HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Är våra högtalare verkligen fr Disk/bas i balans?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/23 :  13:44:51  Show Profile Send mayro a Private Message
Jag har blivit väldigt fundersam under en LÅNG tid över detta med högtalarnas kapacitet i gemen.. och vad folk tar upp om dom i olika trådar o bildrepotage.. Samt vad som alltid fotas med närbilder.. Och sedan snackas om till dödagar...

Jo DISKANTER .. Och igen DISKANTER..

det är underligt att dessa diskanter fått så många närbilder. Så många "åhhhhhh" och dessutom nu trådar om sitt vara eller inte vara..Inget illa om detta. Men att detta fenomen ändå kommer menar jag..


Men Det borde i våra system vara BASARNA som fick betydande mer uppmärksamheten.. DÄR är problemet liggande i varje system snudd på.. Basen är rent för kassa över lag i förhållande till typ diskater o ofta mellanreg.. och skall man ha bas med lite nivå osv så kostar det rent sjuka pengar..SJUKA pengar...

Men DÄR ser man knappt inga närbilder. Inga påpekanden ifrån mässorna..Ja snudd stendött....Man ser egenbygganden som sker för att rätta till "felet".. Men ingen som klagar.. Tänk om man fick sitta o bygga till diskanter själv för att ens FÅ diskant.. Då jäklar blev det liv i luckan.. men bas.. Då är det Tyyyyystare än muren..


Jo förutom en o annan tråd om en "stående våg" som boomar i rummet där sedan en mängd börjar snacka om accustik för resten av slanten..Fast det är ju iofs inte bas direkt det med stående våg... stående våg får man med en hyfsad stativare också om det vill sig illa..

Så grabbar.. och ev tjejer här..

Vilket är egentligen det NI anser högtalare av idag har för brister generellt sett... Det som ni saknar mest.. Är det verkligen mer av diskantinfo som krävs.. Jag anser det redan "skriks" i snudd varenda system idag i topparna....


Jag kan ge min syn här på detta lite mer här..

Jag saknar botten i varenda system jag hört (snudd på).. Hyfsad 50Hz finns oftare. Men sedan är det dött nedåt.....Dessutom saknar jag kvalitet i basen snuddande jämt.. Där VET jag slutsteg osv är bovar ofta. MEN...

och då man börjar känna wow.. Då är det mycket mycket pengar det kostar att få äga detta "wow"....

Och om man ser till "förr". Då var det storleken på BASelementen som var krig om hos svensson. Störst var bäst... Det var kanske aningen åt andra hållet kan man säga.. och lådor osv var väl ingen höjdare direkt...men ändå. Man reflekterade över basområdet ändå som en musikalisk förutsättning.. Man hade även laudness o bas kontroller osv . För att skapa hifi..

ja.. Vad anser ni nu här mina vänner.. är verkligen diskanterna det som ÄR "våra burkars akileshäl"... Det verkar ju så lite ibland här...

Och !!!! Förstör INTE denna tråden med massa tjafande nu.. Jag menar verkligen 100% seriöst här. och är verkligen INTRESERAD av att se era åsikter..

INTE att se era åsikter om MIG eller era åsikter språkbruket här

Har ni inget att tillföra av det JAG frågar om. Skriv i så fall inget alls här..

Mvh
Tobbe..

Driver Mayros hifidagis

MullBenkt
Member

1276 Posts

Posted - 2006/11/23 :  13:53:51  Show Profile Send MullBenkt a Private Message
Jag skulle säga att jag PERSONLIGEN är väldigt petig med diskanten. Den innehåller så mycket information i form av övertoner och ibland hela toner och klanger från intstrument som annars helt försvinner. Att basen inte "prioriteras" lika mycket beror just på problemet med de stående vågorna i basområdet. Det skulle kosta multum och se förjävligt ut med den akustiska åtgärd som i så fall skulle behöva göras.

