Author |
Topic |
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/06/27 : 18:47:25
|
En lite reflektion........vårt frekvens-målvärde har vi satt till +-0,02%........och det är ett par "hästlängder" från Vattenfalls oscillator. Men nu mäter vi faktiskt värden under +-0,01%............ plus minus noll komma noll noll sex procent....+-6 tusendels %!
"Pro-Ject Speed Box II"....en digital "kärra" redovisar +-0,001%!
Vad jag menar är att analog teknik behöver inte vara fullständigt ute i jämförelse med digital teknik. Vi kryper all närmare dom digitala värdena......det gäller bara att vi håller i plånboken......då tror jag vår DIY-analoga-AC kommer stå sig bra!
Kunde inte bara låta bli!
I morse hängde jag på låset till "Kjell&Co". Köpte en glödlampa som vi har i vår WBO. Det var väl själva den....ska vi inte kunna kolla vår glödis enligt samma metodik som "Clifton Laboratories".
Men kastrullen fick jag inte låna av min fru. Hon påstod att hon behövde den bättre. Det fick bli en ersättare, en aluminium folie i en plastpåse;
Jo det funkar det också fast inte riktigt lika bra.
Nu kunde jag utnyttja WBO:n för att mäta upp glödisen. Hur gick det då?
Den "s-svängda" kurvan är inte att ta miste på. "Clifton Laboratories" redovisa ett polynom av femte graden. Men jag fick bäst passning med ett av tredje graden. Prickarna är mätvärden. Röda linjen är den passade tredje-grads kurvan. Den blå är derivatan och visar att glödisen jobbar bäst vid 0,575 Volt och har en stigning på 76 Ohm/Volt.
När jag gjorde mina mätningar i förra postet, låg spänningen över en glödis på 0,35 Volt. Vid 0,45 Volt "bottnar" O-Ampen. Man kan skruva upp den lite om man vill.
Men slutsatsen att använda två glödisar i serie känns rätt!
Näää...jag tycker detta känns "skitbra" som man säger i Kungliga huvudstaden.
Hoppas Ni tycker lika!
EDIT FForsman har rätat ut några frågetecken kring LM3886:an, så det känns moget att ta itu med den uppgiften nu. |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
Edited by - Gubben i Kalmar on 2011/06/27 18:50:04 |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/02 : 10:55:47
|
Sommar på Er.
Jo jag ska var lite borta från projektet ett par veckor. Vi ska resa bort, till Mälardalen och hälsa på vänner mm.
Men innan vi sticker ska jag bara skriva lite.
Jag skrev att jag kände mig lite "stroppig" när begreppet "impedans derivata" infördes. Orsaken är att jag vet att flertalet läser bara "Matte A och B". Det är inte fören i "Matte C" som man läser om begreppet "derivata".
Jag ska försöka förklara lite vad det är så att ingen ska behöva känna det som vi snackar över huvudet på någon. (Det är kul om alla hänger med)
Derivatan beskriver hur mycket en linje tex i ett diagram lutar på ett givet ställe.
*Gör ett enkelt diagram, en y-axel och en x-axel. *Markera 10 rutor på x och på y -axeln. *Markera en punkt som ligger 5 rutor utmed x-axeln och 10 rutor upp med y-axeln. *Markera en punkt som ligger 1 ruta utmed x-axeln och 2 rutor upp med y-axeln. *Dra en linje mellan punkterna......och linjen kommer att gå genom skärnings punkten för x, y-axeln.
Vi sa att derivatan beskriver en linjes lutning i en given punkt. Hur mycket lutar våran linje då? Det man gör är att titta på "hur mycket förändras y, när x ändras en enhet (i vårt fall rutor)"
Ta tex "x = 3,5", vad är derivatan där? Vi tittar på hur mycket förändras "y" mellan x=3 till x=4 (en enhet x, (en ruta)).
"Två rutor y"; hörde jag någon säga och vist är det så. Derivatan är 2 rutor y per ruta x.
Byt nu ut enheterna "y rutor" mot "ohm". Och "x rutor" mot "volt". Vad kan vi säga om derivatan........2 ohm/volt.
Byt nu ut enheterna "y rutor" mot "kr". Och "x rutor" mot "liter". Vad kan vi säga om derivatan........2 kr/liter. Och denna "pris derivata" brukar vi kalla "jämförpris".
Vi kan också konstatera att derivatan i vår lilla övning är "2" oavsett om vi titta i punkt 1,5 eller 2,5 eller 4,5. Det beror på att vår linje är en rät linje.
**********************************************************
Men om linjen är krökt då? Krökta linjer lär man sig derivera i "Matte C". Men i vårt fall med glödlamporna blir vi tvungna att lämna den gymnasial-matten.
Vi vill alltså veta var derivatan är som störst, kurvan (den röda) lutar brantast. Och i detta fallet ser vi att det bör vara mellan 0,3 till 0,7 volt. Men om vi vill var mer noggrann då, hur gör vi?
