Author |
Topic |
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 07:42:02
|
Stefaeri2001: "Om en kabel gör att man hör rummet bakom instrumenten" - Det är faktiskt tekniskt omöjligt med en så stor skillnad mellan olika kablar. Förutsatt att kabeln inte innehåller filter av något slag.
"Lyssnar ni alls på musik ni som är så väldigt tveksamma?" - Somliga lyssnar på musik medan somliga lyssnar på prylar.
"Den som ALDRIG hör en sådan skillnad mellan kablar exempelvis har missat något i sin approach till lyssningen IMHO." - Möjligt, eller så finns det ingen skillnad.
Goldfinger: Din gämförelse med bilmotor haltar precis som acebowler säger. I stället skulle du sagt så här: "Be en van motorkille lyssna på två olika motorer för att peka ut vilken av dem som har en kromad mutter som håller fast oljepumpen." Nu snackar vi samma sak...
kurt ställer den rätta frågan: "är det rimligt" Vad som pågår ute i hifivärlden vad det gäller kablar är att påvisa om det finns någon skillnad. Om ett guldöra säger att det inte finns någon skillnad medan ett annat guldöra säger att det finns en liten skillnad då kommer åtminstone jag fram till svaret att om det finns någon skillnad så måste den vara extremt liten annars hade frågan inte debaterats så intensivt. Det pågår ex.vis ingen sådan diskusion om att all högtalare låter lika helt enklet därför att dom inte gör det och att skillnaden är stor mellan dem. Om skillnaden mellan olika kablar varit så stor som en del påstår så skulle inte heller det finnas någon debatt om saken. Alltså kan man fråga sig om det är rimligt att köpa dyrkablar för den lilla obekräftade skillnad som kanske finns. Än värre blir det att byta upp sig från ex.vis 30.000kr kablar till 200.00kr kablar. Om en 30.000kr kabel gjort up med alla tveksamheter en lampsladd kan innehålla då kan man fråga sig vad det är för fel på en 30.000kr kabel när det finns kablar för upp mot en halv mille (någon viskade att det finns kablar för 700.000 fast det har jag inte kunnat bekräfta). Jo, frågan om det är rimligt med så stor priskillnad är befogad.
Vad det gäller referenser så behöver det inte vara något som låter exakt eller något extra bra. Det räcker med en vanlig anläggning som man gämför med hela tiden under flera år. Det kan också gå bra med att bara använda delar av anläggningen. Ex.vis bara kablarna om man skall jämföra med andra kablar. Det är då viktigt att man alltid använder samma referenskablar.
Om man verkligen vill ha bra referenser rekommenderar jag Quad elektrostater med slutsteget kopplat direkt till terminalen. Då har man eleminerat de flesta felkällor.
Någon nämner att det inte finns någon anläggning som låter som verkligheten. Helt rätt, det finns det inte. Men frågan är missförstådd från början. Vad det handlar om är att återge signalen ut ur slutsteget så nära verkligheten som möjligt. Där är det inte helt säkert att dyrkablar flyttar gränsen ytteligare närmare verkligheten. Det kanske är ett steg tillbaka? Det är svårt att veta då skillnaden mellan olika kablar är så ofantlig liten.
|
|
|
Hi Fi Consult
Member
2112 Posts |
|
MatsT
100.000-klubben
2457 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 08:24:31
|
quote: "Om en kabel gör att man hör rummet bakom instrumenten" - Det är faktiskt tekniskt omöjligt med en så stor skillnad mellan olika kablar.
Det är faktiskt inte alls tekniskt omöjligt! Det beror på hur man ser det bara, kabeln bidrar i sig inte med särskilt mycket men ihopkopplat med en högtalare och en hårt motkopplad förstärkare kan det ge förbluffande stora skillnader. Att man sedan kan uppnå skillnaderna på andra sätt än genom att byta kablarna är en annan och mycket mer intressant fråga och frågan om prisvärdhet på kablage är definitivt befogad men samtidigt upp till den enskilde individen. |
|
|
MasterChief
Member
259 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 08:35:13
|
Att det är skillnad på kablar tycker jag är uppenbart i vissa fall och i andra fall inte. Jag har sett vad en Transparentkabel gjorde för en projektorbild och här var det liksom inget snack. Min farmor skulle se skillnaden. Det säger inte lite eftersom hon varit död i 20 år, må hon vila i frid. Nu skulle säkert samma effekt uppnås med andra fina välkonstruerade kablar. Men i detta fall var det just en kabel från Transparent.
