Author |
Topic |
andreasb
Member
67 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 10:08:53
|
Tänkte inhandla en riktigt bra kniv eftersom jag har tröttnat på mina värdelösa ikea-knivar. Vilka märken har ni erfarenheter av? |
|
MikaF
Member
146 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 10:22:33
|
Satake Damascus knivset använder jag själv. Härligt vassa men lite skör knivar och dyr men med väldigt bra känsla och balans. Annars rekommenderas MAC -mycket bra knivar. Global är också bra men testa först greppet, det är för litet för många kanske anpassat för japanska händer?? WMF Wusthof gör bra knivar som är lite billigare än tidigare nämnda. Jag har även några Victorinox men de känns väldigt klumpiga efter att ha använt SATAKE dock bra för grovjobb och absolut inte dåliga men som sagt ingen riktig känsla.
Hälsn Mikael |
Driver Top HiFi |
Edited by - MikaF on 2006/03/10 17:24:22 |
|
|
UrSv
Member
2786 Posts |
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 10:33:35
|
Victorinox med härligt organiska trähandtag
Lika superbra nu som när vi köpte dom för 12 år sedan. Inga krusiduller inget tjafs, slipa och ha kul i köket. Diskmaskin ?? Javist ! Inga problem
Räcker hela livet
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
Lt Andersson
Member
600 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 10:42:27
|
Jag använder DUKAs egen serie med stålskaft. Bästa möjliga kompromiss mellan pris, prestanda och kvalitet. Kan du hantera ett bryne så blir dessa i sammanhanget ganska billiga knivar riktigt vassa. |
Musiclover! |
|
|
guldfisk
Semesterfirare
899 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 12:44:42
|
Dagens Nyheters knivtest och ytterligare en artikel om Porsche- och Macknivarnas dåliga skärpa och rosttålighet.
Victorinox tycker jag är utmärka och prisvärda no-nonsenseknivar. De finns både med trähandtag och greppsäker Fibrox-plast. Högst upp på min lista om jag skulle köpa ett helt set.
Själv har jag en WMF-kockkniv (20 cm), som jag hittade på rea för 400 kr. Rejäl, men lite klumpig. Jag har korta, men breda händer (stl 8-9).
Kyocera med keramiskt blad (vitt eller blåsvart) är helt klart det högtekniska alternativet för vissa ändamål - riktigt vasst, men lite skört blad. |
...perspektiv... . |
Edited by - guldfisk on 2006/03/10 12:46:33 |
|
|
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6799 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 12:58:33
|
Jag själv har plockat på mig det som känns skönt att arbeta med i köket och förvånadsvärt många har Zwilling blad men det är som Ursv skriver att det skall kännas bekvämt.
Ta god tid på dig och gå runt och känn på grejorna så du inte tar första bästa som känns bra för du skall använda den under många år och då skall den bli en bra kompis.
/Anders |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
vemsom
Member
6618 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 13:30:04
|
Har ett halvt dussin globalknivar som jag uppskattar väldigt mycket. De slipas ömt. Man känner knappt hur man skär sig i fingrarna ;) |
// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - - // Min "läggning" |
|
|
Archelon
Member
86 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 13:32:48
|
jag kör med global. riktigt vassa och bra... men framför allt snygga :p |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 13:44:26
|
Japp, köpte ikasu blocket med sex knivar i Australien, Global då, adderade swedish fillet. En John Boos skärbräda med och 1000 och 6000 bryne. Fick det rejält billigt i Australien. Fungerar bra, jag stora händer och upplever att handtagen är lite små, men det är inget problem, det gör också att man är lite mer försiktig med kniven och inte bryter och har sig. Så, jag gillar dem. Ikasu blocket är snyggt som bara den med tycker jag. |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
IHiFi.se
Member
190 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 13:49:08
|
Jag använder Satake. De är mycket prisvärda men som sagt lite ömtåliga, man får se upp med spetsen. Jag har oljat in de obehandlade trähandtagen och det är en "modd" som rekommenderas varmt!
När jag valde knivar tog har en dag i Stockholm för att känna på sortimentet. Satake håller nästan lika hög klass som de "normaldyra" knivarna (ca: 700 kr för en kockkniv) men till halva priset. Ett kap för studenter! |
Driver www.ihifi.se
Compact / Swans / G&W / Xindak / Original / E&T / Yarland
|
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 16:20:46
|
Har ett gäng Globalknivar. Är väl bara filékniven jag saknar. Finns knivar för både mig och frun. GSF-24, Grönskakskniv (liten) (Fruns Favorit) GS-5, Skalkniv GF-36, Grönsakkniv (Stor) G-2, Kockkniv G-7, DEBO (Enkelskär) G-9, Brödkniv
Sitter i ett EDGE block.
|
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
govinda
Med nytt namn
2290 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 16:42:27
|
Hej
Jag använder en global 21cm asien-inspirerad form. Lätt att få skärpa på och en bra universalkniv. Det enda negativa med den är för mig att den inte är smidd vilket gör den lite obalancerad. Det märks tydligt när man skär skivor ur större köttstycken.