En liten tanke angående närbilder förresten. En diskant är till skillnad från en bas ett mindre element, sällan ett membranelement och man får INTRYCKET av att mer prescision har lagts ned för att tillverka den. Det är i alla fall min lilla tanke. Inte alls en sanning

Intressant fråga däremot!
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/11/23 :  13:59:45  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Vilket är egentligen det NI anser högtalare av idag har för brister generellt sett...


Det som brister generellt sett är klangbalans, praktisk upplösning och ljudbild (som alla har mycket med klangbalans och spridningsegenskaper att göra). Sedan kommer renhet (eller smutsighet) i ljudet som har med distorsion och resonaser att göra. Många högtalare har också en basbalans som inte är särskillt rumsanpassad med en "boom"-effekt ofta i kombination med oartikulerad bas. Sist kommer dynamiska egenskaper, att högtalarna låter annorlunda, ändrar karaktär, när man vrider på. Det har också med distorsion mm att göra. Ljudtryckskapaciteten i basen brukar inte vara något stort problem anser jag utan det är snarare kvaliteten som ofta brister. Det finns mindre högtalare som har bra kvaliteter i basen men som inte kan spela jättestarkt, den kombinationen passar mina önskemål bättre än disco- eller mastodonthifistuket med enorma högtalare som visserligen kan spela starkt men låter skumt oavsett nivå.
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:03:20  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Generellt saknar jag "riktigt" basfundament. En sann hifiupplevelse för mig har detta "fundament" och finns det inte där så kan resten vara världens bästa mellanregister och galaxens bästa diskant men jag saknar iallafall låga, låga toner som återges naturligt och utan bummlighet. Tyvärr har jag inte den basen själv men kommer att söka den på olika sätt tills jag hittar den :)

Artphotography
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:05:36  Show Profile Send f95toli a Private Message
Precis som Mullbenkt skriver så är ju problemet akustiken i vanliga rum. Högtalartillverkarna kan ju inte göra något åt de rum där högtalarna ska spela. Bra bas under 50 Hz kräver ganska oftast avancerade akustikåtgärder och stora kompromisser vad gäller inredningen. Det gör det praktiskt omöjligt för de flesta.
Så svaret på frågan är nog att anledningen varför det ena diskuteras mer än det andra är nog helt enkelt att vi kan "välja" diskant genom vårt val av högtalare men det är mycket svårare att välja bas.
Go to Top of Page

ulfsan
Member

921 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:07:59  Show Profile Send ulfsan a Private Message
Jag tror också basen är viktig, trots att jag har stativare. Dessa får därför stöd av en Rel-sub.

För att förbättra ljudet i min anläggning har jag uppgraderat kablarna till väldigt hög kvalitet (Nordost Valkyrja högtalarkablar t ex). Typiskt är dock att subben har fått ha kvar sin enkla högnivå originalsladd (typ lampsladd) från Rel. Detta har dock börjat uppmärksammas av vissa och vid en korrespondens med Ludwig från Audionord häromdagen skrev han:

Var just och installerade en specialbyggd Nordost Heimdall sub-kabel
till en kund som har REL Storm subwoofer. Hela anläggningen bara
klarnade upp av denna åtgärd. All heshet och strävhet var som bortblåst.
Märkligt hur mycket det gör att basen spelar i takt.


Intressant, tycker jag (att basen inte bara är viktig för basen, så att säga, utan för hela registret av ljudåtergivningen)!

/ Ulf

Lyra Argo i -> Continuo/Cantus -> EAR834P -> Lavardin IT <- Auralic Vega <- SqueezeBox Touch <- Mac med Roon/Tidal
JMLab MiniUtopior/2 st Rel Storm III
Ihopkablat med Nordost Valhalla/Thor
Integrerat med Denon AVR-X4100W/JMLab Electra hemmabiosystem
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:09:21  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Precis som Mullbenkt skriver så är ju problemet akustiken i vanliga rum. Högtalartillverkarna kan ju inte göra något åt de rum där högtalarna ska spela. Bra bas under 50 Hz kräver ganska oftast avancerade akustikåtgärder och stora kompromisser vad gäller inredningen. Det gör det praktiskt omöjligt för de flesta.
Så svaret på frågan är nog att anledningen varför det ena diskuteras mer än det andra är nog helt enkelt att vi kan "välja" diskant genom vårt val av högtalare men det är mycket svårare att välja bas.