Kolla på dom röda "prickarna". Det är våra mätvärden. Det är bara dom vi har från början. Vi har ingen linje än. Det vi gör nu är att "skapa" en linje som så optimalt som möjligt passar våra mätvärden, "kurv-regression", "kurvpassning" brukar man ofta säga.
När vi nu har fått en formel till våra mätvärden, kan vi rita in en linje som går genom eller så nära våra mätvärden. Och nu har vi den röda linjen på plats. Men frågan kvarstår; var lutar linjen som brantast?
Formeln son beskriver den "röda linjen" måste vi "derivera". Och vi har en till formel nr:2. Ritar vi in formel nr:2 i vårt diagram, får vi den ljus blå linjen som ser ut som ett upp-och-ner-vänt "U". Nu kan vi lätt se var den röda linjen stiger som mest! Det är där den ljusblå kurvan har sin "topp", x = 0,575 volt. Vår max derivata är 76 ohm/volt.
*******************************************
Ni mins att jag fick bättre "stabilitet" med två glödlampor.
Den blå och gröna kurvan visar varför! Jämför lutningen på den blå och röda kurvan. Japp.....den blå har en brantare lutning. Beviset är den gröna som är just derivatan av den blå. X-värdet ligger på samma men y-värdet 153 ohm/volt.
***************************************************
Jag jobbar vidare med "drivsteget" som i skrivande stund är en färdig "komponent-röra" i en pappers-ask.
Ska börja med dom första testerna med matnings spänningen +-12 volt. Det är för att se om komponent-röran funkar som den ska. sen går jag över till vår strömförsörjning +- 42 volt. Är allt i sin ordning då, kopplar vi in WBO:n.
På "G", på "G", på "G"!
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
FForsman
100.000-klubben
2593 Posts |
Posted - 2011/07/02 : 11:46:31
|
Gubben, trevlig sommar på dig också. DYI skivspelare är långt ifrån mina hemmavatten men jag är imponerad av din hängivenhet och flit!
/mvhff |
Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv! |
|
|
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6797 Posts |
Posted - 2011/07/02 : 17:50:51
|
Jag är fortfarande imponerad, detta måste vare ett av de mest genomarbetade drivenheter som görs på diynivå. När vi började prata om detta på diyträffen i GBG så tänkte jag att det skulle blir en quick and dirty drivning till skivspelaren, som jag bedrog mej.
Ha en trevlig semester och bara njut GIK!!!
Anders |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/17 : 11:48:29
|
hallå mellan skurarna
FForsman@ Tack för tipsen om kylflänsarna till LM3886. Sen ska jag också jobba vidare med länken Du hänvisa till ang. jordnig. Det har jag helt missat och ska införas omgående. Separata ledningar för + och - matning samt för signal tror jag ökar stabiliteten.
Bubbel@ Elektronik är inte mina "hemmavatten". På diyträffen i GBG var jag helt fokuserad på lagerbyggnad. Hade vi börjat bygga då, skulle jag tro att det hade blivit "en quick and dirty drivning", vilket i mina ögon är samma som 230 Volt + kondensator.
Men vi övergick i en "förstudie-fas" som Du har stor del i. Du och många andra här på forumet har bidragit med material och något som vi inte ska underskatta är alla dessa frågor. Dom förtjänar ett svar. Och som påverkat utvecklingen positivt.
Nu har vi fått donationer i form av AC-motorer, så det är givet att börja med "AC-analog". Men för allt smör i småland, glöm inte att det var Ni som trigga bytet från Vattenfalls oscillator till Wien Bridge oscillator. Som pricken över i:et var det Ni som sa att två faser är bättre än en fas + kondensator. Idag kan vi säga att vi vet varför våran "WBO" är överlägsen i prestanda jämfört med Vattenfalls oscillator.
Men vist de....för min del har de inneburit att plugga "elektronik". Inte helt fel även om man bara är amatör. Men jag lutar mig mycket på Er och Era erfarenheter och ska givet vis fortsätta i den andan.
********************
Det som kommer efter motorstyrningen; "AC-analog", är att titta på hur våra donations motorer fungerar. Det är "skivspelar motorer" så det är värt guld om vi kan dokumentera dessa. Sen kan vi titta på andra kanske mer industristandard för att se skillnader och hur man eventuellt ska "jobba bort" skillnaderna. Det som jag ser som viktigt är att kartlägga "moment variationerna". Vi behöver kunna "bromsa ut vridmomentet". Det är inte i första hand storleken på momentet utan mer hur momentet ser ut i tid. Skulle vi sedan kunna parallellt se hur spänningen i spolen variera som en tids-referens till momenten vore det ett "skott i krysset", apropå WM-brons i damfotboll.
