HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Välljudande högtalarkablar.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

urban
Member

317 Posts

Posted - 2007/11/13 :  18:26:52  Show Profile Send urban a Private Message
Till "Gubben i Kalmar". appropå underbara norrlänningar, jag måste "kontra" med att jag brukar säga att det finns procentuellt sett lika mycket tokar i södra sverige som i Norrbotten . Men det innebär ju också att det finns verkligen VÄLDIGT mycket mer av trevliga människor i Södra sverige också!
mvh
Go to Top of Page

Snutten
200.000-klubben

3452 Posts

Posted - 2007/11/13 :  21:29:59  Show Profile Send Snutten a Private Message
urban: jag vet inte varför det blev lite distat ljud, tog mig ca 2 veckor att fastställa så visst var det lite med ändå hörbart. Men det gjorde att jag kunde välja vilka jag gillade, och 8TC har jag använt i flera år nu. Jag ska uppgradera lite elektronik närmaste året och när det är färdigt ska det bli kul att testa kablar igen, kanske det blir några överraskningar.
Go to Top of Page

Gubben i Kalmar
200.000 klubben

2446 Posts

Posted - 2007/11/13 :  22:24:55  Show Profile Send Gubben i Kalmar a Private Message


Hej igen!
Det var inte menat att "skriva Er på näsan" med inlägget om koppar tillverkningen.

quote:
jag erkänner villigt att jag har inte den blekaste kunskap om vad kopparn i dessa rör har för renhet eller om dom har någon likhet med OFC-klassad koppar. Fast någonstans har jag för mig att jag har läst att all koppar är av OFC-kvalitet. OFC-benämningen drar man tydligen till med bara för att det låter bra.Men det kanske bara är en skröna!



Jo bå urban. Jag är också skeptisk mot begreppet "OFC-kvalitet".

Beteckningen "OFC" står för "Qxygen-Free Copper". Men all koppar inehåller mer eller mindere syre.
När man framställt den renaste (99,95%) kopparn måste man smälta om den. Och det är då som koppar tar upp syre. Om syrehalten är en "kritisk" parameter reduceras syret genom att man tillsätter små mägnder fosfor. Så gör Boliden i alla fall!

Tilbaka till "hötalarkabeln", jag undrar om renheten är den "kritiska" egenskapen för att erhålla "bra ljud". Att spänningsfallet ökar med "oren" koppar det är klart. Men, men oljerör är klart intressant i sammanhanget.

Vänligen
Gubben i Kalmar


Tommy Björklund

fam_bjorklund@msn.com
Go to Top of Page

poppen
Member

1570 Posts

Posted - 2007/11/14 :  15:32:15  Show Profile Send poppen a Private Message
Jah har inte prövat kimber i mina anläggning men viist skulle jag kunna byta nin Audioquest midnigt + 2 * 3 meter mot en Kimber 8 tc och blio lika lycklig för det. Prismässigtt är de nog likvärdiga..
Go to Top of Page

urban
Member

317 Posts

Posted - 2007/11/14 :  18:12:51  Show Profile Send urban a Private Message
Det här känns mer som ett ämne för en annan tråd , ursäkta OhmBoy, men det är en bra fråga - vad är den "kritiska " egenskapen? i en bra högtalarkabel. Naturligtvis så är det flera parametrar men vilka och hur/varför dom påverkar slutresultatet måste vara en av dom svårare att bestämma objektivt!
Som i fallet med mina "rörledare" , jag hör så tydligt att dom presterar annorlunda än till tex ringledaren. Men dom är ju båda gjorda av koppar. Är det att det är mer area i rören som gör skillnaden? eller formen? Eller det material som omsluter kopparn? Så klart en kombination av dessa och fler parametrar men vilka och i vilka proportioner????
En fråga som kanske lika bra kan lämnas därhän för jag vet inte vem som ska lämna ett fullödigt svar. Var det jag så skulle jag nog vara i full färd med tillverkning och försäljning istället för att skriva detta!
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2007/11/15 :  14:10:21  Show Profile Send marens a Private Message
Jag tror man letar i fel låda när man försöker hitta egenskaper hos kablarna för att förklara alla upplevda skillnader. Det är helt klart nobelprismaterial om man har någon ny kunskap att komma med angående hur kablarna påverkar signalen elektriskt.

Ni behöver inte tro som jag, det är ju rätt oskyldigt att spekulera i olika förklaringar, men håll iaf öppet att svaret inte behöver ligga i samma låda som kablarna.
Go to Top of Page

Gubben i Kalmar
200.000 klubben

2446 Posts

Posted - 2007/11/15 :  19:46:14  Show Profile Send Gubben i Kalmar a Private Message
quote:
men det är en bra fråga - vad är den "kritiska " egenskapen? i en bra högtalarkabel. Naturligtvis så är det flera parametrar men vilka och hur/varför dom påverkar slutresultatet måste vara en av dom svårare att bestämma objektivt!



Ja på sett och vis har Du rätt Urban. Men det finns och används metoder för att arbeta med "subjektiva egenskaper". Det kallas "faktor-försök". Faktorförsök är inget nytt. Den har anvädvs länge inom läkemedelsindustrin.
Det är bara det att när man jobbar med "subjektiva egenskaper", krävs det lite mer "resurser" än vid "konkret mätbara egenskaper".

Det man får veta är tex om det finns en "kritisk egenskap" eller inte. Och om det är frågn om en "sammansatt egenskap".
Och det viktigaste; resultatet är "objektivt".

Jag vet av erfarenhet att det slukar tid och pengar. Och skulle eventuelt en kabeltillverkare ha gjort en sådan "studie". Så behåller han säker resultatet för sig själv så läng som möjligt.

Vist är det bra att slå hål på "myter". Men enligt "handböckerna" leder koppar med en "hög" syrehalt (0,4%) ström bättre än elekrolyt-kopparn. Jo det är sant, men den är svår att bearbeta plastiskt och tål inte värme.
Det är fosfor som förstör kopparen ledningsegenskaper mest. Men som sagt, den tillsätts för att reducera syrehalten.
Oljerör bör ha en ledningsförmåga på 0,025 ohm mm2/m.
En ringledning, EKK bör ligga på 0,0172 ohm mm2/m.
Det skiljer en faktor; 1,45. Men det är "småpotatis" i sammanhanget.

Vänligen
Gubben i Kalmar
PS Jag snokade i literaturen (kunde inte låta bil)
Ringledning tillveras av "SS 5053" innehåller 0,15% ten och 0,8 % kadmium. Kvaliten räknas till dom "låglegerade kopparkvliteerna.
Oljerör tillverkas av "SS 5015" innehåller 0,04% syre och 0,03% fosfor.
DS


Tommy Björklund

fam_bjorklund@msn.com

Edited by - Gubben i Kalmar on 2007/11/15 20:13:43
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.44 sekunder. Snitz Forums 2000