HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 prylgalen i köket? en fråga om köksknivar ...
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Matrixen
Member

807 Posts

Posted - 2008/06/27 :  14:12:08  Show Profile Send Matrixen a Private Message
Jag kör med Global och väljer de med helsmitt hantag. De kostar förvisso dubbelt så mycket jämfört med de vanliga global med "vikt" hantag, men de har inte lika bra balans och den fina eggen förtjänar det tycker jag. Det är ju en livstidsinvestering, så man avskriver snabt den extra kostnaden. Har haft min stora kockkniv i snart 10 år och den är fortfarande som ny...fast vassare. Roar mig ofta med att stå o bryna den med min porslinsstav från mac i solnedgången. Gärna med bar överkropp för extra känsla.

JAg snackde med en före detta kocklandslagsmedlem och han sa att de använt global pga sponsringsavtal och att det är bra knivar, men att han fått valkar i händerna av hantagen som kanske har lite "för" bra grepp.
Proffskocken talade sig varm för "mac".

Jag tycker Globals GF serie är mycket bra, men knappast prisvärda. Man måste uppskatta känslan i dem.
Go to Top of Page

ILLY
HiFitraktör

1325 Posts

Posted - 2008/06/27 :  17:25:18  Show Profile Send ILLY a Private Message
(glömde visst posta inlägget jag skrev för ett par dagar sen, det mesta jag skrivit har visst redan sagts, menmen.)

De knivar jag själv äger, är av märket Global. Inget jag skulle gå och handla i dagsläget, om jag haft samma erfarenhet då som jag har nu. Fast det är klart att det är lätt att vara efterklok. Numera används ju knivarna nästan uteslutande för hemmabruk, där de fyller sin funktion mer än väl. Det är först efter ett par timmars köksarbete som jag börjar känna av deras begränsning - det beryktade handtaget. Eller, motvikten, kanske man borde kalla den. Knivarna är nämligen inte avsedda att greppas om hela handtaget. Stadigast grepp får man om man låter pekfingret vila på sidan om bladet och långfingret ligger an mot bladets baksida (böj upp pekfingret bara, så inte fingertoppen hamnar under bladet!). Tyvärr så är ju även bladets rygg ganska vass, så man får lätt valkar och skavsår i händerna om man håller kniven på det sätt som ger den bäst stadga. Jag har rundat till min med Dremel. Inte så snyggt kanske, men det funkar. Å andra sidan bryr jag mig inte ett skvatt om hur knivarna ser ut, så länge de är skarpa och bekväma att arbeta med.

Globals smidda knivar är förstås en helt annan femma, men de kostar också därefter.

Skulle jag köpa knivar i dagsläget skulle jag utan tvivel välja Viktorinox. Bekväma, skarpa och prisvärda no-nonsense knivar som förmodligen sett likadana ut i hundra år. Finns minst 3-4 stycken i varenda restaurangkök jag varit inne i, trots lågmäld marknadsföring. Detsamma kan väl sägas om tyskarna Wüsthof/Dreizack. Att jag föredrar Victorinox är nog mest en smaksak, jag vet många som hellre använder Wüsthof/Dreizack, eller för den delen Solingen eller Zwilling som jag anser snarlika.

Snackar du med äldre kockar så är det ofta franska kolstålsknivar från Sabatier som är den heliga graal, fast själv är jag inte särskilt förtjust i dem.

De som säger att du bör prova dig fram, är helt rätt ute. Mina bästa tips är annars att inte snåla på skärbrädans storlek. Här hemma har jag en av trä på 60x30 cm, men den hade gärna fått vara en decimeter extra både på längden och på bredden. Tyvärr kan de bli lite krångliga att diska om de är större än så... Skulle även rekommendera ett stort och bekvämt blad. Victorinox kockknivar exempelvis, blir inte bekväma förrän över 24cm. 27:an är min favorit. Med Victorinox under 20cm klämmer man lätt knogarna mellan skärbrädan och handtaget.

Jag skulle kunna fortsätta en timme till, men nu får det räcka för denna gången.

Militant cyklist.
Go to Top of Page

Melker
Member

448 Posts

Posted - 2008/06/27 :  18:29:43  Show Profile Send Melker a Private Message
Jag har en 301 by porsche drygt 20cm och den är OK men lite flimsig. Den har inte alls samma stabila känsla som min 20cm WMF Grand Gourmet. Skulle jag köpa nytt i dag så blir det nog WMF fast kanske med plasthandtaget.