Det finns en del att fundera på och jag har lite vaga idéer på hur vi ska komma vidare. Men kom gärna med Era synpunkter, idéer, iakttagelser mm. Kom i håg att inget är för enkelt, dåligt eller annat nedsättande för att inte tas upp på tråden.
"Köksbords koncept"........smaka på den!
Tänk tanken, att "HiFi Forums Köksbords koncept" "kör åttor" runt kommersiella spelare. Då har vi väl lyckats väl.....eller hur?! Seså....till stranden.
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/19 : 11:26:35
|
Sticker emellan lite bara.
Öland under semester månaden är lite knepigt att vara på. När solen skiner är det lugnt på vägen och i affärerna. Det är bara brödbilarna som inte riktigt hinner med att förse norra Öland med färskt bröd. När det regnar ska alla (utan undantag) till Kalmar och shoppa. Och då står trafiken nästa helt still i Köpingsvik mellan 11.oo och 13.oo. Man kommer varken upp eller ner, och folk är allmänt griniga. Då är det skönt att bo i Kalmar och invänta det rätta tillfället att sticka över.
Gjorde ett container-dyk och fiska upp en gammal kassett bandspelare. (Ursäkta bild kvaliten. Taget med mobilen.)
Min fru har klagat på att jag tog kastrullen och aluminium-folien funkar som provisorium. Men jag tänkte "slakta" container-fyndet och bygga in AC-Analog i den. Vi får se det som ett "labb/utvecklings variant" tills vidare.
Kan berätta att i går körde jag LM3886 enligt Silvervargs anvisningar. "Dubbler", WBO:n, LM3886 och Pär Engelholms motor. Visserligen bara på min "kartong-komponent-röra". 24 Vac, en fas och vad jag inte kan visa är oscilloskop-bilden, tyvärr. Men det såg mycket fint ut. I och med att spänningen inte är stabiliserad utan mycket rå. Hade jag räknat med störningar på sinus kurvan. "Ripple reject" enligt Silvervargs resonemang verkar vara en klockren fullträff!
Jag har säkringar på matningarna till LM3886. Dom är på 125 mA och motorn drar 40 mA. Så det var inga problem att köra. Men när jag skulle utforska kondensatorn som heter Cm på schemat, uppstod en "strömstöt" som blåste säkringen. Nu har jag bara en kvar, så labbandet ligger nere till jag kommer in till stan. Funderar starkt på att köpa ett labb-kort och bygga det för mer permanent bruk. Ska bara kolla när vi har temperatur stabilitet.
Nä nu ska här slaktas kassett-bandspelare.
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/20 : 19:59:19
|
Ska bara kasta upp bilden som saknades på förra postet.
Jo vist 24 volt efter LM3886 och före Pärs Premotec.
Snygg sinus va!
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/24 : 20:55:09
|
Veckans aktiviteter: Slakt av kassettbandspelare. Temperaturmätningar på LM3886.
Slakten gick bra. Jag sparade transformatorn, motorn VU-instrument och lite annat mekanisk småplock. Ja.... och det viktigaste själva lådan.
Om det går att montera våran fantastiska AC-analog vet jag inte men det är värt ett försök. I så fall blir det en "labb-variant" av Ac-analog. Med en delning mellan WBO:n och LM3886. Då skulle vi kunna köra en signalgenerator mot LM3886 och labba med olika frekvenser. Det vore intressant, för jag är inte säker på att 50 Hz är optimalt.
Något som skulle vara intressant att titta på är tex vridmomentet som en funktion av frekvensen. Lika så vibrationsnivån som en funktion frekvensen. Ovan kan enkelt uttryckas; tänk er vridmomentet på y-axeln och frekvensen på x-axeln. Lika så vibrationsnivån på y-axeln och frekvensen på x-axeln. Då håller vi oss, språkligt och matematiskt på jorden.
Jag kollar och räknar på olika möjligheter man är långt ifrån i hamn. Det sak vara på "köksbords nivå" så att vem som, ska kunna göra egna mätningar. "Köksbords nivå" är och ska inte ses som "undermåliga" mätningar. Utan ska ses som, "enkla medel att verifiera vår tekniska kompetens".
Temperaturmätningen då! Jo vist....Ni kan se själva hur jag mätte. Men jag är inte 100 på att det är rätt.
Mätningen är gjord på själva "case:en". Och temperatur-stabilitet erhölls vid 73 grader C. Jag vet inte om det är mycket. Om max är 150 grader verkar det OK. Men det vore önskvärt att inte gå över ca: 50 grader. Men det kanske är ett önsketänkande? Sen är mätningen gjord på "pappkartong komponent rör". Bygger man drivsteget händer det väl en del saker. Vi utgår från det i alla fall.
Annars tycker jag drivsteget är mycket enkelt med LM3886 och fyra motstånd. Inga krusiduller här inte. Silvervargs "koncept idé" funkar bra.
Behöver Era synpunkter!