När jag testat kablar i ljudanläggningen får jag nog erkänna att jag använt fel "approach". Jag har reflekterat lite över de tester jag gjort under åren och inser att jag spänner mig på tok för mycket.
För att ta en liknelse. När jag gjorde högskoleprovet på Hedenhös tid (vilket är ett aning stressigt prov där man ska tänka snabbt och rätt) så snurrade hela tiden denna tankeloop i huvudet: "Kom igen nu, koncentrera dig. Fan, jag måste tänka snabbare". Jag var mer fokuserad på att tänka rätt än att just "tänka".
Lite av samma fenomen uppstår nog när jag testat kablar. Jag tänker för mycket och letar efter skillnader som en blodhund. Jag tappar helt den där känslan som uppstår när man lyssnar på Bach en sval solig söndagmorgon i december och stressnivån är noll.
Det är så mycket förväntningar när man byter en kabel rakt upp och ner, sätter sig ner och börjar gräva efter skillnader.
Hade skillnaderna varit riktigt stora (tex som att byta från Megatronix PC-högtalare till ML Summit) hade man givetvis märkt skillnaden direkt även om fokus varit felriktat.
Eftersom jag inte kan något om kabelfysik eller har gjort riktiga seriösa tester med dyrkablar så ska jag lära mig att hålla käften i framtiden. Det är väldigt mycket tyckande i denna debatt (dock är just denna tråd ovanligt trevlig) och jag ska inte bidra med det.
För övrigt tycker jag ofta det blir väldigt fokus just på Transparent (kan ju ha att göra med att Sladd vågar engagera sig i denna debatt, vilket han ska ha en jäkla massa plus för). Det finns massor av dyrkablar, tex Fadel Art Silverline som väl smyger in på en mille eller nåt. |
|
|
acebowler
Member
1178 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 08:53:34
|
Stefaeri...kul att du tillför intressanta åsikter i denna tråd.
"Ni anhängare av vad ni tror är "vetenskaplig metodik" tycks snarast lida av en outvecklad förmåga att lyssna kritiskt. Ni behöver nog nån som pekar ut relevanta aspekter av musiken så att ni kan fokusera på rätt saker. Visst, man hör inte alltid skillnader när man jämför apparater eller kablar men andra gånger hör man STORA skillnader och det är tveklöst ofta då så att den ena är bättre än den andra. Den som ALDRIG hör en sådan skillnad mellan kablar exempelvis har missat något i sin approach till lyssningen IMHO."
Jag kan nog sticka ut och säga att dom flesta på detta forum har en genuin bakgrund och ett genuint intresse av hifi och musik. Förstör inte denna intressanta tråden nu....
Angående "erfarenhet" så kan jag bara prata personligen... Har Byggt högtalare och elektronik i säkert 15 av mitt 32 åriga liv. Har medverkat i professionella bilstereobyggen som rankats som europas bästa. Jobbat aktivt som ljudtekniker i 5 år. Medverkat i studiomiljö vid inspelning och producering av musik. D.v.s jag vet hur en baskagge låter in real life.. och det är inte som på skiva kan jag säga... Har på senare tiden blivit mera analyserande i mitt tänkande om ljud och återgivning, d.v.s. hur skall det låta och varför... ett djupare tänkande MAO.
Tänker inte kasta paj så jag fortsätter på min linje.
med vänliga hälsningar
S
|
GM 70SE Nu kör vi!!
|
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 09:20:49
|
MatsT: Jag håller med om att elektriska kopplingar som gör att förstärkaren blir övekänslig för det den ser kan bidraga att man hör skillnad på olika kablar. Med samma förstärkare kan dyrkablar bli sämmre medan vanliga lamplsaddar går att få till så kombinationen fungerar ihop.
