HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Det är nått speciellt med egengjord majonäs!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2010/09/13 :  12:13:39  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message  Reply
Aha - lite missförstånd från mig.

/Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2010/09/13 :  13:39:12  Show Profile Send whiskyman a Private Message  Reply
Men tipset med att blanda i en klick vispgrädde är ju också en bra genväg.mvhKristofer
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2010/09/13 :  19:57:21  Show Profile Send whiskyman a Private Message  Reply
Om du Per vill veta vilka mängder jag använder till 4 ägg när jag gör bearnaisesås så är det 3 tsk vinäger,1 tsk dragon, 1 tsk persilja och lite salt och peppar.

Tillför hellre lite extra salt framför vinäger eftersom den riskerar att slå över om man använder för mycket.MvhKristofer
Go to Top of Page

Gubben i Kalmar
200.000 klubben

2446 Posts

Posted - 2010/09/13 :  21:22:04  Show Profile Send Gubben i Kalmar a Private Message  Reply

Det är konstigt i dessa "snabbmats tider" där maten
ofta bar innehåller en massa "matkemi".


Men vist smakar DIY-maten bäst?
Dessutom är ingredienserna av bästa sort,
och tillreda av någon som tycker om sina
"matgäster".
Kan det bli bättre?



Tommy Björklund

fam_bjorklund@msn.com
Go to Top of Page

lindvall
lite allmänt grå och tråkig....

1683 Posts

Posted - 2010/09/14 :  12:41:38  Show Profile Send lindvall a Private Message  Reply
Ska grädden vara vispad eller ovispad?
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2010/09/14 :  13:09:37  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message  Reply
@lindvall - om du menar den grädde som man räddar skuren baernaise-/hollandaisesås med så skall den vara ovispad.

/Jörgen G

PS
Det funkar även med vispad grädde. Men när man rör ner vispad grädde i hollandiasesås blir den en specialvariant som på svenska kallas muslinsås. Vilket i och för sig inte är att förakta - snarare tvärt om - men det medför att konsistensen på såsen kanske inte blir den man vill ha. Muslinsås är luftigig och lätt, lite åt mousse-hållet. /DS

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.

Edited by - Jörgen_G on 2010/09/14 14:05:32
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2010/09/14 :  14:27:40  Show Profile Send whiskyman a Private Message  Reply
Den konsistensen kan man även få genom att ställa såsen i kylen en stund innan man serverar.MvhKristofer
Go to Top of Page

bearwik
200.000-klubben

4289 Posts

Posted - 2010/09/14 :  14:44:20  Show Profile Send bearwik a Private Message  Reply
Visst är det mycket konstigheter i maten, såg på en burk guacamoole från Santa Maria att det var lika mycket avocado som salt i den, två (!) procent.

Jävligt nöjd Tannoyägare!
Mer membranyta åt folket!
Min rigg: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70066


Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2010/09/14 :  14:47:42  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message  Reply
Lysande exempel, Bearwik!

DIY rules - i synnerhet när det gäller mat!

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2010/09/14 :  15:20:44  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message  Reply
Whiskyman:
quote:
Den konsistensen kan man även få genom att ställa såsen i kylen en stund innan man serverar.


Nja - det är luftbubblorna i den vispade grädden som ger muslibnsåsen den luftiga konsistensen. Får man luftbubblorna om man ställer såsen i kylsåpet? I kylskåpet blir väl konsistensen enbart fastare?

Eller har jag ånyo fått något om bakfoten?
/Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2010/09/14 :  16:43:17  Show Profile Send whiskyman a Private Message  Reply
Nej fel av mig, den blir bara fastare.MvhKristofer
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2010/09/14 :  16:46:10  Show Profile Send whiskyman a Private Message  Reply
Det finns en bok som jag kan rekommendera folk. Den heter Äkta vara och är skriven av Mats-Eric Nilsson
MvhKristofer

Edited by - whiskyman on 2010/09/14 16:48:25
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2010/09/14 :  18:33:22  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message  Reply
Å andra boken Den hemliga Kocken.

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2010/09/14 :  18:55:57  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message  Reply
Och både bearnaise och hollandaise är VARMA såser och skall inte kylas ner.
Dom är svåra att värma upp efter nedkylning.

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2010/09/14 :  20:06:08  Show Profile Send whiskyman a Private Message  Reply
Ja och efter det recept som jag står att läsa bland de svar som jag skrivit till Per så torde det ju inte vara så särskilt svåra att fixa till eller hur?

MvhKristofer
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2010/09/19 :  09:35:36  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message  Reply
Jag misslyckades med Wiskymans recept. Testade en gång men den blev aldrig fast och var rinnig hela tiden. Kanske för mkt smör...

Istället testade jag detta recept:
http://callerobertsson.blogspot.com/2009/09/egen-bearnaise.html
Rätt enkelt och jag körde med en stavmixer, 2 gulor, 100 gram smält smör och sen kryddorna. Det var i minsta laget för att mixern skulle nå gulorna...men funkade väldigt smidigt.