Tror Ni det går att montera och använda "bakstycket" på lådan för att kyla två LM3886? Eller hur skulle Ni montera dom olika delarna? Om det går att få in, vore det önskvärt att klämma in två transformatorer för att ta upp 24 Vac till två fas 110 Vac. Men det kanske är "to mutch"?
Nog tycker jag det känns som om en "prototyp i skarpt läge" är nära förestående!
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
FForsman
100.000-klubben
2593 Posts |
Posted - 2011/07/24 : 23:46:54
|
Som det ser ut på bilden verkar du inte ha kletat på någon kylpasta mellan chip och fläns. Jag vet inte exakt hur stor skillnad det gör men den lilla luftspalt som bildas mellan chip och fläns isolerar. Pröva gärna med lite pasta mellan och se om värmeöverföringen blir bättre.
Av vad jag läst mig till så tror jag att 73 grader på "case:en" ger goda marginaler.
/mvhff |
Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv! |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/26 : 09:32:12
|
Jag ska göra nya mätningar. Och mäta spänningen och strömmen över LM3886:an. Dels med motor och utan motor. Så får vi se om det skiljer mycket. Det står i databladet att "delta"JS är 43 grader C. Vad det står för vet jag inte riktigt. Det som gör det så frustrerande är att jag är van att teori och praktik ska stämma "hyfsat". Men där gör det inte de. Dessutom har vi mekanister ett annat "tänk" när vi gör termiska beräkningar.
Kylpastan är inte applicerad än, FForsman. Men det även om det inte gör mycket blir det i alla fall bättre med.
En annan sak som Du tog upp i förra LM3886 tråden är detta med jordning, som jag absolut ska se över.
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/27 : 12:40:18
|
Lite upp-mätningar gjorda igår:
---------------------------------------
Med motor:
Matnings spänning: +41,7 Vdc.
Matnings ström: max 76 mA, min 66 mA.
Spänning på motorn: 22,7 Vac.
Ström genom motorn: 50,3 mA. (Bara den ena fasen)
Temperatur stabil: 72,6 graden C.
**********
Utan motor, men med en in-signal från WBO:n på 1 Vac
Matnings spänning: +41,9 Vdc.
Matnings ström: max 62 mA, min 60 mA.
Temperatur stabil: 74,7 graden C.
**********
Utan motor, och utan in-signal från WBO:n.
Matnings spänning: +42,9 Vdc.
Matnings ström: max 22 mA, stabil.
Temperatur stabil: 51,1 graden C.
---------------------------------------------
Vad för slutsatser kan vi dra av detta? Kan vi dra några över huvud taget? Är detta ett "PUV"? (prov utan värde)
Vi ska ha i minnet att spänningar är mätta med bara en fas i drift. Och att konstruktionen vi mäter på är anpassad för att kunna klar stora motorer, typ 5 Watt. Det ger oss stora kondensatorer i PSU:n. Och hög spänning (ca: +-42 Vdc) mot LM3886.
En sak som övertygat mig är att, ska vi stanna skivspelaren, utan att stänga av "AC-analog", ska get göras från WBO:n. Så att in-signalen blir 0 Vac.
Värmen verkar annars vara en rent "intern knådning" av just in-signalen. Motorn och strömmer till den verkar vara marginell.
Vi får hålla ett öga på detta!
Schema och kort-layout till WBO:n och PSU:n ska uppdateras. Drivsteget ska dokumenteras. "Plankan" med PSU:n, WBO:n och Motordriv ska monteras i "kassett-bandspelar-skalet". Jag det är lite att pyssla med. Det dyker säkert upp lite "pö om pö" här på tråden.
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/07/30 : 21:27:43
|
Egentligen borde man inte skriva något alls. För det har inte hänt så mycket.
Men grubblat och grubblat på detta med att kunna verifiera hur en synkron motor funkar börjar bli mer och mer aktuellt.
Kassettbandspelare motorn ger en likspänning om man kör den som en generator. Bra var min tanke, då kopplar vi Engelholms Premotec mot den och kolla på scopet hur signalen ser ut. Jag hade väntat mig en likspänning med vissa "gupp" i. Vi glömmer det! Det blev ett "mega brus" eller "ryska störningar".
Men jag hade ett par datafläktar. Efter att fått lite hjälp lyckades jag öppna och "modda" fläkten så den gick att köra som generator.
Elektroniken är "förbikopplad". Jämn fart gav en sinus spänning på scopet.
Koppla ihop den med Engelholms Premotec!
Kom till sak nu, har man sagt A får man säga B. Hur såg scopbilden ut, och hur tolkar vi den?
Så här:
7,4 msek är en hav period och den tid lindningen drar i rotorn och en förflyttning görs 7,5 grader. Om rotorn gör 7,5 grader på kortare tid än 7,4 msek, måste rotorn stanna och vänta. "Vågorna" Ni ser indikerar förändringar i hastighet. Och det skulle mycket väl kunna vara så att rotorn står mer eller mindre still när kurvan pekar ner. Men jag vet inte hur stor "tröghet" som finns i fäktmotorns lindning. Men en cykel svarar väl mot 7,4 msek.
