HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Merkurius
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2006/07/04 :  07:23:35  Show Profile Send markih a Private Message
En gissning är att de trots allt inte mäter så lika. Man måste mäta frekvensgång i många olia riktningar.

markih
Go to Top of Page

ninja
Member

2476 Posts

Posted - 2006/07/04 :  19:06:30  Show Profile Send ninja a Private Message
Det är nog svårt att beskriva ljudet på mitt modersmål och det blir ännu svårare på Svenska men jag gör ett försök. Så, reservation för felstavningar och konstiga meningar ges.

Först, lite background om träffen.

Initiativet till lyssnings träff kom från mig, tror jag. Jag har hört helt olika åsikter om Inos högtalare så jag var verkligen nyfiken på dom. Så, när jag läste att Merkurius har fått sina då skrev jag lite på skoj om en jämförelse mellan två Svenskarna och Steffan nappade på. Så, jag tog mina Artisar och kom till INOister (det var tre INO ägare, eller bättre sagt två ägare och en som väntade på sina).

Jag tror att alla var mer intresserade av pi60 än Respons, så fokus var på det.

Det är alltid svårt med sådana jämförelser och jag var lite rädd om det skulle bli en pajkastning på forumet efteråt. Men det får vi se och jag hoppas att vi slipper det.

Jo, först spelade vi på pi60. Rummet var akustikbehandlat från IÖ så att den skulle bli optimalt för pi60. Som jag uppfattade, den var inte helt optimalt. Det fattades heltäckande matta och diffusor. Sen, det var problem med vissa frekvenser. Steffan kan bekräfta eller avvisa det påstående.

Tanke var att vi spelar några låtar/skivor var och den som spelar sätter sig i sweat spot. Först lyssnar vi via pi60, sen vi skulle bytta till Respons och sist tillbaka till pi60.

Jag var sist att köra första rundan och var först med andra rundan, när Respons kopplades in. Det som jag märkte direkt att den lät konstigt i det övre registret. Inte alls naturligt som jag har vant mig hemma. Jag vet inte varför och jag har grubblat över det sen des.

Så, jag spelade, tror jag, tre skivor:
1. The Knife -> DeepCuts,
2. Vlatko Stefanovski + Miroslav Tadic-> Krushevo och
3. Maria Joao + Mario Laginha -> Undercovers)

Jag var inte alls nöjd med hur den lät i övre registret. Helt olika det som jag har vant mig hemma.

När Almen, sedan körde slagverksskiva med Markus Leoson ("Percussion" Caprice 21466, spår 8 "Ground" av Fukushi Norio) lät Responsen helt annorlunda, dock pi60 var verkligen realistiskt.

När jag kom hem och kopplade tillbaka den, det var andra takter som kom ifrån den. Men, tyvärr hade jag inte Almens skiva att testa direkt efter träffen men har beställt den så jag väntar med hur den låter hemma.

Sen, bytte vi direkt tillbaka till pi60, om jag mins rätt. Så egentligen vi lyssnade väldigt lite på Responsen.
Min slutsats är att Respons har mycket bättre bas: rappare och mer definierad dock går inte djupt som pi60 gör det. Pi60 hade lite brumligt bas för min smak, men väldigt bra i övre registret.

Till slut, måste jag erkänna att jag gillade pi60, men jag tänker inte bytta min Respons för den.


Made in SFRJ!
First they came;
HD 60 fps
Go to Top of Page

hsivp
Gissa vad min förkortning betyder!

623 Posts

Posted - 2006/07/04 :  19:49:52  Show Profile  Visit hsivp's Homepage Send hsivp a Private Message
Har ett par Pi60Signatur att sälja.skicka ett PM

ps. ledsen om jag hijackar tråden ;)
Nä,nä, den gubben går inte! Försäljning sker via våra annonser och inget annat!/Pac
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2006/07/04 :  21:38:41  Show Profile Send Merkurius a Private Message
matte76: Det låter ju konstigt att han sagt så om han inte jämfört dom sida vid sida??? Jag har svårt att tänka mig att han skrivit något sånt.. Du får nog leta upp något citat innan jag tror på det