Precis, man får se det som att det är rummet man är missnöjd med när det gäller basen, för det är rummet som ställer till med mest problem där. Ändå har många högtalare den typen av boom-karaktär som jag beskrev tidigare, i nästan alla rum oavsett hur de ser ut. Det är onödigt tycker jag.

Men man ska nog vara noga med att separerar vad som beror på vad när det gäller kvaliteten i basen. Annars letar man lätt i helt fel låda.

edit: la till citat

Edited by - marens on 2006/11/23 14:10:53
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:14:45  Show Profile Send mayro a Private Message


Ulfsan. En sådan snurrig grej har Ulf O jag upplevt också. med en nätkabel på krellen som drev basarna i hans förra system...

HELSJUKT... Jaja. Vi släpper den delen ulfsan. Annars får vi en kabeldiskution här... Och med denna kanonstart av tråden så vore det synd OM sådant sabbade..

men jag vet och har upplevt exakt det du säger..... och fattar absolut noll hur fasiken så ens KAN hända...


Och sedan.. TACK för ni tog ämnet till er här..

man kan tydligt se att en del ändå tänker på bas.. DET är gott att se... för att förutom dom basbyggen man kan se här o där så är ämnet bas tyst om.. Så.. att det INTE är så här i tråden är gott att se...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

B-200
fd. asimov66

4687 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:25:47  Show Profile Send B-200 a Private Message
jag tror att det är delningsfiltret i lådan som ej skapar en harmoni och balans mellan de olika elementen faktiskt.

.....Med reservation för subjektivitet och stavfel
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:30:17  Show Profile Send BosseBula a Private Message
Jag älskar bas! Utan bra bas blir det ingen värme i ljudet heller oftast. Även om mitt rum är stort så verkar det kräva stativare och sub så man kan ha basen där den inte bara orsakar muller.

Nåja, jag tycker diskanten är rätt viktig oxå. Retar mig på en vass diskant som skär i öronen, det känns inte realistiskt och vem vill ha ont i öronen?

Sen mellanregistret måste man ju ha oxå.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:37:35  Show Profile Send mayro a Private Message


för att utvekla lite till då.
med dagens tekniska utvekling på elektronik. Samt dom priser där finns idag.. Torde inte regleringsmöjligheter snart vara standard. Så man KAN ha fetare burkar UTAN att man får problem som en del tar upp här??

Sådant impliserande av elektroniska utveklingen är INTE dyra saker att göra idag.. Förr var det så. men idag får du en dator som grejar vad som helst inom detta områda gratis i en sopcontainer... En klocka på armen har mer kunskap än vad erfordras snudd väl....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:38:53  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
quote:
jag tror att det är delningsfiltret i lådan som ej skapar en harmoni och balans mellan de olika elementen faktiskt.
Nej det är helheten, låda, element, kombination, filter, fluff, kablage, placering, baffel, stagning, CC mått mellan element, med mycket mera.

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Per100
Member

1543 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:46:29  Show Profile Send Per100 a Private Message
Förr var jag mer inriktad på att diskanten måste hålla klass och köpte ett par BE jm-lab stativare.
Idag skulle jag aldrig göra om detta. Man lär sig, men det blir förstås dyrbart.
Basen är ju lika viktig som resten. Högtalare som har ren och snabb bas men som slutar vid 40-50hz ca
gör att man till slut endast tycker det är kul att lyssna på vissa skivor där just instrument med högre
frekvens dominerar.
Sen är det mycket så att man vet inte vad man saknar förräns man har det. Därför är det så viktigt att
prova och utvärdera många olika typer av högtalare i sitt hem.
Men detta ämne är givetvis lite kontroversiellt för det finns många som sitter med fina diskanter
men i högtalare utan bas. Får därför tillägga att detta är min erfarenhet och skall inte ses som sanning.

