HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Vi behöver en knivtråd
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2009/02/26 :  15:49:12  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Jag har just varit och köpt mig en Tojiro Nakiri kniv och den är grymt skön att arbeta med. Sambon tycker den är lite tung men mig passar den perfekt.

Vad använder ni andra? Har jag gjort något tokigt som köpt en Nakiri format blad?

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2009/02/26 :  15:54:47  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Bild ?


Annars kör jag med Glpbal men tittar på keramikblad

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2009/02/26 :  16:12:03  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Bild? skall fixa det men här är butiken så länge
http://www.knivar.nu/

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

lindvall
lite allmänt grå och tråkig....

1683 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:12:10  Show Profile Send lindvall a Private Message
Man kan också roa sig med att kolla lite i de arkiverade kniv-trådarna:

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=48893
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=69188
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:18:39  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message
Jag klipper ryggraden på laxen med plåtsax
Go to Top of Page

mr.olle.norell
Member

443 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:20:57  Show Profile  Visit mr.olle.norell's Homepage Send mr.olle.norell a Private Message
Jag kör med grejer ifrån Hattori Hanzo
Fast han gör mest svärd...

Olle Norell
Go to Top of Page

lindvall
lite allmänt grå och tråkig....

1683 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:22:44  Show Profile Send lindvall a Private Message
Just det, själv kör jag med Fiskars, varianterna med gummihantag och orange plast. (Serien Functional form, beläggningen heter tydligen "softouch®"). Senaste tillskottet är brödkniven. Det var stor skillnad att skiva morgonlimpan med den jämfört med IKEAs brödkniv jag råkat fått med mig när jag och Ranefjord upplöste det pojkerska palatset.


Bild från www.fiskars.com
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:31:39  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Jag kör med Tojiro Flash, helt klart det bästa jag någonsin ägt och arbetat med.
Får Global att framstå som plåtleksaker!

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:38:27  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
En liten länk till Tojiro Flash
http://www.knivar.nu/ShowPage.aspx?PageID=50

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

lindvall
lite allmänt grå och tråkig....

1683 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:42:20  Show Profile Send lindvall a Private Message
Förresten, Nakiri-format blad, betyder det rektangulärt blad? Det måste väl till en annan skärteknik med sådant blad än ett spetsigt knivblad?
Go to Top of Page

Anjin
Member

158 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:46:36  Show Profile Send Anjin a Private Message
Använder en Global G-2 till allting faktiskt. Den slipas med hjälp av en Spyderco Tri-Angle Sharpmaker. Den är helt ok, men så fort det blir kladdigt (när en lax ska filéas eller en köttbit modell större ska styckas) så känns handtaget lite halt.

Använde en kompis victorinoxknivar för ett tag sen och blev riktigt imponerad! De är inte så dyra heller, vilket kan tänkas vara bra.

Japanese Chef ( http://www.japanesechefsknife.com/products.html ) har det mesta när det gäller japanska knivar om någon är sugen. De ska tydligen vara duktiga på att fixa så att man slipper tullen också.
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2009/02/26 :  17:57:16  Show Profile Send ztenlund a Private Message
quote:
Min flickvän har en 50 cm machete bredvid sängen hon köpte i Costa Rica...

Jag har också en machete inköpt i Costa Rica även om den är undanlagd i en garderob för tillfället.

I övrigt är knivsortimentet synnerligen blandat...

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

B-200
fd. asimov66

4687 Posts

Posted - 2009/02/26 :  18:07:35  Show Profile Send B-200 a Private Message
Har en hel del beroende på vad jag skall använda de till.
Dock ingen global då jag fick blåsor när man arbetade med den en full dag.

.....Med reservation för subjektivitet och stavfel

Edited by - B-200 on 2009/02/26 18:08:41
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2009/02/26 :  18:08:55  Show Profile Send mace a Private Message
quote:
Använde en kompis victorinoxknivar för ett tag sen och blev riktigt imponerad! De är inte så dyra heller, vilket kan tänkas vara bra.



Vi har använt Victorinox i 17-18 år nu, samma knivar sedan dag ett, bara slipat, aldrig bytt De har visst plasthandtag nu?!?
M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!

