HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 vad går gränsen hifi----high end??
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2006/02/13 :  13:44:27  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
d.ma: Du startade denna tråd, vad tycker du själv? Hur skulle vilja dra gränsen för High End enligt din känsla?

Min anläggningstråd
Go to Top of Page

Baltazar
Member

887 Posts

Posted - 2006/02/13 :  13:58:30  Show Profile Send Baltazar a Private Message
Jag får känslan att High End är något som är "bättre" än HiFi enligt många?
Som om att det hierarkist map. på återgivning skulle indelas som något i stil med "Low-Fi", "Mid-Fi", "Hi-Fi" och sen slutligen High End som är det bästa ur välljudssynpunkt?

Jag definerar själv inte begreppen så als. Två anläggnignar kan vara lika bra återgivare men den ena kan tillhöra det sk High End-segmentet utan att för den sakens skull vara en bättre återgivare. I vissa fall kan det ochså vara en sämre anläggning ur det avseendet.
För mig är High End när en tillverkare inte sparat på krutet och/eller haft en budget att gå efter.
Där man ofta tar till nästan onödigtextravaganta och dyra lösningar(bara för att dom är just dyra) för att öka på exclusiviteten och inte för att nödvändigtvis åstadkomma bättre återgivningstrohet med produkten.

Hifi och High End är för mig helt skilda begrepp som inte har så mycket med varandra att göra.


Det är lite som med bilar(ännu en jävla bilanalogi).

Det finns snabba sportbilar såsom Radical sr8 eller varför inte Noble M12? Båda fruktansvärt snabba på bana(jfr med en anläggnigns återgivning, HiFi) men det finns även bilar som är mycket snabba men som kostar mer, mycket mer, men ändå inte presterar bättre varvtider(High End) och ibland även sämre. Exempelvis någon av Ferarris(360 kanske) eller Lamborghinis(Galliardo?) bilar som både är dyrare, lyxigare, vräkigare, mer statusladdade men ändå inte snabbare på banan än de tiigare nämnda exemplen.

Det är iaf min syn, om någon förstod vad jag menade.


Fö. vill jag säga att Bo Hanssons inlägg innehåller många kloka ord.


Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/13 :  15:43:09  Show Profile Send mayro a Private Message
under lowfi finns nivåer som kan vara relativt dyr redan den sett från vanliga konsumenten..och paketlösningar ala 0--5000 sedan som lågbudget med mer bakrundsradiostukvilket sällan eller aldrig kan anses som mer än ljudalstrare..

Men inte ens dessa system behöver låta illa på nåt sätt.. Så försök se den springande grejen jag försöker förmedla.. INGET system oavsett pris BEHÖVER per auto låta någonsin illa oavsett om det är handikapp som man kan tydligt höra på ena eller andra sättet..

Så varenda sk nivå kan spela fint o njutbart.. inget snack om saken.. Likaså kan alla segmenten låta fruktansvärt illa. Och ofta ju mer i mitten man kommer och uppåt blir det svårare o svårare att "få till det"..

Så lite kan man väl säga att det är lättare att misslyckas med dyra system än billiga också... tyvärr.. Men det är min erfarenhet...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

bjorn
senior advisor

390 Posts

Posted - 2006/02/13 :  15:52:17  Show Profile Send bjorn a Private Message
Hej,

Nu har jag läst igenom hela tråden och jag upplever att det finns en viss tveksamhet till vad de olika begreppen innebär som vi svänger oss med. Detta är min tolkning:

Low-Fi är en förkortning som borde kunna utläsas "låg trovärdighet" översatt från engelskan, alltså något man inte kan missta för att vara "riktig" musik.

Mid-fi borde kunna uttolkas som "medelgod trovärdighet", något man i vissa sammanhang kan uppleva som "riktig musik" och hi-fi som "hög trovärdighet", alltså att man kan luras till att tro att man bevistar ett musikaliskt skeende, en verklig konsert.

Definitionerna har inget med priset på produkterna i sak att göra men ofta sammanfaller kvalitet och högre prisklass. Något som PAC så riktigt påpekade tidigare.

High End hänvisar mer till den högre delen av skalan beskrivande kvalitet, oavsett tillverkare. Priset behöver alltså inte vara avgörande gällande "High-End" begreppet.

I engelskan förekommer bl.a uttrycket "high-end eating", att äta riktigt bra/innovativt tillagad/exceptionellt välsmakande mat, som en parallell till uttrycket använt inom vår värld.

Mvh

Björn

PS. Kostsamma hifi produkter har knappast någon högre sex appeal, så det är knappast därför någon väljer att köpa den eller den högtalaren. De personer jag har träffat på under mina snart 20 verksamma år i denna branch, drivs av en kärlek till musik, inte av behov att imponera på någon... DS.


Verksam i HiFi-branchen sedan 1987.
Go to Top of Page

Nitram
Medlem i AÖ

1171 Posts

Posted - 2006/02/13 :  16:12:59  Show Profile Send Nitram a Private Message
Mayro Tror jag förstår vad du menar, men tycker ditt användande av utrycket low-fi blir fel... då utrycket kanske är mer förknippat med tex en riktigt smutsig garagebandsinspelning... grumligt och med grannens bil i bakgrunden.

bjorn Finns nog fler med hävdelsekomplex än man kan ana i detta avlånga land...

Min anläggning
När jag köper en ny bumerang... hur blir jag av med den gamla?
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/13 :  16:19:57  Show Profile Send mayro a Private Message


Ja du kan ha rätt att om man tar generellt så blir det fel.. Håller med.. Men det är ingen exakt vetenskap detta så en del som jag anser som lowfi anser nästa som midfi o omvänt... Så gränsdragningarna är inte exakta. Ej heller min förmåga att sätta exakt rätt ord tyvärr..