Är vi nöjda nu? Nä knappast, vi har bara konstaterat att vi har hastighets variationer. Vilket vi egentligen redan visste. Men nu ska vi försöka förfina våra mätningar. Den informationen hoppas jag ska hjälpa oss att välja en bra frekvens att köra på. Lika så behöver vi underlag till vibrations eliminering. Och lika så underlag som syftar till att få driften att rotera jämnt.
Ska det var nödvändigt med en sådan motor analys? Nödvändigt är det inte. Vad är en alternativ konstruktions lösning? Enkelt!
Mycket massa i plint och skivtallrik!
Vad jag menar är, om vi har en bra AC-DC-AC omvandlare, våran PSU-dubbler, WBO och LM3886 (AC-analog) så kan vi välja precis vilken frekvens vi vill köra på. Och vist är vi så pass "braita" att vi försöker hitta den bästa eller dom bästa!
EDIT: Jag skriver "asynkron motor" fast det ska vara synkron motor. EDIT: Jag skrev "7,4 grader" ska vara 7,4 msek. |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
Edited by - Gubben i Kalmar on 2011/07/30 21:59:16 |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/08/09 : 10:49:58
|
Det är bra att sitta på dom Öländska sandstränderna. Man får tid att fundera. Papper, penna och kautschuk är bra när man ska stimulera hjärncellerna.
Det som inte är gjort, och som måste göras:
*Uppdatera PSU:n, layouten. *Uppdatera WBO:n, schemat. *Uppdatera WBO:n, layouten. *Uppdatera Drivsteget, schemat. *Uppdatera Drivsteget, layouten. *Uppdatera Moment-indikatorn, schemat. *Uppdatera Moment-indikatorn, layouten. *Bygga in "AC-analog" i ett hölje.
Ja.....det är lite att plocka med.....om nu bara regnet kunde komma.
Men det som snurrat i skallen på stranden har varit detta med "motor-labb". Tidigare nämnde jag om vridmomentets betydelse för att förstå hur motorn "jobbar". Problemet med att mäta vridmomentet, ut-bromsat moment, (som jag förstår det i skrivande stund) är att en "trycksensor" är alldeles för "trög". Jag vet inte vad det kallas på elektronik språk, men det är en tröghet, eftersläpning från det att sensorn är "triggad" till man erhållit full signal. Stig-tid och fall-tid är det enda begrepp som jag stött på. I varje fall som hällts, så är trögheten ca: 1 till 2 millisekunder. Om vi har en intervall på 10 msek för 50 Hz och trögheten på 2 msek, blir det lite osäkert. Nääääääää......lite mer "skärpa" vore önskvärt.
Man kan gå en annan väg, som kanske är mer vetenskapligt korrekt. Vi jobbar med "väg-tid diagram". Finessen med väg-tid diagram är att man får hastighet och accelerations diagram på köpet. Min tanke är att försöka göra ett väg-tid diagram och (då var vi där igen ) derivera den inte bara en gång utan två gånger. Och då har vi fått ett "acceleration-tid diagram",.......mumma. Det finns ett intressant samband mellan acceleration och vrid- momentet.
Vridmomentet = masströgheten gånger accelerationen.
Kan vi se accelerationen, så kan vi se vridmomentet.
Om jag får "flumma" lite; en bra skivspelarmotor borde var en som har hög masströghet i rotorn => högt vridmoment och låg acceleration?!?!
Det vi ska analysera är rotorns acceleration och retardation. Och sen spåna lite över hur vi ska minska dessa utan att förlora vrid-momentet.
Rent praktiskt........hur jobbar vi enligt "köksbords modellen".
Vi måste ha den "Brasklappen" att det inte är säkert att vi lyckas. Men försöka måste vi i alla fall.
Jag har gjort lite "vilda experiment": Sensorn testar vi med en optisk-omkopplare, (kanske heter något annat, rätta mig i så fall) med en tröghet/stig och fall tid på 0,035 msek. Pris överkomligt, en tia.
Om man på motorn lägger en skiva med diametern 200 mm (max A4 redd) indelat i 600 pulser. Blir det 12,5 pulser på en "koggning" á 7,5 grader. Om skivan går att göra på vanligt OH-plast, vore det enkelt att göra och testa olika delningar.
Ett litet prov på min dåliga skrivare. Ni ser att dom svarta strecken är bredare än dom vita. Man får helt enkelt mäta och labba fram rätt bredd i cadden.
Skrivaren som sagt........dålig......men snart startar skolan igen och tillgången på utrustning ökar. Men ni ser/förstår principen i alla fall.
Men jag kommer att behöva ett "nav" att sätta på motorn. Och undrar om det finns någon med bra "verkstads kontakter"?
|
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/08/21 : 08:39:15
|
Nu har jag inte skrivit något på ett tag.