Edited by - mace on 2009/03/02 13:56:57
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2009/02/26 :  18:09:31  Show Profile Send huzze a Private Message
OBH-Nordica rakt igenom.

Fast det är ju ett rejält kliv från IKEA...
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2009/02/26 :  18:12:27  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
quote:
Jag kör med grejer ifrån Hattori Hanzo

Trodde hans sista uppdrag var i Kill Bill.

Här finns mycket snyggt för de som har råd:
http://www.knifeart.com

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

mr.olle.norell
Member

443 Posts

Posted - 2009/02/26 :  18:23:39  Show Profile  Visit mr.olle.norell's Homepage Send mr.olle.norell a Private Message
Jo han har nog slutat

Olle Norell
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2009/02/26 :  18:23:55  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Så här kan ett knivblad se ut:



Bilden från http://www.connyknives.com

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2009/02/26 :  18:41:00  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Min är också en Flash 63 lagers men väldigt ny så man måste väl använda den ett tag innan man vet hur det funkar.

sedan har jag både vanliga kockknivar och en med Santoform men ingen med den här kvaliteten på bladet.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Anjin
Member

158 Posts

Posted - 2009/02/26 :  19:02:07  Show Profile Send Anjin a Private Message
Mace: De finns med rosenträ för någon hundring extra också. Det är värt varenda krona.

mr.olle.norell: Hos japanese chef finns ett märke som heter Hattori, det kanske är nära nog?
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2009/02/26 :  21:59:25  Show Profile Send mace a Private Message
quote:
Mace: De finns med rosenträ för någon hundring extra också. Det är värt varenda krona.

Trä har alla våra V-knivar, lent, skönt och nu med patina
Men om det är rosenträ....?

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

Musik Hemma
Member

191 Posts

Posted - 2009/02/26 :  22:16:07  Show Profile Send Musik Hemma a Private Message
Alla kockar, inklusive mig själv, är mer eller mindre knivfetischister, men det skulle ingen erkänna.

Som jag ser det så verkar Tojiroknivarna hålla mycket hög kvalitét.
Själv har jag ingen erfarenehet av dessa, men det finns vissa detaljer som gör dem intressanta, enligt vad jag kan se.

De har gemensamma drag med knivegenskaper som jag sätter som grundläggande för ett effektivt arbetsredskap som skall hålla i många år. Med högt användarvärde och hård belastning.

Nackdelarna som dessa delar med många Japaner är att dom oftast är tunga i handen och slipade på "japanskt sätt", med tjockt blad och en vinkel som inte vi är vana med. Ett lökhack blir lite av en ny upplevelse, i västerländska händer.

Nåväl:

Det ena, och kanske det främsta, är att uppepå handtaget där detsamma övergår till knivblad, verkar det ske med en mjuk rundning.

Det är inte alls ovesäntligt för mig, eftersom jag har gjort mig mer illa på ovansidan av en kniv än av skälva eggen.
Det kan nog de flesta kockar nicka förstående för, och det är därför kockar har en gul, tjock valk på insidan av pekfingret ner mot handflatan.
Det finns ingen kock som håller sin kniv som man håller en yxa i handtaget när man hugger ved.
Man håller kniven stadigt, lätt och med tumme och pekfingret långt uppe på bladet. Bara lite av handtaget vilar i handflatan. Tre fingrar stödjer mot och i handtaget.
Detta tog Global fasta på i initialskedet.

Det säger intget alls om Tojiroknivens kvalitét i övrigt, men det visar på en förståelse för de som skall använda den.

Det andra är att själva stålet mellan handtaget till infästningen mellan skaftet och bladet inte blir någonslags förlängd "klump", vilket gör det omöjligt att slipa, vässa, eller underhålla på ett bra sätt efter några års användning.

Detta är väldigt vanligt på t.ex. de Tyska knivarna, och för all del på en hel del av de andra erkänt bra fabrikanterna. Jag visar med ett exempel, och jag vill understryka att det inte är samma sak som en dålig kniv, bara en dåligt konstruerad kockkniv i min mening.
Jämfört med denna.