Sedan har jag en 24cm kockkniv av smitt stål från solingen.
Underhållsbryne använder jag ett Dick Multicut diamantbryne. Har ett standard diamantbryne med lite grövre yta. Har också ett porslinsbryne Ikeas. Slipstenar har jag några stycken bland annat svart arkansas-sten används ihop med honungsolja.
På min önskelista finns den här kniven. http://www.japanesechefsknife.com/images/Img522.jpg
Jag gillar smidda knivar dom är balancerade på ett bättre sätt! En universal kockkniv tycker jag skall helst vara 24cm dock inte mindre än 21cm! http://www.knivar.nu/index2.htm klicka på Hattori för pris. Lite länktips på skötsel och slipning. http://www.fallkniven.com/sv-vassakniv.html http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/faktaRender.jsp?fno=1&major=1&minor=496731
Mvh Anders |
Edited by - govinda on 2006/03/10 19:09:12 |
|
|
johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!
20859 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 17:49:45
|
Global |
>musik förmedlingen< Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
|
|
|
Terminator
Moved on...
1124 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 18:41:01
|
Hehe, jag kan inte låta bli att skratta lite för mig själv men det är verkligen underbart att se hur folk kan snöa in på alla sorters prylar. (Inget illa ment utan bara ett roligt konstaterande. )
Själv kör jag med en Victorinox med trähandtag som gör sitt jobb i de flesta lägen. Den är lätt att slipa själv och håller skärpan ganska bra, ett prismedvetet val skulle jag vilja påstå. Fast visst, tänker man behålla knivarna hela livet så skadar det ju inte att kanske gå upp en prisklass eller två och få den där modellen som ligger perfekt i handen osv. |
|
|
tober
Component.se
1318 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 18:51:14
|
Även jag kör numer bara med global knivar och har kanske 8-10 st i köket. Underbara om du sköter om dom och får en perfekt skärpa.
|
Driver sajten component.se. |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 19:09:21
|
Har ett gäng olika Global knivar. Attans trevliga tycker jag |
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
weezer
Member
568 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 19:12:52
|
Victorinox är prisvärda. Lättslipade för gemene man. Global är relativt svårslipade, tappar du grundskärpan är det sliperi som gäller. Jag blandar Dreizack/wursthof med Global och lite victorinox. Sistnämnda ger klart mest bang for the bucks. |
|
|
Piggen
Member
676 Posts |
Posted - 2006/03/10 : 19:30:46
|
Kobe. Funkar rätt bra, tycker jag. Billig också. |
Indiana Jones är bara en blek kopia av Bröderna Dahl! |
|
|
andreasb
Member
67 Posts |
|
Terminator
Moved on...
1124 Posts |
Posted - 2006/03/11 : 00:28:13
|
Jo, jag köpte en Sabatier på W&W och den var, för att tala klarspråk, jävligt slö redan vid inköp. Måste lämna in den på slipning då det inte räcker med vanliga brynet... |
|
|
lbstr
Member
137 Posts |
Posted - 2006/03/11 : 00:32:33
|
Har ett tiotal Sabatier. Utmärkta knivar. Använder vanligt brynstål utan problem. Se till att få de helsmidda. "Lion". Ett annat bra tips är att köpa dem i Frankrike. Kostar typ hälften där jämfört med Sveriege. |
|
|
MikaF
Member
146 Posts |
|
ninja
Member
2476 Posts |
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2006/03/11 : 10:08:11
|
Hmmm. DNs test är bra tycker jag. Enda invändningen är quote: Köksknivar ska handdiskas. Maskindiskmedel förstör eggen och sliter på skärpan
Jag har för några år sedan kontaktat en del knivfabrikanter angående detta. Jag tyckte/r det vore konstigt att diskmedlet endast sliter på eggen glas mm kommer ju inte ut repiga ALLA knivfabrikanter sade att det är OK att maskindiska deras knivar så länge kniven ifråga är,
* Rostfri * Handtaget klarar maskindisk (en del trähandtag känsliga för hög temp) * Maskinen inte diskar vid 80 någonting grader eftersom härdningen kan påverkas.
Jag frågade artikelförfattaren om påståendet och svaret var "Det stämmer inte !! Maskindiskmedel innehåller slipmedel, ofta sand. Därför förstörs eggen"
Sanden som endast angriper eggen på knivar då
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!
20859 Posts |
Posted - 2006/03/11 : 10:50:22
|
Som redan har nämts så är Global jäkligt svåra att slipa. Tittar man på eggen så ser man att dom slipar dom på nått speciellt sätt.
Men bryne med rullsten så bör man kunna fixa det. |
>musik förmedlingen< Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
|
|
|
Topic |
|