HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Betong vs. annat material i väggar, tak och golv?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

p-pan
Member

155 Posts

Posted - 2007/04/24 :  23:44:21  Show Profile Send p-pan a Private Message
Sladd/EA:

Det låter bra.
Jag får tacka för all info och input.
Får säkert anledning att återkomma i ämnet när det
eventuellt blir dax för lite mätningar och annat...

...måste bara hitta en bra koja först.

///Pan



Go to Top of Page

SW
Member

542 Posts

Posted - 2007/04/25 :  03:39:02  Show Profile Send SW a Private Message
En del av rummet som nästan aldrig nämns när det gäller basdämpning är taket. Den typ av rum som jag har haft de absolut minsta problemen med basresonanser, har varit i enplansvillor med innertak av bräder och direkt ovanpå innertaket ligger 30-50 cm isolering (gullfiber). Det blir ju små springor mellan varje bräda där luften kan vandra upp i isoleringen. Det jag upplevt är att det nästan kan bli för lite bas i ett sådant rum. Ett sådant tak har ju ofta fasade bräder eller lockpanel som är till fördel högre upp i frekvens också genom att taket inte blir helt slätt.
Motsatsen är ett betongrum. Alla sådan rum jag spelat i har haft enorma problem i basen.
Man kan möblera bort en del av problemen. En stor hörnsoffa i skinn är inte helt fel.
Sedan beror det ju på vart man sitter i rummet lyssnar. Det kan variera rejält om man bara flyttar stolen en bit.

S

Edited by - SW on 2007/04/25 03:51:25
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2007/04/25 :  14:55:45  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Det har du alldeles rätt i.

De membrandämpare från Svanå som jag såg installerade var monterade i taket ihop med ljuddämpande undertaksplattor som fyllde upp mellan dom välvda membranskivorna.
Rätt snyggt. Taket är väl enda möjligheten om man väljer en sådan drastisk lösning.
Det går ju åt en del yta för att få till en bra dämpning i basen.


"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Ledzepp
300.000-klubben

2640 Posts

Posted - 2007/04/26 :  14:42:17  Show Profile Send Ledzepp a Private Message
Matte hör av dej så ritar jag ett riktigt trähus åt dej

Jobbar nämligen med det....säger inte vilke firma, man får väll inte göra reklam här

Dont look back. Something might be gaining on you...
Go to Top of Page

JAWEN
Member

310 Posts

Posted - 2007/04/26 :  21:45:02  Show Profile Send JAWEN a Private Message
Intresant ämne.

Jag har i 9 år haft ett väldigt bra ljudrum/V-rum på 26 kvm, byggt i trä med 70 mm stående plank i ytterväggar och dessutom 34 mm trä till i innerväggar klädda med tretex-skivor och sedan väv och färg.
Bjälklagret var också trä med grangolv, liksom taket fast klädd med gipsskivor.
Skulle jag uppnå samma resultat i nya huset jag håller på bygga ut så skulle jag bli supernöjd ;-).

Som jag sa så håller jag på bygga ut, och passar då på att bygga en dröm, ett 50 kvm stort ljudrum/hembiorum i källardelen, jag bygger källaren i 29cm tjock leca, och innerväggen som löper 9,9 meter på vä sida i 19 cm leca men vet inte riktigt vad som är bäst därifrån.

Ska jag regla upp ytterväggen med 2"2=45 mm och isolera med 45mm, och först skruva upp plywood/OSB och sedan ett eller 2 lager gips ??.
Tänkte ha innervägen som är byggd med 19 cm leca putsad och målad, men det borde väl bli bra ?.
Rummet mäter 5,09 X 9,9 meter, och har 2,42 i takhöjd och det är betonggolv.

Motar gärna råd.

MvH john
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/04/27 :  10:37:24  Show Profile Send OcA a Private Message
Kan bara tala från egna erfarenheter om olika rum jag haft genom åren... Började hifi-karriären i ett "eget" hus på 20 kvadrat på mina föräldrars trädgård. Huset var byggt "som vanligt" med träreglar, isolering och gipsskiva samt torpargrund. Ljudet var väldigt basfattigt i det rummet och blev lätt lite spinkigt och kliniskt trots försök med mattor, dämpning på väggar och liknande. Verkade som att rummet sög musten ur basen fullständigt. Blev ordning på det först när jag köpte ett par B&W 801F, då kom basen fram. Hade innan ett par B&W 603 med Primare elektronik.

Vidare sedan till ett studentrum i Växjö, byggt i början på 90 talet och i betong. Bas fanns där i överflöd (15 kvadrat och B&W 801F... men även diskant och mellanregister lät bättre i det rummet och då var den enda dämpningen en billig IKEA matta, inte ens gardiner eller blommor...

Flyttade sedan till Malmö och lägenhet där. Samma konstruktion som Växjö, men med nya högtalare, PMC GB1, och det lät riktigt bra. Inga direkta problem med ljudet mer än att basen var lite blyg, men det berodde nog snarare på att högtalarna inte var inspelade ordenligt. Dämpning enligt modell växter, bokhyllor, matta och gardiner.

