HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nattliga upptåg...akustiska irrfärder
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 87

dahlfalk
Member

500 Posts

Posted - 2009/12/25 :  17:03:15  Show Profile Send dahlfalk a Private Message  Reply
Ha! Tufft. Jag byggde faktiskt ett diskanthorn i wellpapp för många år sedan, vill minnas att det inte blev helt och hållet kattskit av det trotts att jag höftade hej vilt med mått och vinklar...
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2009/12/25 :  17:46:08  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Jovars, jag improviserade ett par diskanthorn av betong en gång i tiden, det gick också hyfsat

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

dahlfalk
Member

500 Posts

Posted - 2009/12/26 :  00:31:51  Show Profile Send dahlfalk a Private Message  Reply
Hehe, ja improvisation kan vara både kul och givande om det hålls till en lagom nivå (kolla bara musiken från ca: 65-75). Appropå improviserad "hifi" (flumm-fi) så körde jag ett tag på ett par 7" bredbandare inbyggda i "bag-in-box"-kartonger som fick lite hjälp av ett par basar i ett par portade lådor. Intressant reslutat faktiskt, inte kattskit det heller, måste varit ett bra vin .

Mycket rolig tråd btw! Jag känner igen mig själv så mycket när jag läser om dina äventyr, även om jag inte är i närheten att vara lika drifting som dig! Latmasken har slagit klorna djupt in i min själ.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/07 :  23:43:55  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Dahlfalk: Ofta är det flummet och improvisationerna som leder en framåt!

Idén med pappershorn verkar dock flummig i överkant, efter några försök blir resultatet nästan, men inte helt, ok. Går säkert att förfina materialen och metoderna men jag lägger pluggen åt sidan ett tag och filosoferar över andra lösningar istället. Har en annan blänkare på gång också men den 3,5 ton tunga strömslukande maskinen som ska hjälpa mig med den biten krånglar till förb...else.
Det handlar om en fräsmall till en 285Hz 15c 2" multicell, skuren ur 10mm verktygsstål. Dels skadar det ju inte att ha en ordentlig mall till hands men det var också ett bra tillfälle att se om trådgnistmaskinen klarade en långkörning. Skulle kunna skriva en lång utläggning om allt som krånglat hittills men det hör inte hit...

Har funderat lite på de kvadratiska 140Hz-trattarna som nämns och syns på förra sidan. Enligt god midbastradition är det tractrixar som kortats av från öppningen (fullt medvetet trots risken för upprörda PM från vissa anti-tractrixavkortningsaktivister), dock med den lilla finessen att det är fullt genomförbart att öka på dem till full storlek om man känner för det.
De är simulerade för att spela 140-700Hz med 2202H i 4L bakvolym med en halskompression på 4,2:1.

I efterhand provade jag att simulera dem med ca. 16cm längre hals och en väldigt billig åttatummare som driver och då går de faktiskt ännu högre upp i frekvens, om än med en lite fallande tonkurva.
Som hornen är byggda kan jag testa båda alternativen och det slog mig att det skulle vara intressant att testa åttorna med faspluggar i halsadaptrarna.
Vad jag förstår är det någon som gränsar mellan kvantfysik och svartkonst men det skadar väl knappast att experimentera lite om möjlighet ges. Det kvadratiska tvärsnittet kanske ställer till det, vad vet jag.
Information och erfarenheter av faspluggar kondriva horn efterlyses!

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Imperial
Medlem i AÖ

2646 Posts

Posted - 2010/01/08 :  20:56:35  Show Profile Send Imperial a Private Message  Reply
Tjenare!

Radax när dom fanns hade några modeller med bla 6 kantiga Tractrix trattar i plast med fasplugg och bestyckade med en 8"
Det var bra verkningsgrad i dessa middar och dom kastade ut ljudet så det var inget att ha hemma.
Dom gjorde högtalare både för pa och fasta installationer och ofta med sparata slutsteg för varje register.

Radax körde mycket med Fane och Eminence och RCF men även andra fabrikat.
Plasttrattarna med 8" har jag för mig var Eminence.
Det är känsligt med faspluggens storlek in i konen.
Den ska vara så nära konen som möjligt utan att hindra konens rörelse.

