HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Ino Audio
 Ino Audios högtalare är korrekta - fakta/åsikt?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 8

timse
Starting Member

36 Posts

Posted - 2009/12/22 :  13:32:20  Show Profile Send timse a Private Message  Reply
quote:
Spelar väl kanske inte så stor roll för Svenssons om det ska klassas som en något mindre högtalare enl någon konstruktör eller liknande, om den går in i ett vanligt monteringshåls mått för ett 6,5 tums element och membranet är ungefär lika stort som ett vanligt förekommande snitt av 6,5 tums element. Då skulle jag gärna se att man pratar om elementet som ett 6,5 tums.

Korgmått eller inte korgmått, liksom

Visst, håller väl med dig i sak men Circlomanen refererar till någon Ino-högtalare som ska vara en 6,5 tums basreflexvariant. Även med Svensson-nomenklaturen är inte piP en 6,5-tummare, snarare 5-5,25". pi60 motsvarar ca 8,5" och pi60s 8,8". Så vilken är den där 6,5"-varianten som det räcker att man kollar på för att man ska veta att den ju inte kan vara bra?
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2009/12/22 :  13:49:28  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Det är väl onödigt att diskutera detaljer som inte har relevans. Om man läser mellan raderna i Circlomanens inlägg så menar han ju bara att element i den storleksordningen inte kan återge musik med den kraft och skala som han tycker den skall återges med och det har han förstås rätt i. Någon annan kanske inte tycker att Circlomanens förslag på högtalare är tillräckligt bra på att återge pinpoint-perspektiv i ett mindre rum eller spelar tillräckligt ofärgat vid låg nivå och då har "någon annan" förstås rätt i det. Det handlar om kompromisser och vi väljer lite olika och detta är också den ursprungliga anledningen till tråden att en del tycks bli så indoktrinerade att de tror att en viss högtalare verkligen återger allt korrekt och fullständigt transparent. Det går inte argumentera kring åsikter och konstruktionsfilosofier om man inte är lite öppen för att det kan finnas olika vägar till välljud.
Go to Top of Page

timse
Starting Member

36 Posts

Posted - 2009/12/22 :  14:57:05  Show Profile Send timse a Private Message  Reply
MatsT> piP har aldrig varit ämnad åt att kunna hantera en symfoniorkester spelandes fff i hela registret som pi60(s) är designad att göra (ca 110dB i topparna @ lyssningspositionen i registret 20-20kHz). Så Circlomanen har helt rätt i att piP inte klarar att återge hela dynamiken från en symfoniorkester som brassar på för fullt. Den som kan historien vet att piP skulle vara en liten behändig monitor med osedvanligt potenta basegenskaper (kunna spela lågt i frekvens) och är inte optimerad för att kunna spela så starkt som möjligt. piP kommer inte ens i närheten av att kunna återge en symfoniorkester som brassar för fullt.

Tycker det är en smula fjantigt att dömma en "hund efter håret" som Circlomanen gör. Diskanten som ser billig ut hade mycket riktigt en kommersiell motsvarighet vars prestanda inte ens var i närheten av Ino-diskanten. Gör man ett frekvenssvep och lyssnar är det en milsvidskillnad till Ino-diskantens fördel (eller om man för den delen mäter för de som har den böjelsen). Hade Ingvar hittat en bättre diskant för piP hade han använt den.
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2009/12/23 :  09:35:15  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
quote:
Hade Ingvar hittat en bättre diskant för piP hade han använt den


Det är ju det som är grejen Ingvar har valt efter sina preferenser om vad han anser viktigt. Inte säkert att han har rätt eller att alla prioriterar lika...

Själv hade jag suttit med ett par Danleys alla dagar i veckan!
Go to Top of Page

jonasz
Member

2542 Posts

Posted - 2009/12/23 :  16:37:07  Show Profile Send jonasz a Private Message  Reply
Klarar pi60s 110dB vid 20hz alltså? Är det med maximalt rumsstöd och båda kanalerna inräknade då eller? Hur hög är disten vid denna nivå?
You'll Never Walk Alone...
Go to Top of Page

gcs
Member

5272 Posts

Posted - 2009/12/23 :  18:38:20  Show Profile Send gcs a Private Message  Reply
Nja vi kan väl prata om något annat istället.
Go to Top of Page

Nicks
Member

1941 Posts

Posted - 2009/12/23 :  19:47:07  Show Profile Send Nicks a Private Message  Reply
Märkligt att alla INO trådar slutar med skyttegravskrig...

