HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Ett konstigt fenomen.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Wing Zero
400.000-klubben

1097 Posts

Posted - 2006/07/30 :  14:08:29  Show Profile Send Wing Zero a Private Message
Har suttit och tänkt länge på ett konstigt fenom en som jag har upplevt nu när jag har fått igång mina "nya" subbar. jag har ett par Jamo D 590 som jag gillar väldigt mycket men tyckte att dom saknade den där sista tyngden i botten så jag byggde mig ett par subbar av ett par Beyma studio basar som jag hade liggandes hemma för att få det där lilla extra djupet.
När dom var klara så placerade jag dom brevid högtalarna (en brevid varje) och ställde in dom så att där huvudhögtalarna började tappa så tog dom över och sträckte sig vidare ner i registret (runt 40 - 45 hz). Och det är här som jag inte visste vad som hände. När subbarna kopplades in så det första jag upplevde var att fronthögtalarna lät annorlunda. Väldigt annorlunda. Helt plötsligt blev ljudbilden bredare och diskanten blev mycket luftigare och renare. Samtidigt så blev basen mycket bättre också. Mer tyngd och stabilitet. Det lät helt underbart trots jag kör på billig elektronik till högtalarna.
Så nu har jag kört Jamona tillsammans med subbarna i 3 veckor och imellanåt har jag kopplat ifrån subbarna bara för att se vad som händer och varje gång så märker jag att ljudbilden blir mycket smalare och låter mycket tristare. Jag har försökt att leta efter information om detta konstiga fenomen men hittar inget så jag undrar om det är fler än jag som har upplevt detta och/eller kan ge mig en förklaring hur basen kan påverka hela registret på detta sättet.

Musik är livet

donald
Member

147 Posts

Posted - 2006/07/30 :  14:30:03  Show Profile Send donald a Private Message
Jag har exakt likadana erfarenheter som du har.Har ingen förklaring,men det är konstigt att högtalarna kan ändra karaktär så radikalt.Jag hoppas också att någon kan förklara det hela.

donald
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2006/07/30 :  15:24:45  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Ja, det stämmer. Basåtergivningen påverkar alla register, ljudet blir mer balanserat och upplevs som renare och fräschare om basåtergivningen förbättras.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Peter S
Member

1060 Posts

Posted - 2006/07/30 :  15:50:35  Show Profile Send Peter S a Private Message
Det är nog ett hörsels-psykologisk fenomen det där. Har hört om det före. Roligt
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2006/07/30 :  15:57:27  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message


Ja, det där är intressant.

En förklaring skulle kunna vara att man får med mer av grundtonsinnehållet i återgivningen. På live inspelningar där de inte lagt in filter för att filtrera bort de lägsta frekvenserna kan det finns mycket låga grundtoner...

Jag har tex en liveinspelad orgelskiva där enbart baspiporna används under långa stycken. Spelar jag den på HFLS1 så klarar inte de av att återge de djupa tonerna men man hör ändå lite väsande från orgeln. Det är övertonerna och biprodukter som hörs. De går en bra bit upp i mellanregistret. Det låter inte särskilt bra och man får en känsla av att det är "ansträngt"/stressat.
Om man spelar samma stycke med basstöd så finns inte väsandet längre! Det har blivit en del av bastonerna och det något knepigt ansträngda/stressade är som bortblåst.

Jag kan inte sådant här, men det skulle kunna vara en del av förklaringen till varför man upplever att ett bättre mer väldetaljerat basområde påverkar hela ljudbilden.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

guldfisk
Semesterfirare

899 Posts

Posted - 2006/07/30 :  19:25:52  Show Profile  Visit guldfisk's Homepage Send guldfisk a Private Message
Det kan också tänkas att du spelar på lägre volym numera och därmed inte pressar de vanligt högtalarna så hårt.

...perspektiv...
.
Go to Top of Page

urban
Member

317 Posts

Posted - 2006/07/30 :  21:35:00  Show Profile Send urban a Private Message
Det är väl så att övertoner, som alla toner omges av såväl uppåt som
nedåt, återges bättre då en kapabel subb kopplas in.
Alltså att ljud av olika karaktärer (röster och instrument) oavsett vilket register dom har sitt huvudsakliga innehåll i,har en mängd
över- och undertoner långt ner i basen och långt upp i diskanten!
Alla register kompletterar varandra och det är alltså så att även basregistret mår bra av ett bra mellanregister OCH diskantregister!
Även jag har upplevt "fenomenet" då mellanregistret växer till sig då en subba kopplas in, hur röster blir fylliga och det hela blir mer levande!
Sen är väl tricket med att trimma in en subba i systemet att den mest bara ska anas, knappt höras, då fungerar det bäst.
mvh Urban Häll
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/07/30 :  21:39:21  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Det är ett fenomen som beskrivits av många och jag har också upplevt det.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

IHiFi.se
Member

190 Posts

Posted - 2006/07/30 :  23:31:30  Show Profile  Visit IHiFi.se's Homepage Send IHiFi.se a Private Message
Detta är ett intressant problem och jag fick lösningen när jag läste om övertoner när jag läste klassisk komposition. Det kan säkert spela in att förstärkaren eller högtalaren blir avlastad när det kommer en subb och tar över men jag tror att det oftast är marginellt.

