HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Dum fråga?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

svensson
många inlägg är det....

484 Posts

Posted - 2002/12/04 :  22:31:45  Show Profile Send svensson a Private Message
Har på inrådan gjort en test hemma hos en kompis med hans
trevägsstativare med att lägga högtalarna ner, med diskanterna "innerst". Har hört att dom "mappar" bättre mot varann då?! Scenen byggs alltså upp på rätt sätt, med en ljudbild som ligger i lijne och inte i en båge. Fokus blir alltså i linje (samma punkt) och inte på höjden som vid vanliga placeringen. Kan bara säga att det är ett mkt intressant experiment... värt att prova.
Nån som har erfarenhet/kunskap om detta?

//Janne

Det börja tidigt, så tidigt jag minns....

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2002/12/04 :  23:50:04  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Mina JBL monitorer ska åxå ligga ner. Ställer man dom upp så spelar det på alla håll o kanter. Men liggande ner med diskanterna vända innåt blir det knivskarpt fokus i ljudet.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2002/12/05 :  10:06:37  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Det är normalt mycket dumt att lägga högtalare på sniskan. Orsaken är att spridningsegenkaperna skiljer sig väldeliga i vertikal respektive horisontell riktning, på grund av viss överlappning mellan elementen som ger oväntade interferenser. Men det beror på hur högtalaren är konstruerad, vissa är gjorda för liggande montage, oftast har de diskant och mellanregister vertikalt monterade fast högtalaren "ligger" ned.

I studiosammanhang läggs ofta Yamaha NS-10 på sidan. Från början gjordes det för att man brukar ställa dem på mixerbordets kant. Men då skymmer de ofta sikten ut genom fönstret mellan rummen. Så då började man att lägga dem ned. Sedan har det blivit en allmän ovana bland ljudtekniker att lägga dem ned för de har sett bilder på andra studior där de ligger ned. Ljudtekniker har ofta inte en aning om hur högtalare är konstruerade. På Genelecs 3-vägs studiomonitorer, är mellanregister/diskantplatten roterbar för att ge korrekt spridningsegenskaper vid delningsfrekvensen mellan mellanregister och diskant, det är bra. Delningen mellan baselementet och mellanregistret är mindre känslig eftersom den är betydligt lägre i frekvens.

Nu vet jag inte exakt vilka högtalara som ni provat med. Om det är "de där gamla trevägs JBL-monitorerna" så ska de ligga ned eftersom diskant och mellanregister då hamnar ovanför varandra.

Om man har tvåvägshögtalare och lägger dem ned, måste man vinkla in dem exakt mot lyssningspositionen. Om man sitter något skevt blir det konstig ljudbild och resp högtalare får olika klang.

Hälsningar

Johan

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.75 sekunder. Snitz Forums 2000