HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Merkurius
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2008/02/18 :  13:06:13  Show Profile Send Merkurius a Private Message
quote:
Hörru Stefan! I den åldern kallas dom för tjejer eller på sin höjd kvinnor


Ja, det har nog lite med ålder att göra, utan det kanske har mer att göra med hur gammal man känner sig

quote:
Hon kanske har gått väldigt länge och retat sig, till sist brast det för henne. Ta saken i egna händer nu, gå och be om ursäkt för att du spelade högt så kanske det löser sig. Svälj stoltheten.


Jag har inga problem med stoltheten men desto större problem med att veta vart hon bor Det finns 84 lägenheter i min ingång och som du säkert kommer ihåg så presenterade hon inte sig

Jag ska få låna en såndäringa känslig db-mätare från Bruel som kan mäta ljudtryck ner till 10 db(A). Sedan ska jag knacka på några slumpvis utvalda dörrar för att försöka komma in och mäta lite
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2008/03/06 :  09:52:32  Show Profile Send Merkurius a Private Message
Jag har lånat mätapparatur för att mäta hur högt jag spelar, inne hos grannen. Så här ser tingesten ut:







Denna mätare är tydligen från 70-talet. Som ni ser finns det olika lägen att välja på. Jag har endast mätt A-vägt.

Innan jag knackade på hos grannen så testade jag att mäta upp hur det lät inne i min lägenhet. Jag valde ut en låt (Yello med "Planet dada, flamboyant") och skruvade upp ganska högt (-9 db stod på stärkaren med CD:n som signalkälla). Därefter mätte jag (fortfarande A-vägt) på lyssningsplatsen. Jag använde två lägen, "Slow" (för att försöka få fram ett ekvivalent värde) och "Fast" (för att se maxvärdet). Ungefärlig ekvivalent nivå uppgick till strax under 80 db och max nivå på cirka 85 db. Eftersom Yellolåten är en "energirik" låt så är nog det anledningen till att ekv. och max inte skiljde sig så mycket åt Fast jag tror inte det är så lätt att höfta fram ekv. siffran som jag gjorde men nånstans där tror jag att det ligger. Om jag istället hade mätt SPL så hade nog resultatet blivit ett annat men huvudsaken är ju hur det låter A-vägt inne hos grannen.

När jag väl hade spelat och mätt upp klart så hörde jag att grannen hade börjat spela ganska högt Detta var grannen som bor vägg-i-vägg med mig och som då och då brukar ha en del fester där han krämer på med ljudtrycket. Han spelade ungefär lika högt som han brukar göra på fester så jag tänkte "aha, nu kan jag mäta upp hur högt det låter i min lägenhet" Jag ställde således mätapparaturen en halvmeter från väggen som vetter mot hans lägenhet och ekv./max nivån låg på cirka 38-42 db. Det var i princip endast bastrumman som gjorde att mätaren rörde sig så här vet jag inte hur man ska komma med något riktigt ekv. värde.

Sedan knackade jag på när han spelade som starkast och den stackars killen måste tro att någon kom för att klaga för han var nästan kritvit i ansiktet när han öppnade dörren Jag förklarade dock snabbt att jag själv fått ett klagomål och ville mäta upp hur högt det lät i hans lägenhet. Då kom det fram att han också hade fått klagomål tidigare. Han visste inte vart tjejen bodde men vi kom ganska snabbt fram till att det förmodligen var en annan tant eftersom min var äldre än hans och framförallt otrevligare Förutom det klagomålet hade han även fått en hanskriven lapp från fastighetsskötaren där han blev ombedd att ta det lungt med musikspelandet.

Hursomhelst så mätte det strax under 40 db i hans lägenhet när jag spelade musik.