Sen kan man ju naturligtvis fråga sig om det är bättre att vara utan lägre bas eller att ha lågbas som inte är ren.
Go to Top of Page

Peg
Medlem i AÖ

536 Posts

Posted - 2006/11/23 :  14:58:32  Show Profile Send Peg a Private Message
Kan bara säga att jag är hur nöjd som helst med min Velodyne DD-18 som komplement till mina revel M20.

Om man som jag inte har möjligheten att kasta in basfällor och liknande i sitt lyssningsrum så är det helt ovärderligt med EQ för basen om man har problem med stående vågor o dyl.

EQ kan iofs inte ersätta riktiga åtgärder helt framförallt på grund av efterklangstiden men man kommer en rackarns bra bit på vägen enligt min mening.

Jämnt och bra drag hela vägen ner till 15 hz och lagom avstånd till närmaste granne ska det vara :-)


Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2006/11/23 :  15:02:49  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
För min del så är det ofta kvaliteten och trycket i basen som avgör om man får en "nära verkligheten"-känsla av musiken, jämförelsen med live osv...


Min anläggningstråd
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/23 :  15:06:40  Show Profile Send mayro a Private Message


peg.

Härligt att läsa.. Där ser man hur viktigt det är med botten...utan den hade du nog inte varit så nöjd tror jag... En sperduperdiskant kunde knappas gjort dig gladare tror jag i varje fall...


Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2006/11/23 :  16:00:34  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Ja det är synd att det finns så mycket fördommar mot en eq. Den kräver ju förstås att förutsättningarna redan är så bra det går men sedan kan man finjustera väldigt långt med en eq när möbleringsmöjligheterna tagit slut. Och när man väl testar en eq så får det kanske räcka med en Behringer till en långt mycket dyrare anläggning i övrigt. Skillnader mellan en BSS och en Behringer är mycket stora ljudmässigt men även prismässigt. Skulle aldrig komma på idén att köpa nätkablar för annat än hundringar innan jag provat en riktig eq riktigt injusterad enligt mina erfarenheter idag.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2006/11/23 :  17:21:16  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Om man skall komma när verkligheten så behöver nog de flesta mycket mer och bättre kvalitetet på basen än de har. Lyssna på en kör i en kyrka och du förstår vad jag menar.

Sedan tycker jag nog att transientförmågan är den andra saken som saknas mest, långt före diskantelemntens inverkan, för att komma nära verkligheten. En insikt som kommit sent i HIFI livet men som varit mycket viktig.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

NtR
Member

680 Posts

Posted - 2006/11/23 :  17:26:04  Show Profile Send NtR a Private Message
Mayro!

Jag håller helt med dig om diskanthysterin. De är inte bara överdrivet designade, de är överdrivet matade med signal också. I förhållande till baselemanten alltså. Beror antagligen på att vi konsumenter i gemen är lättlurade, höjer man diskantnivån en aning låter det nämligen mer detaljerat innan man får ont i öronen. Mer detaljer är ju imponerande och de flesta lyssnar bara hos handlaren en stund och går sedan till beslut. Att sedan tillverkaren av CD-spelaren och förstärkaren har valt samma väg att sälja sina produkter gör att slutresultatet blir, i mina öron, outhärdligt.

Skulle dessutom vilja påstå att detta är en trend som hållit i sig ett tag. Ett exempel som är intressant, tycker jag, är Linn LP12. Släpptes 1973 om jag inte minns fel, alla uppgraderingar fr.o.m. strömförsörjningen Lingo i början på 90-talet har fått spelaren att låta ljusare.

