HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nattliga upptåg...akustiska irrfärder
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 87

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/05/16 :  22:29:39  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Hur det blir med trisslotter, hus och hustru får tiden utvisa men bygger horn gör jag i alla fall. Idag tog jag mig i kragen och ägnade någon timme åt det fundamentala skitgörat att lägga polyester och glasfiberväv på utsidan av lågmidhornen. Vad jag tycker om lukten, kladdet och tjära-och-fjädrar-faktorn hos de ingående materialen behöver jag inte orda mer om...

Nu är jag visserligen långt ifrån klar med glasfiberkladdandet men det känns ändå som hur många lager jag än smetar på så kommer det inte att vara tillräckligt för att hornen ska bli någorlunda vibrationsfria. Problematiken känns igen från både mina egna och andras hornprojekt och diverse lösningar har dryftats här på forumet tidigare. Att bygga ett hölje och fylla mellanrummet med sand går bort pga vikten, eller rättare sagt flyttbarheten. Fylla med PU-skum går också bort av den enkla anledningen att det inte verkar göra särskilt stor nytta, dessutom går det åt en väldans massa flaskor som kostar en massa pengar.

Hur vore det att staga upp hornen invändigt med två (eller fler) korslagda stöttor rakt över hornmynningen? Eventuellt skulle man kunna använda något hårt skivmaterial och låta stagen vara så djupa att de går in en bra bit i hornen. Om man "spetsar" till kanterna så borde det inte påverka ljudet negativt med tanke på frekvensomfånget på 150-800Hz eller nåt i den stilen.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/05/30 :  11:57:34  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Idén men magnetstarka 8"-are för under 400:- verkar vara lite för bra för att vara sann. Igår monterade jag elementen i bakkamrarna och kopplade in dem för att provspela lite, det ena spelade med horn monterat och det andra utan. Sen igår kväll har jag spelat ett antal timmar på måttlig volym (2x0,75W rör) och en kort stund på så hög volym som det nu gick med det lilla slutsteget. Nu har upphängningen spruckit på det element som sitter i låda utan horn Det måste nästan finnas nån annan förklaring än att jag spelat sönder det med 0,75W...

Edit: Efter lite Hornrespande vill jag nog få det till att mina Eminence-tior skulle göra sig ganska bra i de här hornen ändå. Med en bakkammare på 5-6L ligger -6dB vid 110Hz (och långt över 1000Hz on axis). Simulerat i 2pi stiger responsen 3-4dB inom passbandet men jag utgår från att hornen kommer att placeras så att de har stöd av sidoväggarna. Med lite finess skulle det gå att trycka ner brytpunkten till 70-80Hz genom att öka volymen och porta bakkammaren men simmarna ser inte riktigt så snygga ut som jag vill ha dem, speciellt inte utan perfekt väggstöd. Struntar nog i den biten men det får nog bli så att jag bygger nya kammare avsedda för tiorna. Kina-åttorna tappade jag tron på ganska snabbt när upphängningen rämnade av 0,75W...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"

Edited by - Fuling on 2010/05/30 13:41:12
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2010/05/30 :  20:12:49  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
ska slänga upp lite mätbilder i morgon kväll.. nu ska jag se på film å sova.

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/05/30 :  23:03:52  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Som Rune antyder så har det brusats och svepts en del nere i betongcellen idag. Om multicellerna kan sägas följande:
Frekvensområdet är som väntat ungefär 400-4000Hz, det anmärkningsvärda är att båda uppvisar en dipp vid ca 3kHz. Tänkbara orsaker kan vara mekaniska resonanser i hornen (de är helt odämpade) eller att övergångarna från rund till rektangulär inte är riktigt färdiga än. Får bli nya mätningar när de är helt färdigbyggda.

Lite mer förbryllande var mätkurvorna på Tractrixhornen med kina-åttorna. Enligt Hornresp ska On Axis-responsen vara något stigande från 170 upp till ca. 500Hz och sedan falla flackt men med bra output upp till över 1kHz. I verkligheten (i alla fall enligt mätutrustningens tolkning av densamma) är responsen hyfsad från ca. 150 upp till 400Hz för att sedan falla av tämligen snabbt uppåt.
Inget att hänga i julgranen alltså.

Naturligtvis finns det lite idéer om vad som kan vara fel:

* Elementens T/S-parametrar kan vara helt uppåt väggarna. Tydligen inte särskilt ovanligt bland billiga noname-prylar.