mikethebike: Jag tror som markih att man måste mäta frekvensgången från olika vinklar och sedan måste man nog mäta på en hel del andra punkter, förutom frekvensgång och faslinjäritet för att säga något om ljudet (vilket mätningar iofs inte kan men de ger kanske en vägledning ). Dessutom så mäter ju dessa högtalare inte alls lika i frekvensgången. pi60 går ungefär en halv oktav djupare i basen och det påverkar uppfattningen av ljudet och återgivningen i allra högsta grad (även högre upp i frekvenserna).
Go to Top of Page

mikethebike
Member

305 Posts

Posted - 2006/07/04 :  21:48:46  Show Profile Send mikethebike a Private Message
Ninja, tack för dina kompletterande kommentarer (inga problem att förstå!). Sorry om jag missat, men vad var det för förstärkeri och CD? Vad har du hemma?

Kul i alla fall att du sitter nöjd! Har läst väldigt mycket gott om Respons. Verkar intressanta!

En liten "observation" (som gammal trummis) ... jag har aldrig hört en så dynamisk återgivning av slagverk som senaste Gignosmässan via Wilson Maxx ... inte ens från slagverk "live". M.a.o imponerande, men "korrekt" ... ? Det är minst sagt vanskligt att bedöma återgivningen mellan två högtalare och därefter avgöra vilken som är mest korrekt utan att ha en "live-refererens".

markih, varför måste man det? Menar du att endera högtalare är "sant" rundstrålande ... eller annorlunda uttryckt behåller sin frekvenslinjäritet, faslinjäritet och fashomogenitet oavsett om det är on-axis eller godtyckligt antal grader off-axis (eller tvärtom)?

Erkänner att jag lite grann var ute efter att "provocera" med min kommentar, men har samtidigt blivit än mer intresserad av att lyssna på pi60.

hsivp (måste bara gissa .... han som inte vill pruta )

I'm reliable sources, I'll tell ya anything you want me to know
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2006/07/04 :  21:49:29  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message
Härlig rum! är det köpt från Z-tv efter de la ner Knesset (Christian Looks gamla goa program)?

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2006/07/04 :  21:54:45  Show Profile Send Merkurius a Private Message
ninja: Kul med en liten längre recension, det gillar vi

quote:
Min slutsats är att Respons har mycket bättre bas: rappare och mer definierad dock går inte djupt som pi60 gör det. Pi60 hade lite brumligt bas för min smak, men väldigt bra i övre registret.


Här går våra intryck lite isär. Jag tycker dock att det är lite vanskligt att basera sina intryck av en högtalare när förutsättningarna (i det här fallet rummet) sätter begränsningar för ljudet (det gäller för både respons och pi60). Visst, det är ju svårt att bara ge intryck när förutsättningarna är perfekta, vilket de sällan är. Jag vill än en gång påpeka att detta test inte skall ses som något mer än ett kul test som kanske inte säger sådär jättemycket om någon av högtalarna. Så när det gäller intrycket av ljudet hemma hos mig så håller jag med dig ninja

Men... Eftersom pi60 går betydligt djupare (en halv oktav) så är det nog oundvikligt att man upplever Respons som "rappare". Det var just det jag föll för när jag lyssnade på Audiovector S6. Efter ett tag så saknade jag den där djupa basen och det slutade med att jag sålde iväg allt (inte enbart pga. just det, utan även av andra orsaker). Både Almen och Rydberg tyckte också att basen lät bumlig men sa i samma veva att de hade hört ett annat par pi60 hos öhman och där var det inga problem

Edited by - Merkurius on 2006/07/04 21:58:40
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/07/05 :  07:53:56  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
matte76: Det låter ju konstigt att han sagt så om han inte jämfört dom sida vid sida??? Jag har svårt att tänka mig att han skrivit något sånt.. Du får nog leta upp något citat innan jag tror på det


Har läst på ett par ställen att han jämfört Ino Pi60 mot bland andra Respons Grand och att han föredrog Pi60. Det var dock ett bra tag sedan jag läste det, förra året eller ännu längre bak. Tro det eller ej! Men leta, det får du göra själv därför att för mig är det inte viktigt eftersom Respons inte är aktuell för min del och inte heller Pi60 (just nu i alla fall, vi får väl se längre fram i min hifi-karriär!).

