HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Varför/hur fungerar nätkablar?????
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

Hinken74
Member

1102 Posts

Posted - 2006/02/26 :  23:21:34  Show Profile Send Hinken74 a Private Message
ROFL ang Nordost etc....

Mvh/Henrik
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Mitt system:
Von Schveikert db99,
Audio aero capitole Prestige SACD SE
Octave V70 samt strömrenare från Agile

Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2006/02/27 :  08:38:57  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Man behöver inte tycka att blindtest eller öppen test fungerar eller inte, men kombinationen gör det garanterat anser jag. Man kan testa öppet först så man vet vad man tycker OCH sedan testa i blindtest för att verifiera att det man hörde/tyckte sig höra är riktigt. Om man inte tror på att den metodiken fungerar så fungerar inte öppen test heller.
Tidsaspekten att man behöver koppla om i en viss takt är ju egentligen inte kopplad till metod så vill man snabbt kunna koppla A-B-A-A-B-B-B etc eller lyssna flera låtar innan bytet avgör man ju själv.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2006/02/27 :  14:35:39  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Och den som INTE hör skillnader mellan ytterligheter som Nordost & Audioquest? Stendöv kanske?



Nej, skulle tro att man inte blir lurad av sin hjärna att tro mellan skillnader som inte finns. Så hjärnspökerna är era egna och pengarna, som man kunde köpt något vettigt med, är borta.
Go to Top of Page

The Leafs
Member

387 Posts

Posted - 2006/02/27 :  15:22:11  Show Profile Send The Leafs a Private Message
En liten fråga till er som håller på och jämför olika nätkablar i jakten på skillnader: Hur mkt har ni lagt ned på akustiken i rummet?

Jag är fullständigt überdefinitivt totalövertygad om att 5k nedlagda i akustiska åtgärder ger ofattbart mkt större förbättringar än 5k nedlagda på en nätkabel.

Obs, detta är inget försök att såga någon forumit, utan snarare en liten ovetenskaplig undersökning av vad som prioriteras först; nätkablar eller akustik.
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/02/27 :  15:30:57  Show Profile Send matte76 a Private Message
Det är förhoppningsvis ingen som säger att nätkablarna är ens i närheten så viktiga som akustiken, men det innebär ju inte att det inte kan vara en förbättring av ljudet med rätt nätkablar. Akustiken är ju grundläggande för bra ljud (liksom högtalare, förstärkare och cd-spelare i den rangordningen) medan kablar (oftast) är mer finjusteringar av ljudet enligt mig.

Att inte testa noga själv utan bara hänvisa till att vetenskapliga bevis saknas förstår jag inte. Det kanske bara är så att "bevisen" inte har upptäckts än. Testar man inte ordentligt själv bör man inte uttala sig om nätkablar påverkar ljudet eller inte. Tycker jag.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2006/02/27 :  15:49:21  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
The Leafs; Ca. 50.000:-

//W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/02/27 :  15:52:17  Show Profile Send marens a Private Message
The Leafs: Inte för att jag har några andra nätkablar än de som följde med apparaterna (som jag fö anser presterar helt klanderfritt), men jag gissar att det handlar om att det är lättare att byta nätkablar till några fräcka feta och färgglada än att engagera sig i skrymmande och inredningsfientliga akustikåtgärder.

Sedan tror jag att den här typen av trådar gör att fler blir nyfikna och vill prova själva (och provar man själv så är chansen/risken större att man upplever en skillnad än om man inte provar, eller hur?, hur skulle det annars gå att sälja verkningslösa produkter? (obs säger ite att just icke-original nätkablar måste vara verklingslösa, bara att det är rimligt att det är så)). Akustikåtgärder är inte ett lika "hett" ämne, alla är överens om att det är bra saker att göra om man kan kompromissa mellan annat man värderar förutom ljud. Har man mycket pengar så är det ju inte någon direkt kompromiss man gör om man bränner en liten del av dem på "onödiga" nätkablar.

Jag tycker dock, ska det vara någon som helst mening med att prova sådana här tveksamma saker som nätkablar, kontakter, säkringar, cd-spayer, cd-pennor, stenar, apparatunderlägg/fötter, exotiska signal/högtalarkablar, kabellyftare, cd-svarvar mm som rimligtvis inte borde göra någon skillnad på ljudet, så är det blindtest som gäller. Annars vet man ju lika lite som innan man provade, att det går aldeles utmärkt att inbilla sig ljudskillnader som man inte hör i själva verket.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/02/27 :  17:16:08  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Då kan jag glädja dig med att jag har blindtestat nätkontakter, och jag hade inga svårigheter att plocka ut vilken som var vilken.