Människan är verkligen ett vanedjur och fyller instinktivt i de luckor som finns i musiken, om än med en blek skugga av vad som skulle varit med. Det hela baserar sig på att alla akustiska ljud genererar övertoner som vi uppfattar både medvetet och omedvetet. Dessa övertoner är vad som ger oss vår fantastiska förmåga att skilja olika ljud åt och gissa vad som är upphovet. Ett akustiskt instrument producerar många övertoner medan en sinuston inte producerar några alls. Det är övertonsbilden (vilka av alla de övertoner som är starkast för just det instrumentet) som påverkar vår känsla av att ett ljud har varm, mjuk, nasal eller fyllig klang. Oavsett vilken grundton som spelas kommer alltid samma mönster av övertoner att dyka upp men de är som sagt olika starka beroende på instrumentets (eller anläggningens) egenskaper.

En datorgenererad sinusvåg har inga övetoner alls eftersom den endast spelar grundtonen och inte har akustiska delar som kan vibrera med i övertonsskalan. När vi hör en sån ton fyller vi instinktivt i med de övertoner som vi är vana att höra och uppfattar tonen på ett annat sätt en den egentligen spelas. Det är den egenskapen som vi är så duktiga på och gör att vi kan vänja oss vid en anläggning som saknar förmåga att återge viktiga delar av musiken.

Det är glest mellan övertonerna nära grundtonen (oftast i de lägre registren) och tätare ju längre upp vi kommer. Eftersom vi är så duktiga på at "fylla i" de toner som saknas kan vi förstå vad som händer även om allt inte kommer med. Här är dåliga hörlurar ett bra exempel, det låter tunt och tråkigt men man känner på sig hur det ska vara. Det är lite som att vi ser hälften av en siluett av ett bekant föremål och själva fyller i konturerna som inte kom med. Om man som Wing Zero har haft ett system som inte spelar upp de lägsta frekvenserna kommer man att vänja sig vid det och knappt uppfatta att det finns en brist till slut. När man sen lägger till en subb får man med grundtonen och hela ens uppfattning om musiken förändras eftersom man inte längre behöver gissa sig till hur det ska låta.

Edit: Rättelse

Driver www.ihifi.se

Compact / Swans / G&W / Xindak / Original / E&T / Yarland

Edited by - IHiFi.se on 2006/07/31 06:02:57
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/07/31 :  00:13:53  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jag tror du menar "datorgenererad SINUSvåg", en fyrkantsvåg har oändligt antal övertoner och låter inte alls trevligt om man spelar upp den i en högtalare.

Så var dagens besserwisserinsats avklarad.
Go to Top of Page

Manga X
Donator: Bildserver

3083 Posts

Posted - 2006/07/31 :  01:25:42  Show Profile Send Manga X a Private Message
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/07/31 :  01:57:17  Show Profile Send mayro a Private Message

Som sagt mången gång. Rumsinfon ligger MEST i botten och INTE via diskanterna. Då botten är med UPPFATTAR örat saker med alla tonerna neråt som ett ev instrument eller fotstamp.Eller som rumsinfo i subboktaverna. Ta bort basen så uppfattar örat det som nåt elakt ljud enbart utan "förklaring" till VAD det är..Med basen hör man att det är tex en fot som stampar i ihåligt trägol.. I stället för ett krackande av enbart klackjärn. (För att spettsa till det lite)

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

hjort
Member

754 Posts

Posted - 2006/08/01 :  00:41:06  Show Profile Send hjort a Private Message
Basen är fundamentet allt annat är utfyllnad

Skämt åsido!
Nästan alla ljud har bas i sig.
Det går inte att få rätt på saker och ting utan den.
"Korrekt" mellanregister och rumsinformation kräver bra bas så är det bara.

Hur många gånger har man inte hört folk säga "Jag behöver ingen bas jag lyssnar inte på Techno"?
Nehe, strunt i det då
Men ståbasen, kyrkorgeln, pukorna, flygeln då?
Lyssnar du inte på dem heller eller?
Go to Top of Page

govinda
Med nytt namn

2290 Posts

Posted - 2006/08/01 :  11:12:21  Show Profile Send govinda a Private Message
Inte lätt det här. Rums-akustiken ändrar karaktär när man kopplar in subbar i rummet. Rummet sjunger annorlunda.