Det finns också exempel på rörslutsteg som inte tål vissa typer av kablar.
Men i båda fallen hanldar det inte om att dyrare kablar gör maskineriet mer rättvisa. Det handlar snarare om att förstärkaren skall se rätt last. De problemen kan man kanske fixa till med lite elektronik i stället för att köpa kablar för tusentals kronor metern.
Jag vet att det finns skillnade på kablar för jag har mätt upp ett antal olika konstruerade. Skillanden är dock väldigt liten. Med vanlig ljud- mätutrustning kan jag inte se någon skillnad alls om man inte bygger kablen med ledarna långt från varandra. Då kan man se ett litet diskantfall på lite under 1db. Observera att jag endast menar högtalarkabel. Lågsignaltrådar har jag inte alls ägnat mig åt och har därför ingen åsikt alls kring dem.
Vad har vi uppnåt nu? Jo, att högtalarkablar är en komponent som KAN påverka förstärkare om konstruktionen ligger i "utkanten". jag tycker dock att lösningen för dessa mera heter kompensationselektronik mer än dyrkablar.
(MatsT, jag tror inte du heller menar att det nödvändigtvis är dyrkablar som är lösningen utan mer hur kabeln är konstruerad för att passa stärkarna).
Härlig stämning här för övrigt!
|
|
|
MatsT
100.000-klubben
2457 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 09:37:16
|
quote: (MatsT, jag tror inte du heller menar att det nödvändigtvis är dyrkablar som är lösningen utan mer hur kabeln är konstruerad för att passa stärkarna).
Nä, jag kör enkla lösningar av princip. Jag tycker dock att man skall akta sig lite för att påstå att det aldrig gör skillnad för det är då man "angriper" dem som testat olika kablar och upplevt skillnader som med stor sannolikhet också existerar.
Jag skulle vilja föreslå ett litet enkelt test för att få en uppfattning om signalpåverkan hos en högtalarkabel, Linnar kanske vill mäta lite? Om man kör t.ex en 100Hz fyrkantvåg ut från slutsteget som är kopplat till högtalare och mäter signalen med oscilloskop mellan högtalarens anslutning och slutstegets högtalarterminal borde man teoretiskt få en exakt likadan fyrkantvåg fast svagare än den som skickas ut från förstärkaren. Min gissning är att man inte får det! |
|
|
Stefaeri2001
Member
563 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 13:32:25
|
Acebowler, jag har inte tänkt förstöra nåt. Och jag tror säkert att det finns både intresse för och kunskaper om hifi och musik hos många. Men det som verkar saknas är förmåga till kritisk lyssning på det våra anläggningar är till för: musik! För om man hörde vad skrämmande många kablar gör med musiken så skulle man inte vara så njugg inför möjligheten till skillnader som Linnar är...
Behöver det vara dyrt? Nej, jag tycker faktiskt själv att 200 000 är på tok för mycket. Det innebär helt enkelt att kabeln inte längre är en bruksvara utan övergått till att vara en lyxvara / statussymbol. Bör människor få köpa sådana? Javisst, om de vill är det svårt att hindra dem.
Ingen kabel hemma hos mig kostar mindre än 1000 kr men inte heller finns någon dyrare än 8 000. Så vitt jag kan bedöma kan duktiga tillverkare göra en statementprodukt inom dessa ramar, med bästa möjliga kontaktering, skärmar, material, etc. För mig har de skillnader som kablar i dessa prisklasser medfört också uppfattas som rimliga och prisvärda. Att gå betydligt över dessa ramar verkar ur min synvinkel inte ge mer prestanda eller förbättrade konstruktionslösningar. Snarare hoppar tillverkare på tåget att erbjuda ständigt nya och dyrare produkter för dem som jämställer pris = prestanda eller för dem som helt enkelt vill ha det mest exklusiva som kan erbjudas.
Just my 2§
S
|
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 13:58:49
|
MatsT: Jag kanske var lite kategorisk i ett av inläggen. Jag borde skrivit "jag tycker" eller liknande.
