Author |
Topic |
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 10:29:09
|
Hej på Er!
Min gamla grilltråd (länk har förpassats till arkiven å jag startar en ny rackare i och med denna tråd.
Här om dagen på Maxi var det full trängsel runt kött-disken. Alla slet i färdigmarinerade grillkött av olika slag. Jag har alltid uppskattat att göra egen marinad, men har förståelse för att tiden inte alltid räcker till.
Men så såg jag innehållsförteckningen på marinaderna! Pac - det saknas några smilgubbar för att uttrycka detta, så det får bli i ord istället. Dessa E-ämnen fanns med. Deras förklaringar har jag hämtat från boken Den hemliga kocken.
Grillskiva av Karre E415 Xantangummi (Förtjockningsmedel) E330 Citronsyra E621 Mononatriumglutamat (Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter) E325 Natriumlaktat
Flintastek TexMex E325 Natriumlaktat E331 Natriumcitrater E330 Citronsyra E301 Natriumaskobart E262 Natriuacetat
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 10:37:59
|
Personligen har jag svårt för att bara klaga - det ligger på klagaren att också komma fram med förbättringsförlsag! Jobbigt med samvete...
Så - hur gör man gå egen marinad?
Marinad på äkta vis 2 dl vatten i kastrull 1-2 tsk potatismjöl 1-2 msk olja en skvätt honung eller sirap en skvätt soya Kryddor, t.ex. Chili Vitlök Peppar Tabasco Sambala Oelek Paprikapulver etc...
Häll i potatismjöl i vattnet i kastrull. Rör om och dra på värme. När vattnet börjar ånga/lätt koka börjar konsistensen blir simmigare, fastare! Perfekt! Tillsätt kryddorna och låt det sjuda nån minut - kryddorna blandar och gifter sig. Låt svalna av!
Med detta recept har du inga kemikalier. Är du hard-core använder du färska kryddor som du mortlar! Den lilla mängden olja förhindrar att det blir öppen eld.
Här är gårdagens exempel:
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
Edited by - EngelholmAudio on 2009/05/23 10:39:08 |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 10:39:39
|
Nån som vill se själva grillresultatet?
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Micke Y
100.000-klubben
7711 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 10:54:41
|
Till dagens grillning har jag kört Guiness som marinad. Funkar kanon.
Micke |
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her. "Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan. |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 10:58:17
|
Låter smaskigt, Micke!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 11:07:47
|
Jag skulle vilja lägga till Tomatpure, eller en egen tillverkar dito, Det ger en fyllighet i marinaden,
Jag brukar försöka få ner ett par LIME-frukter i marinaden, för att få lite syra. |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 11:09:29
|
quote: Jag skulle vilja lägga till Tomatpure, eller en egen tillverkar dito, Det ger en fyllighet i marinaden,
Jag brukar försöka få ner ett par LIME-frukter i marinaden, för att få lite syra.
Yes!
Vi tar ett grillresultat från igår:
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Anjin
Member
158 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 11:46:24
|
Ah, den härliga världen av modifierad mat.
Marinader är kul att göra, de blir aldrig likadana! Jag brukar skippa att göra något komplicerat till nöt, men till fläsk brukar jag göra ngt liknande:
Bas: Ketchup (Eller chilisås eller tomatpuré [Ja, vissa av dessa har ibland lite härliga E-grejer]) Soja Olja (Vanligtvis raps) Salt Svartpeppar Paprikapulver Honung/socker Salt (beror på hur mkt soja jag har i)
Sen brukar jag blanda i det mesta av följande: Vitlök Rosmarin (helst färsk) Ingefära (hackad, färsk) Sambal oelek/Cayennepeppar mer örter
hmm, det känns som att jag glömmer något..
Det som är extra spännande med att aldrig skriva ner ett recept är att det blir lite annorlunda hela tiden...
Per: Kan du berätta varför du kör med potatismjöl och uppkok? Vilka är fördelarna? *nyfiken* |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 12:08:53
|
Potatismjöl och uppkok gör marinaden lätt trögflytande och mindre rinnig. Du ser det nästan på första bilden att den är mer trögflytande än bara vatten! Tillsammans med det söta från honung/sirap så stannar karinaden kvar på köttbiten (lite glace men inte mycket).
Detta är en superbra bas att starta från.
Matoljebaserade marinader brukar resultera i kött-kremering, snarare än äkta grillning.
