HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Kablagefråga
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

malare
Member

273 Posts

Posted - 2003/01/17 :  20:42:36  Show Profile  Visit malare's Homepage Send malare a Private Message
quote:
Originally posted by Björn-Ola
Jordslingor skall inte vara ett problem om den elektriska digitala utgången är riktigt gjord, jag har för mig att det ska sitta en trafo på utgången för galvanisk avskiljning. Men det kan ju fuskas med det, så visst kan man råka ut för dåliga elektriska förbindelser.


I min CD-drive (Teac P700) sitter det en trafo på utgången men det hjälper inte. Det skapas jitter ändå vid överföringen om jag har vänt nätkontakten fel. Har jag däremot vänt den rätt så försvinner många saker i ljudet som jag upplever som störande och jag är helt övertygad om att dessa "störningar" induceras av jitter.


Mvh. Per Målare
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/01/17 :  21:34:42  Show Profile Send brumel a Private Message
Det är nog så att även strömförsörjningen kan orsaka tidsfel i signalöverföringen. Jag tror att nätdelen är väldigt viktig även i cd-sammanhang. Jag tänker på reglering, skärmning odyl.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2003/01/18 :  10:50:21  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
quote:
Originally posted by JM

Jag vet inte riktigt vad jag skall säga. Jag blir väl idiotförklarad av alla som förespråkar dyra digitalklablar. Jag jämförde hemma hos mig själv med en lånad SVINDYR ! digitalkabel och en billig för en femhundring... Driven var en Cambridge "CD1" tror jag den den hette.. DA'n var en moddad "Dacmagic 1" som jag lånade av Kent på Hifi Art. (världens trevligaste hifi-handlare ?) Jag kan inte påstå att jag hörde ngn direkt skillnad alls mellan 500 kronors kabeln och den för 3000 kr+... Jag bytte kablar under 3 dagar fram och tillbaka, och ibland kunde jag höra att ljudet förändrades ngt,men jag kan inte säga att ngn kabel lät bättre än den andra..

ÄR jag döv eller var det för enkla apparater jag testade med ?

Mvh/Janne





Skillnaderna mellan elektriska kablar är små. Med visst musikmaterial hör jag ingen skillnad alls. Jag får ta till körmusik, och då brukar jag höra små skillnader i upplösning.
Var inte ledsen för att du inte hör skillnad utan var glad och köp skivor för pengarna istället.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/01/18 :  12:46:16  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Trafot kan generera jitter. Det är mätbart. Se artikeln jag postade innan.

T

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2003/01/18 :  12:57:41  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Alla jittermumsare fungerade bäst med optisk kabel på ingången. Intressant.
Man ska kanske inte vara så kategorisk att elektrisk förbindelse alltid är bäst.
Men det var först när High Fidelity testade ML:s senaste DA-omvandlare som man ansåg att FiFo-kretsen fungerade så bra att det lät bättre med en tos-link-förbindelse. I tidigare versioner gick det fortfarande att höra skillnader på olika kablar, trots att ML påstod sig ha löst problemet med sin FiFo-krets. Men det var tydligen knepigt och fanns utymme för förbättringar.
Det gläder mig att Monarchy var bäst i test eftersom jag använder den till min Ultracurve för att få en balanserad förbindelse.
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/01/18 :  14:44:32  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Björn-Ola,

Vilken version har du? Jag har Superdrive versionen. Den var väl främst riktad till radio/studio marknaden för att skicka digitala signaler långt. Den har förutom vanlig RCA ett BNC uttag med en höghastigetsbuffert och hög spänning, 5 V istället för den vanliga 0.5 V. Detta för att kunna driva kablar som är upp till 100 meter. Detta uttag är dock inte transformatorkopplat. I princip är Monarchyn en isolationstransformator, signalförstärkare, omklockare samt omvandlare mellan olika utgångar/format, för att "rena" den digitala signalen. Det ska tilläggas att en kompis transport (en äldre Rotel) ej kunde låsa på min DAC, men med Monarchyn i kedjan gick det fint. Min gamla transport hade också problem, men DIPen fixade det hela.

Det finns väl 4 versioner.

Original DIP, med AES/EBU. Klarar ej 24 bitar/48 kHz om jag förstått det hela rätt.

Superdrive DIP. Förbättrad strömförsörjning och BNC istället för AES/EBU. Klarar 24 bitar/48 kHz.

DIP MkII, implementerat samma förbättringar som superdrive, men har AES/EBU.

DIP 24/96. Implementerat upp till 24 bit/96 kHz.

Jag kommer kanske använda min så småningom, vi får se.

Thoma

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"

Edited by - Thomas A on 2003/01/18 14:49:36
Go to Top of Page

samohT
Starting Member

15 Posts

Posted - 2003/01/18 :  16:41:52  Show Profile Send samohT a Private Message
quote:
Originally posted by Frux

Enligt vad många andra påstår så ska jitter uppkomma i alla möjliga situationer då digitala signaler är inblandade, t.ex. vid avläsning av cd-skivor, vilket också i så fall borde gälla vid avläsning av cd-skivor i en dator.

