Author |
Topic  |
Micke Y
100.000-klubben
    
7712 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 15:49:12
|
Jag har just varit och köpt mig en Tojiro Nakiri kniv och den är grymt skön att arbeta med. Sambon tycker den är lite tung men mig passar den perfekt.
Vad använder ni andra? Har jag gjort något tokigt som köpt en Nakiri format blad?
Micke |
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her. "Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan. |
|
johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!
    
20859 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 15:54:47
|
Bild ?

Annars kör jag med Glpbal men tittar på keramikblad  |
>musik förmedlingen< Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
|
 |
|
Micke Y
100.000-klubben
    
7712 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 16:12:03
|
Bild? skall fixa det men här är butiken så länge http://www.knivar.nu/
Micke |
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her. "Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan. |
 |
|
lindvall
lite allmänt grå och tråkig....
    
1683 Posts |
|
PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben
    
5803 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 17:18:39
|
Jag klipper ryggraden på laxen med plåtsax |
 |
|
mr.olle.norell
Member
    
443 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 17:20:57
|
Jag kör med grejer ifrån Hattori Hanzo  Fast han gör mest svärd...  |
Olle Norell |
 |
|
lindvall
lite allmänt grå och tråkig....
    
1683 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 17:22:44
|
Just det, själv kör jag med Fiskars, varianterna med gummihantag och orange plast. (Serien Functional form, beläggningen heter tydligen "softouch®"). Senaste tillskottet är brödkniven. Det var stor skillnad att skiva morgonlimpan med den jämfört med IKEAs brödkniv jag råkat fått med mig när jag och Ranefjord upplöste det pojkerska palatset.
 Bild från www.fiskars.com |
 |
|
räven
Member
    
3653 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 17:31:39
|
Jag kör med Tojiro Flash, helt klart det bästa jag någonsin ägt och arbetat med. Får Global att framstå som plåtleksaker! |
ombud för Intelligent Sound |
 |
|
räven
Member
    
3653 Posts |
|
lindvall
lite allmänt grå och tråkig....
    
1683 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 17:42:20
|
Förresten, Nakiri-format blad, betyder det rektangulärt blad? Det måste väl till en annan skärteknik med sådant blad än ett spetsigt knivblad? |
 |
|
Anjin
Member
   
158 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 17:46:36
|
Använder en Global G-2 till allting faktiskt. Den slipas med hjälp av en Spyderco Tri-Angle Sharpmaker. Den är helt ok, men så fort det blir kladdigt (när en lax ska filéas eller en köttbit modell större ska styckas) så känns handtaget lite halt.
Använde en kompis victorinoxknivar för ett tag sen och blev riktigt imponerad! De är inte så dyra heller, vilket kan tänkas vara bra. 
Japanese Chef ( http://www.japanesechefsknife.com/products.html ) har det mesta när det gäller japanska knivar om någon är sugen. De ska tydligen vara duktiga på att fixa så att man slipper tullen också.
|
 |
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
    
8779 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 17:57:16
|
quote: Min flickvän har en 50 cm machete bredvid sängen hon köpte i Costa Rica...
Jag har också en machete inköpt i Costa Rica även om den är undanlagd i en garderob för tillfället. 
I övrigt är knivsortimentet synnerligen blandat... |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
 |
|
B-200
fd. asimov66
    
4687 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 18:07:35
|
Har en hel del beroende på vad jag skall använda de till. Dock ingen global då jag fick blåsor när man arbetade med den en full dag.
|
.....Med reservation för subjektivitet och stavfel |
Edited by - B-200 on 2009/02/26 18:08:41 |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 18:08:55
|
quote: Använde en kompis victorinoxknivar för ett tag sen och blev riktigt imponerad! De är inte så dyra heller, vilket kan tänkas vara bra.
Vi har använt Victorinox i 17-18 år nu, samma knivar sedan dag ett, bara slipat, aldrig bytt De har visst plasthandtag nu?!?
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2009/03/02 13:56:57 |
 |
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
    