När du körde med bara Jamo D 590 så får dom ditt rum att låta på ett speciellt sätt.
Exempelvis vissa skivor kan prägla rums-akustiken med resonanser som gör musiken mindre tydlig.

När du kopplar in subbarna så får du inte bara en musikförmedlare i dom lägre regionerna, Du får också en subb-högtalare som kan i vissa fall aktivt släcka (absorbera) rums-resonanser från din tidigare-uppställning Jamo D 590 vilket kan innebära din upplevelse blir som du beskriver.

Sedan kan det vara så att du inte behöver samma styrka på volymen som innan vilket också förändrar karaktären på rummet.
Jag är ingen expert på området men har haft en liknande upplevelse.

Mvh Anders.s

Edited by - govinda on 2006/08/03 21:26:53
Go to Top of Page

ljud
Member

687 Posts

Posted - 2006/08/03 :  16:11:32  Show Profile Send ljud a Private Message
Intressant läsning! Tänk om det var på den här nivån på HIFIFORUM jämt..
Go to Top of Page

Wing Zero
400.000-klubben

1097 Posts

Posted - 2006/08/03 :  17:42:30  Show Profile Send Wing Zero a Private Message
hehe. Där ser man. Synd att ljudupplevelsen inte blir bättre om man krämar på med mer bas. Det hade varit härligt. Tack för alla härliga svar. Det är sådant här som gör det värt att hålla på med hifi och DIY.

Musik är livet
Go to Top of Page

Wing Zero
400.000-klubben

1097 Posts

Posted - 2006/08/03 :  21:22:04  Show Profile Send Wing Zero a Private Message
Och nu kastar jag en annan fråga på er. Ska dämpa mitt rum nu. Har alldeles för många kala väggar och vid vissa frekvenser så hör man ett irriterande eko. Svagt man man hör det. Var isåfall ska man börja dämpa i ett rum för att det ska bli riktigt bra? Själv så hade jag tänkt mig att sätta ett par takplattor, ett par bakom högtalarna och sen ett par på sidoväggarna. Hade detta funkat bra eller kan man igentligen dämpa ett rum för mycket?

Musik är livet
Go to Top of Page

IHiFi.se
Member

190 Posts

Posted - 2006/08/03 :  21:27:36  Show Profile  Visit IHiFi.se's Homepage Send IHiFi.se a Private Message
Visst kan ett rum dämpas för mycket. Vad man sem menar med det är lite olika. Jag menar att man dämpar frekvenser så att de inte stämmer överrens med (är lika starka som) de övriga ljuden från högtalarna. Mitt råd är att skicka efter en akustiker som kan mäta upp ditt rum och komma med förslag på hur du ska förbättra det. Generella råd stämer sällan perfekt men det är kul att testa sig fram om man har tur.

Driver www.ihifi.se

Compact / Swans / G&W / Xindak / Original / E&T / Yarland
Go to Top of Page

arcam
Member

1698 Posts

Posted - 2006/08/03 :  21:45:52  Show Profile Send arcam a Private Message
Wing Zero, titta gärna på tråden "Akustiken i praktiken"
under Bildreportage - hifi, där kan du få lite idéer.
Go to Top of Page

arcam
Member

1698 Posts

Posted - 2006/08/03 :  21:53:30  Show Profile Send arcam a Private Message
Tycker urban gjorde en bra beskrivning av hur det
funkar med ljud och övertoner.

Musikens frekvensområde kan vara mellan
16 Hz till 100000 Hz.

Wing Zero, kul att du skrev om detta, det är
intressant.

Edited by - arcam on 2006/08/03 22:23:39
Go to Top of Page

Wing Zero
400.000-klubben

1097 Posts

Posted - 2006/08/03 :  22:00:33  Show Profile Send Wing Zero a Private Message
arcam:
Ahaaa. Det hade jag inte tänkt på. Tack för tipset.

Musik är livet
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2006/08/05 :  15:05:29  Show Profile Send whiskyman a Private Message
För högtalare som inte klarar av att gå ner i frekvenser där basåtergivningen ligger utan att kräva mycket höga effekter från förstärkaren så kan det vara , eller snarare brukar, vara en fördel med en aktiv subwoofer som förstärkaren för att klara dessa höga effektuttag.

När jag å andra sidan testat detta på mina tidigare QRS Saturnus har jag inte upplevt ljudet som bättre, snarare sämre faktiskt.

Och nu med QRS Supernova så synes behovet om möjligt ännu mindre, men till högtalare som inte klarar av att återge hela frekvenspektrat så kan det ju helt klart förbättra ljudet.

Det här var fallet hos mina tidigare QLN Classic Prestige, men jag har inte upplevet det hos mina senare högtalare.Mvh Kristofer
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.77 sekunder. Snitz Forums 2000