Alltså är inget annat jämfört utom konstruktionen vid bladfästet, där den senare går att underhålla på ett effektivare sätt än den första.

Det är viktigt om man tänker lägga ner 2000 Kr på en kniv.

Sedan är det ju den lilla detaljen om skärpa också.

Alla dessa superduperlegeringar i alla möjliga och omöjliga varianter är oftast mycket bra. Framför allt lätta att leva med.
Sedan finns det andra varianter, keramikblad etc.
Jag har en keramikkniv(så klart att jag har) och den var som ett rakblad när den var ny. Att underhålla den på ett hanterbart sätt är en utopi. Nu ligger den i samlingen och ser mest snygg ut.

Det enda man egentligen behöver göra med moderna knivar är att hålla dem rena, att bryna dem någon gång om sänder på sitt ack så dyra, och för ändamålet anpassade brynstål, samt låta bli att bete sig oförståndigt.
Lär dig att använda ett brynstål och du kommer att ha glädje av vilken kniv som helst under många år.
Det är iofs en konst i sig, men detta inlägg är tjatigt och långt som det är, så vi kan vänta med det.

En gammal kollega har fortfarande sina Sabatier kolstålsknivar från slutet av 70-talet kvar och använder dessa i sitt arbete varje dag.
Missfärgade, inoljade och lika livsfarligt vassa som alltid.

En annan kollega använder en gammal böjd brödkniv med trähantag till i stort sett allt utom att skala rotfrukter.

Själv är jag inkörd på Victorionix och Global.

Det är väl som det mesta här i livet; använd det som fungerar för dig.

" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort".
Sebastian Horsley.
Go to Top of Page

B-200
fd. asimov66

4687 Posts

Posted - 2009/02/26 :  22:44:21  Show Profile Send B-200 a Private Message
Är kock och har aldrig förnekat att mina knivar är ett mycket viktigt redskap. Min syster är kock och aldrig förnekat att knivar är et viktigt redskap. Min moster är kokerska och har aldrig förnekat att knivar är ett mycket viktigt redskap. Min mormor var kokerska och har aldrig förnekat att knivar är ett mycket viktigt redskap. Finns en hel del kockar i släkter som även de aldrig förnekat att knivarna är ett mycket viktigt redskap. Utöver det, ett mycket trevligt inlägg.

.....Med reservation för subjektivitet och stavfel
Go to Top of Page

secanbj
Member

641 Posts

Posted - 2009/02/27 :  00:00:45  Show Profile Send secanbj a Private Message
B-200
Förstår nog inte riktigt ditt inlägg, "Musik Hemma" skrev aldrig att kockar förnekar att kniv är ett viktigt redskap. Han skrev att de inte erkänner att de är knivfetischister. Fetischist är man om man har sexuell upphetsning inför föremål, som normalt inte uppfattas som sexuellt upphetsande, tex knivar.

Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2009/02/27 :  07:26:00  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Jag använde bla Global och Victorinox innan jag kom i kontakt med Tojiro och det känns som jag hittat hem för att använda en sliten Hifiklyscha.
Förövrigt säljer vi knivarna i vår butik i Sthlm, så är det nån på Hififorum som vill köpa eller bara komma in och titta/känna så är ni välkomna.

Bra rabatt utlovas.

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

B-200
fd. asimov66

4687 Posts

Posted - 2009/02/27 :  08:27:06  Show Profile Send B-200 a Private Message
Jag ser inlägget som att Musik Hemma skriver att kockar inte erkänner att knivar och dess framträdande roll i köket är extremt viktigt i köket. Att man som kock inte erkänner sina noggranna val när man väljer sitt arbetsredskap och det kan jag inte hålla med om. Knivarna är extremt viktiga och jag vet inte en kock som inte erkänner dess viktiga roll i köket. Sen tycker jag personligen att ordbruk som sexualiserar mina arbetsredskap inte är passande. Inte nu inte aldrig. Jag tar mitt yrke på allvar.

.....Med reservation för subjektivitet och stavfel
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.64 sekunder. Snitz Forums 2000