Jag har redan mätt med oscilloskop ungefär så som du beskriver. Jag har dock lite svårt att tyda resultatet. När jag mäter med en högtalare inkopplad blir inte fyrkanten exakt lika med högtalarkabel men den blir inte heller exakt när jag kopplar slutsteget direkt mot högtalarterminalen. Jag närmar mig dock likheten om jag kopplar slutsteget direkt till ett element men fortfarande är de inte helt lika. Jag fick dock väldigt lika fyrkanter när jag mätte kablarna på samma sätt som jag mätte förstärkren. Jag navände ett 8 ohm's motstånd över polerna och mätte mellan ploern. När jag kopplade in kabeln (ca 2m lång) och i ändan på den samma motstånd kunde jag inte se skillnad på fyrkanterna. Nu kan inte jag spara fyrkantsignalen så jag använde minnet. Det var inte helt lätt då slutsteget inte heller lämnade ifrån sig en exakt fyrkant.
Det jag kom fram till då jag gjorde detta (2 år sedan) var att delningsfiltret är förödande för exaktheten därefter kommer elementet. Men även olika motstånd ger olika fyrkanter så gott som jag kunde se det och om än väldigt liten skillnad.
Oscilloskopet är inte dagsfärsk precis men fungerar. Jag testade med att mäta med mjukvaruoscilloskop i datorn. Där fick jag inte riktigt till det så jag avbröt det hela.
Jag erkänner dock också att det finns skillnader på kablar. Jag har sett mätningar med betydligt exaktare instrument än vad jag har som visar på olika värden för olika kablar. Man kunde se att impedansen ökad vid frekvenser över 15-18khz med nivåfall som följd. Fallet låg runt 0,1-0,4db vid 20khz om jag inte minns fel. Det var först när man använde en 100m lång vanlig lampsladd som man tydligt kunde se ett fall. När man sedan blindtestade (Öhman var med som teknisk sakkunnig)var det endast den långa lampsladden flera, men inte alla, kunde urskilja bland mängden. Testet utmynnade i ett upprop som gick ut på att man ville få in folk som bevisligen kunde skilja på olika kablar med hörseln i ett blindtest. Detta var för många år sedan och, vad jag vet, har ännu ingen anmält sig.
Observera att jag skriver ur minnet, jag är inte hemma nu, så det kan finnas lite sakfel.
|
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 14:10:39
|
Jag vill bara tillägga att de som hör skillnad hör säker detta också. Jag tror ingen medvetet fabulerar. Jag respekterar att andra hör skillnad men jag tar mig rätten att diskutera det till och från. Det finns andra ämnen med nästan identiska ställningstaganden. Man går igenom samma skaker men upplever det helt olika.
Varför det är så tycker jag är jäkligt intressant. Ibland missupfattas ambitionen mellan de olika sidorna och då smäller det! I denna tråd har det dock gått som tåget.
|
|
|
Dan Brickman
Member
1179 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 14:40:45
|
Va? har tåget gått
Håller med om att detta är en ovanligt trevlig kabeltråd och jag är imponerad av att nivån lyckas att hålla sig uppe så pass. När jag i början av 80-talet började köpa hifitidningar och startade denna hobby sas kunde jag nog inte ana att den var så mångfacetterande och innehöll så mycket tyckande och åsikter
Jag lyssnade ju bara på musik . Det är väl iofs det det handlar om fortfarande |
"My mistress eyes is nothing like the sun |
|
|
Daniel_S
Semester på egen begäran
308 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 15:06:09
|
Hur är det igentligen med våran hörsel över 18khz, kan man urskillja saker där uppe? Är det få förunnat att kunna höra så högt?
Daniel
|
|
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 16:50:47
|
Testade lite snabbt och jag hör 17500 hz men inte 18000 hz, åtminstone på rimlig volym. Huruvida det beror på ljudkortet, hörlurarna eller på mina öron vet jag ju inte med säkerhet men det troligaste är att det är mina öron som ger upp däröver. Troligen är det främst barn som hör över 18000 hz men det finns säkert undantag. Huruvida de höga frekvenserna har någon annan påverkan än att vi hör dem medvetet är väl en annan fråga som ibland diskuterats. |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
Goldfinger
Member
1797 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 17:06:17
|
quote: Din gämförelse med bilmotor haltar precis som acebowler säger. I stället skulle du sagt så här: "Be en van motorkille lyssna på två olika motorer för att peka ut vilken av dem som har en kromad mutter som håller fast oljepumpen." Nu snackar vi samma sak...
