HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nattliga upptåg...akustiska irrfärder

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Fuling Posted - 2009/02/02 : 03:14:17
Verkar inte bättre än att jag kommit in i en sån där kreativ period (typ hypomani) igen, det händer med jämna mellanrum och då kan vad som helst hända...
Den här gången hade turen kommit till att provspela ett par stora glasfiberhorn som hängt i uthuset som två stora lufttorkade skinkor sen i somras. Fick dem av en forummedlem då jag var hem till denne och hämtade några baselement som var till skänks, hade (har) inga planer på vad det ska bli av dem men när tillfälle gavs bytte jag till mig ett par passande drivers av en annan forummedlem.
Mer specifikt handlar det om Electro-Voice H90 horn och Eminence PSD2002 drivers (googla på beteckningarna om ni vill se datablad).

Har gått och grubblat ett tag på hur jag skulle kunna skrapa fram komponenter till ett par delningsfilter för att kunna provköra hornen när jag ikväll läste om en kille som var kaxig nog att köra ett par liknande drivers utan filtrering. Fullt så kaxig ville inte jag vara men jag tänkte att jag säkert klarar mig med en simpel seriekonding sålänge jag håller volymen i schack.

Sagt och gjort, efter att ha halvt som halvt letat ihjäl mig efter bultar för att få ihop horn-adapter-driverpaketen kunde jag långt efter midnatt konstatera att det faktiskt låter. Inte så pjåkigt heller faktiskt, mycket "snällare" än jag kunnat föreställa mig. Hade förväntat mig ett rent helvetiskt skärande oljud men där blev jag glatt överraskad. Allt under uppskattningsvis 500Hz saknades förstås och det ville jag snabbt råda bot på så jag kopplade in det första jag fick syn på i högtalarväg, ett par små lådor med 4" bredbandare begåvade med en AVSEVÄRT lägre känslighet än hornen (no shit...)
Tänkte lägga hornen ovapå lådorna men det fick bli tvärtom istället, time alignment och allt det där ni vet...

Så här såg det ut för en stund sen:


Att ha två element som strålar diskant kan ju inte vara nyttigt men tyvärr hade jag inga passande spolar att skära bredbandarna med.
Räddningen fanns strax utanför bild i form av sambons motionscykel behängd med ett par svettiga handdukar. Ett par mekaniska lågpassfilter tillverkades:Apropå delningsfilter; Vad vore den moderna västerländska DIY-hifin utan överskottsmaterial från Röda armén?:Kan ju nämna att jag fick ta till ganska häftiga motståndsvärden för att dämpa ner hornen så att bredbandarna kunde häras åtminstone en aning...
Banne mig, man har inte roligare än man gör sig.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Fuling Posted - 2022/06/11 : 23:02:29
Version 2.3 är i drift. Går lite varmare än de tidigare pga andra kylare men jag tror inte det ska vara någon fara.
Ungefär ett dussin komponenter per kanal (nätdelarna ej inräknade), varav de flesta är filtrering av biasspänningen.