PS: Ska dock reservera mig för att det kan ha varit piP han jämförde mot Responsen, men har för mig att det var Pi60. Dumt att jämföra en stor golvare mot små stativare kanske.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/

Edited by - matte76 on 2006/07/05 08:11:58
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/07/05 :  08:24:54  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
Eftersom pi60 går betydligt djupare (en halv oktav) så är det nog oundvikligt att man upplever Respons som "rappare".


Visst kan väl en högtalare ha en rappare bas än en annan trots att de går lika djupt? Eller har (upplevs ha) alltid en högtalare som tex går ner till 35 Hz rappare bas än en som går ner till 25 Hz bara för att ta ett exempel?

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/

Edited by - matte76 on 2006/07/05 08:25:31
Go to Top of Page

Manga X
Donator: Bildserver

3083 Posts

Posted - 2006/07/05 :  09:30:33  Show Profile Send Manga X a Private Message
quote:
En högtalare som rullar av i det djupa registret blir ofrånkomligen lite "rappt" färgad, eftersom de allra lägsta frekvenserna (som har de långsammaste insvängningsintervallen) går förlorade. Att exempelvis piP ofta låter "rapp" jämfört med den naturligare basåtergivningen från pi60 beror alltså bara på att de har en lite mindre bandbredd, vilket gör att många inspelningar låter rappare, eftersom de gör det när de skärs av nedåt.



citat av Ingvar Öhman ang. just detta.

Detta bekräftar mina erfarenheter om just "rappa" högtalare.
De har ALLA saknat riktig djupbas.


Mvh Magnus Eriksson
Go to Top of Page

Ranefjord
Member

422 Posts

Posted - 2006/07/05 :  09:54:11  Show Profile  Visit Ranefjord's Homepage Send Ranefjord a Private Message
Eben X-3 går ner till 30hz och den spelar hur rappt och fint som helt i basen. Annat exempel: System Audios SA7K. Fast 30hz kanske inte räknas som djupbas hos alla? Rena mellanregistret.

Snoogens
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/07/05 :  10:30:06  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
När jag mäter högtalare görs det on axis, 15,30,45 och 60grader Off axis. Klart att en högtalares spridning i vertikalled påverkar återgivningen om man inte bor i ett totalt utdämpat rum (där det åter skittrist och livöst). I horisontalled tycker jag personligen att det ibland fungerar bra med högtalare som har begänsad spridning i den ledden, särskillt i ett akustiskt obehandlat rum ;-)

Nåväl... jag är i Göteborg och vill gärna lyssna på Responsen i dess rätta omgivning. Finns det möjlighet till det? (har aldrig hört den.. men nu är man ju nyfiken minst sagt)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2006/07/05 :  10:52:00  Show Profile Send CC a Private Message
Med tanke på hur bra de där små Responsen låter (när jag lyssnat på dem) så måste de där Ino-burkarna vara något i hästväg! :-o

Skulle vart kul å testa de där Ino i en anläggning trimmad för Respons...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

marbrink
Member

2873 Posts

Posted - 2006/07/05 :  11:28:48  Show Profile Send marbrink a Private Message
Matte76>

Citat Rydberg:
"Jag har lyssnat på respons en gång innan i mitt liv och det var när jag stack in huvudet i rummet som de demades i 10 sekunder under Arken 2004. Mao, jag har aldrig jämfört ino med respons än mindre skrivit om respons vs ino (det är ju helt omöjligt eftersom jag aldrig hört på dem). Matte76, antingen har du hittat på det du skriver eller också (kanske mer troligt) så har du blandat ihop mig med någon annan."
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/07/05 :  11:44:19  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
CC, ja en dubbeldejt skulle vara intressant...

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2006/07/05 :  11:48:00  Show Profile Send CC a Private Message
hehe ;-)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/07/05 :  11:53:24  Show Profile Send matte76 a Private Message
marbrink: Möjligt att jag blandar ihop honom med någon annan i "Ino-maffian". VÄLDIGT mycket har skrivits på många ställen om olika högtalare som Ino besegrar...bland andra Respons Grand.