Ja, jitter kan uppkomma i många situationer, men det är först när datat DA-omvandlas som man kan höra någon skillnad. Det gäller också i en dator.
quote:
Originally posted by Frux

Det finns ändå gott om omvandligar till datorns kringenheter, t.ex. mus, joystick, och också ljudkort och kanske framförallt grafikkort. Har som sagt knappt hört talas om jitter som ett problem i datorsammanhang, vilket jag tycker är mycket förvånande vid det här laget om jitter skulle vara ett så stort problem som folk påstår.

Ingenstans i en dator ställs det såna extrema krav på en analog signal som det gör på signalen som lämnar en DAC i en bra hifi-anläggning.

Enligt vad jag har läst i den här tråden så är skillnaden mellan olika digitalkablar ganska liten, kanske mindre än skillnaden mellan olika högtalarkablar eller signalkablar.
Skulle du säga att överföringen mellan förstärkare och högtalare är ett problem inom hifi?
quote:
Originally posted by Frux

Men skulle du kunna förklara för mig hur en kabel skapar jitter? Annars förstår jag inte varför du började säga emot mig på den punkten till att börja med.

...uppenbarligen har den minimala IDE-kabeln kapacitet för mycket hög bandbredd. Både elkabel och tunn telefonkabel duger ju också till bredbandsuppkoppling i höga hastigheter. Ett företag som sysslade med signalöverföring i datorbranchen visade upp på en mässa hur de överförde data i 100 Mbit genom alla möjliga material, bla cykelhjul och taggtråd om jag inte minns fel. Men när det kommer till avsevärt lägre hastigheter inom hifi så måste man plötsligt ha silverpläterad OFC högkvalitetskoppar för att inte signalerna ska förstöras...

När man överför digital information har motagaren en klock-signal och en data-signal. Precis när motagaren känner av en flank av en klock-puls så läser han av data-signalen, som då är ett eller noll. Så har en bit överförts. Små variationer i klock-signalens flanker spelar ingen roll, bara flanken kommer inom den tid som data-signalen håller sitt värde. Därför är all digital överföring tålig mot störningar och jitter, även SPDIF. Därför kan du använda IDE-kabel eller taggtråd mellan din transport och DAC, och den digitala informationen kommer att överföras korrekt och vid rätt tid.
Dock finns det en skillnad mellan SPDIF och IDE eller 100Mbit genom taggtråd.
När man använder SPDIF mellan en transport och en DAC så överförs både digital information OCH ANALOG information. Datat som läses från CD:n överförs naturligtvis digitalt och kommer fram korrekt och vid rätt tid, men informationen om NÄR DAC:en ska omvandla varje sampel överförs analogt, dvs en liten förskjutning av en flank ger analogt proportionellt motsvarande förskjutning på klockan som styr DAC:en.

Om man tror på att olika analoga signalkablar påverkar den signal som går genom dom så att det blir hörbara skillnader, varför kan man då inte acceptera att olika digitala kablar påverkar den ANALOGA signal som går genom dom, så att det KAN bli hörbara skillnader.

Om du vill ha ett exempel på hur en digitalkabel kan skapa jitter så läs det jag skrev tidigare om att en kabels bandbredd påverkar signalens flanker och hur det i sin tur ger upphov till olika mycket jitter i motagaren.


Mvh Thomas.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2003/01/18 :  17:14:57  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Thomas A:

Jag har original DIP. Jag har även Thetas som finns med i recensionen.
Jag hade cd-växlare och minidisk inkopplad till en Arcam Black Box 500 som egentligen är ett digitalt försteg.
Jag köpte jittermumsarna begagnade eftersom jag misstänkte att digitalutgångarna inte är helt hundra.
Jag minns att jag fick rådet att använda toslink till Thetan.
Men jag tröttnade på alla boxar och sladdar och plockade bort dom. Saknade dom inte, så digitalutgångarna var kanske rätt okej ändå.
Nu får jag nytta av DIPen eftersom min nyinköpta Ultracurv bara har AES/EBU-anslutningar.
Go to Top of Page

Cliff Barnes
Member

72 Posts

Posted - 2003/01/21 :  02:00:20  Show Profile Send Cliff Barnes a Private Message
Jag kan förstå att en koaxial kabel eventuellt kan störa annan utrustning/andra analoga kablar. Men jag kan fasiken inte förstå hur ljudet i sig skulle bli bättre med en annan koaxial kabel. Jag menar, det är ju ettor o nollor vi pratar om! Av och på! Det finns ju inget mittimellan. Kommer signalen fram så kommer den fram och då ser den ju likadan ut och borde därför låta likadant.

Im not a loser
Go to Top of Page

Viking
Member

224 Posts

Posted - 2003/01/21 :  07:23:35  Show Profile Send Viking a Private Message
Det er en side av saken Cliff!!! Man må aldri glemme at dette er et real-time system der å få fra 0 og 1 er en side av saken mens å få frem bitene til rett tid er den andre. Her kan tidsfeil (jitter) oppstå avhengig av kabelen, slik at din modell blir forenklet OG feil!

MVH Viking
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.45 sekunder. Snitz Forums 2000