Fuling Posted - 2022/06/02 : 18:34:53
2N3055 och MJ2955 är riktigt gamla grejor, från sextiotalet om jag minns rätt. Det krävs en del god vilja för att kalla dem ett komplementärt par men de användes ofta så i tidigare trisseförstärkare. Gissar att de som bara använde 2N3055 i kvasikomplementär koppling fick bättre resultat.
Perfector Posted - 2022/06/02 : 17:47:32
Låter misstänkt likt NAD 3020 som hade samma trissor.
Dom var inte ens parkompatibla för fem öre.
Jag byggde om en NAD med BDW 51 C och BDW 52 C samt större kondingar och fick ett djäkla f int ljud ur den.
Ryssen Posted - 2022/06/02 : 14:47:10
Ja minns i 14 åldern byggde jag en "100"watts med 2N3055 och MJ2955 tror jag dom hette.
Den hade en benägenhet att om man spelade högt nån längre stund så kom det en rökpelare från transistorerna,jag vet ej hur många ggr jag bytte sluttrissorna.
Ja jag inser ju nu att den oschillerade....
Fuling Posted - 2022/06/02 : 13:43:52
Råkade beställa några 2SK133, så nära man kan komma de 2SK135 som Hiraga använde i sin Nemesis. Kul med TO3-kapsel, såna lekte man med som barn...
Fuling Posted - 2022/06/02 : 01:59:35
Självsvängningarna verkar inte ha kommit från switchaggregatet, kopplade nyss in en linjär nätdel och det börjar fortfarande pipa om jag drar upp volymen för långt. Ska nog testa att byta trafovolymkontrollen mot en med fasta motstånd istället och se om det är det som spökar.
solhaga Posted - 2022/06/01 : 20:21:13
Motståndet sitter i sockerbiten.
Fuling Posted - 2022/06/01 : 20:16:01
Det där med sockerbitar låter lite vanskligt, okej för Drain och Source men på gaten vill man nog ha stoppermotståndet så nära mosfeten som möjligt?
solhaga Posted - 2022/06/01 : 18:07:00
quote:
Törs inte svara på om det går att ta bort sourcemotstånden helt men det är möjligt att det är så, i och med att de har en negativ temperaturkoefficient bör strömfördelningen mellan dem skötas automatiskt?


Ja, det var min tanke. Får kolla i min diyaudio-tråd om någon har gjort det praktiskt.

quote:

Värt att nämna är att de har en annan pinout än IRF-trissor samt jobbar med lägre gatespänning.


Oj, ja det är ju GSD istället för GDS. Inte för DIY:are längre allså.
Men det är ingen fara; jag kontakterar med sockerbitar.
Jag märkte den lägre gatespänningen i simuleringen. Jag börjar alltid på 0 V när jag trimmar gatespänningen i verkligheten ändå, så det är heller ingen fara.
Jag lyckades dock inte hitta rätt gatespänning i simuleringen av din krets.

quote:

Vad jag förstår ska ECX10N20 vara en ersättare till den anrika men utdöda 2SK1058.

Ja, och ECX10N20 är ekvivalent med 2SJ162.
Fuling Posted - 2022/06/01 : 14:02:39
Törs inte svara på om det går att ta bort sourcemotstånden helt men det är möjligt att det är så, i och med att de har en negativ temperaturkoefficient bör strömfördelningen mellan dem skötas automatiskt?
Värt att nämna är att de har en annan pinout än IRF-trissor samt jobbar med lägre gatespänning.
Vad jag förstår ska ECX10N20 vara en ersättare till den anrika men utdöda 2SK1058.
solhaga Posted - 2022/06/01 : 13:40:14
Jag beställde några ECX10N20 från Lukase.

quote:
EXICON Mosfets have been designed specifically for high power linear use.
They offer high voltage capability, high slew rate and low distortion, making them the ideal choice for audio amplifier design.
Freedom from secondary breakdown and thermal runaway make them extremely reliable and remove the need for protection circuitry.
These advantages together with wide bandwidth, low drive requirements, and ease of paralleling make it possible for the simple construction of robust amplifiers with excellent sonic characteristics.

Innebär den fetade texten ovan att jag kan sänka resistansen eller helt ta bort de strömdelningsmotstånd jag har på varje source?

Simuleringen visar på samma låga THD som med IRFP150, -94 dB vid 1000 Hz.
Men det kan ju se helt annorlunda i verkligheten.
Fuling Posted - 2022/06/01 : 01:56:14
ECX10N20 ska testas nån gång, kanske inte i det här projektet men jag har gott om andra idéer också, bland annat rörande en stor ringkärnetrafo (trafokopplat subwooferslutsteg) eller ett par stora järnkärnedrosslar som värmt hyllan i många år.

Switchagg som inte synkar har jag läst om, ja. Har generellt goda erfarenheter av SMPS till audio men när det kommer till kritan litar jag ändå inte helt på dem.

Tanken slog mig nu att jag kanske borde byta ut gate stopper-motstånden mot kolmassamotstånd, de ska tydligen vara överlägsna på att stoppa självsvängningar. Det sitter nog metallfilmare där nu, eller om det är kolfilm.
solhaga Posted - 2022/06/01 : 01:17:43
Då får jag ta och testa ECX10N20.

