HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vaniljglass
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2009/12/27 :  09:29:43  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
Himla kul tråd. Många inlägg väcker intressanta tankar. Något av det svåraste man kan försöka ge sig på är att lägga en universell nämnare för att beskriva något eftersom alla uppfattar saker olika och där variationerna är oändliga. Här gäller det att försöka få en koppling till det man försöker beskriva i text med vad man upplever. Något som ibland kan vara mer än svårt... Men nog finns det iaf en liten grupp halv-begrepp som de flesta bör kunna hänga med i? Torr/blöt bas, skrikig/len diskant för att ta några vanliga uttryck. Fast visst är det också som några är inne på, referenser är nyckeln.

Man kan förmoda att avsaknaden av referenser till vaniljglass-hifi speglas i avsaknaden av konkreta förslag på cd-spelare till trådskaparen.


Vill man höra riktigt roliga beskrivningar så kan man alltid lyssna på kulturkritikerna i P1. Jisses!? Nu är man på en helt annan nivå.
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2009/12/27 :  10:29:22  Show Profile Send Strmbrg a Private Message
Att skriva en massa ord är betydligt enklare än att säkerställa att läsaren förstår vad man egentligen menar.

Ta ordet transparent:
Någon kanske lyssnar på en anläggning med lite hissad diskant och sänkt övre bas, och väljer att beteckna ljudet som transparent.
Någon annan kanske skulle beskriva samma anläggning med "ojämn tonkurva".

Jag läser ofta att bredbandshögtalare ger en hög upplösning (god detaljåtergivning). Jag har själv ägt några varianter på temat.
Efter ett antal år av fascination, så insåg jag att det var peakar i tonkurvan som gjorde att jag upplevde en god detaljrikedom.
Att det lät ganska gällt lyckades jag uppenbarligen vänja mej vid.

Det mest fascinerande är när små, små skillnader beskrivs med yviga, färgstarka formuleringar.



/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1797 Posts

Posted - 2009/12/27 :  11:29:06  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
quote:
Det mest fascinerande är när små, små skillnader beskrivs med yviga, färgstarka formuleringar.

Det där upplever jag som ett typiskt fenomen när man nyss tagit klivet in i hobbyn som sådan, jag tror att det bottnar i stora förväntningar av en outforskad värld där varje ny upptäckt blir något exceptionellt.

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2009/12/27 :  11:51:14  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
quote:
Jag läser ofta att bredbandshögtalare ger en hög upplösning (god detaljåtergivning). Jag har själv ägt några varianter på temat.
Efter ett antal år av fascination, så insåg jag att det var peakar i tonkurvan som gjorde att jag upplevde en god detaljrikedom.
Att det lät ganska gällt lyckades jag uppenbarligen vänja mej vid.
Där är det ju extra känsligt. Recensenten har kanske spelat högtalaren med ett PP-steg med rör och fått en hyfsat rak tonkurva. Sen kopplar en annan upp till ett SE triod-steg och då hojtar det och lever lite hur som helst.
Samma bredbandare - helt olika ljud.

Att bredbandare kan vara detaljrika är väl sant iofs, t.ex Prebens Lowther ( http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=37399 ) är utan vidare i elektrostatklass tycker jag, fast med helt sanslös kraft och makrodynamik, förutom mikrodynamiken. Preben har ju dock haft mycket jobb med att matcha in förstärkeriet, nu är det DIY balansrade rörsteg till topparna och Richardson studiosteg (rör) till bashornen såvitt jag vet. Ytterst få har hans erfarenhet också, säg det som han inte provat...

I korthet: Ordval i recensioner har alltför många variabler för att vara pålitliga.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2009/12/27 11:57:56
Go to Top of Page

NtR
Member

680 Posts

Posted - 2009/12/28 :  21:48:11  Show Profile Send NtR a Private Message
HSÄK! Jag noterar att ingen ger dig något tips om cd-spelare som låter vaniljglass, det beror på flera saker. Du har stuckit ut hakan och visat att du fattar fast du utger dig för att inte göra det, du har antagligen, som de flesta här, lyssnat på en rackarns massa cd-spelare utan att hitta någon bra och du har antagligen en ljud-smak som påminner om hur det låter i Berwaldhallen eller hemma hos någon som spelar diverse akustiska instrument. Detta blir ett problem, tro mig. Du kommer inte att hitta någon cd-spelare du blir nöjd med! Den finns troligen inte. Eller så ramlar du bara över den en dag, troligen oväntat.

Jag skulle kunna ge dig tips om de mest uthärdliga jag hört, men jag vet inte om det skulle ge något eftersom mycket verkar ha med tur och systemmatchning att göra. Jag gav upp för 10 år sen och köpte habila grejor med gott anseende men mycket billigare än det jag ägt tidigare men inte varit nöjd med. Resultatet blev mycket bättre än i stort sett allt jag tidigare hört. I mitt rum alltså, i ditt har jag ingen aning. Ren tur, jag orkade inte jaga längre.

Nicke the Rocker
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.73 sekunder. Snitz Forums 2000