HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 100 frågor om mp3!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/03/19 :  12:13:44  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Dan:
Om du vill koppla en MP3-spelare till stereon, så rekommenderar jag hellre att du kopplar datorn till anläggningen via trådlös överföring.
Squeeze-box är en fiffig anordning som jag själv använder. Den har display och du styr den via fjärrkontroll. Även om du köper en iPod, så vill du ha dina filer uppbackade på datorn.
Själv lagrar jag musiken på en lös hårddisk i lossless-format, då tappar jag ingen kvalitet. Filerna går enkelt att kopiera och konvertera till något annat format för MP3-spelaren.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"

Edited by - Björn-Ola on 2006/03/19 12:14:51
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2006/03/19 :  15:04:41  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Detta tycker jag låter intressant. lossless format på en extern hårddisk och styrning trådlöst via squeeze box! Låter detta lika bra som en schysst CD spelare? Är ljudkortet då den viktiga faktorn i datorn? Finns alternativ/konkurrenter till squeeze box?

Artphotography
Go to Top of Page

j0akim
Member

1387 Posts

Posted - 2006/03/19 :  16:49:19  Show Profile  Visit j0akim's Homepage Send j0akim a Private Message
Du skickar ju signalen digitalt från datorn, så det är dacen som är det viktiga som sitter i stärkare, eller i en seperat DAC.

Oppo BDP-93>Mac Air/Imac>Bladelius DAC->Onkyo PR-SC5507->Nuforce MCH-3SE-C7->Nordost Baldur->Martin Logan Spire, Martin Logan Theater-i, 4*SVS SSS02, SVS AS-EQ1->2*SVS PC13-Ultra DSP

Imac->Apogee Duet->Denon AH-D7000 Lawton mod
Mitt galleri
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/03/19 :  18:56:05  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Du behöver inget ljudkort i datorn. Squeeze-boxen hämtar informationen direkt från datorn och har både analoga och digitala utgångar. Jag har faktiskt inte testat dom analoga utgångarna utan har kopplat in en extern DAC, därför kan jag inte uttala mig om ljudet.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2006/03/20 :  07:27:31  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
aha...jag börjar förstå...

Artphotography
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2006/03/22 :  17:55:26  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message
Jag har mina fötter i tre världar nu.
1. Jag har LP-skivor, men bara en väldigt vanlig konsument-skivspelare, används någon enstaka gång per år, för det är så roligt att fylla upp alla lediga ytor med stora fodral och inlays
2. Jag har ett par hundra CDs, som lyssnas på betydligt mycket mer, för det är så mycket enklare än LP.
3. Men MP3 lyssnar jag allra mest på för att jag tycker det är absolut bekvämast. MP3 har jag antagligen några tusen album av nu.

Personligen ställer jag musiken i sig över den tekniska kvaliten, jag gillar helt enkelt att låta något mysigt musikstycke puttra på medans jag gör något annat i min vardag, eller nåt ordentligt rockigt när man städar, givetvis. Så parametrar som rumsplacering och att det släpper från högtalarna osv, är inte sånt jag bekymrar mig om så ofta.
Därför tycker jag (själv) att MP3 passar bra.

För att spisa MP3-musik har jag helt enkelt placerat en gammal PC (pentium III 850 mhz, för den låga värmeutveckingens skull) i ett av skåpen i bokhyllan. Datorn har en egen stor HD för all musik, funderade först att hämta den via nätverk från den andra datorn, men på det här viset fick jag en backup på köpet. Datorn är sedan kopplad till stereon samt LCD-teven, så jag väljer låtar via ett trådlöst tng-bord + mus, fungerar bra.
Jag kan alltså även kolla på filmer från datorn, bilden till TVn, ljudet i den vanliga stereon.
Jag använder winamp som player och musik rippar jag numera med audiograbber + lame encoder.

Jag är också en lycklig ägare av en creative 30gb mp3-spelare som gör att jag kan promenera och cykla med musik. Den används i bilen också samt när jag ibland vill ta med mig musik till nån fest etc.

När jag började använda MP3 var hård-diskar rätt dyra, så väldigt mycket av min musik är kodad i 128 kbit/s, efter en test jag och en vän gjorde på den tiden var vi överens om att efter den bitraten kunde vi i princip inte höra någon förbättring. Och i princip tycker jag att det i princip fortfarande stämmer, men jag har kanske för dålig stereoanläggning!
Men numera kodar jag faktiskt "viktig" musik i 192 eller 160 kbit.
Det skiljer dock definitivt mellan olika encoders, vissa gör inget bra resultat vid 128 kbit.

