HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Kockknivar, vad har ni?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Passerati
Member

3449 Posts

Posted - 2006/03/13 :  10:13:21  Show Profile Send Passerati a Private Message
Man väljer material efter knivarnas material, bara man regelbundet använder anpassat bryne kan man klara sig utan att lämna in för slipning. Slipstenar är som molsson "påpekat" en ganska dyr historia, speciellt om någon vänlig bekant råkat tappa den samma i golvet Hade några grymt finkorniga sandstenar, men dom tillhör nu de sälla jaktmarkerna pga polare Mina knivar har "Molybdenum/vanadium stainless steel och till dom liksom Ikeas (dito) funkar keramiska brynen bra. Bara man använder brynet från början, och är nogrann med vinkeln, och inte tar för många drag på ena sidan utan ex kör varannan gång / "sida" av eggen.

Vinkeln är som sagt kritisk, då det gäller att hålla exakt samma vinkel när man använder brynet.
En läderrem är sedan utmärkt att "resa eggen med", liksom man gör med rakkninvar av kirugiskt stål

Till sist , diska inte knivarna i hett vatten med diskmedel / eller ÄNNU sämre diskmaskin... vad ni än gör !!

Lycka till //Passerati

Edited by - Passerati on 2006/03/13 10:14:43
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2006/03/13 :  10:24:51  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
DreiZack från Solingen, hederligt kolstål .... otrolig skärpa!!

W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2006/03/13 :  10:31:15  Show Profile Send mace a Private Message
quote:
Till sist , diska inte knivarna i hett vatten med diskmedel / eller ÄNNU sämre diskmaskin... vad ni än gör !!


40-50 grader kan knappast vara ett problem
Om jag bara kan använda kallt vatten och UTAN diskmedel mmmmm det vääääxer

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

Allison One
Member

153 Posts

Posted - 2006/03/13 :  12:55:16  Show Profile Send Allison One a Private Message
Själv föredrar jag solingenstål som är lite mjukare i stålet framför japanska knivar som har ett mycket hårdare stål.
Det lönar sig när man ska skärpa kniven.
Svågerns Globalknivar är ruskigt slöa och han får inte till skärpan på dem.
Kör själv med Zwilling en 20 cm och en 23 cm variant.
Skalkniven tycker jag är svårslipad så jag kör även med en 30 kronors från ica som jag byter lite då och då.
En budgetvariant är OBH Nordica knivsetet som sälj lite här och där för ca 600:-, de ser riktigt fina ut och har tydligen blivit bäst i test!

En lugn stund själv för att lyssna på prylarna är den bästa uppgraderingen!
Go to Top of Page

Apinator
Member

311 Posts

Posted - 2006/03/13 :  12:55:55  Show Profile Send Apinator a Private Message
Om det är riktigt grymma kockknivar ni är ute efter så kolla in Fällkniven AB:s sortiment av kockknivar. Har själv ett par av knivarna ur deras PP serie och de är snuskigt vassa!

Titta in här: www.fallkniven.com

MVH Dan

"Vägarna till toppen av berget är många, men väl där är utsikten densamma" Kinesiskt ordspråk.
"Stativhögtalarfetischist"
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2006/03/13 :  13:48:01  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Passerati..Instruktionen du ger om att köra lite på en sida sen den andra, det är ju precis motsatsen mot vad Global själva rekommenderar. Kika på länken jag skickade tidigare. Verkar det vettigt? Jag inte provat att slipa mina än, men när jag gör det tänkte jag följa den guiden till punkt och pricka. Så, om du menar att lite på ena sidan, sen lite på andra och så vidare, då har ju guiden jag postade fel, och då blir jag lite mer misstänksam mot den som helhet också. :)

Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
Go to Top of Page

orthanc
Member

627 Posts

Posted - 2006/03/14 :  01:08:07  Show Profile Send orthanc a Private Message
Själv kör jag Hackman rakt igenom, är mycket nöjd med dessa. Vad det gäller brynen tycker jag att Dianovas brynen funkar bra till grovavverkningen och ett riktigt bra Arkansasbryne för att få den sista skärpan.