* Jag har byggt något annat än det jag simulerat. Med tanke på att det är ren hemslöjd så blir det förstås vissa toleranser men att det skulle vara så off att det motsvarar den stora skillnaden mellan sim och verklighet känns inte riktigt realistiskt.

* Det kan ha uppstått någon förvirring kring hur Hornresp-simmarna ska tolkas. Den uppmätta on axis-kurvan liknade grovt den man får om man simulerar med constant directivity...?

* Mätfel. Vi mätte flera gånger med sakerna i olika positioner med samma grundläggande resultat men med tanke på att vi mätte i en liten betongbunker så kan man kanske inte utesluta en ganska stor rumspåverkan.

* Resonanser. Hornen är långt ifrån så stumma som de behöver vara för att approximera den teoretiska modellen, lägger man handen närmast hornmynningen och kör ett svep så känner man direkt att konstruktionen agerar resonanslåda vid vissa (låga) frekvenser. Mätkurvorna ändrade utseende något när vi dämpade ner hornet med 150kg ballast (12kg kattsand och 138 kg välnärd hornbyggare) men inte så mycket att det skulle vara hela förklaringen.

Personligen tror jag mest på första och/eller tredje alternativet, att elementen inte är vad de utger sig för att vara och att jag missuppfattat funktionerna i Hornresp. Dagens lärdom får väl bli att man inte ska slösa tid på att spackla och måla experimentbyggen, i det här fallet bakkamrarna till de tämligen tveksamma åttatummarna.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2010/05/31 :  19:54:38  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply

Ibland måste man själv agera stag.





Lättare att använda kattsand..







Multicell


Multicell


Midbashorn





"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."

Edited by - RuneStone on 2010/05/31 21:00:01
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/05/31 :  22:14:20  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
quote:
* Det kan ha uppstått någon förvirring kring hur Hornresp-simmarna ska tolkas. Den uppmätta on axis-kurvan liknade grovt den man får om man simulerar med constant directivity...?


På allt annat än rena bashorn ska man alltid använda constant
directivity. Det har mina mätningar också bekräftat.

Intressanta mätningar! Känns konstig om en strukturell resonans
skulle exciteras vid 3000 Hz. Det är på tok för högt. Hur ser
responsen ut i ett annat horn? Jag tror det ligger i drivern.


Troligtvis är magneten något klenare än angivet och massan något för hög. Så är det tyvärr ibland.

Tack för ett härligt engagemang och intressanta mätningar!

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/05/31 :  23:39:26  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Tack Rune för mäthjälp och bilder!

Petter: Är det alltså constant directivity-kurvan man ska titta på när man simulerar? Det förklarar kanske ett och annat, eftersom jag tänkt lyssna on axis så har jag simmat fram konstruktioner som sett vettiga ut on axis men bedrövliga enligt cd-kurvorna... Vi har diskuterat det här tidigare och jag missförstod nog någonting då.

Angående multicellerna så har jag för mig att det fanns nåt liknande dippfenomen när jag mätte samma drivers i mina gamla KW-trattar. Fenomenet tål att undersökas vidare när hornen är helt klara, även om frekvensen som du säger nog är för hög för att man ska kunna skylla på strukturella resonanser så känns det fel att hugga några slutsatser i sten innan ens hornhalsarna har fått rätt fom invändigt.

Edit: Angående midbashornen så kan jag se två möjliga vägar att gå (tre om man räknar in alternativet att skicka dem i soporna och bygga portade midbaslådor istället): Bygga nya bakkammare och köra med 2202H så som det var tänkt från början. CD-kurvan är då rak upp till ca. 600Hz vilket känns tillräckligt (skärmdump på sidan 22 i den här tråden).
Andra alternativet är att experimentera vidare med bugdet-åttorna och börja trixa med förlängningsadaptrar och faspluggar. Osäkrare utgång men eftersom det hela egentligen handlar om att "lära under lek" så vore det kanske värt ett försök. Dessutom är det jättejättejättejobbigt att bygga nya bakkammare till tolvorna...

Knöligheterna nedåt frekvens vill jag nog skylla på mekaniska resonanser i hornet, där kunde man faktiskt se (små, men ändå) skillnader före och efter mina gymnastiska dämpinsatser...

Edited by - Fuling on 2010/06/01 01:20:47
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2010/06/01 :  21:44:41  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
quote:
Knöligheterna nedåt frekvens vill jag nog skylla på mekaniska resonanser i hornet, där kunde man faktiskt se (små, men ändå) skillnader före och efter mina gymnastiska dämpinsatser...


Det var iaf första gången jag såg någon rida ett horn..