Var dock ganska säker på att det var Rydberg. Om jag nu har blandat ihop honom med någon annan ber jag honom om ursäkt (det får någon vidareförmedla, jag är inte medlem på Faktiskt. Däremot på Euphonia där Rydberg dock inte är medlem längre). Men hitta på, varför skulle jag göra det? Finns ingen som helst anledning.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

marbrink
Member

2873 Posts

Posted - 2006/07/05 :  12:23:01  Show Profile Send marbrink a Private Message
Matte76>
Citat Rydberg:
"Det är nog följande du fiskar efter

Markih skrev:
"CC! Kolla du in pi60 om du har lust. Jag tycker att de åtminstone spelar i samma liga som N802 och Repsons Grand. Inte helt lika kanske? (har ej jämfört sida vid sida under lika förutsättningar)."

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=37498&whichpage=2 "
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2006/07/07 :  09:29:07  Show Profile Send Merkurius a Private Message
matte76: Okej, då är ju det utagerat... Rydeberg har alltså inte jämfört Ino med Respons tidigare.

hsivp: Varför sälja Och en mer intressant fråga, vad blir det istället

vemsom: Näää, jag har ju 39 kvm, dom hade lååångt ifrån så mycket
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/07/07 :  11:30:00  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
matte76: Okej, då är ju det utagerat... Rydeberg har alltså inte jämfört Ino med Respons tidigare


Helt ok, jag har nog blandat ihop honom med någon annan! Det är mänskligt att fela.

Hur går det annars Merkurius, har du hittat hem till "ditt" ljud nu? Kan tänka mig att det låter fint hemma hos dig!

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

hsivp
Gissa vad min förkortning betyder!

623 Posts

Posted - 2006/07/07 :  14:12:11  Show Profile  Visit hsivp's Homepage Send hsivp a Private Message
Merkurius, jag är student och behöver pengarna till annat, kommer dock köpa nya när jag är färdig med min utbildning.
Finns inga andra skäl till att sälja ett par pi60S.
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2006/07/07 :  15:06:03  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message


Merkurius,
kul att se att du fått ordning på rummet så att det funkar bättre med dina Pi60 än tidigare i våras då vi träffades och det är ju bra att det passar dina Ino PI60 eftersom det är dom du har nu.

Jag satt och tittade igenom din tråd. Det är en rejäl resa du varit med om för att komma hit...

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2006/07/08 :  15:22:02  Show Profile Send Merkurius a Private Message
matte76: Jag tycker att det är svårt att avgöra huruvida man hittat hem eller inte. Kom tillbaks om ett halvår brukar jag säga Sitter jag kvar med samma anläggning då, så har jag nog hittat hem

hsivp: Okej, jag förstår dig helt. Själv har jag pluggat 16 år i rad och så här 1 år efter så saknar jag det definitivt inte. När det gäller det ekonomiska hade jag inte så stora bekymmer men man sitter ganska upplåst och kan heller inte "ta ut svängarna så mycket". Nu när du "hijackat" min tråd () kan du iaf skriva ett PM om hur mycket du vill ha för dina pi60s

Pac: Visst är det en resa va?!! Allt som oftast en rolig resa men jag blev less där ett tag. Nu är jag back-on-track och det får la du å Bernt komma och inspektera nu i höst

Ni som vill fördjupa er i min resa kan även läsa min medlemspresentation på faktiskt.se

Edited by - Merkurius on 2006/07/08 15:23:02
Go to Top of Page

hsivp
Gissa vad min förkortning betyder!

623 Posts

Posted - 2006/07/18 :  18:26:40  Show Profile  Visit hsivp's Homepage Send hsivp a Private Message
Tänkte sälja dom för priset dom kostar som byggsats. =)
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2006/07/19 :  11:16:08  Show Profile Send Merkurius a Private Message
hsivp: Ett helt okej pris om du frågar mig Jag har dock inte sett någon annons ute på dom än... Det underlättar nog med en sådan
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.61 sekunder. Snitz Forums 2000