Märklig inställning att hävda att olika saker inte påverkar ljudet.
Allt påverkar ljudet. Hur mycket är däremot frågan.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

UrSv
Member

2786 Posts

Posted - 2006/02/27 :  17:37:00  Show Profile Send UrSv a Private Message
På vilket sätt är det en märklig inställning? Det är väl ändå ganska självklart att många saker inte påverkar ljudet? Att till exempel en nätkontakt skulle göra det är ju inte bara ytterst tveksamt utan dessutom i normalfallet helt oförklarligt. Menar du att du på fullaste allvar kan skilja två olika nätkontakter från varandra ljudmässigt?
Go to Top of Page

Jax
Member

667 Posts

Posted - 2006/02/27 :  18:18:55  Show Profile  Visit Jax's Homepage Send Jax a Private Message
Jag hade inte tänkt flika in i denna diskussionen men jag lägger märke till en sak jag inte kan låta bli att kommentera.

Om man upplever en skillnad mellan två saker i en öppen test så är det väldigt svårt att säga om det beror på en fysisk skillnad eller inbillad, i synnerhet om skillnaden är liten.

Det jag lägger märke till här är att många mer eller mindre förtränger möjligheten att det kan vara inbillning. Det tycker inte jag är förenligt med ett öppet sinne. Nu är det ju upp till var och en att fatta sina egna beslut och tycker någon att mojäng X ger en bättre upplevelse och väljer att köpa denna mojäng av den orsaken så lägger jag mig inte i. Däremot om någon säger till mig att mojäng X ger bättre ljud så vill jag åtminstone ha en rimlig logisk förklaring till varför. Detta efter en händelse för länge sedan där jag hörde skillnad på en mojäng och en annan och hade glömt koppla om. Efter det vet jag att det går att lura sig själv och ställer mig mycket skeptisk till uttalanden om att något låter bättre med förklaringen "det har jag hört".

Det är oxå orsaken till varför jag inte vill prova esoteriska nätkablar, det finns inga logiska förklaringar till varför det ska vara så mycket bättre (förutom skärmning där det föreligger en logisk förklaring). Jag utesluter inte att de faktiskt kan vara bättre men jag vill som sagt ha lite mer än hörsägen som förklaring.

Vad ville jag säga? Jo, har man verkligen öppet sinne så ska man inte utesluta inbillning som möjlighet.

/Janne

Rörfreak och snål smålänning i blodet.
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2006/02/27 :  18:35:44  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Helt sant. man kan t ex inbilla sig att man inte hör skillnad.

mvh

.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Jax
Member

667 Posts

Posted - 2006/02/27 :  18:40:40  Show Profile  Visit Jax's Homepage Send Jax a Private Message
Man kan inte utesluta det heller, nej.

/Janne

Rörfreak och snål smålänning i blodet.
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2006/02/27 :  18:41:17  Show Profile Send Harry_up a Private Message
HIFI Consult det beror på hur testen är upplagd. Om du inte vet vad du skall testa så finns det ingen extra personlig poäng att förlora på att ändera höra något man inte trodde fungerade eller tvärtom. Kan någon förklara för mig om det nu är befogat att lägga stora pengar på nätkablar, var det då inte finns en enda människa som har testat att lyssna fram dom med blindtest och lyckats i en test som det på något sätt finns ett publik protokoll till?
Går det att blindtesta högtalare? Ja
Gar det att blindtesta en nätsladd? Och då säger vissa nej. Trodde örat och hjärnan fungerar så att finns det en skillnad så hör man det under alla förhållande vare sig man råkar blunda eller inte.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.

Edited by - Harry_up on 2006/02/27 18:49:42
Go to Top of Page

UrSv
Member

2786 Posts

Posted - 2006/02/27 :  19:00:42  Show Profile Send UrSv a Private Message
"Trodde örat och hjärnan fungerar så att finns det en skillnad så hör man det under alla förhållande vare sig man råkar blunda eller inte."

Nej, så funkar det inte.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/02/27 :  20:48:21  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
"Trodde örat och hjärnan fungerar så att finns det en skillnad så hör man det under alla förhållande vare sig man råkar blunda eller inte."

Nej, så funkar det inte.
Nä, precis. Det funkar inte riktigt så. Däremellan finns en viktig länk som heter perception. Det är mycket som påverkar perceptionen.
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2006/02/27 :  20:57:04  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
Tänk att det alltid skall bli sånt tjafs, och speciellt av folk som tror!!
Jag lägger ner det nu!

//W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/27 :  21:02:14  Show Profile Send mayro a Private Message


tänk att ingen vill ha test utförd på en träff i vår..

Men men. En sak är nu klart bevisad.. Folk som tror kablar endast är inbillning VILL inte visa detta via en helg med kul testande..och kan knappast komma dragande att man inte vågar osv.. Jämshögsträff med Bt som ämne är redan anmält några glada troende kabelkillar till.. Inte ett knyst från skeptikerna.. Inte ens någon har noterat man skrivit text här.man är väl osynlig eller illa omtyckt.. Eller båda delarna kanske..