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/01 :  23:33:46  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Rune: Det gäller att roa sig så gott man kan med glesbygdens enkla medel...!

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/05 :  00:29:00  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
En liten fundering: Visst borde frekvensgången påverkas om det inte är tätt mellan element och horn? Vid mättillfället var tratten hastigt ihopmonterad utan tätning, elementets egna packning av tjock papp hade blivit illa åtgången vid tidigare experiment så nu bestod tätningsytan av (skev) plåt mot trä. Bruce Edgar använder medvetet läckage där för att kontrollera frekvensgången i sina kondrivna midhorn. Menar inte att det skulle vara hela förklaringen till den kackiga frekvensgången men det kanske är en del av den.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/06/05 :  08:20:30  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Det borde ju påverka, bara at täta och mäta igen för att få veta

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/05 :  14:20:45  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Jepp, har fixat en bit 3mm armerad gummiduk som jag ska klippa till packningar av.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2010/06/13 :  20:06:57  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
Närfältsmätning på Electro Voice hornet



Okänt diskanthorn

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/13 :  20:52:32  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Tack för mätningarna!

Om hornen (som jag köpte av Imperial på mässan igår, ej att förväxla med de vita EV-hornen i början av den här tråden) får man nog säga att de låter mycket bättre än de ger sken av när man tittar på kurvorna...
Jag har riggat upp midhornen, diskanterna och mina gamla EV-tolvor i en väldigt provisorisk uppställning med aktiv delning och EQ för att kunna lyssna lite här hemma och det låter faktiskt inte alls dumt, väldigt lättlyssnat och "levande". EQ:n används just nu bara för att skrämma fram en antydan till bas ur de lådlösa tolvtummarna, längre upp i frekvens står alla reglar i mittläge än så länge.

I morgon ska jag försöka hitta ett par bitar plywood eller liknande att montera elementen i för vidare utvärdering och experiment. Släpper man hifi-tänket och ser till musiken så tror jag det kan bli riktigt lyckat så länge förväntningarna hålls på en realistisk nivå.
Drivrarna i hornen heter 1823M där "M" vad jag förstått står för "music", syftet är att skilja dem från vanliga 1823 vilket är en siréndriver... Mer rock`n`roll än så blir det inte.

Bilder kommer förstås så fort jag åstadkommit något konkret resultat, just nu lyssnar jag bara på två högar av element som balanserar vanskligt ovanpå varandra och en ännu större trave elektronik. Korta signalkablar är ett helvete om man halkar in på det där med biamping...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/06/13 :  21:27:26  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Intressanta mätningar! Tack. Ser ut som om drivrarna vill ha nya
horn och diskanten en kort waveguide på ca 3 cm som rundar av
munnen likt ett KW-horn. Sedan delning vid 700-800 Hz och 4000 Hz.
Det kommer bli kalas tror jag

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/13 :  21:48:59  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Nya horn? Orkar inte, finns EQ Ska kolla över möjligheten att borra upp hornhalsen så att diametern stämmer med den i drivern, tills vidare nöjer jag mig med att stampa takten och lyssna på skiva efter skiva. Något övertidsarbete blev det inte ikväll pga hornen...

Waveguide till diskanten är jag helt med på, 3cm blir nog lite för långt men 1-1,5cm verkar rimligt för att få en enligt ögonmått vettig utvidgning där aluminiumtratten slutar. Har funderat lite kring det där och det ska nog vara fullt genomförbart med hjälp av hålsåg, fasfräs och rasp. Bakåtsvepning a#180;la KW vore nog trevligt men enklast är väl att bara fälla in diskanten i baffeln inifrån/bakifrån och raspa fram en snygg kurvatur som slutar 90 grader mot centrumlinjen, ungefär en tractrix alltså.

Spontant känns det som att jag bör hålla den tekniska perfektionismen på lite lagom avstånd här, ska jag börja jaga linjalrak frekvensgång och liknande så har jag andra komponenter som är mindre hopplösa att utgå ifrån. Vetenskap och ingenjörskonst i all ära men släpper man inte fram punkmentaliteten ibland så blir det ganska lätt tråkigt (och dyrt!). IMHO förstås.

Edit: Tittade närmare på diskanterna och 3cm stämmer nog bättre än de 1-1,5 som jag drog till med. Verkar vara exponentialhorn som slutar ungefär 45 grader mot centrumlinjen. Vem f*n bygger expodiskanter??

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"

Edited by - Fuling on 2010/06/13 21:55:26
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/14 :  18:58:43  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply


Hade tänkt fixa bafflar av något billigare material men det var urplockat på byggvaruhuset och jag fick bra pris på en halv skiva plywood så wtf...