Det vore ju som att skriva under på att skillnader inte existerar och det är verkligen inte min åsikt, jag respekterar däremot att du tycker annorlunda och håller samtidigt med om vad Dan sade, att försöka prata om upplevelser istället för definitiva sanningar i diskussionerna. |
Mäter det bra så är det iaf inte dåligt.. |
|
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 19:47:13
|
ztenlund & Daniel_S: Jag är HELT övertygad att även om man inte kan höra sinustoner uppe i höga register, så gör de säkert nytta ändå för att omedvetet uppfatta instrumentljud. Övertoner ÄR viktiga. Tror att det gör större skillnad att "trunkera" frekvenser över 17,5-18kHz än att lyssna på sinustoner. Tänk att trunkera ett piano vid 10kHz fast man bara spelar på tonerna som ligger under. Skillnad blir det! |
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 20:43:53
|
Jag tror min hörsel klarar upp mot 17500hz åxå. Neråt kan jag höra 30-35hz.
En ton på ex.vis 25khz ger upphov till toner längre ner i registret.
Det intressanta är hur små skillnader i ljudet vi fysiskt kan uppfatta.
|
|
|
acebowler
Member
1178 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 21:16:24
|
Apropå kablage, varför är (i 99 fall av 100) en medfäljande kabel dömd att låta illa? Man pratar sibasladd lakrits m.m... och varför låter oftast exotiska material så bra? Titanfötter, kanadensiskXXX träd, Berylium, guld, diamanter...? silver med kungens hängslen runt om... Ok... lite väl överdrivet men
EDIT: måste säga att denna tråden vekligen är kul att diskutera i. Känns som ett bra, avslappnat klimat |
GM 70SE Nu kör vi!!
|
Edited by - acebowler on 2008/05/14 21:17:31 |
|
|
Daniel_S
Semester på egen begäran
308 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 22:15:39
|
Den är inte dömd hemma hos mig iaf, siba remmen låter lika bra som min 3tusen kr:s kabel som bara håll måttet i ett halvt år! Kall lödning
Mer lakrits åt folket
Daniel |
|
|
acebowler
Member
1178 Posts |
Posted - 2008/05/14 : 22:32:09
|
Kallödningar är kul.......... |
GM 70SE Nu kör vi!!
|
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2008/05/15 : 07:16:50
|
Orsaken till att lakrits eller lampsladd låter sämre än dyrkablar beror till stor del att dyrkabeln oftast har ett vackert utseende och det enkla faktum att den just är dyr. De blindtester jag läst om så hör deltagarna mycket väl en skillnad när de vet vilken kabel som är inkopplad men när man går över till "blind" så kan oftast ingen säga vilken kabel som sitter i. Det är tom så att man inte kan urskilja lampsladden får övriga. Det finns blindtester som visar andra resultat också men de tester som skiljer sig från mittfåran för mycket brukar åminstone jag lägga åt sidan.
Frågan om hur små ljudvariationer vi kan uppfatta med våra sinnen är intressant. Om en kabel har en koppar med renheten 99,99999% medan en annan har renheten 99,999999% renhet kan vår hörsel dektera detta? Det handlar alltså om att kabeln innehåller 0,000001% som inte är koppar. Om man inte kan höra att kopparn är nedskräpad med det måttet så finns det ju ingen anledning att använda renare koppar än standard. Rena kopparn med ytterligare en decimal kostar ordentligt med pengar per meter.
Det skulle också vara intressant om alla kunde skala till en lampsladd på 2,5m2 och 20m lång (vanlig paketlängd) och testa i sin anläggning. Hör man någon skillnad? Vad är skillnaden?
Sedan sprättar man upp lampsladden så att ledarna blir var för sig. Dessa drar man helt olika vägar fram till högtalaren och lyssnar. Hör man någon skillnad? Vad är skillnaden?