Halmstad
Go to Top of Page

ILLY
HiFitraktör

1325 Posts

Posted - 2008/06/27 :  19:32:41  Show Profile Send ILLY a Private Message
Lustigt förresten, jag var helt tvärsäker på att den röd-gröna Sanellikniven UrSv länkade till var av fabrikat F. Dick. Googlade efter dem nu, men hittade bara dessa: http://www.dick.de/en/315.php?warengruppe=312&sprache=EN&hauptgruppe=34 som kan fås i en rad olika färger och är ganska lika Sanelli i stilen.

F. Dick har jag mycket goda erfarenheter av, det är trevliga arbetsredskap. Tror kocklandslaget använder dem. De är såvitt jag förstått även mycket populära bland slaktare, styckare och charkuterister.

Militant cyklist.
Go to Top of Page

DIESEL
Member

953 Posts

Posted - 2008/06/28 :  20:55:56  Show Profile Send DIESEL a Private Message
Har hittat ett helt set av Porsche 301 inkl slipsten för strax över 4600 kr , vilket verkar vara ett ruggigt bra pris.
http://www.oana.nu

Precis som på bilden nedanför fast utan väskan ...



Skall ta mig en närmare titt på dom först innan jag eventuellt slår till ...

/DIESEL


Öl dödar hjärnceller, men bara de svagaste

Emotiva Audio ERC-1 ~ Emotiva Audio USP-1 ~ Emotiva Audio XPA-2 ~ Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2008/06/28 :  23:36:42  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message
Köpte på mig min uppsättning bättre köksknivar för 8-10 år sedan. Global. Funkar kanon i alla avseenden. Bra grepp för mina händer - eller snarare högerhand. Enkla att hålla vassa. Har inte funnit något behov av att lämna in dem för professionell slipning ännu.

/Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6794 Posts

Posted - 2008/06/29 :  10:56:11  Show Profile Send Bubbel a Private Message
quote:
eller för den delen Solingen eller Zwilling som jag anser snarlika.


Jag har fått mig berättat att bladen för dessa görs på samma fabrik men om det sant vet jag inte men en som säljer knivar berättade det i alla fall.

Jag har ett par rensknivar av Zwilling som funkar alldeles utmärkt.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Gemeni
Member

1162 Posts

Posted - 2008/06/29 :  10:57:26  Show Profile  Visit Gemeni's Homepage Send Gemeni a Private Message
Jag eller rättare sakt min sambo och jag använder Masahiro och Mac. Har testat en hel del olika knivar upp genom åren och det är de som passar oss bäst. MAC använder vi för å hakka med, då deras stål är segt, många andra knivar splittras om du skall hakka sönder en kylling tex.
Masahiro sina helsmidda knivar har ett väldig bra hantag som inte (i mina eller min sambos händer) ger några problem (hittat ingen bild på dem på nätet).
Det som är viktigt är att man slipar sina knivar på rätt sät.
Att använda slipstål bara förstör eggen, skall användas med måtta då det "river" upp eggen. Med ett riktigt slipstålsverktyg så polerar men eggen ogh då håller den mycket längre. Vinkelen på eggen är også viktig beroende på vad man skall använda kniven till. en god kökskniv skall ha ca 20 graders vinkel (jämför en skalpell som har 15 grader). En jaktkniv eler en kniv som man skall hugga med bör ha 25 grader vinkel på eggen).
Att slipa en kniv på frihand är en konst, och kräver mycket träning. Men som tur är så finns det verktyg för oss amatörer, Lansky (www.lansky.com) har bra verktyg för att slipa knivar. Har själv "Lansky Standard Diamond Knife "
Det som är viktigt sedan är vilken typ av bryne som skall användas på olika stål och vinklar på eggen. Och till sist poleringen av eggen kräver en del tålamod.
Eller så kan man lämna inn sina knivar till en proffesionell knivslipare.
Konklution är att slipstålet bara förstör eggen.


Masahiro
http://www.knifemerchant.com/products.asp?manufacturerID=11

Och MAC
http://www.macknife.com/original.html

Musik låter bäst på vinyl och i stereo


Edited by - Gemeni on 2008/06/29 11:04:56
Go to Top of Page

molsson
Member

1646 Posts

Posted - 2008/06/29 :  12:00:29  Show Profile Send molsson a Private Message
Kör också Global, dom håller hög kvalitet och är lätta att slipa med sten. Dom helsmidda är bättre än dom svetsade, men som tidigare nämnts är dom dyra. Enta problemet med global som jag upptäckt är att hantagen kan bli hala om man har kladdiga händer, så om du tänker jobba timtals med till exempel fisk, så skulle jag välja mac istället. Dock pryder global sin plats i köken, vilket är nog så viktigt i ett hem.

No hay banda!!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.52 sekunder. Snitz Forums 2000