10180 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 18:09:31
|
OBH-Nordica rakt igenom. 
Fast det är ju ett rejält kliv från IKEA...  |
 |
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
    
19763 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 18:12:27
|
quote: Jag kör med grejer ifrån Hattori Hanzo
Trodde hans sista uppdrag var i Kill Bill. 
Här finns mycket snyggt för de som har råd: http://www.knifeart.com |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
 |
|
mr.olle.norell
Member
    
443 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 18:23:39
|
Jo han har nog slutat  |
Olle Norell |
 |
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
    
19763 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 18:23:55
|
Så här kan ett knivblad se ut:

Bilden från http://www.connyknives.com |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
 |
|
Micke Y
100.000-klubben
    
7712 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 18:41:00
|
Min är också en Flash 63 lagers men väldigt ny så man måste väl använda den ett tag innan man vet hur det funkar.
sedan har jag både vanliga kockknivar och en med Santoform men ingen med den här kvaliteten på bladet.
Micke |
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her. "Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan. |
 |
|
Anjin
Member
   
158 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 19:02:07
|
Mace: De finns med rosenträ för någon hundring extra också. Det är värt varenda krona. 
mr.olle.norell: Hos japanese chef finns ett märke som heter Hattori, det kanske är nära nog?  |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 21:59:25
|
quote: Mace: De finns med rosenträ för någon hundring extra också. Det är värt varenda krona.
Trä har alla våra V-knivar, lent, skönt och nu med patina Men om det är rosenträ....?
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 22:16:07
|
Alla kockar, inklusive mig själv, är mer eller mindre knivfetischister, men det skulle ingen erkänna.
Som jag ser det så verkar Tojiroknivarna hålla mycket hög kvalitét. Själv har jag ingen erfarenehet av dessa, men det finns vissa detaljer som gör dem intressanta, enligt vad jag kan se.
De har gemensamma drag med knivegenskaper som jag sätter som grundläggande för ett effektivt arbetsredskap som skall hålla i många år. Med högt användarvärde och hård belastning.
Nackdelarna som dessa delar med många Japaner är att dom oftast är tunga i handen och slipade på "japanskt sätt", med tjockt blad och en vinkel som inte vi är vana med. Ett lökhack blir lite av en ny upplevelse, i västerländska händer.
Nåväl:
Det ena, och kanske det främsta, är att uppepå handtaget där detsamma övergår till knivblad, verkar det ske med en mjuk rundning.
Det är inte alls ovesäntligt för mig, eftersom jag har gjort mig mer illa på ovansidan av en kniv än av skälva eggen. Det kan nog de flesta kockar nicka förstående för, och det är därför kockar har en gul, tjock valk på insidan av pekfingret ner mot handflatan. Det finns ingen kock som håller sin kniv som man håller en yxa i handtaget när man hugger ved. Man håller kniven stadigt, lätt och med tumme och pekfingret långt uppe på bladet. Bara lite av handtaget vilar i handflatan. Tre fingrar stödjer mot och i handtaget. Detta tog Global fasta på i initialskedet.
Det säger intget alls om Tojiroknivens kvalitét i övrigt, men det visar på en förståelse för de som skall använda den.
Det andra är att själva stålet mellan handtaget till infästningen mellan skaftet och bladet inte blir någonslags förlängd "klump", vilket gör det omöjligt att slipa, vässa, eller underhålla på ett bra sätt efter några års användning.
Detta är väldigt vanligt på t.ex. de Tyska knivarna, och för all del på en hel del av de andra erkänt bra fabrikanterna. Jag visar med ett exempel, och jag vill understryka att det inte är samma sak som en dålig kniv, bara en dåligt konstruerad kockkniv i min mening. Jämfört med denna. 
Alltså är inget annat jämfört utom konstruktionen vid bladfästet, där den senare går att underhålla på ett effektivare sätt än den första.
Det är viktigt om man tänker lägga ner 2000 Kr på en kniv.
Sedan är det ju den lilla detaljen om skärpa också.
Alla dessa superduperlegeringar i alla möjliga och omöjliga varianter är oftast mycket bra. Framför allt lätta att leva med. Sedan finns det andra varianter, keramikblad etc. Jag har en keramikkniv(så klart att jag har) och den var som ett rakblad när den var ny. Att underhålla den på ett hanterbart sätt är en utopi. Nu ligger den i samlingen och ser mest snygg ut.
Det enda man egentligen behöver göra med moderna knivar är att hålla dem rena, att bryna dem någon gång om sänder på sitt ack så dyra, och för ändamålet anpassade brynstål, samt låta bli att bete sig oförståndigt. Lär dig att använda ett brynstål och du kommer att ha glädje av vilken kniv som helst under många år. Det är iofs en konst i sig, men detta inlägg är tjatigt och långt som det är, så vi kan vänta med det.
En gammal kollega har fortfarande sina Sabatier kolstålsknivar från slutet av 70-talet kvar och använder dessa i sitt arbete varje dag. Missfärgade, inoljade och lika livsfarligt vassa som alltid.
En annan kollega använder en gammal böjd brödkniv med trähantag till i stort sett allt utom att skala rotfrukter.
Själv är jag inkörd på Victorionix och Global.
Det är väl som det mesta här i livet; använd det som fungerar för dig.
|
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
 |
|
B-200
fd. asimov66
    