Jag lägger också ner nu..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/02/27 :  21:09:52  Show Profile Send marens a Private Message
mayro: Jag tror det är fel "grupp" som du adresserar. Den gruppen du adresserar tycker inte att det borde vara någon skillnad mellan nätkablar och har alltså inget att bevisa för någon.

Det är ju de som tycker att de hör skillnad som kan vara intresserade av att få det bekräftat i ett blindtest. Både för sin egen skull så att man vet att det man hör är riktigt men också så att man kan visa detta för "skeptikerna" så att de får någon anledning att vilja prova själva. Skeptikerna resonerar nog så att det inte räcker med rykten och lyssningsintryck utan det behövs något mer för att de ska få anledning att testa, typ att iaf någon någonstans har hört någon form av skillnad mellan nätkablar och kan visa det. edit: eller att någon rimlig tekniskt förklaring till varför det skulle vara skillnad finns. Som det är nu så finns varken eller så det verkar ungefär lika dödfött som att jämföra ifall det låter bäst vid fullmåne eller halvmåne.

Edited by - marens on 2006/02/27 21:17:21
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/27 :  21:12:38  Show Profile Send mayro a Private Message


jag adressear alla inte enbart en grupp..

men för det skall bli trovärdigt får ju självklart någon bt erfaren stå för testen här...En som VET exakt hur saken skall göras..

Jag ställer mitt hus till förfogande.. fixar sovplatser osv..




Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2006/02/27 :  21:29:32  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Mayro:
Det tycker jag är ett trevligt initiativ. Hedrar dig. Tyvärr bor jag i 08 och du i Skåne. Annars så hade det varit kul.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/27 :  21:41:52  Show Profile Send mayro a Private Message
harry up..

Du kan nog åka med sthlm gänget.det är ju en liten liga som brukar infinna sig därifrån på träffarna här och gotta sig med lite hifikompisar och olika hifimojänger..... och planeringstiden är lång..





edit.
Jämshög är ju Blekingen..Däremot lär du säkert träffa lite skåningar här som gärna vill prova på bt testens effekter eller inte effekter med stor sannolikhet..

Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2006/02/27 21:44:33
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2006/02/27 :  22:48:38  Show Profile Send markih a Private Message
Mayro!

Jag har faktiskt inte läst din inbjudan förrän nu. Jag räknar mig till kabelskeptiker, - starkt när det gäller nätkablar (dock räknar jag med att det går att höra liten skillnad på signal och högtalarkablar under vissa förutsättningar, - som t ex rejält olika elektriska egenskaper ihop med vissa apparater). Jag är dock inte den som åker långväga för en hobby nuförtiden, men om någon vill vara med och göra ett liknande test i Gbg är jag med och hjälper till.

Mvh


markih
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/27 :  22:57:04  Show Profile Send mayro a Private Message
markih

Man åker för den roliga samvaron över en helg.. Tro mig man har kanonskoj.. Och om ämnet för en träff är tema BT så skall du veta det kommer bli otroligt roliga syner här o där ju.. För vi kommer kliva i gropar hela högen .. Vilket kommer roa den motsatta "trogruppen" å det grövsta.. och omvänt...

hahaha.. Ojoj vad skoj .. Så ta dig hit du med och bli testledare.. Du får som testledare bästa sovrummet självklart...

edit. rättat

Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2006/02/27 23:37:43
Go to Top of Page

mats31
Member

319 Posts

Posted - 2006/02/27 :  23:31:47  Show Profile Send mats31 a Private Message
UrSv skrev:

quote:
På vilket sätt är det en märklig inställning? Det är väl ändå ganska självklart att många saker inte påverkar ljudet? Att till exempel en nätkontakt skulle göra det är ju inte bara ytterst tveksamt utan dessutom i normalfallet helt oförklarligt. Menar du att du på fullaste allvar kan skilja två olika nätkontakter från varandra ljudmässigt?


Några anser sig tydligen ha den gåvan.

MartinH anser sig också kunna höra skillnad på nätkontakter. Påminner om utmaningen (att även kunna göra det i ett kontrollerat blindtest) tidigare i tråden , MartinH !! Nu har du kunnat tjuvträna i ytterligare 4 dygn och 6 timmar. Ställer du upp??

/M

Edited by - mats31 on 2006/02/27 23:39:31
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2006/02/27 :  23:39:52  Show Profile Send markih a Private Message
Mayro, du är skönt inspirerande och den inbjudningen var svår att motstå . Jag hade öht inte tänkt ta mig iväg men jag skall fundera på saken.

markih

Edited by - markih on 2006/02/27 23:41:23
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.58 sekunder. Snitz Forums 2000