Lärdomen är det som redan står här - vinägern är otroligt känslig. Jag gick från 1 tsk till 1#189; tsk och på den ökningen så gick det från inget till liiite för mycket vinäger.
Den andra lärdomen är att blötlägga dragon i vatten/vinäger för att få ut smaken på ett bra sätt. Vi märkte här att smaken kom fram bättre och bättre ju längre tiden gick och den va som bäst när vi tog sista skeden mat.

Det blev f.ö. plankstek med ryggbiff igårkväll...

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2010/09/19 :  13:03:45  Show Profile Send whiskyman a Private Message  Reply
Jag har å andra sidan lyckats med det.Så helt värdelöst kan det ju inte vara.Men det kan ju berott på att man vispat för kort tid. Därav varför jag använder en elvisp.MvhKristofer
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2010/09/19 :  16:13:55  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message  Reply
Självklart inte värdelöst för det, vilket jag heller inte skriver. Jag gjorde ju fel på att inte vispa äggen alena och vispade dessutom på rätt låg hastighet.

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

johmi
Member

215 Posts

Posted - 2010/09/20 :  19:04:21  Show Profile Send johmi a Private Message  Reply
Jag har aldrig lyckats att få till majonäsen med stavmixer (eller vanligt mixer för den delen heller). Ge mig en djup tallrik och en sked istället så är saken biff ;).

Densen/Music Hall/Primare NP5 + Hegel HD11/Rega RP3 SE/Dynaudio
Go to Top of Page

Gubben i Kalmar
200.000 klubben

2446 Posts

Posted - 2010/09/20 :  19:39:51  Show Profile Send Gubben i Kalmar a Private Message  Reply

quote:
Den andra lärdomen är att blötlägga dragon i vatten/vinäger för att få ut smaken.......


I lumpen finhackade vi persilje-stjälkarna och lade det
tillsammans med dragonen i vinägern utspädd med vatten.

Sen reducerades de hela och silades så bara vinägern återstod.
Men dragon och persiljesmaken fanns kvar.........
Om inte minnet sviker mig så hade vi lite citron i också.

Jag går stenhårt på Pärs linje. Det finns inte som överträffar
DIY-bearnaise och DIY-majonnäs!






Tommy Björklund

fam_bjorklund@msn.com
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2010/09/20 :  20:47:37  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message  Reply
Jag har aldrig misslyckat med själva ihoprörningen. Däremot har de varma såserna skurit sig när jag varit oförsiktig med värmen.

Jag brukar göra så här:

- rör alltid ihop såsen - vispar inte. Men rör snabbt.

- är alltid noga med temperaturen - samma temperatur på alla ingredienserna vid kalla såser och försiktig med värmen vid varma. Vattenbad för varma såser är inte så dumt även om det är krabbigt.

- är väldigt försiktig i början av nedrörningen av fettet i äggulorna. Droppa ner de första centilitrarna.

- såserna blir tjockare när man rör ner mer fett tvärt om mot vad man kan tror. Det är något kemisk mellan proteinerna i äggulan och fettet.

- tror dessutom att försiktig nedrörning av fettet i början har betydelse för den slutliga konsistensen. Men eftersom jag alltid försöker vara noggrann med det, vet jag inte om det stämmer. Har ingen erfarenhet av motsatsen

/Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.

Edited by - Jörgen_G on 2010/09/20 20:48:50
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2010/09/21 :  06:20:07  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message  Reply
Helt riktigt Jörgen G!
Dom kallas emulsionssåser.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Emulsion

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2010/09/23 :  14:25:57  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message  Reply
Hejsan!

Idag kommer mina föräldrar och dom får egengjord bearnaisesås som en liten present. Såhär gör jag:
koka ihop dragon, 1 tsk vinäger, 3 tsk vatten tills vattnet är nästan helt borta
smält smöret
lägg i ägggulor och börja mixa/vispa
nästan omgående tillsätts smält smör i tunn stråle
när önskad tjockhet uppnåtts sluta vispa och rör ner dragon/vatten/vinäger och tillsätt salt och vitpeppar

Mumma!

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2010/09/23 :  15:32:29  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message  Reply
Om du ska ha koll på såsens konsistens bör du blanda äggulorna med vattnet och vinägern inna du börjar tillsätta smöret. Annars är det lätt hänt att såsen blir för tunn när vattnet/vinägern kommer i på slutet. (Då kan du i och för sig rädda situationen med att röra ner ännu mera smör för att få såsen att bli lagom tjock i konsistensen.)

Blanda väl!
/Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.
Go to Top of Page

lindvall
lite allmänt grå och tråkig....

1683 Posts

Posted - 2010/09/23 :  18:32:13  Show Profile Send lindvall a Private Message  Reply
Ska man inte i vinägerhopkoket ha lite charlottenlök i också, tillsammans med vitpepparkorn och en persiljekvist?
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.19 sekunder. Snitz Forums 2000