Edit: Har lyssnat till pip... De låter jättetrevligt. Har lyssnat till annat som också låter bra... Men... varför måste INO falangen ALLTID försvara INO i alla lägen... Det finns annat som är bra det med... Tycker jag iallafall

Hihi. :)

Edited by - Nicks on 2009/12/23 19:49:04
Go to Top of Page

Passerati
Member

3445 Posts

Posted - 2009/12/23 :  20:34:15  Show Profile Send Passerati a Private Message  ReplySå vad tycker de som varit hos Ingvar och lyssnat och vad tycker de som någon gång hört Ino?
Go to Top of Page

jonasz
Member

2542 Posts

Posted - 2009/12/23 :  22:11:43  Show Profile Send jonasz a Private Message  Reply
Har hört Ino vid många tillfällen och jag tycker att de låter bra men de är naturligtvis inte bäst i världen. piP är en väldigt prisvärd högtalare men sedan när man går upp i hierarkin finns det många konkurrenter som är minst lika bra som Ino.

You'll Never Walk Alone...
Go to Top of Page

timse
Starting Member

36 Posts

Posted - 2009/12/24 :  13:13:14  Show Profile Send timse a Private Message  Reply
Nicks> Tycker inte det varit nått skyttegravskrig de sista sidorna i alla fall. Jag anser snarare att vi har redat ut begreppen lite bara, saker är ju precis som de är oavsett vad någon tycker det ser ut som. Angående att försvara Ino, personligen tycker jag Ino-högtalarna "försvarar" sig så bra på egen hand och för dem som inte gillar dem finns det ju mycket annat att välja på marknaden

God Jul alla!
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7344 Posts

Posted - 2009/12/25 :  09:46:30  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
quote:
Märkligt att alla INO trådar slutar med skyttegravskrig...

Edit: Har lyssnat till pip... De låter jättetrevligt. Har lyssnat till annat som också låter bra... Men... varför måste INO falangen ALLTID försvara INO i alla lägen... Det finns annat som är bra det med... Tycker jag iallafall

Ja det kan man fråga sig, jag tror att mycket handlar om att IÖ blir någon sorts husgud för en del Ino ägare och då blir det lätt försvar till varje pris.
quote:
Så vad tycker de som varit hos Ingvar och lyssnat och vad tycker de som någon gång hört Ino?

Jag har även lyssnat hos andra och hos några har det låtit bättre än hos IÖ, tycker att det är för mycket dämpning i källaren. Och angående Ino allmänt så är de bra och prisvärda om man gillar mycket neutralt ljud. Tycker även att piP är den mest prisvärda, på pi60 och bättre modeller så har jag invändningar emot hur diskantåtergivningen är på sämre inspelningar som blir smått olyssningsbara i mina öron, men elektronik val har stor betydelse här. Tex. Holfi och pi60 låter riktigt bra.

Ordförande för Svenska kabeltroendes riksförbund
Lever på samhällets botten.
Mvh Per
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2009/12/25 :  16:16:06  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
quote:
Angående att försvara Ino, personligen tycker jag Ino-högtalarna "försvarar" sig så bra på egen hand och för dem som inte gillar dem finns det ju mycket annat att välja på marknaden

Rätt inställning! Att tycka om något är OK, det är när man fått för sig att det man har är "helt korrekt" och därmed också att allt som inte låter likadant måste vara fel det uppstår kommunikationsproblem. Jag är själv mycket nöjd med det ljud jag har men vet också att det inte passar alla, inga problem alls eftersom det är jag som skall lyssna och inte de som inte tycker som jag.
Go to Top of Page

meshuggener
Member

74 Posts

Posted - 2010/01/17 :  20:24:08  Show Profile Send meshuggener a Private Message  Reply
MIN EGNA uppfattning om Ino Audio PI60s

Jag saknar ingenting när jag lyssnar, PI60s förmedlar musik tycker jag.
Efter över 30 års förfinande av modellen så låter dem mycket bra, finns det någon liknande högtalarkonstruktion idag?