Det finns numera ketchup utan tillsatser och konserveringsmedel. Tror man når upp i 74% tomatpure som dessutom är KRAV-märkt.
Vi kör en bild till...
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Porta
Member
354 Posts |
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2009/05/23 : 17:11:05
|
Oj vad gott det ser ut att det sen är lite av E-tillsatser gör inget.
Skulle vara roligt om ni skrev ner hela recepten i den bifogade tråden, det skulle samtidigt vara roligt att ha allt samlat på ett ställe Bra tråd att läsa i om man har dålig fantasi på recept till en tänkt bjudning t ex.
Hmm, varför just min tråd? kanske finns någon annans som är bättre? i så fall kan kanske någon behörig flytta detta smaskiga och väl så intressanta ämne till en tråd som passar?
Grilla på
www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=73501&SearchTerms=Hifi-recept
/byZan |
"Att lyssna är berikande - att berika är att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper"
Mina system...
Huvudsystem Dan D#8217;Agostino S250 / Dan D#8217;Agostino HD Preamp / Lumin X1 / Clearaudio Master Reference, Absolute Inside, Goldfinger v2 / Roon Nucleus / PS Audio P20 / TAD Reference One / Stillpoint Ultra 5 Andrasystem Absolare Signature Integrerad / Lumin S1 / Nucleus - Roon / TAD CR 1 /PS Audio P10
Hemma hos reportage...
HiFiForum Magazine
|
|
|
bearwik
200.000-klubben
4289 Posts |
|
Pac
200.000-klubben
22004 Posts |
Posted - 2009/05/24 : 18:41:10
|
Läckert! Vi får göra en HiFi-kokbok när alla delat med sig av sina recept. |
// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu // HiFiForum.nu's regler, Artikelregister
|
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2009/05/24 : 18:59:56
|
quote: Vi får göra en HiFi-kokbok när alla delat med sig av sina recept
|
"Att lyssna är berikande - att berika är att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper"
Mina system...
Huvudsystem Dan D#8217;Agostino S250 / Dan D#8217;Agostino HD Preamp / Lumin X1 / Clearaudio Master Reference, Absolute Inside, Goldfinger v2 / Roon Nucleus / PS Audio P20 / TAD Reference One / Stillpoint Ultra 5 Andrasystem Absolare Signature Integrerad / Lumin S1 / Nucleus - Roon / TAD CR 1 /PS Audio P10
Hemma hos reportage...
HiFiForum Magazine
|
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2009/05/24 : 21:54:57
|
Det är svårt att äta mat efter man läst "Den hemlige kocken". Ofrivilligt dras ögonen till innehållsförteckningen, och sen får man ju lägga tillbaka 90% av det man tänkt att handla. Igår skulle jag våga mig på fryst kycklingfilé igen. Ingen omarinerad finns att få tag på, och bara Guldfågelns var utan konstigheter. Salt, socker och vatten är ju relativt normalt, men man kan ju undra varför det ska hällas i min kyckling? Alla övriga märken på Willys hade andra konstigheter i marinaden.
Lade också märke till att mängden marinad utgör allt från 10 - 20%!!! Det blir nästan billigare att köpa färsk, omarinerad filé.
|
Waf, Waf!
|
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/24 : 22:37:38
|
Tack alla! En sista bild!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Gubben i Kalmar
200.000 klubben
2446 Posts |
Posted - 2009/05/24 : 22:48:13
|
De måste vi bara testa, "Engelholms E-befriade marinad".
Att leva så fritt från livsmdelskemikalier är inte lätt.
Alla tips uppskattas. |
Tommy Björklund fam_bjorklund@msn.com |
|
|
Anjin
Member
158 Posts |
Posted - 2009/05/24 : 23:14:51
|
Per! Skärpning! Det är inte OK att lägga upp en bild med trattkantarellsås så här sent! Jag blir ju hungrig! |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2009/05/24 : 23:22:56
|
Måste prövas! Det här med potatismjöl för att hålla ihop marinaden var nytt för mig. Recepten verkar Smaskens! |
Min anläggningstråd |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2009/05/25 : 08:44:12
|
Tack alla! Ut å grilla med er!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
dwain
Member
1240 Posts |
Posted - 2009/05/25 : 11:01:13
|
Grymt bra tipps Engelholm. Det blir till att ge sig ut å prova
Jag brukar alltid undvika allt som är färdigmarinerat då jag anser att det inte alls smakar bra.
Däremot har caj-p nån grillolja som funkar okej |
|
|
|
Topic |
|