4687 Posts |
Posted - 2009/02/26 : 22:44:21
|
Är kock och har aldrig förnekat att mina knivar är ett mycket viktigt redskap. Min syster är kock och aldrig förnekat att knivar är et viktigt redskap. Min moster är kokerska och har aldrig förnekat att knivar är ett mycket viktigt redskap. Min mormor var kokerska och har aldrig förnekat att knivar är ett mycket viktigt redskap. Finns en hel del kockar i släkter som även de aldrig förnekat att knivarna är ett mycket viktigt redskap. Utöver det, ett mycket trevligt inlägg. |
.....Med reservation för subjektivitet och stavfel |
 |
|
secanbj
Member
    
641 Posts |
Posted - 2009/02/27 : 00:00:45
|
B-200 Förstår nog inte riktigt ditt inlägg, "Musik Hemma" skrev aldrig att kockar förnekar att kniv är ett viktigt redskap. Han skrev att de inte erkänner att de är knivfetischister. Fetischist är man om man har sexuell upphetsning inför föremål, som normalt inte uppfattas som sexuellt upphetsande, tex knivar.
|
 |
|
räven
Member
    
3653 Posts |
Posted - 2009/02/27 : 07:26:00
|
Jag använde bla Global och Victorinox innan jag kom i kontakt med Tojiro och det känns som jag hittat hem för att använda en sliten Hifiklyscha. Förövrigt säljer vi knivarna i vår butik i Sthlm, så är det nån på Hififorum som vill köpa eller bara komma in och titta/känna så är ni välkomna.
Bra rabatt utlovas. |
ombud för Intelligent Sound |
 |
|
B-200
fd. asimov66
    
4687 Posts |
Posted - 2009/02/27 : 08:27:06
|
Jag ser inlägget som att Musik Hemma skriver att kockar inte erkänner att knivar och dess framträdande roll i köket är extremt viktigt i köket. Att man som kock inte erkänner sina noggranna val när man väljer sitt arbetsredskap och det kan jag inte hålla med om. Knivarna är extremt viktiga och jag vet inte en kock som inte erkänner dess viktiga roll i köket. Sen tycker jag personligen att ordbruk som sexualiserar mina arbetsredskap inte är passande. Inte nu inte aldrig. Jag tar mitt yrke på allvar. |
.....Med reservation för subjektivitet och stavfel |
 |
|
Topic  |
|