Radax hade slitsar i faspluggen som började i ytterkant på den sidan som är mot konen och styr ljudet mot mitten på andra sidan som sitter limmad mot hornet.
Hornet hade ca 2,5" hals och var ca 35-40cm i sexkant bla för att passa tillsammans med 15" bas å få ner lådbredd.

Som diskant system så körde dom ofta med Motorola A160 och gjorde en linje trafo för att impedans/kapacitans anpassa skrikorna å ha ett vanligt delningsfilter istället för endast ett effekt motstånd.

Faspluggens utformning har jag däremot inte fått reda på.
Han ler lite lätt när man frågar honom om den.
Den är ju början på hornet och styr verkningsgrad och frekvens gång.

/

Rör å tillbehör när jag är med i matchen.
jbl2480@hotmail.com
Deltidare på Hifikit
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/09 :  00:52:55  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Tack för inlägget!

quote:
det var inget att ha hemma


Måntro om du satte tummen på en liten tumregel där, det är påfallande sällan man ser faspluggar i horn för hemmabruk. Utom kompressionsdrivers då förstås men där ser man tekniskt sett inte faspluggen

Hur som helst, medan Imperial skrev sitt inlägg satt jag och lekte med det otroligt potenta cadprogrammet MS Paint och slängde ihop en skiss över hur jag tänkt mig att det skulle kunna se ut. Att få in en rund plugg i ett fyrkantigt hål känns som en uppgift mer lämpad för finska kravallpolisen än för oss stillsamma audiofiler, en rund plugg i ett åttakantigt hål verkar lite rimligare:



Adaptern från kvadratisk till åttakantig form skulle kunna byggas upp av trapetsformade och kilformade träskivor, i praktiken tror jag det skulle vara enklast att bygga av tunn plywood som förstärks med glasfiber utvändigt. Ska det vara "på riktigt" så ska väl tvärsnittsarean hela tiden följa den beräknade hornprofilen, rimligtvis borde det duga att beräkna arean varannan centimeter av längden för att få en hyfsad approximation.

Sen är förstås frågan om slutresultatet blir det man önskar, i teorin tycker jag det verkar vettigt men verkligheten kan som bekant se annorlunda ut...


"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/09 :  01:22:54  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Skärmdumpar från Hornresp brukar vara populärt, först ut är hornet i dess ursprungliga, icke förlängda utförande med JBL 2202H:



Förlängd hals, kopplad till en billig CPA åttatummare:



En liten parentes är att åttatummaren har en stigande respons upp till strax över 1kHz, det kanske jämnar ut den i simuleringen fallande tonkurvan?

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/01/09 :  09:31:49  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Vad händer när du sätt on axis-respons på hornet? Mina mätningar säger att de stämmer kusligt bra med det simulerade. Kommer verkligen detta horn att ligga dikt an mot både golv och vägg? Om inte skulle jag rekommendera att simulera i 2pi.

Faspluggen skulle du kunna svarva om de möjligheterna finns.

Det viktiga med faspluggen, om du har som på bilderna, är att avståndet från konens olika delar får ett avstånd till sloten så att den väglängden är mycket mindre än den högsta våglängd hornet ska spela. Ex. Faspluggen är 10 cm i diameter. Då är det 5 cm från mitten av konen till hornets början. Du önskar dela vid säg 800 Hz. 800Hz = 43 cm våglängd. 5/43 = 0,12. Då kommer ca 10% av ljudtrycket försvinna pga destruktiv interferens map. centrum på konen och den del som ligger närmast faspluggen. Det är inom toleranserna.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/09 :  14:13:04  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
quote:
Vad händer när du sätt on axis-respons på hornet?

Var hittar man den funktionen? Har letat utan resultat. Slogs nyss av att det står constant directivity på simmarna, det verkar inte riktigt rätt...?

Edit: Hittade en directivity response-funktion, knappar man in 0 grader så blir responsen stigande upp till ca. 800Hz och sjunker efter 1000Hz.
Intressant: Simulerat på det sättet når man lätt upp till 1000Hz utan att förlänga hornhalsen. Lögn, förbannad lögn och simuleringar...?


quote:
Kommer verkligen detta horn att ligga dikt an mot både golv och vägg? Om inte skulle jag rekommendera att simulera i 2pi.


Beror förstås på var de hamnar men jo, tanken var väl att de ska ha stöd av golv och sidovägg. Visar det sig inte finnas några sidoväggar där jag och hornen nu ska bo framöver så har jag lekt med tanken på utfällbara "vingar". Tiden får utvisa hur det blir. Ändrar jag till 2pi ser kurvan likartad ut men nivån sjunker 3-4dB, undre brytpunkten ser ut att klättra några Hz också.