Edited by - Merkurius on 2008/03/06 09:56:13
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2008/03/06 :  10:19:21  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Intressant.
Skulle dock vilja en nån siffra på hur bakgrundsnivån låg.
Tex med en Tv påslagen med vanlig "TV ljudvolym"



"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2008/03/06 :  10:48:42  Show Profile Send Merkurius a Private Message
A-vägt mätte jag med allt avstängt förutom datorn. Då låg bakgrundsbruset på 34 db i lyssningsplats. När jag slog av datorn låg det på 26 db.
Go to Top of Page

jonasz
Member

2542 Posts

Posted - 2008/03/06 :  11:00:31  Show Profile Send jonasz a Private Message
Det låter som om du bor i ett väldigt tyst område, är inte 26 dB bakgrundsbrus väldigt lågt? Mäter den ljudnivån bredbandigt eller vid en enskild frekvens?

You'll Never Walk Alone...
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2008/03/06 :  11:19:50  Show Profile Send Merkurius a Private Message
quote:
Det låter som om du bor i ett väldigt tyst område, är inte 26 dB bakgrundsbrus väldigt lågt? Mäter den ljudnivån bredbandigt eller vid en enskild frekvens?


Ja, jag är medveten om att det verkar blygsamt. A-vägning har en slutande kurva från 100-200hz. Jag hann aldrig mäta riktigt som linjärt men en snabbmätning med datorn på visade 50-60 db.
Go to Top of Page

Merkurius
Member

1750 Posts

Posted - 2008/03/06 :  13:13:03  Show Profile Send Merkurius a Private Message
Trasslet jag haft verkar dock fått en upplösning. Efter att jag knackat på en antal gånger på dörren till grannen som bor precis under mig, fick jag till sist ett svar. Grannen som öppnade var en kille som var i cirka 30 års åldern och verkade allmänt motvillig när han öppnade dörren. Jag presenterade mig och sa vart jag bodde. Sedan frågade jag honom om han någon gång hört att jag spelat musik. Han svar blev "Ja, som fan"

Han sa att han började jobba kl 5.00 varje vardag och därmed gick och la sig ganska tidigt. Sedan sa han att efter 22.00 borde det vara tyst och att jag borde fatta detta. Här blev jag lite misstänksam eftersom jag ytterst sällan brukar spela efter 22.00 och jag brukar aldrig spela speciellt högt om jag ändå spelar efter den tidpunkten. Vissa gånger sa han att han hört att musiken hörts till efter kl. 23.00 på kvällen. Nu började jag fatta att det inte var jag som störde honom.

Under vår konversation såg jag en äldre kvinna stå ganska långt in i lägenheten utan att säga något. Jag kände inte igen henne men när killen sa att det ju var hon som klagat för någon vecka sedan föll polletten ned

Efter att vi pratat ett tag kom vi fram till att det högst troligt var grannen som bor vägg-i-vägg med mig som störde deras nattsömn.

Först ville han dock inte släppa in mig för att mäta eftersom han menade på att så länge det var tyst efter 22.00 var han nöjd. Men jag var ihärdig och ville veta hur högt det lät i hans lägenhet samt om det mätte annorlunda kontra den grannen jag mätte hos tidigare. Efter ett tag så släppte han in mig och jag sprang upp och satte på Yello på -9 db. Det mätte nästan identiskt med lägenheten vägg-i-vägg och som max landade det på 42 dbA. Nu blev de än mer övertygad om att det inte var jag som störde dem och misstankarna har landat på min andra granne som ju redan också fått en varning av fastighetsskötaren. De hörde givetvis musiken men sa att de aldrig skulle klaga på detta om jag spelade innan kl. 22.00

Kvinnan som ju var så illskt förbannad för någon vecka sedan var helt lugn nu. Hon bad om ursäkt för att hon skrek åt mig då och jag bad också om ursäkt. Sedan sa jag även till dem att de absolut får komma upp om de skulle uppleva att jag stör men efter mitt samtal med dem känns det inte som att det kommer att hända Slutet gott, allting gott

PS. De hade bott i samma lägenhet i cirka 10 år så detta var samma kille som jag frågade om min musik störde honom, när jag flyttade in för cirka 3,5 år sedan. Hans svar då blev: "Musik?! har du spelat musik" Lågdistat var ordet DS.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2008/03/06 :  18:45:38  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
http://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting

Dvs 40 Hz är dämpat 30dB.

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2008/04/14 :  15:20:33  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68057

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.19 sekunder. Snitz Forums 2000