vad ger smöret för skillnad jämfört med oljan? Rapsoljan är ju i princip smaklös...Å smör smakar fett med lite salt i? |
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 08:35:42
|
Hej Per jo det vet jag faktiskt inte. Men det skulle kunna bero på att smöret tjocknar när man kyler det samt även det att oljan ger en liten bismak.
Om du vill få hollandaisesåsen att bli tjockare kan du med fördel sätta in den en stund i kylen. Ger en större skillnad än vad man tror.
Vilket förmodligen beror på just detta att smöret stelnar när man kyler det vilket inte är fallet med oljan.
Var på Gunneboslott igår och hälsade på kocken Rune Calvhansen som gav uppslaget om hur man enkelt kan göra dessa såser.
Och det är tackvare honom som jag lärt mig.mvhKristofer |
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 08:41:22
|
Men som med så gott som allt så är det ju en smaksak.Jag har inte gjort majonnäs. Jag har dock gjort de två såserna men andra i familjen har med gott resultat gjort just majonnäs.MvhKristofer |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 08:41:42
|
Det får bli praktiska prov vid nästa grillning, helt enkelt! "Börnäs" på olja. |
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 08:48:55
|
Nej jag tror faktiskt inte att Bearnaises blir bra om man inte använder smör.Finessen ligger i att man får vara på sin vakt när man vispar ihop smöret med äggen. Vispar man för kort tid är risken att det skär sig och man får börja om. 2 minuter till 4 äggulor och 200 gram smör. Försök att inte få med för mycket av bottensatsen i kastrullen. Ger en viss bismak men man bör helst ha lite av den ändå.mvhKristofer |
Edited by - whiskyman on 2010/09/12 08:49:43 |
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 08:55:26
|
Vet av egen erfarenhet. En gång stod jag och var stressad när jag skulle röra ihop såsen och missade tiden så jag fick helt enkelt starta om med en ny äggula och 50 gram smör och blanda i resterande sås.MvhKristofer |
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 08:56:42
|
Så en halv minut per ägg och 50 gram smör.MvhKristofer |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 09:03:30
|
Hmm...nu hänger jag inte riktigt med, Whiskyman!
Men jag löser det nog väl vid spisen och receptboken (ocg ett par reserv-ägg)! |
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 16:10:59
|
Ja det är hur man gör bearnaisesås eller hollandaisesås. Om du läser kokböcker så står det att man skall använda sk "vattenbad".
Det är på så sätt som min mormor gjorde hollandaisesås, men saken är den att man inte behöver använda sk "vattenbad", utan värm 50 gram smör per äggula,vispa i 2 minuter, sedan tillsätt kryddning, vilket vid bearnaisesås är vinäger dragon persilja och vid hollandaisesås är citron och dill. Sedan klart. Hoppas att du löser det Per. mvhKristofer |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 18:29:05
|
Hej Kristofer!
Ok...så detta sättet är en förenkling av kokbokssättet. Tack! |
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/12 : 21:54:40
|
Ja mina föräldrar såg Rune Kalvhansen laga till en Hollandaisesås samtidigt som han stod och snackade om lite annat förra året. Och det var där min farsa såg hur lätt det var att sätta ihop dessa såser och har lärt både min bror och mig att göra dem. MvhKristofer
Edit: Kalvhansen |
Edited by - whiskyman on 2010/09/13 08:39:48 |
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2010/09/13 : 10:00:27
|
Att göra sin mayonnaise och hollandaise-/bearnaissås själv är en självklarhet. De går inte att jämföra med industriella tillagningar, framför allt inte halvfabrikaten. Det finns i och för sig färdiga som är OK - men inte mer. De finns dessutom inte i alla butiker och jag kommer dessutom inte ihåg vilka varumärken vi provat som är OK.
Om mayonnaise Håller med om att en neutral och mild rapsolja är bättre än olivolja. OM man inte är ute efter den specifika olivoljesmaken av någon anledning förstås.
Citron eller vinäger kan man välja beroende på vad man ska använda såsen till. Testa vad som passar bäst enligt era egna preferenser.
Konsistensen blir fastare om man tillsätter mer olja.
Om baernais-/hollandaisesås Smör är absolut nödvändigt till baernais-/hollandaissås. Margarin eller olja ska vi inte tala om, det blir konstigt och ogott.
Ett tips att rädda skuren bearnaise-/hollandaisesås är att hälla ner en slick riktig vispgrädde (36-40%) i den skurna såsen. Det är enklare än att börja om från början...
Konsistensen blir även här fastare om man tillsätter mer fett, d v s smält smör till såsen.
Mums på er allihopa. /Jörgen G
edit: textredigering |
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
Edited by - Jörgen_G on 2010/09/13 10:03:15 |
|
|
whiskyman
Member
3896 Posts |
Posted - 2010/09/13 : 12:11:22
|
Ja eller så blandar man som jag skrev ner en äggula och riktigt smör. Det är åtminstone hur jag gjörde den gången som jag missade tiden.Och det var på så sätt som jag menade med att börja om. MvhKristofer |
|
|
Topic |
|