Om jag nu alls ska tillverka några faspluggar så tänkte jag göra det på samma sätt som jag gjorde gjutformarna tidigare i tråden, alltså med rasp och pelarborrmaskin. Just den biten tror jag inte blir några jätteproblem.

Utefter hur jag förstått att idén med faspluggar fungerar så borde man egentligen kunna komma undan med en kvadratisk plugg i ett kvadratiskt horn, det vore onekligen mycket enklare att tillverka men känns ändå inte riktigt rätt...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"

Edited by - Fuling on 2010/01/09 14:27:07
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/01/09 :  14:46:47  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Lögn...nja...Här är en simulering (röd) på mina midbashorn i 2pi och
följande mätning(blå), 3 meter från hornmynningen, 2pi. Rätt kusligt
lik. Titta på alla små krusningar i tonkurvan, de sammanfaller klockrent



quote:
Utefter hur jag förstått att idén med faspluggar fungerar så borde man egentligen kunna komma undan med en kvadratisk plugg i ett kvadratiskt horn, det vore onekligen mycket enklare att tillverka men känns ändå inte riktigt rätt...


Det kan till och med vara bättre än rund plugg eftersom det blir
olika avstånd mellan elementet och de olika delarna på faspluggen,
som jag beskrev tidigare, vilket gör att tonkurvan kommer falla
snyggare vid högre frekvenser. Dock marginell skillnad, men ändå
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/09 :  14:56:51  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Hmm, den där McBean måste ha funderat ganska länge innan han svängde ihop det där programmet på en lunchrast:) Den där biten med on axis-kurva hade jag missat helt, plötsligt blev det mycket lättare att komma upp i frekvens

Enligt det resonemanget vore det ju faktiskt värt att testa en kvadratisk fasplugg. I realiteten behövs det knappast någon fasplugg alls för att nå upp till en passande delninsgfrekvens men det är ju alltid bra att ha marginaler. Om inte annat ska man se till att inte dö nyfiken

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

levande
200.000-klubben

2054 Posts

Posted - 2010/01/09 :  19:50:21  Show Profile  Visit levande's Homepage Send levande a Private Message  Reply
Fuling hur går det med maskinen, får ni ordning på den.
Kuligt med lite nya irrfärder
trevlig helg på er

Min anläggning
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41668
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/09 :  19:56:29  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Jodå, efter några halsbrytande serviceinsatser snurrar maskinen på och idag blev fräsmallen färdig. Tids nog får vi förhoppningsvis se och höra resultat men det dröjer nog, idag har jag ägnat mig åt att spackla och slipa tracarna. Enormt jobbigt och tråkigt. Skulle behöva någon sorts lite mer lättflytande spackel, Plastic Padding är för trögt för min smak. Trevlig helg!

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8481 Posts

Posted - 2010/01/09 :  21:30:13  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
Väggspackel för inomhusbruk är väldigt lättslipat,men vet ej om motståndskraften mot vridningar o dyl är bra (så det inte spricker)Kan ju vara värt att prova i alla fall.
Platicpadding kanske är 2-komponents?

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/09 :  21:45:14  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Ryssen: Jag har tänkt i precis samma banor, väggspackel är mycket lättare att jobba med och kan dessutom späs ut till rätt konsistens men jag är inte så säker på att det sitter kvar när man börjar poppa på allvar
Dessutom funderar jag på att lägga ett tunt lager glasfiber på insidan av hornen också och vis av tidigare misstag vet jag att väggspackel och polyesterplast inte går bra ihop.