För runt 2 år sedan gjorde jag detta test. Jag vill inte avslöja resultatet jag fick. Kan säga att jag gjorde omfattande mätningar med Mätro också.
EDIT: Uuups! Skrev fel, verkar som alla missat det, göt!
|
Edited by - linnar on 2008/05/15 11:52:04 |
|
|
Hi Fi Consult
Member
2112 Posts |
|
matte76
100.000-klubben
6570 Posts |
Posted - 2008/05/15 : 08:38:37
|
Så här skrivs det om Nordost Valhalla signalkabel (från annons på Hifimagasinet). Endast inbillning för att kabeln är dyr? Jag har inte testat den, så jag vet ju inte...
quote: Det första som slår dig när du kopplar in Valhalla är den otroliga energin,tyst bakgrund, dynamiken,bredden och framförallt tyngden!
Kabeln märks inte utan det är elektroniken spelar.
#8221;The first thing that strikes you when you put the Valhallas into a system is the massive increase in the overall energy level. This is no illusion. The increase in dynamic range and weight is real enough. Just crank the original system to a goodly level and play something loud and dense, about as loud as the system is happy to go. Put on the Valhallas, making sure that you leave the volume the same and repeat the treatment. It will be louder. Quite a bit louder. Loud enough to de-centre your bass drivers as they struggle to cope with the increased energy levels.#8221;
Lite valhalla intryck http://www.euphonia-audioforum.se/forums/lofiversion/index.php/t217.html
Nordost Valhalla signal, högtalarkablar: Måste ju nämna dessa. De var inte under testluppen denna gång.. men måste ju nämnas! Vilka fantastiska kablar#8230; ordet NEUTRALT var något som dök upp ofta! Nordost Valhalla serien är sedd som bland det absolut bästa man kan ha i sin anläggning och jag förstår hur alla testare jorden runt har kunnat sätta dessa som sin absoluta referens. De är det absolut bästa som någonsin har varit i mitt samt min väns system.. de presterar så mycket att jag MÅSTE försöka få råd med en uppsättning. De må kosta en rätt stor slant.. men OJ va de är bra. Chockvarning på hela deras Valhalla serie utfärdas!! Låna hem om ni har möjlighet och bered är på en chock#8230; låter det dåligt så är det nog tyvärr så att ni får kolla på ert system.. för jag tror att Valhallorna kommer att visa hur resten av anläggningen presterar. Kablar skall ju inte ha ett eget ljud.. de skall ju släppa igenom och visa hur resten av anläggningen låter! Rätt matchning.. och Valhalla runt om = HEAVEN ON EARTH!!!
Systemet spelade på med en sådan otrolig kraft#8230; en fruktansvärd dynamik som jag aldrig hade hört i mitt system förut. Jag som trodde jag redan hade hört min anläggning spela dynamiskt#8230; Alla instrument, ljud och röster fick sin egna plats i ljudbilden.. även här så var det så mycket bättre än va jag nånsin har lyckats med mitt system innan. Så pass bra att det nästan inte finns ord för det. Allt hördes#8230; och då menar jag ALLT! Från mickbrus till nycklar i fickorna på sångare som skakar med till alla små ljud du kan tänka dig. Instrument fick en mer äkthet när du hörde alla små ljud från strängarna, mickarna, halsen, kroppen samt fingrarna/plektrumet. Allt växte#8230; ljud som bara var något klingade konstigt litet ljud blev till klockor, nycklar från musiker, mickstativ, trumset som gnisslade etc. Alla små skiftningar i toner hördes mycket tydligt. ALLT kom fram.. på gott och ont. Själv gillar jag när man kommer så nära verkligheten som möjligt. Alla småljud som dyker fram tycker jag hjälper till att få fram känslan av äkthet. Skivor som hade spelat in ljud från naturen blev nästan overkligt kusliga! Hela rummet var fullt med syrsor och andra smådjur som gjorde sina små läten.. inte längre bara en matta av skumma ljud utan en förbenat många olika separata småljud som fanns utspridda över hela ljudbilden. Upplösningen var makalös helt enkelt!! Vilken luft man fick#8230; inspelningsrummen fick en helt ny betydelse. Man var där!!! Man kunde höra när folk flyttade sig i rummet#8230; hur kläder och annat #8221;prasslade#8221;.. allt detta gjorde att man fick en mer exakt placering av instrumenten, ljuden, sångaren.. en mer äkthet att de stod där framför en. Ibland var det svårt att förstå att rummet faktiskt bara var 19kvm och att det var en anläggning som spelade upp musiken och inte ett stort band som var där live samt att rummet var på 50kvm istället. Högtalarna var som bortblåsta.. väggarna hade flyttats flera meter ifrån en kändes det som. Den enorma luften runt allt och alla samt det TOTALA mörkret som var mellan musikerna gjorde att upplevelsen ibland blev kuslig. Kändes inte som två högtalare som spelade#8230; utan bara en scen framför en och ibland runt en (Qsound, Surroundinspelningar) med musiker eller ljud.
