HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vad letar du efter med hifin? Varför började du?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

adi6606
Member

550 Posts

Posted - 2012/09/06 :  10:29:05  Show Profile Send adi6606 a Private Message
Eskapism blandat med nostalgi. Uppväxten präglades väl av att altför många timmar tillbringades i Sarajevos Statliga Radio och Televison studios där några EMT grammofoner stod påslagna 24/7 . Stora Isophon aktiva högtalare stod i den ansvariges rum och var kopplade direkt till studio som låg nere i källaren i ett funkis hus bygtt någon gång på 20-talet mitt i centrala stan.

Jag kunde inte hävda mig på basketball planet där flickorna satt på läktaren, pratade och småskrattade medan pojkarna gjorde sitt yttersta med olika bravourer bara för att imponera. Och förståss konkurrera ut andra pojkar. Men jag kunde Bob Dylans katalog utan till, gick själv till läktaren och pratade musik, lånade ut friskt plattor som ägdes av staten och ibland fick inte dem tillbaka.
Vilket gjorde min far vansinigt arg. Överhuvudtaget att komma på ideé att be arkivarier att beställa Rare Earth, Amon Dull eller Frank Zappa bara för att själv kunna "låna" skivor var för mycket för honom. Dessutom var jag tillräckligt fräck för att låna ut skivor vidare, mest till flickor .

Hemma hade vi en anläggning modell större som byggdes av överblivna JBL och Altec Lansing basar och horn i enorma lådor. Detta efter att amerikanska TV bolaget ABC kom 1979-1980 med modern teknik och ersatte det mesta både på radio och tv huset. Rörförstärkari byggdes av tekniker som jobbade på radio och musikkälla var en EMT grammofon, Fisher rörtuner samt en rullbandspelare. På gramofonnen stod text: I fall av jordbävning övergå omedelbart till sändning med rullbandspelare!

Så, vad är det jag letar efter? Ja, flykt från vardagen, träffa roliga människor "from different walks of life", återuppleva kicken när för första gången lyssnade på Abraxas, sprida hifi-kultur och skänka en och annan skivspelare till folk som kanske aldrig skulle lyssna på vinyl men nu tycker att det är lite ballt och retro... Ja finns mycket att skriva om det.

Varför började jag? Jag började samla gammla stereoprylar redan i början på 90-talet när jag satt på flyktningförlägningen. Köpte då på kyrkans loppis en fåtölj, strykjärn och strykbräda samt ett par SonabCarlsson OA-14 och Rank Arena receiver. Vi var 8 killar i ett litet rum på förlägningen men musiken gjorde underverk för stämningen. Jag har dessa OA-14 kvar . Det är vad jag menar med eskapism och nostalgi: bort från förlägningen tillbaka till vardagsrummet från min barndom med hjälp av Etta James (en av pappas favoriter) på P2!

Idag, 20 år senare har jag många skivspelare, förstärkare och andra rolga prylar men det är framförallt möte med människor som gör hifi roligt. Och förstås stunder då man försvinner i Keith Jarrets konsert och ett par timmar förvandlas till ett par minuter.

Ta dig samman och gör något onyttigt!
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1749 Posts

Posted - 2012/09/06 :  20:00:06  Show Profile Send HerrD a Private Message
adi6606: Jag blir lycklig av att läsa ditt inlägg! Oförfalskad glädje och kärlek till musiken. Det där är stoff för en god roman.

Själv har jag alltid lyssnat mycket på musik men det var först på universitet som det blev en riktig stereo. Av okänd anledning blev jag erbjuden att jobba extra i den lokala hifibutiken där stereon hade köpts. Där fördjupades intresset och jag kom att träffa många intressanta människor. Jag träffar fortfarande en del av dessa mer än tio år senare. Tillsammans brukar vi äta god mat, dricka bra vin och sporra varandra att komma vidare i hifiutvecklingen.

Det jag jagar med ljudet är stunden när det blir äkta. När slöjorna faller undan och musikerna kommunicerar med mig direkt utan begränsning och hinder. Jag har lyssnat mycket på små grupper av frijazz live och vill ha samma känsla hemma. Det är en resa som kommer ta lång tid har jag fått en känsla av. Men varje iteration av anläggningen verkar ta ett litet kliv i rätt riktning.

The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.

Richard P. Feynman
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7802 Posts

Posted - 2012/09/07 :  00:58:36  Show Profile Send Fuling a Private Message
Räknar mig betydligt mer som DIY:are och tekniker/nörd än som audiofil. Musikintresset är för all del stort också men det är på ett oförklarligt sätt lite separerat från hifin/DIY:andet, att lyssna på bra låtar och att skruva med trevliga apparater är två olika nöjen för mig.
Hifi förresten, det ordet förknippar jag lite med slätstrukna konsumentprodukter som möjligtvis duger till hobbygrenen "musiklyssning". När det gäller den tekniska delen av hobbyn går intresset numera nästan enbart mot rörelektronik och olika former av hornhögtalare. Tycker den typen av prylar både är roligare att pyssla med, roligare att slöläsa om på nätet och möjligtvis även roligare att lyssna på...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.47 sekunder. Snitz Forums 2000