Maskinskruvstycket som skymtar längst ner står där för att hindra att hela rasket välter, bafflarna har inga "ben" än.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2010/06/14 :  22:35:59  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
Hur har du lyckats klämma in hela den där baffel i din lilla garderob måste jag få fråga ?
Vad åkte ut ?

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/14 :  23:15:04  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Sängen... Nädå, inget har åkt ut men möbleringen liknar inget jag sett tidigare. Till ingen nytta för övrigt, ska jag lyssna i stereo så får jag sitta med halva a...let i sängen och halva i luften.
Funderar på att utöka bafflarna med sidor och bakstycke, dvs bygga lådor bakom dem så att jag får lite tryck. Visserligen låter det tråkigare men en ensam tolva är lite för klent för rockenroll-ÖB och dessutom funkar det inte med ÖB i isoleringscellen...
Lösa funderingar bara, som vanligt jobbar jag på utan bestämda planer...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Imperial
Medlem i AÖ

2646 Posts

Posted - 2010/06/15 :  20:49:45  Show Profile Send Imperial a Private Message  Reply
Tjenare!

Kul att grejjerna redan har kommit till andvändning.

Expodiskanter byggde jappsen tidigare.
Jag vet inte vad det är för märke på dessa skrikor men dom ser exact lika ut vissa Fostex och Coral.

Midd trattarna kommer att må bra av lite bitumen matta eller liknande dämpning.

Jo! Mätningar på gamla horn brukar inte vara världens vackraste men rockar det så va Fxxxxx



Rör å tillbehör när jag är med i matchen.
jbl2480@hotmail.com
Deltidare på Hifikit
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/15 :  21:22:58  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Det svänger som fan här! Plötsligt är det värt besväret att starta upp anläggningen igen, det var längesen... Sen jag fixade ben på bafflarna så att de inte längre behöver stå lutade mot väggen låter det nästan skapligt trots det usla rummet, nästa steg får bli att skicka ut bokhyllan så att jag kan placera prylarna lite bättre. Husmarknaden verkar inte vara på min sida just nu så jag får försöka styra upp så gott det går här nere så länge. Lite mögel har ingen dött av, mycket däremot...

Lite dämpning utanpå hornen skulle nog inte skada men de ringer betydligt mindre sedan jag drog fast dem i bafflarna. Funderade ett tag på att bygga ut bakåt med en kilformad låda runt hornen och fylla med sand, det skulle säkert äta vibrationer från resten av baffeln också.
Sen plankorna kom ut från väggen minskade behovet av att bygga om bafflarna till slutna lådor så jag hoppar över den biten tills vidare.

Förresten, om någon har ett par likadana EV SP12B att sälja eller byta bort så säg till. Det vore trevligt med lite mer konarea.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/06/15 :  22:02:57  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Underbart att läsa om dina upptåg! Sann skapargläje.

Vilken tur att det inte var sirendrivern du köpte

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/15 :  23:28:13  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Det känns bra att vara igång och experimentera och uppleva snabba resultat igen. Ända sen i höstas har jag mest stått och filat på en uppsättning horn som fortfarande är långt ifrån klara, osäkert ens om de någonsin kommer att bli klara...

Det finns uppenbara problem i midbasen och lägre mellanregistret i den här ÖB-uppställningen, jag får jobba vidare med placering och EQ när jag hinner. Jag vet sen tidigare att tolvorna kan spela väldigt fint i dessa register så felet ligger nog mest hos rummet.
En hardcorelösning kan vara att fylla upp med något lagom fluffigt mellan bafflar och vägg, rummet är ändå för litet för att högtalarna ska fungera korrekt som dipoler.

Edit: Polarn tyckte att mina multiceller ser ut som flyglarm. 1823 är en sirendriver. Jag och ett par grabbar här på forumet har i flera år pratat om att bygga nåt extremt högljutt projekt bara för skojs skull. Jag börjar se en röd tråd...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"

Edited by - Fuling on 2010/06/15 23:41:23
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2010/06/16 :  10:10:25  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
quote:
En hardcorelösning kan vara att fylla upp med något lagom fluffigt mellan bafflar och vägg, rummet är ändå för litet för att högtalarna ska fungera korrekt som dipoler.

Kolla om du kan hitta ett antal slitna gamla täcken på Kupan eller Myrorna.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/06/16 :  18:09:25  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Börjar med nåt som finns hemma: Soffkuddar

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page
Page: of 87 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000