Det är alltså så det ser ut hemma hos mig...!

Så frågar ni mig, så ger jag tummen upp för MP3.
Men visst är jag medveten om att det bortaget en massa information från det ursprungliga ljud-datat, så någon försämring borde ju kunna höras, tycker jag.
Att istället köra okomprimerat är ju då att både äta kakan och ha den kvar (fast att hålla på med fodralen och inlays mister man ju förståss), man får både kvaliten och enkelheten.

Sen tycker jag att om man har ett ljudkort med digital out och använder en extern DAC borde man väl få samma kvalitet som med CD och extern DAC!?, någon som vet bättre kan kanske rätta mig här...
Och där vill jag också framhålla vikten av ett bra ljudkort, jag har haft ett ljudkort som lät, ja ljud via lågnivåutg, när jag t.ex. flyttade fönster.
Vissa här på tråden har haft åsikter om vilken uppspelare det ska vara, det enda playern gör är att skicka en bitström mellan hårddisken och ljudkortet, så jag påstår att det inte är någon ljudskillnad mellan olika spelare, men däremot mellan olika ljudkort, rätta mig om jag har fel...

För rippning tycker jag att audiograbber och lame encoder är bra, båda är freeware. Man kan använda andra encoders till AG och andra rippare till Lame. Jag påstår inte att den här kombinationen är bäst, men den är freeware, jag är nöjd och många andra som verkar ha testat många encoders verkar tycka bra om Lame.

Ett STORT problem med mp3 är rippningsprocessen, med en dålig CD-skiva, dålig CD-drive eller långsam dator blir det lätt jitter eller andra missljud, vilket är mycket tråkigt, och kan ta lång tid innan man upptäcker.

Datorerna idag är väl nog snabba och dagens CD-drives är ofta rätt bra, men det blir ändock fel ibland. Hämtar man ner musik från DC eller likn. så kan man räkna med mycket "skit". Jag vet inte hur många timmar jag har lagt ner på att lyssna igenom musik för att kolla att den är bra.
Därför är jag en förespråkare för att det borde finnas musik att köpa på nätet - till Rätt kvalitet och till Rätt pris !!!!! -. Sådär, min känga till musikbolagen.

Kontentan av mina åsikter, om du har kvalitetsanspråk, rekomenderar jag hellre en dator med ett BRA ljudkort och eventuellt en extern DAC än en fristående mp3-spelare. Sen väljer du antingen okomprimerat eller komprimerat, experimentera dig fram. Och var förtrogen med att ibland har rippningen missat, och tyvärr har du redan lämnat igen den lånade CDn när du upptäcker det...

Lycka til
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/03/22 :  18:12:05  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Mickel-mackel:
1: Släng ut Audiograbber och kör EAC i Secure Mode i stället, det är eoner bättre! Även EAC är freeware. Körde Audiograbber själv för LÄNGE sedan och det lämnar i ärlighetens namn övrigt att önska. EAC har bra felkorrigering och klarar fel på skivan mycket bra om felen inte är väldigt grova för då kan det så klart bli knäpp. EAC talar om ifall det missat och du slipper leva i ovetskap tills du lyssnar igenom musiken.

2: LAME är en bra MP3-kodare, om inte den bästa.

3: Varför inte koda i bästa VBR kvalitet eller till och med 320 kbit CBR? Lagring är oerhört billigt idag.

4: 128 kbit låter inte bra anser jag, särskilt inte gamla sådana filer. Har sådant som är kodad med Xing och det låter riktigt illa men då hördes det inte eftersom ljudkortet i sig var så dåligt att det maskerade oljudet. Ofta går det att höra på direkten även i mina datorhögtalare.

5: Musik jag rippar in från skiva på datorn lagras i det förlustfria formatet FLAC. Jag ser ingen anledning att spara på kvaliteten helt i onödan. Vill man sedan lägga in det på en MP3-spelare (någon sådan äger jag dock inte) är det ju bara att koda om ifall man inte har tillräckligt med utrymme eller den inte stödjer formatet.

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/03/22 18:12:34
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2006/03/22 :  23:10:25  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message
quote:
1: Släng ut Audiograbber och kör EAC i Secure Mode i stället, det är eoner bättre! Även EAC är freeware. Körde Audiograbber själv för LÄNGE sedan och det lämnar i ärlighetens namn övrigt att önska. EAC har bra felkorrigering och klarar fel på skivan mycket bra om felen inte är väldigt grova för då kan det så klart bli knäpp. EAC talar om ifall det missat och du slipper leva i ovetskap tills du lyssnar igenom musiken.

2: LAME är en bra MP3-kodare, om inte den bästa.

