HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Nya högtalare... det trycker över öronen?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Bogus
Member

332 Posts

Posted - 2011/10/09 :  20:43:53  Show Profile Send Bogus a Private Message
Liten uppdatering nu.
Jag kan nog med säkerhet säga att det var en segdragen förkylning som gjorde det, och öronen är inte helt 100% ännu (nu har det gått över att trycka lite på andra örat istället, men det är nästan bra nu).
Jag fick hem 10 stycken akustikskivor i alla fall och jag började att bygga en ram bakom soffan som jag kunde ställa upp dem på och samtidigt få ut dem fem cm från väggen. Det första som slog mig när jag höll huvudet mot skivan och lyssnade var att det blev nästan helt dött ljudmässigt sett från skivan. Jag flyttade undan huvudet lite så jag hade vanlig vägg mot örat istället, och man märkte direkt var skivan slutade och väggen började. Nu lät det nästan som "stereo" igen eftersom den hårda väggen reflekterade det mesta av ljudet. Nu började jag inse att detta faktiskt kunde göra lite nytta. =)
Jag satte upp två skivor bakom soffan, och började sedan att bygga en ram på väggen bakom högtalarna och satte upp tre skivor bakom varje högtalare. Jag märkte direkt att bumligheten i basen minskade avsevärt.
Dock tyckte jag att det var lite svårt att få till bra fokus i ljudbilden med skivorna bakom soffan monterade, det blev liksom "hål" i ljudbilden och lite för dött. Så jag tog ner dem och satte upp dem på motsatt vägg bakom högtalarna. Det blev mycket bättre och nu väntar jag bara på att högtalarna ska spelas in helt =)

Jag visste att akustiken gjorde mycket för ett rum, men inte att det gjorde så HÄR mycket. Och då har jag ändå bara gjort ganska lite akustikreglering.

Jobbar på Hifi Consult i Sävedalen!
Go to Top of Page

mangs
Member

622 Posts

Posted - 2011/10/10 :  17:19:34  Show Profile Send mangs a Private Message
Jättekul att läsa om dina erfranheter och att du verkar fått ett bättre ljud.
Om jag tolkar dig rätt har du numera 8 skivor totalt på högtalarväggen och inget annat? har du provat att sätta upp en skiva eller två för att ta hand om första/andra reflexen i sidoväggarna. För mig var det där den största vinsten kom då det gjorde ljudbilden betydligt stabilare och tydligare.
man brukar tala om dead end- live end där man jobabr med att dämpa högtalarsidan av rummet medan resten av rummet lämnas obehandlad alternativt fokuserar mer på diffuseringa än dämpning. Tycker det är ett bra riktmärke att utgå ifrån även om jag personligen föredrar att minska bidraget från bakväggen med absorbering om jag sitter nära densamma.
Go to Top of Page

shifts
Member

375 Posts

Posted - 2011/10/10 :  18:32:30  Show Profile Send shifts a Private Message
Jag skulle absolut inte sätta upp dem bakom soffan. Det brukar
resultera i ett mycket onaturligt ljud. Ut med lyssningsplatsen
en bit istället och kör diffusering bakom skallen.

Edit: Ah, och det var precis vad du själv upptäckte! Fint! :)

Tycker det är lite konstigt att du säger att basen är bättre.
Sådana där akustikskivor (profilerat skum ungefär?) brukar inte
vara användbara längre ner än till ett hundratal Hertz.

Edited by - shifts on 2011/10/10 18:33:27
Go to Top of Page

Bogus
Member

332 Posts

Posted - 2011/10/10 :  20:05:32  Show Profile Send Bogus a Private Message
mangs: jag har nio skivor nu enbart på väggen bakom högtalarna med vågat (veckat) tyg framför skivorna som döljer allt. Jag hade gärna testat att sätta upp skivor på sidoväggarna med det är inte möjligt möbleringsmässigt. Ena väggen är full av bokhyllor och den andra är fyllt av fönster. =)

shifts: skivorna är inte gjorda av skum, utan helt enkelt vanlig stenull där man har lagt en vävliknande tapet-väv eller vad man nu ska kalla det, på ena sidan. Tanken är att de ska monteras i taket i regelsystem. Skivorna har nog några år på nacken. De har legat på en vind i en massa år hos en god vän till familjen och så fick min pappa dem när vännen insåg att han aldrig skulle använda dem. De kanske inte är lika effektiva som moderna akustikskivor, men de funkar bra för mina ändamål här hemma, och dessutom gratis (det låter extra bra då) =)
Jag har monterat dem ca 5 cm från väggen, då de tydligen ska ta lägre ner i frekvens ju längre ut man sätter dem.

Jobbar på Hifi Consult i Sävedalen!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.56 sekunder. Snitz Forums 2000