Jag hade lite bus från mina Meanwell SMPS-aggregat.
Eftersom jag använde +/- -matning så fick jag beating; de två aggregaten hade inte exakt samma switchfrekvens.
Men med korskopplingen i X-SLAPS är det numera helt tyst.
Fuling Posted - 2022/06/01 : 01:02:24
quote:
Jag antar att du menar ECX10N20 som en direkt ersättare till IRFP240 i icke-kaskodkopplingen.


Precis så. ECX10N20 har en ingångskapacitans på drygt en tredjedel av den hos IRFP240 och vad jag förstår ska de också vara termiskt självjusterande. Jag tycker mig ha uppfattat att lateral-fetar är tillverkade för audiobruk medan hexfets är designade för switchapplikationer. Om det är sant om huruvida det i så fall har någon betydelse låter jag vara osagt.

Innan jag köper hem en massa exotiska transistorer ska jag dock ta ett krafttag med att få nuvarande koppling att fungera ordentligt, ser inga skäl till att det inte skulle vara möjligt.
Första steget kan nog bli att förpassa switchaggregatet till den mörka skrubb det hämtades från och ersätta det med en trafo och ett LCL-filter. Skulle nog behöva en trafo på 27-28Vac för att täcka upp alla små spänningsfall som finns här och där i kretsen, tills vidare kan jag säkert hitta en på 24Vac nånstans i gömmorna.
Kylarna är strax över kroppstempererade vid 28V matningsspänning så där finns det marginaler.
solhaga Posted - 2022/06/01 : 00:45:37
Jag antar att du menar ECX10N20 som en direkt ersättare till IRFP240 i icke-kaskodkopplingen.

Du får gärna utveckla varför ECX10N20 skulle vara bra här.
Fuling Posted - 2022/06/01 : 00:15:50
Inte alls korkat, jag är inne på samma spår själv. Kom nyss hem och slog igång anläggningen, då hördes ett vinande ljud med sjunkande frekvens i högtalarna i kanske en minut. Det försvann när jag ändrade inställning på volymkotrollen vilket iofs talar emot att det skulle vara nätaggets fel men inget är uteslutet än.
Med tanke på kombinationen av switchad nätdel, den röriga kabeldragningen och frånvaron av avkopplingskondensatorer är jag förvånad över att det fungerar alls

Jag använder för övrigt ett passivt försteg med trafovolymkontroller, det kan också vara en faktor i det hela. Läste nånstans att LU1014 inte gillar en massa induktans på gaten, hur sant det är låter jag vara osagt men jag håller det i minnet så länge.

Ingen anledning att oroa sig dock, om jag inte får det att fungera bra med LU1014 så finns det gott om alternativ. IRFP240 funkade bra och skulle säkert funka ännu bättre med ett rejälare försteg, annars finns det mindre mosfetar med lägre kapacitanser. Vill man vara lite mer exklusiv så tillverkar Exicon fortfarande lateral-mosfetar (ECX10N20) som ser ut att vara utmärkta för såna här kopplingar.

En av finesserna med LU1014 är att man får ingången på jordnivå och alltså slipper ingångskonding, det skulle man även kunna uppnå med en depletion mode-mosfet i stil med IXTH6N50D2. Även där är ingångskapacitansen ganska tjurig men man slipper tjafset med kaskodkoppling. Med IXTH6N50D2 skulle jag nog kunna komma undan med tre motstånd, en mosfet och en trafo per kanal, plus nätdel.

Det stora framsteget här är att mina löjligt enkla utgångstrafos verkar fungera väldigt bra. När man tittar på andra entransistorsbyggen så brukar konstruktören ha fått avstå från antingen gain eller dämpfaktor, här finns det i alla fall lite av båda även om det inte direkt råder något överflöd. Ungefär som man är van vid från rörvärlden, alltså
Ryssen Posted - 2022/05/31 : 23:08:28
Är det inte psu'n då? Som gör att det svänger.
Såg att du hade ett swichat på sista bilden.
Ett korkat förslag bara..
Fuling Posted - 2022/05/31 : 19:49:36
Intressant! Märkte inget sånt när jag byggde min ZV9, vilken är "urmodern" till alla varianter med LU1014 i kaskodkoppling. Den är dock byggd på ett kretskort, att det nuvarande skatboet självsvänger kom inte som nån större chock...
Ska se vad det går att göra åt saken, skulle det visa sig att inget hjälper så får jag ta ett steg tillbaka och köra med en enkel Mosfet istället. I så fall en med så låg ingångskapacitans som möjligt,IRFP240 är onödigt kraftig för ändamålet.