3: Varför inte koda i bästa VBR kvalitet eller till och med 320 kbit CBR? Lagring är oerhört billigt idag.

4: 128 kbit låter inte bra anser jag, särskilt inte gamla sådana filer. Har sådant som är kodad med Xing och det låter riktigt illa men då hördes det inte eftersom ljudkortet i sig var så dåligt att det maskerade oljudet. Ofta går det att höra på direkten även i mina datorhögtalare.

5: Musik jag rippar in från skiva på datorn lagras i det förlustfria formatet FLAC. Jag ser ingen anledning att spara på kvaliteten helt i onödan. Vill man sedan lägga in det på en MP3-spelare (någon sådan äger jag dock inte) är det ju bara att koda om ifall man inte har tillräckligt med utrymme eller den inte stödjer formatet.


1. Låter MYCKET intressant, jag ska prova.

3, 4 och 5. Jag har 160 GB på disken nu, med FLAC måste jag ha ca 0,8 TB, dvs flera diskar = värme + oljud... vet inte om jag är beredd på det...
Men jag är helt klart ambvivalent, vilket kanske även avspeglar sig att jag inte har avskaffat något av systemen LP/CD/MP3.. hehe. Jag tänker någon gång i nära framtiden försöka mig på en djupdykning igen i det här med bitrate/kvalitet, jag kan mycket väl komma att omvärdera bitraten igen. JAg vet att jag är i princip i minoritet att tycka att 128 kbit är rätt OK. *ler*
Go to Top of Page

sumo
Member

215 Posts

Posted - 2006/03/25 :  19:22:42  Show Profile Send sumo a Private Message
Hej
Jag har försökt använda EAC.
När jag försöker bränna WAV-filer från hårddisken till CD så kommer inte låtarna i rätt ordning
Jag har provat att markera dem på olika sätt, men det hjälper inte
Någon som vet varför

//Sumo
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/03/25 :  22:52:58  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Om det är en exakt kopia du försöker ta ska du ha genererat ett cue-sheet från orginal-cd'n.

Action --> Create cue-sheet

Sedan använder du det när du ska bränna skivan.

Annars kan du i write cd-r dialogrutan flytta filerna upp och ner genom att markera dem och använda pilarna till höger.

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/03/25 22:53:35
Go to Top of Page

sumo
Member

215 Posts

Posted - 2006/03/26 :  08:42:54  Show Profile Send sumo a Private Message
Tack för tipset ztenlund
Höll på att få en hjärnblödning igår
Passar på att fråga om man har ngt att vinna på att bränna wav-filer som ligger på hårddisken genom att använda EAC jämfört med NERO

/Sumo
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/03/26 :  18:24:52  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Jag ser ingen anledning till att använda det ena eller andra programmet när datan väl finns på hårddisken. Möjligen skulle det finnas en poäng om man kaliberat offset osv. för att kunna köra en test direkt efter bränning och se om man får samma CRC-nummer på den brända skivan men det tycker jag är överkurs för vanligt hemmabruk.

Jag brukar således använda EAC när jag kör en ren kopiering och Nero när det är fråga om att slänga ihop "lösa" filer/låtar.

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/03/26 18:26:13
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2006/03/27 :  15:16:56  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Vilka mp3 spelare har hifi ambitioner! Tänkte prova lossless format av något slag, FLAC kanske, och inte komprimerade mp3 filer. Det finns väl ett flertal spelare som klarar FLAC. Några har skrivit iAudio, men jag blir inte klok på vilken modell som lämpar sig bäst för ren musikåtergivning. Jag bryr mig givetvis inte om finesser som film, diktafon och allt vad de kan! Så klockren musikåtergivning som bara möjligt. Vilka modellen ska jag titta på?

Artphotography
Go to Top of Page

sumo
Member

215 Posts

Posted - 2006/03/27 :  19:38:54  Show Profile Send sumo a Private Message
Återigen tack för upplysningen ztenlund.
Nu behöver jag inte fundera på det längre.

//Sumo
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/04/08 :  15:33:43  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Det billigaste trådlösa sättet att koppla ihop datorn med stereon är väl Apples Airport Express. En nackdel har varit att man måste styra musiken från datorn, fjärrkontroll saknas. Men, det går att använda mobiltelefoner som fjärrkontroll. Jag använder min Sony Ericsson K750i med blåtandanslutning till datorn och ett program som heter Salling Clicker.http://www.salling.com/Clicker/windows/
Jag får upp information om låtar m.m. på min mobiltelefon och kan välja låtar, skivor artister m.m.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.56 sekunder. Snitz Forums 2000