Har tidigare testat att spä Plastic Padding med polyesterplast, det är i grund och botten ungefär samma smörja men det blev ändå inte riktigt bra. Nåja, det går ändå men det skulle gå mycket lättare om spacklet var lite lösare.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2010/01/10 :  00:10:09  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Du skulle kanske testa att späda PP- blandningen med ett lösningsmedel. T-röd, eller konc. spolarvätska. Har egentligen ingen aning om det funkar men kan vara värt ett försök. Jag tror i alla fall att det inte ska reagera med PP. Va i alla fall försiktig när du blandar, om du nu gör det alltå.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/10 :  03:40:47  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Har provat med aceton, det löser upp spacklet men resultatet efter härdning blir inte bra. Alkohol har jag inte testat (att lösa spackel med), kan vara värt ett försök.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/16 :  20:43:39  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Multicell-fräsmallen blev färdig till sist, nu återstår bara att samla kraft inför det enormt långtråkiga, dammiga och högljudda arbetet med att bygga dem.
Som uppvärmning slängde jag ihop ett par Edgar-style tractrixtrattar av spillvirke och Biltemas färgomrörningspinnar (!)
Den här hornmodellen är nästan pinsamt lättbyggd i jämförelse med alla runda och kvadratiska modeller, det tog mig bara en eftermiddag att komma från tanke till halvfärdigt resultat:



Mig veterligen finns det inga 2" drivers med rektangulär öppning, det ska alltså dit en 6cm lång adapter som går från en 49mm rund öppning till en fyrkantig dito på 49x79mm.
Det blir antingen till att tälja fram rätt form ur en trave MDF-bitar eller att göra någon sorts förlorad form-gjutning på en plugg av cellplast.

Update: Hornen är träfärdiga och provspelas i skrivande stund. Låter förvånansvärt fylligt och icke-skrikigt med ofiltrerad signal rakt in utan stöd av varken basar eller diskanter. Första intrycket är gott, mer säger jag inte innan de är färdiga

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"

Edited by - Fuling on 2010/01/17 23:46:35
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/18 :  15:34:20  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Det kändes lite för jobbigt att karva ut adaptrarna av 60mm tjock MDF vilket jag tänkt från början så jag byggde upp dem av 3mm plywood och fixade övergången från rund till fyrkantig med den beprövade "plastic padding på fingret"-metodet istället:





Nu återstår att dämpa hornväggarna utifrån med något passande material samt få lite fason på insidan med hjälp av spackel och färg.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2010/01/18 :  16:58:44  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
Det blev ju snyggt med färgpinnarna. *tummen upp*
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/18 :  17:19:47  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Tackar!
Böjd plywood av bra kvalitet hade nog varit snyggare men nu tog jag det jag hade hemma, budgeten för projektet ligger på ~0:-
Om materialet i över- och undersida varit någonting lite snyggare än MDF och om jag hade varit lite noggrannare när jag limmade dit färgpinnarna så hade det varit trevigt att putsa och klarlacka skapelsen, tittat man närmare på skarvarna här så blir det inte aktuellt den här gången (heller)
Spackel och några lager matt vitfärg tror jag blir bra.

Är lite nyfiken på hur den här hornmodellen egentligen står sig mot runda och kvadratiska horn. Även om tvärsnittsytan stämmer hela vägen så känns det inte riktigt rumsrent att två av fyra kanter slutar tvärt istället för att böjas ut 90* mot centrumlinjen vilket ett tractrixhorn per definition ska göra.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/01/20 :  08:53:43  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
DEt var ett smart sätt att få ihop det! En låda runt om och sandfylla så blir det resonansdött också

quote:
Är lite nyfiken på hur den här hornmodellen egentligen står sig mot runda och kvadratiska horn. Även om tvärsnittsytan stämmer hela vägen så känns det inte riktigt rumsrent att två av fyra kanter slutar tvärt istället för att böjas ut 90* mot centrumlinjen vilket ett tractrixhorn per definition ska göra.


Kan du mäta upp spridningen? Det skulle var intressant.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/20 :  11:58:34  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Sandfylld låda är ett alternativ, jag avstår nog fogskum den här gången

Har ingen mätutrustning själv men jag vet vem jag ska fråga snällt.
Om mitt "ljudminne" inte bedrar mig så låter de här hornen nästan bättre än mina gamla KW, i alla fall uppåt i frekvens.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2010/01/20 :  16:58:01  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
Fuling, du kan låna mitt Xtz om du vill.. dock är det ju en bit att åka.. Men å andra sidan skulle jag kanske kunna svänga dit någon dag.. dock inte nu i helgen.. ska iväg till Nynäshamn på jobb precis nu..

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7806 Posts

Posted - 2010/01/20 :  17:09:26  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Rune: Tack för erbjudandet, vi kan försöka styra upp det någon gång framöver när hornen är lite mer...färdiga. Har mycket annat som ska göra så det går inte så fort framåt här.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page
Page: of 87 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000