Vidare flytt hem till Norrköping och mellanlandning i föräldrahemmet. Riggade upp allt på övervåningen i ett rätt knepigt rum. Endast rena träplank på väggarna och isolering bakom. Fullständig mardröm. Lät uselt på alla sätt. Hur jag än gjorde lät det felfasat! All bas var borta, diskanten stenhård och ljudbilden minimal. Enda sättet att få bra ljud var att krypa in i ena hörnet på rummet och lyssna. Då började det låta vettigt.

Flyttade sedan till min nya lägenhet som är byggd runt 1935 och har rejäl takhöjd samt en salig blandning av tegel och betong i väggarna. Ljudet påminde rätt starkt om Malmö-ljudet, men lite snyggare och mer putsat. Tyckte dock att basen var lite blyg även här så sub köptes och det hela blev sju resor bättre. Rummet är ca 20 kvadrat och har 2,90 i takhöjd, relativt fyrkantigt och som byggt för stående vågor, men med lite mickel med placering fixades det.

Min samlade erfarenhet är alltså att alla trähus jag har haft en anläggning i har funkat sämre än vad betongbunker har gjort. Dock så får man ju givetvis tweaka lite, men jag har iaf upplevt att det är enklare att få bra ljud i just betongrum än i trähus med gips eller träväggar.

Tänkte att det kunde vara trevligt att dela med sig av erfarenheterna!

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

UnholyRishna
Member

409 Posts

Posted - 2007/04/27 :  13:26:45  Show Profile Send UnholyRishna a Private Message
OcA:

Detta tycker jag är helt obegripligt! Alla betongrum jag har lyssnat i, och det är ett par stycken, har haft stora problem med basen. Jag kan köpa resonemanget att det blir mycket bas i ett betongrum då det enligt min erfarenhet blir ett väldigt fylligt ljud med mycket stående vågor.

Men jag tycker att kvaliteten på basen blir mycket lidande, den blir grötig, dånande och gör det omöjligt att urskilja detajer. Frekvensgången blir ojämn och taktslag blir slappa och onaturliga.

Sen kan jag hålla med om att vissa rum med trä/gipsväggar äter mycket bas, och lösningen jag har på detta är aktiva basmoduler. Då kan man få bra kraft och samtidigt blir basen snabb och attackvillig samtidigt som den går väldigt djupt och rent!

men visst, man kan säkert få till det okej i ett betongrum om dimensionerna är gynnsamma. Men efterklangstiden blir ju inte lätt!

Detta är mina erfarenheter i frågan!

MvH / Martin


Vad vore livet utan musik, förmedlat på ett vettigt sätt ;-)

Edited by - UnholyRishna on 2007/04/27 13:28:10
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/04/27 :  14:25:47  Show Profile Send OcA a Private Message
Visst kan man tycka det märkligt - det gör jag också...

Antingen har jag helt enkelt haft en himla tur med mina betongrum, eller så har träkåkarna varit åt h-e fel rent hifi-mässigt. Ljudet är bättre i mitt betongrum nu än det var i mitt rum med endast träväggar, det är ett faktum. Tycker inte jag har några jätteproblem med basen heller, går djupt, är inte bumlig, snabb, torr och detaljerad. Har iofs ett ordentligt tjockt draperi på ena väggen som dämpar upp rätt mycket, men knappast i basen... Mitt betongrum jag har nu tyckte jag t.o.m var lite fattigt i basen jämfört med vad jag hade i min gamla lägenhet, därav sub. Sedan är jag ju inte helt hundra på vad exakt det är i väggarna heller, men det är knappast gips och trä iaf.

Har varit med om andra polare med bra anläggningar som har stora problem med sitt ljud i lägenhet och de problemen som beskrivs i tråden stämmer bra in där, men inte för mig. Måhända är mina högtalare inte lika känsliga för rumsakustiken? Men det låter rätt långsökt...

Har även ett par rejäla pösiga soffor utmed väggarna, samt bokhyllor, CD-staplar, växter och tjock matta som dämpar/diffuserar. När jag inte hade draperiet och alla möbler i rummet lät det givetvis inte alls lika bra, men nu funkar det klockrent. Ser inga problem att få ordning på ett betongrum med lite vanligt sunt förnuft och Svensson-akustikbehandling...

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

Sceptic
Member

746 Posts

Posted - 2007/04/27 :  18:22:44  Show Profile Send Sceptic a Private Message
Det beror nog väldigt mycket på hur gipsväggarna är reglade, tjocklek, mm för hur resultatet blir. Mina erfarenheter av gipsväggar är inte bra då de nästan, som nå´n tidigare beskrev, kan svänga med som ett membran och ge ett odistinkt, ihåligt ljud. Mao svårt att säga vilka rumskonstruktioner som låter bäst utan att lyssna.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2007/04/28 :  10:46:14  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Låt oss sammanfatta den här tråden.

Vi har ingen aning om vad som är bäst.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/04/28 :  12:00:03  Show Profile Send OcA a Private Message
Björn-Ola ->

Dagens sanning...

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

p-pan
Member

155 Posts

Posted - 2007/04/28 :  12:16:15  Show Profile Send p-pan a Private Message
Nä, nu blir jag svettig igen.

Törs man lämna betongen till förmån för gipsen?

Den här hobby gör mig galen.

Men bara roligt galen såklart

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.51 sekunder. Snitz Forums 2000