Undersöker för tillfälle.
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/03/14 :  01:21:16  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Köper man nån av Globals slipstenar så köper man givetvis rullen med om den inte följer med. Full instruktion om hur man gör följer med. Jag nämner det igen , Global har inte samma egg som dom flesta andra knivar har.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

LarsTokyo
100.000-klubben

776 Posts

Posted - 2006/03/14 :  04:30:55  Show Profile Send LarsTokyo a Private Message
Vad är rullen bra till? Är det för slipa eller är det som ett stål?

Nu i North Carolina, USA.
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/03/14 :  10:30:04  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Rullen har man för att få den rätta vinklen Man har den under kniven helt enkelt.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Figge
200.000-klubben

2174 Posts

Posted - 2006/03/14 :  11:11:38  Show Profile Send Figge a Private Message
Ett tips för alla som inte vill eller kan slipa sina knivar:
http://www.eggen.se/sliperi_eggen.html
Tyvärr bara i Stockholm.
Används av restauranger. Bla. Edsbacka Krog.
http://www.edsbackakrog.se/intro_flash.html

Kostar en struntsumma jämnfört med vad en ny kniv kostar så jag ser ingen anledning att hålla på hemma och trixa. Ni behöver inte ens åka dit den går bar att lämna in på Werner&Werners butiker i Stockhom + även några andra ställen
Slipar det mesta typ motorsågskedjor, saxar, skridskor gräsklipparblad.

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.

Go to Top of Page

molsson
Member

1646 Posts

Posted - 2006/03/14 :  14:45:18  Show Profile Send molsson a Private Message
Den lille globalrullen för 25 spänn använder man dom första 5 gångerna, sedan har man lärt sig vilken vinkel som är bra.

No hay banda!!
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2006/03/14 :  15:30:45  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Har någon en länk till global rullen? Jag köpte vinkelhållare eller vad det kallas, att använda när man slipar kniven. Man trär på dem på överkanten av bladet, den inte vassa kanten alltså. Jag fick två olika storlekar, men det betyder fortfarande att det blir olika vinklar för knivar med olika höjd på bladet. Hoppas ni förstår vad jag menar.

Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
Go to Top of Page

molsson
Member

1646 Posts

Posted - 2006/03/14 :  15:38:16  Show Profile Send molsson a Private Message
Det är den jag menar.

No hay banda!!
Go to Top of Page

andreasb
Member

67 Posts

Posted - 2006/03/14 :  17:38:36  Show Profile Send andreasb a Private Message
Var köpper man en "vinkelhållare"?
Go to Top of Page

Niclas
Member

587 Posts

Posted - 2006/03/14 :  17:52:50  Show Profile Send Niclas a Private Message
Jag använder en 400-kronors våtslip i form av ett handtag med två olika grova keramiska trissor.
Alltid rätt vinkel och rekomenderade för Globalknivar.

Angående Global, är inte alla deras knivar helsmidda nuförtiden ?

Hade dock turen att få tag på från deras proffsserie till rätt pris för en del år sedan & dom skillde sig markant från Duka-modellerna på den tiden.
Go to Top of Page

guldfisk
Semesterfirare

899 Posts

Posted - 2006/03/14 :  21:18:19  Show Profile  Visit guldfisk's Homepage Send guldfisk a Private Message
Det kan vara så att bara knivarna i GF-serien (F som i "forged") är smidda. På http://www.knivar.nu har alla Globalknivar under kategorierna "smidda" och "helsmidda" ett F i beteckningen.

...perspektiv...
.

Edited by - guldfisk on 2006/03/14 22:18:15
Go to Top of Page

govinda
Med nytt namn

2290 Posts

Posted - 2006/03/14 :  23:52:37  Show Profile Send govinda a Private Message
En smidd kniv är tillverkad av gjutet gods. Medans en vanlig bladkniv är utstansad ur en plåt.

Globalknivarna är utstansade från plåt såvitt jag vet. Man ser tydligt på ryggen om det är en smidd kniv.
Det är mycket möjligt att dom har smidda knivar! men det dom säljer mest av är det inte.