Orsaken är att det kommit in en det "jobb från vänster". Tyvärr är det inte klar än men försöker få ordning på schemor och layouter.
*Uppdatera PSU:n, layouten. Fixat: *Uppdatera WBO:n, schemat. *Uppdatera WBO:n, layouten. Fixat: *Uppdatera Drivsteget, schemat. *Uppdatera Drivsteget, layouten. Fixat: *Uppdatera Moment-indikatorn, schemat. *Uppdatera Moment-indikatorn, layouten. *Bygga in "AC-analog" i ett hölje.
Naturligtvis "pajja" temperatur-givaren när jag skulle göra en verifierade mätning på trissorna i PSU:n.
Provisoriskt lagat:
EDIT Jag försöka skaka av mig "väster jobben" så man kan återgå till detta bygge!
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
Edited by - Gubben i Kalmar on 2011/08/21 08:41:53 |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/08/29 : 09:25:00
|
hej igen
Näääää........inte så mycket denna veckan heller, tyvär.
Stugan på Öland har drabbats av problem med taket som har slukat en totalt. Hoppas att det inte läcker in nu!
Nu till något roligare.
Testade att göra en skiva till att mäta pulser. OH film och laserskrivare, resultat:
Skarpt....tillräckligt tror jag. Kanske att man får minska den svarta markeringen......eller är det bara en "synvilla".
Detta är OH filmen.........lite tunn.....starkare kontrast kanske.
Det är mycket "i röret" och det är bara att jobba på. Det jag funderar över är hur nogran/exat schemorna behöver vara. Det finns mycket man vill ha med, som mätpunker för injusering av trimpottarna tex. Sen ser jag på mitt kort att kondingarna sitter ivägen när man ska juster pottarna . Det ser nästan lite "klantigt" ut. Ja, ja, lite skrivbords jobb alltså.
"Hands On", det ska monteras i skalet......inte färdigt.
Dokumentation och motering av "labb versionen" var högprioriterat!
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/09/08 : 16:52:42
|
Hallå på tråden!
Jo jag sitter och ska uppdatera scheman och layouter. Och vist såhär långt gick det enligt planerna. Detta ska vara PSU:n i skarp läge!
Det var bara att gå in och lägga till och dra ifrån.
Men när det kom till WBO:n "ballade mjukvaran ur" totalt. Och det ser ut som om det blir att göra om layouten från start.
Schemat verkar inte vara några problem med. Men den har inte några "kopplingar" till andra dokument. Men layouten måste först ha ett schema och sen gör man en kretskorts layout av den. Är inte det samma då? Kanske någon undrar. Jag vet inte om det går att ordna så att vissa komponenter syns på schemat men inte tas med på layouten. Trodde nog att det skulle vara enklare att ha dom separerade. Och jag jobbar på den linjen, tills jag vet/kan bättre.
Det blir nog att göra ett "omtag" på WBO:ns layout. Men det får bero till måndag. I helgen ska jag med familjen till Österlen, även om det lovats dåligt väder.
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/09/13 : 10:18:09
|
Det var som attan var svårt det var att "bemästra" buggarna i KiCad. Det är faktiskt första gången mjukvaran strular. Men det är klart, att det ska strula just nu.
Om ni ursäktar, jag minns inte vilken, men blev rekommenderad att läsa LennArts artikel om "jordning".
Kontentan var att jag ville anpassa WBO:n, i första hand till hans förslag på "bra jordning".
quote: Jag rekommenderar därför gärna ett trippel-jord-system som således består av chassijord, strömförsörjningsjord och en signaljord. Den gyllene och tvingande regeln är att dessa tre jordsystem måste hållas separerade, de får inte blandas med varandra. Dock – och det är mycket viktigt – de ska slutligen sammanbindas någonstans, men bara i en (1) punkt.
Att hantera jordningen seriöst är minst lika viktigt som att hantera signalströmmarna seriöst. Vi ska hantera mycket små spänningar med största noggrannhet. Eftersom det innebär att vi ska förstärka signaler i storleken några enstaka millivolt, blir det helt nödvändigt att skydda dem från elektromagnetiska störfält, pulser från likriktningen i nätdelen, pulser från reläer och så vidare.
Genom att använda tre separata jordsystem ska vi försöka hindra strömmar i chassiet eller i strömförsörjningsjorden från att blandas med signalströmmarna. Principen illustreras i figur 4.
Länk till fig 4: http://www.lennartlabs.se/forumpics/wiring04.png
Ja, jag är nu tillbaka på ruta 1 (tror jag). Så min ambition är att försöka göra en mer genomtänkt "jordning" på WBO:ns kort.
Såhär ser det ut i skrivande stund:
Men man får vara glad att det gick att återställa, komma tillbaka till första rutan.
En del av komponenterna ska jag också flytta på. Dom som var ivägen när man skulle justera trimpottarna. Men det är det lilla jobbet att göra.