|
- Blått ett lag - Malmö FF! - Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes) - Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)! - Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
|
|
|
Sundström
Member
745 Posts |
Posted - 2008/05/15 : 10:08:45
|
Ännu ett blindtest Jag lägger in detta citat från tidningen Studio, apropå hörbart över 18kHz. Ännu en test som inte säger så mycket. Har testet gjorts på ett övertygande sätt (vet ej)?
Det jag vill påtala är att det kanske finns de som lärt sej höra skillnad (precis som med kablar). Det borde utses en guldöron-grupp i Sverige som anlitas vid sådana här tester. (Jag kvalar tyvärr inte in) Edit: Och bara för att man jobbar med musik eller är ljudtekniker så innebär det inte att man har guldöron.
Citat från tidningen Studio: "Huruvida samplingsfrekvenser högre än 44.1 kilohertz är försvarbara för musik är en vid det här laget ganska långt gången debatt. Den här tråden började med en länk till en artikel i tidningen Mix. Artikeln beskriver ett nyligen utfört experiment där man undersökt 60 testpersoners förmåga att skilja mellan en 44.1 kilohertz och en 96 kilohertz signal under kontrollerade förhållanden. Resultatet var ganska talande: testpersonerna gissade rätt 49,82 procent av gångerna -- samma resultat som om de hade singlat slant."
OT: Angående inspelning. Jag antar att det blir mindre hörbara moaré-effekter (interferenser eller vad det kan heta) om en högre samplingsfrekvens används vid multipla pålägg och ommixningar.
|
Edited by - Sundström on 2008/05/15 10:13:07 |
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2008/05/15 : 11:50:04
|
Sundström: Intressant! Skulle vara kul att se hur testet genomförts. Jag kan inte tänka mig att man lyssnat på en 44,1khz och 96khz signal. Man får nästa det intrycket av citatet. De menar med all säkerhet att man lyssnat på musik med just dessa samplingsfrekvenser och det är intressant i sig.
Angående min egen hörsel så har jag sett en hörsekurva som för min hörsel som tagits fram på läkarmottagning. Så nästa åtgärd blir inte att åtgärda rummets tonala egenskaper utan det får bli mina örons tonal egenskaper som måste fixas. Himmel och pankaka en sån kurva med betoning på "kurva"...
|
|
|
Sundström
Member
745 Posts |
Posted - 2008/05/15 : 12:56:24
|
linnar: Om vi spinner vidare på hörsel så kan vi ju tänka att hörselgången in till trumhinnan är olika lång för olika folkslag, kön och kroppsstorlek. (människans kroppsstorlek har nog minst samband med längden på hörselgången) Jag kan tänka mej att kvinnor hör högre toner än män beroende på hörselgången eller allmänt mindre öra. Det kanske är kvinnorna som har guldöron!
Slutsats: vi män måste ana oss till en bra anläggning medan kvinnorna inte anar utan hör. Och där det anas, där blir det diskussion. Har vi några kvinnliga forumdeltagare som kan lyssna på kablarna en gång för alla!
|
Edited by - Sundström on 2008/05/15 12:57:09 |
|
|
Topic |
|