HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 DSD-kickar!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

DrMabuse
Member

307 Posts

Posted - 2002/12/09 :  16:48:26  Show Profile Send DrMabuse a Private Message
Är det rättegång? Vad är brottet? och vad är straffet om någon är skyldig?

Nä, allvarligt talat så leder sådant här ingenstans.

Jag för min del skulle gärna se en teknisk debatt om DSD/SACD systemets för och nackdelar utan att saker målas i svart eller vitt. Med systemet menar jag ända från inspelning till det att vi har en analog signal vid avspelning.
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2002/12/09 :  16:53:33  Show Profile Send markih a Private Message
DrM: Sorry om det uppfattas så

När det gäller den tekniska debatten och helhetssynen, som jag också tycker vore intressant, var börjar vi analysen då? Ny tråd kanske?


markih

Edited by - markih on 2002/12/09 17:12:19
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/12/09 :  20:28:43  Show Profile Send nin a Private Message
Men att ifrågasätta grunden för intrycken för att andra ska kunna värdera betydelsen av dom, alltså värdet för andra människor än personen som delar med sig av intrycken, borde väl också vara tillåtet?


Men vi alla är olika! Så hur man än vänder på saker och ting så kan man inte ge ett helt obektivt svar på en subjektiv fråga. Sätt en stor grupp människor i ett rum och jämför olika apparater, inspelningar mm och använd blindtest, eller vad du vill så kommer man få olika utfall. Vissa kanske föredrar något och andre något helt annat.
T ex om du frågar en polare hur senaste DePalma filmen var så får du hans subjektiva åsikt. Men eftersom du vet ganska väl hur hans smak är så har du en hyfsad grund att stå på, men den är aldrig objektiv.
Tycker dessa trådar är såååå tråkiga, att folk hela tiden ska nedvärdera personers intryck och ÅSIKTER.


Om det dessutom är som en del säger, att smaken är som baken, ja då blir det ännu mer som att diskutera smak; en gillar gult, en annan grönt, men det gör ju inte jag, för jag gillar rött.

Varför då diskutera och varför försöka förstå nånting? Det blir meningslöst



Det tycker jag inte! När du frågar efter tips på vin till olika rätter på systemet så frågar du inte om han gjort blindtest eller inte, eller hur? Men man kan efter ett tag så fram ca hur hans smak är. Och eftersom inom hifi så kan man inte mäta allt så måste man ta till intryck av det man hör. Men det viktigaste är att man testar själv och ser vad man SJÄLV tycker.

Edited by - nin on 2002/12/09 20:29:26
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2002/12/10 :  14:14:49  Show Profile Send markih a Private Message
OK, Nin. Vi kanske har olika religion, du tror på Gud, jag tror på Allah..? Vi kanske ska släppa diskussionen här?

Jag håller dock med om en avklipp mening: "Så hur man än vänder på saker och ting så kan man inte ge ett helt obektivt svar". För mig handlar det om att erhålla ett tillräckligt objektivt svar!
Det andra instämmer jag ej tillräckligt i. Men var och väljer sin väg...

Jag vill bara avslutningsvis försiktigt påpeka den för mig viktiga skillnaden mellan viner och återgivning: Vinet är som musiken, det är den som ger upplevelsen, anläggningen är systembolaget som levererar vinet till dig. Förhoppningsvis tabbar sig inte bolaget + leverantörer och sabbar vinet på vägen från vingården till mig. Om vinet smakar lika hemma hos mig som det skulle göra nere i Spanien etc, så är återgivningen god, vinet har inte förändrats i smaken. Att man sedan kan uppskatta vinet bättre i olika miljöer, har inget med vinet att göra, det har med psykologiska faktorer att göra (humör, öppenhet etc).

Sen att synen ovan är en idealistisk syn, innebär inte för mig att den inte stämmer. Den blir bara lite mer problematisk att upnå. I verkligheten kommer det ofta in subjektiva element, mest pga att det inte finns en standard för lyssningsrum.

Om man inte delar den synen, vilket man mycket väl avvika från, har vi dock inte en grund till att kommuncera utifrån. (no offence)

Hej så länge.

markih

Edited by - markih on 2002/12/10 14:22:58
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/12/10 :  14:51:07  Show Profile Send nin a Private Message
markih, Det tråkiga med hifi och en av dom stora anledningar varför jag innan alla år hållt mig undan "hifinördar" är just detta problem att alla ska övertyga varandra om deras ide är det bästa. Tröttsamt. Bästa vore att träffas och lyssna på musik UTAN något teknik snack, men det lär väl aldrig hända
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2002/12/10 :  18:50:26  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Originally posted by nin

markih, Det tråkiga med hifi och en av dom stora anledningar varför jag innan alla år hållt mig undan "hifinördar" är just detta problem att alla ska övertyga varandra om deras ide är det bästa. Tröttsamt. Bästa vore att träffas och lyssna på musik UTAN något teknik snack, men det lär väl aldrig hända



Nin, det kan hända. Om man struntar i tekniken (hifi-anläggningar och ljudåtergivning) och bara lyssnar på musiken. Så fort man börjar lyssna på en högtalare eller något annat tekniskt så blir det en teknisk fråga och inte en musikfråga, går inte att komma ifrån vare sig man pratar i tekniska termer eller romantiska liknelser.

markih: din liknelse med systembolaget var den bästa hittils, det är precis så det är, även om systembolaget kanske är mindre kritiskt för bevarandet av smaken på vinet än en stereo är för bevarandet av musiken.
Go to Top of Page

jatttelite
Member

520 Posts

Posted - 2002/12/10 :  18:54:31  Show Profile Send jatttelite a Private Message
Nu bryr jag mig föga!
Led Zeppelin är släppt i audiofil-utgåva på VINYL!
www.vinylbytiken.se
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/12/10 :  21:22:54  Show Profile Send n/a a Private Message
Nej, men i www.vinylbutiken.se...

Man borde inte sova.
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.58 sekunder. Snitz Forums 2000