Vi kööööör vidare!
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/09/17 : 19:20:42
|
Härligt!
Det var en "pärs" må jag säga. Att fixa till kort layouten till WBO:n.
Men såhär blev det till slut:
Det som är gjort är att anpassa WBO:n till två pottar för fin- justering. Och flytta trimpottarna så att det ska vara lättare att komma åt dom med verktyg för trimning. Jorden är dragen på ett annat sätt som Ni ser. Anslutningen till jord från C3 och C4 är dragna direkt till jordanslutningen på kortet.
Det är viktigt att få med så mycket av Era kunskaper/erfarenheter som möjligt.
Här är det Schema som ligger till grund för layouten:
Nu har vi två kretskort klara......men hur publicerar man den svartvita negativ som ska värmas på laminatet? (enl. toner transfer metoden)
Jag räknar nog med att släppa detta med AC-analogs motor styrning nu. Och börja jobba lite med själva motorerna. Ska bara bygga klart mitt "motor-labb-agg" (krångligt ord)som bygger på vår Dubbler-WBO-LM1886, eller som det borde heta "AC-analog".
Så ska vi ha en testrigg för våra "donations-motorer"
Men jag vill gärna veta vad Ni är nyfikna på, att lägga under luppen som man säger? Att motorn vibrerar är ju känt. Det är ett område att belysa från alla, ja nästan alla håll? Principen är att; ju mer vi vet om vibrationerna, ju större är våra möjligheter att minska dom. Det blir att först gräva lite i tidigare inlägg, Anders Bubbel veta jag har en massa intressant material att forska i. Jag ska ärligt säga Er, att det skulle kännas som ett misslyckande om vi måste "blanda betong" för att inte få "motor-vibrationer" i "puppan". Kul vore om man av vackra material, med stor variation, kunde bygga en plint, och ändå ha ett lågt "motor-brum".
Som sagt; vi jobbar vidare!
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Mr. Pink
Member
61 Posts |
Posted - 2011/09/17 : 20:43:18
|
Det funkar alldeles utmärkt med oh-film för att göra egna encoder skivor. Har bytt ut skivor själv då jag önskat mig lägre upplösning och därmed högre mätbar hastighet. Gjorde precis som du och caddade upp och skrev ut på laserskrivare. Hade också bekymmer med att de svarta områdena blev större än de klara. Det löste jag med att bara ha kvar det fyllda området och tog bort ramen runt varje område i cad-programmet (solid edge) |
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=46763 36-elements Line Array |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/09/21 : 10:43:19
|
Mr.Pink@
Dina erfarenheter låter intressant tycker jag. Och det känns lite extra gott att veta att vi inte är "ute och cyklar".
När Du gjorde Dina mätningar, hur långa, i tid var Dina pulser?
Vi har en tid på 35(mysekunder) för tillslag (t1) och lika mycket för ett frånslag (t2). Våra pulser är planerade att bli ca 3,5 millisekunder. Är det för kort tid?
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Mr. Pink
Member
61 Posts |
Posted - 2011/09/21 : 12:18:50
|
Jag skulle tro det räcker gott och väl. Skivorna i min tillämpning hade 128 slitsar och läsgafflarna klarade av en en hastighet på 1000rpm. Kolla t.ex på innanmätet i en gammal bläckstråleskrivare.Där finns det oftast ett halvgenomskinligt plastband. Men den är egentligen slitsad precis som din oh-film och så sitter det ett par läsgafflar som följer med skrivarhuvudet.
Har man två läsgafflar som sitter något förskjutet så kan man även få riktning åt vilket håll det snurrar. Men jag antar att den funktionen kanske inte behövs här...=)
I min tillämpning använde jag mig av dessa "räknare" http://www.phidgets.com/products.php?category=7&product_id=1057 /Johannes |
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=46763 36-elements Line Array |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/09/26 : 21:23:21
|
Tack Pink!
Jag har precis lyckat få bort "ramen" du nämnde. I morgon ska jag testa att göra den på OH-film. Det är bara att hålla tummarna.
1000 rpm och 128 pulser per varv => ca: 0,23 millisekunder per växling. 250 rpm och 300 pulser per varv => ca: 0,40 millisekunder per växling. Så långt ingen "ko på isen". Och det ser positivt ut. Men så har vi ett stort frågetecken Vi startar och stoppar (tror jag i alla fall) "koggning" tror jag det kallas, Anders Bubbel får rätta mig om jag felar. Hur hög max-hastigheten är vet jag inte. Men den ska vi givet vis kartlägga.
Det ser inte orimligt ut i alla fall med tanke på Pinks input. Så vi kör på!