Vad gäller basens utsträckning nedåt skall vi nog inte glömma att en elbas kommer ner någonstans runt 45hz i undantagsfall, så lyssnar man på populärmusik i någon form klarar man sig bra med 50hz. Är man orgelentusiast får man leta länge och betala vad det kostar. Har för mig att någon tysk tillverkare, var det Canton?, hade någon högtalare som fick plats i normala rum men ändå gick ner till 23hz.

Nicke the Rocker
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2006/11/23 :  17:31:28  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Det handlar inte bara om att "klara av" 50 hz, högtalarna skall klara av 50 hz med lätthet. Alltså bör dom nå djupare ändå!

Analogier är alltid fel, men här kommer en i alla fall:
Räcker det om bilen klarar 111km/h, här i Sverige?

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Ranefjord
Member

422 Posts

Posted - 2006/11/23 :  17:45:05  Show Profile  Visit Ranefjord's Homepage Send Ranefjord a Private Message
Jag har direkta problem med mina låddor. De rullar av nånstans runt 48hz och de är inte speciellt skrikiga. De har ett riktigt gött mellanregister faktiskt.

Orsak: Jag har möblerat om 1000+ gånger.

Snoogens
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2006/11/23 :  17:56:13  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Canton Digital 1 dvs den större av de högtalare som kom från Canton för några år sedan skulle enligt folk på Canseda klara av att gå ner till 20 Hz t.om. Om det var denna du talade om?

Jag anser också att basen är mycket viktig som grund eller med andra ord fundament för musiken.Mvh Kristofer

Edited by - whiskyman on 2006/11/23 17:56:59
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/23 :  18:07:31  Show Profile Send mayro a Private Message


med tanke på ändå att vi är relativt samstämmiga här så är det rent förvånande att INTE dom burkarna vi VILL ha byggs förutom som ytterlighetens pris oåtkommligt för dom flesta..
Och det trots varenda en VET att elemt o övriga kostnader inte är i närheten med hur man trissar upp priserna PGA storlek på ev baselement..eller låda runt detta element.

Det vore som om man förr skulle bygga dom stora basarna. men sedan kräva en halv mille för man skulle ens få en diskant värd namnet ens.Det är faktiskt samma sak ...

Förstår ni hur jag menar?? Hoppas det...


Och du P Engelholm.. Du har en fet fet lucka att fylla här med dina vettiga byggen du numera sattsat på.Bara dom växer på sig en aning i storlek.... Dessutom uppskattar jag oerhört att du trotts du är tillverkare vågar dig in i tråden här.. DET är sådant som gör att man VET du som tillverkare läser och tar in info för framtiden..Kanon....

Jag hoppas verkligen INTE att någon nu inom admin skall få "spel" o se det som reklam.. För jag ser detta endast som en sund kontakt mellan en tillverkare o säljare och konsumenterna...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

McEnroe
fd ARCshark, 100.000-klubben

1486 Posts

Posted - 2006/11/23 :  18:10:03  Show Profile Send McEnroe a Private Message
quote:
Vilket är egentligen det NI anser högtalare av idag har för brister generellt sett

Helt klart bas.
Håller alltid ett öga ute efter en fullregisters folkavagn.

I was talking to myself!
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/23 :  18:14:06  Show Profile Send mayro a Private Message


"folkvagn"

härlig beskrivning....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

U1
Member

3319 Posts

Posted - 2006/11/23 :  18:28:45  Show Profile Send U1 a Private Message
Gick en gång för många år sedan gick jag och köpte en kvalitets stativare (blev inspirerard efter topptest i hifi & musik, jag skulle inte ha kvantitet utan kvalitet), var nöjd med den ca 2 dag, sen kom sub, nöjd en vecka. Till sist sålde jag dem. Det blir aldrig stativare för mig igen om den inte kan demas med fungerande basstöd, ex EAs model.

Personligen går jag inte under 10" i basen.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.78 sekunder. Snitz Forums 2000