Har spelat och spelar trummor och pysslat med inspelning os.v
Jag tycker själv att jag har bra koll på tex hur en cymbal ska låta, pi60s gör mig inte besviken dom känns korrekta

Denna "sektstämpeln" som man nämner.
känner man själv av, efter träffat Ingvar så blir man ganska övertygad att mannen har full koll på vad han pratar om samt att han är en mycket dålig försäljare!!Annars brukar det vara tvärtom i denna branch?
Tex.
Inos kablar kostar "nästan" gratis och som gammal kabelfetish så öppnas en ny värld som man inte trodde fanns och helt plötslig kan man sluta leta, själv ville jag ha signalkabel samt högtalarkabel som spelar helt rent och musikaliskt...och den hittade jag hos Ino..

Kablarna i kombination med PI60s är för mig och flera andra den "bästa" kombinationen , det är väl så man borde lyssna till dom om man ska prata om hur korrekta tex PI60s låter. PI60s är ju konstruerade att spela med EKK.

Byter jag tex signalkabel som inte spelar lika rent som ino#180;s ja då är det klart att upplevelsen inte är den samma..helt plötsligt känns det ansträngt och musiken återges inte "normalt" i jämförelsen..i mina öron

Elektroniken färgar, mitt ljud är säkert färgat då jag inte kör hela "ino-racet" utan andvänder rörstärkare samt rördac..och jag är grymt nöjd med hur det låter samt totalpriset:)

Detta är mina egna erfarenheter och inget annat!

Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2010/01/18 :  07:51:37  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message  Reply
Va?? hör du skillnad på kablar??

"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2010/01/22 :  10:13:41  Show Profile Send -AG- a Private Message  Reply
Jag skulle gärna se några referenser till den pyskoakustikforskning som IÖ har utfört. Var är forskningen publicerad?
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2010/01/22 :  13:24:11  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
Ja, det har jag undrat länge jag också. Jag har förgäves sökt på nätet om IÖs forskning.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2010/01/22 :  14:32:31  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message  Reply
Från --> http://user.faktiskt.se/audix/hifi/ingvar/page5.pdf


-1977 träffade jag en läkare på ett
cocktailparty. Vi drack lite gin & tonic
och pratade om hur konstigt det är att all
hörselforskning i den akademiska världen
handlade om hörselskador, medan ingen
forskar på människoörats egenskaper med
avseende på musikåtergivning. Vi kom
överens om att börja ett forskningsarbete.

-Fast det var jag som fick ta upp den
tråden eftersom min läkarkompis drog till
Afrika efter ett halvår, berättar Ingvar.
Samma år bildades ett institut för hörselforskning
med inriktning på ljudåtergivning
med namnetAudio Purus ix. Den första och
största utmaningen var att hitta en monitor
(högtalare som återger ljud neutralt, red.
anm. ) som dög.
-Att jag inte kunde använda mina
trevägssystem var uppenbart -deras fasdistorsion
omöjliggjorde studier av vår
fasdetektionsfOrmåga, förklarar Ingvar.
Aterigen kom han på tanken att bygga
själv. Målet var en ljudkälla med mycket
stor bandbredd, hög faslinjäritet i alla horisontella
utstrålningsvinklar, klarande 100
watt utan att uppvisa lavindistorsion. Det
sistnämnda var en för svår uppgift. Av de
1977 testade högtalarelementen av rimlig
storlek, klarade det bästa av dem bara 12
W innan lavindistorsionen var ett faktum
vid någon frekvens.
1978 lyckades efter mycket handpåläggning
de sex högtalare som gjordes
nå >70 watt utan lavindistorsion (att de
högfrekventa övertonskomponenterna "kör
om" de lågfrekventare i amplitud, vilket
brukar sammanfalla väldigt väl med att
man tycker att det låter hårt och illa). I dag
klarar pi60s lO kW utan lavindistorsion,
når frekvensen år tillräckligt hög, så inte
maximalt membranutslag sätter gränsen.