Sen finns det en uppsjö av kvaliteer på rostfritt stål vilket gör att en del fastnar på magnetlist och andra inte kan givetvis vara en svag magnetlist det finns riktiga grejer å köpa.

Lars Tokyo Köp Hattori!
(Eller Mac dom är billiga i japan och blir riktigt vassa!)

Samurai-svärd tillverkare sedan xxgenerationer tillbaks.
Till block använder jag Ikeas vägghängda modell så jag slipper ha grejer på köksbänken.
Till brödkniv använder jag Arcos Albesete-Spain.
Molybden vanadium 2839. 250mm Underbar

Mvh Anders

Edited by - govinda on 2006/03/15 10:25:35
Go to Top of Page

jhnmn
Member

230 Posts

Posted - 2006/03/15 :  03:43:29  Show Profile Send jhnmn a Private Message
Är nöjd ägare till ett par Zwilling "Five star" (20 och 23 cm)


Härligt välbalanserade och ligger alldeles utmärkt i handen.
Används bland annat av Jamie Oliver, har jag sett


Till enklare sysslor har jag nån fiskars med "gummiaktigt" handtag. Klart sämre balanserad men skönt grepp.

jhnmn - studenthifi @ http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=32550
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2006/03/15 :  06:37:12  Show Profile Send ohmega a Private Message
Tjaa....det är väl nåt IKEA-set...tror jag..

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

guldfisk
Semesterfirare

899 Posts

Posted - 2006/03/15 :  08:46:48  Show Profile  Visit guldfisk's Homepage Send guldfisk a Private Message
Japp, Globalknivar med F i beteckningen är smidda.

Mac fick ju bottenbetyg i skärpa i DN-testet. Dålig kvalitetskontroll i bästa fall.

...perspektiv...
.
Go to Top of Page

govinda
Med nytt namn

2290 Posts

Posted - 2006/03/15 :  10:45:41  Show Profile Send govinda a Private Message
Hej Guldfisk

Kom på det efteråt att dom har smidda knivar

Jag vill inte misskreditera det testet DN. Jag känner ägare till MAC-kniven som jobbar inom kock-yrket och är nöjda med kniven.

LarsTokyo kan du kolla upp priser för skoj skull?
Kockknivmodellen på Hattori och Mac längd 24mm

Mvh Anders.S
Go to Top of Page

LarsTokyo
100.000-klubben

776 Posts

Posted - 2006/03/16 :  01:20:24  Show Profile Send LarsTokyo a Private Message
anders; ska kolla!

Nu i North Carolina, USA.
Go to Top of Page

LarsTokyo
100.000-klubben

776 Posts

Posted - 2006/03/16 :  01:27:32  Show Profile Send LarsTokyo a Private Message
Det ar nog lattare om du tittar sjalv. Det fanns en massa Hattori knivar, jag vet inte hur den ser ut eller vad den heter. http://esearch.rakuten.co.jp/rms/sd/esearch/vc?sv=2&f=A&g=0&v=2&p=0&e=0&s=1&oid=000&k=0&sf=0&sitem=hattori&x=0
10,000 Yen ar ungefar 675:-

Mac kan jag inte hitta, jag vet inte kinesiska tecknet for kniv. Dock verkar det inte som de finns pa den siten efter en snabb genomgang av sokresultaten pa Mac.

Nu i North Carolina, USA.
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2006/03/16 :  20:45:32  Show Profile Send 10 a Private Message
Är det bara jag som kör en blandad kompott? En Victorinox, en WMF och en Kobe, alla kockknivar, kompletterat av nån billig junkbrödkniv, en Victorinox skalkniv och ett par gamla jag fått av mina föräldrar. Jag har helt enkelt köpt när det varit bra läge och/eller jag har haft behovet! Fast visst ser det läckert ut med alla knivar i samma serie!

Halvt OT, knivar lär ska vara billigt i London har jag hört. Nån som kan bekräfta lagom till min London-resa om några veckor?
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.55 sekunder. Snitz Forums 2000