Kopplingsschema kan jag rita ihop och posta vid tillfälle, det är samma grundkoppling som i schemat du simulerade men med LU1014 och en IRFP460 i kaskodkoppling. Rsource är för närvarande 1,27 ohm plus 0,3 ohm i lindningen, då blev det 3,2V över Jfeten vid 0,8A.
solhaga Posted - 2022/05/31 : 19:37:10
Jag övergav mina kaskodexperiment just på grund av självsvängningarna/HF-instabiliteten.

Kan du dela med dig ett kopplingschema?
Fuling Posted - 2022/05/31 : 13:35:44
Så här ser den ut i nuläget. Upptäckte nyss att den självsvänger ilsket om jag drar upp volymen för långt, det var inte så lyckat. Man kan ju tänka sig att råttbo-layouten har ett finger med i spelet:

Fuling Posted - 2022/05/31 : 13:28:26
Då stämmer det bättre. Jag bytte sourcemotstånden och fick igång kretsen, arbetspunkten är inte perfekt men nu får jag i alla fall ut 5W (i 10R last, hade ingen 8 ohms konstlast...) och då är gainen precis under 6dB.

Jag gissar att det kommer gå att pressa ut mer effekt om jag får förfina arbetspunkterna lite, i nuläget har jag drygt 3V över Jfetarna men då saknas det istället justerområde på trimpottarna för att kunna dra upp strömmen hela vägen.
solhaga Posted - 2022/05/31 : 12:53:21
Sorry, typo.

Det skall vara Vrms i båda fallen, jag rättar.
Fuling Posted - 2022/05/31 : 12:45:40
1,41Vpp till 2,47Vrms låter som ganska mycket gain, stämmer enheterna där? Anger man antingen pp eller rms på båda så låter det rimligare.

Jag ska mäta gainen bara jag fått fart på kretsen, jag provkörde just min prototyp med LU1014 men arbetspunkterna är helt off, när jag justerar kaskoden till att dra 0,8A har jag bara 0,15V över Jfeten. Efter en närmare titt på kurvorna kan jag nog konstatera att jag har alldeles för små sourcemotstånd 0,56R plus ca. 0,3R i trafolindningen. Måste nog upp i 2-3R om det ska likna nåt.
solhaga Posted - 2022/05/31 : 12:32:27
Simulationen visar att en insignal på 1,41 Vrms (rättat typo) ger en utsignal över högtalaren på knappt det dubbla; 2,47 Vrms.
Kan det stämma med verkligheten?

THD vid ID = 0,8 A är 0,0565 %, det vill säga -65 dB.

Övertonerna fördelar sig så här:

Harmonic	Frequency	 Fourier 	Normalized	 Phase 	Normalized
 Number 	 [Hz]  	Component	 Component	[degree]	Phase [deg]
  1  	1.000e+03	3.467e+00	1.000e+00	  0.16°	  0.00°
  2  	2.000e+03	1.853e-03	5.344e-04	  97.69°	  97.53°
  3  	3.000e+03	6.403e-04	1.847e-04	  -2.93°	  -3.09°
  4  	4.000e+03	2.253e-05	6.498e-06	 113.58°	 113.42°
  5  	5.000e+03	1.526e-05	4.402e-06	 178.46°	 178.30°
Total Harmonic Distortion: 0.056548%(0.059970%)
solhaga Posted - 2022/05/31 : 10:46:01
Stämmer detta då:V1 har både biasspänningen och pålagd testsignal (1000 Hz, 1,41 Vrms).
Jag försöker nu hitta rätt simuleringsdata för IRFP240.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000