Oväntat resultat
Studien drogs i gång men tog en något
oväntad riktning: Försökspersonerna började
be att fåköpahögtalamade lyssnat på.
En tillverkning av systemet i liten skala tog
sin början. Någotnamnfickhögtalaren inte
förrän en bit in på 80-talet: pi60.
Niir hörselforskningen lades ned i slutet
av 80-talet döptes firman om från Audio
PUrus ix till InoAudio. Firmans fullanamn
iir Ino Audio-Animation, som betyder "levandegjord
lyssning".

Första sidan --> http://user.faktiskt.se/audix/hifi/ingvar/page2.pdf

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD

Edited by - johan.björklund on 2010/01/22 14:35:27
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/01/22 :  14:41:00  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
10 kW...jo jo...hur länge mäter de då...?
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2010/01/22 :  15:20:55  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
10 kW går säkert fint, undrar vilket slutsteg som användes vid den mätningen? Det måste ha varit en riktigt
fet sak. Kopplar man 230 volt rakt i vägguttaget blir det bara 6,6 kW i 8 ohm så det behövs lite mer.

Frågan är om forskningsresultaten publicerats. "Audio Purus" ger inga Google-träffar utanför Ino-kretsen.

PS. Man får ju säga att IÖ var tidigt ute, dricka gin & tonic med läkare på cocktailparty när man är 15 år.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2010/01/22 15:42:14
Go to Top of Page

gcs
Member

5272 Posts

Posted - 2010/01/22 :  17:46:12  Show Profile Send gcs a Private Message  Reply
quote:
Man får ju säga att IÖ var tidigt ute, dricka gin & tonic med läkare på cocktailparty när man är 15 år.
Vad jag har hört så är det flera som lyckats med att bränna element i sina Pip. Men jag vet inte vad dom haft för slutsteg. Det kan ju vara så att slutsteget har sprutat ut DC å de e#180; väl inte så bra.
Go to Top of Page

adhoc
Member

362 Posts

Posted - 2010/01/22 :  22:50:34  Show Profile Send adhoc a Private Message  Reply
IÖ skriver själv (i en färsk faktiskt-tråd som handlar om Naqrefs PK-högtalare) att piP inte bör belastas med mer än ca 35-40W kontinuerlig ineffekt. Kan minnnas fel på några watt hit eller dit, men den storleksordningen. För kortare tid / transienter med dynamisk musik skall piP klara väsentligt högre effekt.
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2010/01/22 :  23:39:14  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
Låter rimligt.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

jonasz
Member

2542 Posts

Posted - 2010/01/23 :  01:39:25  Show Profile Send jonasz a Private Message  Reply
Nu vet jag inte hur gammal IÖ är men om han pimplade grogg på cocktailpartys när han var femton så var han tidigare ute än mig.

You'll Never Walk Alone...
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2010/01/23 :  09:19:11  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
http://www.birthday.se/person/19620409/ingvar/%f6hman/t%e4by/

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2010/01/23 :  16:19:52  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message  Reply
Högtalarna är bra som sagt. Jag har hört både Pip och Pi60 flera gånger.

Framförallt Pip imponerar med fin basåtergivning trots att dom är ganska små.

Däremot är det min helt subjektiva uppfattning (ej blindtestat eller mätt)att IÖ själv är en kille som är fylld av sig själv och känner sig ofta förföljd av folk som "vill honom illa". Han själv kan vara oerhört bitsk i debatten själv.

Men: Det går inte att ta ifrån honom hans kunskap och att högtalarna faktiskt presterar för det gör dom och min subjektiva uppfattning är helt igenom ca 10år av vistelser på olika hififorum. IÖ kan ju vara väldigt annorlunda privat och många av hans vänner vittnar om att han är mycket trevlig in person.

Så är det väl med många av oss. Lite ironiska och lite vassa på ett forum men trevligare privat

"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page
Page: of 8  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000