Detta ljudkorts oscilloskop är nu ingen "beta release" längre. De går att ladda ner gratis och verkar vara var vi "köksbords-diy:are" behöver i vårt "köksbords-diy-labb"
Den mäter en "skärm intervall" med 0,0235 millisekunders mellanrum. Efter som stig-tiden på tilltänkt mät-gaffel är 0,035 millisekunder, finns det kanske en möjlighet att utnyttja den. Jag ska forska lite om man kan halvera tiden på något sätt.
Håll i hatten gubbar och stå på!
EDIT: Jag kunde ju ha kostat på mig en länk till oscilloskopet: http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en
Jag satt och labbade med det i går kväll. Det går att öka upplösningen och ändra sample frekvensen från ljudkorts- standard 44,1 kHz till max 100 kHz. Att kalibrera spänningen in är också möjlig. Det kommer vi behöva när vi ska titta på "bargrunds bruset".
Nä de ser just ut......och "kosta billigt".
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
Edited by - Gubben i Kalmar on 2011/09/27 10:13:56 |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/09/28 : 17:05:50
|
Jo det ser ut som vi kan vara fria att göra våra "encoder-skivor" själva. Tack för Din input Johannes "Mr. Pink".
Det blir bättre när man släcker ner ramen.
Nu ska jag börja skissa på en "test-rigg" för våra motorer. Vi måste också försöka "lista" vad vi ska lägga under luppen. Och så förstås lite "hands on", bygga färdigt ett "labb-AC analog". En gammal dator har jag ficksat att köra som "signal generator". Eller annat datorbaserat, skilt från min ordinarie burk.
Vi stångar oss, tjurskalligt vidare! |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/10/04 : 20:16:20
|
Hej!
Ska skriva lite,fast jag inget har att redovisa.
Jo jag äter i korvens båda ändar. Den praktiska delen har stött på lite patrull. Fyra plåtskruvar är spårlöst försvunna. Och måste ersättas med islagsmuttrar Ni vet, fast lödda i plåten. Den vanliga lödkolven klarar inte att värma, så ett experiment på spisen har testats. Jo då, det gick fint. Två av dom fyra satt perfekt på första försöket. Dom två andra blir det ett "omtag" på.
Ja här ser Ni upplägget. Ten på både islagsmutten och vid plåtkonsolen. Skruven är till för att styra muttern centriskt mot hålet.
I den andra änden på korven (isterband) är det mycket på "G". Jag har kollat vad som finns att läsa på webben ang. synkron- motorn. Och det är mycket lite. Och dessutom är det som skrivits på tok för mycket förenklat för att vi ska ha nytta av det. Vi vill ha djupare kunskaper som vi kan bygga vidare på. Kontentan är att vi får "labba" desto mer. Vi har två parametrar från vår WBO, spänning och frekvens. Men vi måste försöka få ett grepp om vad som händer med motorn när tex frekvensen ändras. Vi bör mäta upp ström, temperatur och accelererations nivå, som en funktion av frekvensen. Sen lägger vi allt på bordet och tar oss en riktig funderare. Syftet är att se om det finns någon optimala värden. Vi är ju inte alls låsta till 50Hz.
Vi får jobba med våra fina donationsmotorer på samma sätt som med "glödisarna". Synd att man inte är kompis med någon på Linn. Dom har säkert gjort sådana mätningar. Tänk om man kunde "nästla in sig" på deras labb och arkiv.
Nä nu tillbaka till "köksbordet" för fortsatt arbete!
EDIT: Jag glömde berätta att jag räknat en del. Fundera över var en motor med ett vridmoment på 33 mNm gör med 32 mNm som blir över när den gett skivtallriken det den behöver för att snurra 33,33 rpm.
Jo det är så. 1 mNm +-något, går åt till tallriken. Inte mer! Motorn 3,5 Watt levererar 33mNm.
|
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
Edited by - Gubben i Kalmar on 2011/10/04 20:24:06 |
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2011/10/10 : 18:20:10
|
Lite aktiviteter framåt =>
Labb aggregatet börjar ta form.
Lite planering av innanmätet.
Här är fronten i alla fall "hålad och klar" för montering.
VU instrumenten är tänkt att mäta spänningen in på drivsteget. Ska se om det går att få det så att 100% på instrumentet ska ge 24 Volt ut.
Här ligger transformatorn, PSU:n och WBO:n! Ska börja att göra anordningar för monteringen av dessa.
Drivsteget tänkte jag sätta på "bakstycket" utan kretskort. Jag såg ett sådant montage på "webben". Men det fattas lite delar i skrivande stund. Isoler-bricka till PSU:ns trasistorer och fyra anslutningar för banankontakter. Men det ska inte vara "enny probblems".
Men det ska bli kul att få "AC-analog" i en sluten burk. Så man inte behöver vara rädd för......ja ni vet....poff och vit illaluktande rök. Bara ta fram och köra.
Hittar Ni något som har anknytning till synkrona motorer på webben,......kasta upp det per omgående. Jag söker själv men har inte hittat något vettigt.
Gneta påGneta vidare |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Topic |
|
|
|