Men kul du ser andemeningen.... och jag har hört garagestereos spela så förbannat bra så man ryser.. Speciellt då på den tiden då man uppehöll sig på hd klubbar i Sthlm där det manglade hårdrock högt på festerna..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/13 :  16:29:53  Show Profile Send mayro a Private Message


prestige vid inköp...min bikt kommer här..

För mig om jag vore så rik så jag kunde köpa grejor i Björns nivå så skulle väl prestigen kunna inverka lite vid val av ev högisar tex... Han har ju maxxII.. Och då kanske jag skulle välja en annan tung tillverkare för att inte "få samma" hur fånigt det ändå låter...

Lite som om grannen har en BMW så köper man en MB i stället..

larvigt?? Javisst.. Förbannat larvigt.. Men förbaskat skoj problem också ju.. få förunnat att stå inför också..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/02/13 :  17:15:03  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
AudioConcept. Jag ber dig läsa mitt svar till dig skrivet 02:13:07'32 igen där har du svar på din fråga.

Pac. Jag tycker trots allt att debatten håller en hög och seriös nivå, som definitivt leder utvecklingen framåt. Någon har blivit upprörd det är tråkigt, men det kanske är det pris man måste betala för framåtskridandet.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

guldfisk
Semesterfirare

899 Posts

Posted - 2006/02/13 :  17:53:48  Show Profile  Visit guldfisk's Homepage Send guldfisk a Private Message
Nitram förstod vad jag menade om low-fi. Skalan går rimligen från låg till hög trohet och jag tycker att det blir konstigt att förskjuta den så att hyggliga anläggningar klassas som low-fi tillsammans med klockradio och en mp3-ringsignal på mobiltelefonen.

...perspektiv...
.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/13 :  20:00:58  Show Profile Send mayro a Private Message
om du anser en klockradio och en mp3 har med stereo att göra över huvud taget så inser jag mer o mer hur devalverat begreppen är totalt..

Att bara ta in sådant i en tråd som tillhöra NÅGON nivå alls är fel enligt mig.. Det är skvalpopgrejor och långt långt ifrån den nivå som är enligt mig lowfi...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2006/02/13 :  22:58:32  Show Profile Send Buggsson a Private Message
quote:
Att bara ta in sådant i en tråd som tillhöra NÅGON nivå alls är fel enligt mig.. Det är skvalpopgrejor och långt långt ifrån den nivå som är enligt mig lowfi...


Kan bara hålla med, men det innebär ju inte att en bra låt på en klockradio, är bättre än tystnad.........

J. Ullberg
Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2006/02/13 :  23:05:32  Show Profile Send lennartj a Private Message
Mayro, jag tror du är i minoritet, och begreppen är inte devalverade, det är du som har seglat iväg.
Påminner mig om när jag var liten grabb och grannen som var radiohandlare (orsaken till att jag är med här) berättade om gubben som kom in och skulle köpa ny radio. Han demade en för 300 kr och en bättre för 600 kr. Vaddå bättre, sa gubben, det är ju samma dåliga program i den också.
Skämt åsido, även i en klockradio eller en mp3-spelare brukar man kunna känna igen melodin, avgöra tonarten, uppfatta eventuell text och känna igen artisten. Det är väl något slags "fidelity" när allt det går fram? Jag vill inte förolämpa någon, men har sett högre upp i tråden hur snurrigt det blir om man inte är tydlig.

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/13 :  23:26:14  Show Profile Send mayro a Private Message
Lennartj
Att du och jag aldrig varit på samma nivåer har vi tidigare sett... Men däremot har jag inte sagt att du "seglat iväg" pga du delger DIN åsikt..

Men som tur är så delgav du att du anser en risig klockradio eller mp3 kan duga finfint för dig.. Vilket absolut i mina ögon läses som en glädjens stund.. För den nivån skulle jag aldrig ens vilja befinna mig på.. Så jag "seglar iväg" med ett leende av glädje för i alla fall jag har kvar begreppen om vad highend är o kan ge så jag även kan anse sådant skval som rent skräp där du finner "fidelity" bara du "känner igen" att det ev kanske är musik du hör..

Eller va det möjligen nyheter..hmm.. Skit samma.. Huvudsaken du tydligen hör nåt rasp i högisen så är det ju bra "fidelity"...


Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

JAWEN
Member

310 Posts

Posted - 2006/02/14 :  00:11:08  Show Profile Send JAWEN a Private Message
Mayro, du säger att man har en Mid-fi om man som du har grejer för ca 300.000 kr ??.

Så du menar på fullaste allvar att ett par rätt inställda Infinity IRS Epsilon, 2 st monoblock a'la Pass Labs X-600 samt en Esoteric DV-50 i hop inte spelar Hi-end ??.

Dessa grejer för man ihop för ca 130.000 kr, och i mina öron är det svårt att ens slå ljudåtergivningen som kommer från detta paket, även upp till volymer runt 115 db i peak, t.o.m kompromisserna är få, och någon anläggning utan kommer du aldrig att finna ändå.

Hi-end är ljudåtergivnings-klassningen i översta segmentet, punkt slut ,-)

Mvh John
Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2006/02/14 :  00:25:00  Show Profile Send lennartj a Private Message
Mayro, jag skrev 'något slags "fidelity"' d.v.s. trohet mot originalet, med det har jag inte sagt att den skulle vara bra, bara att den inte är obefintlig. Vad är den då, om inte låg? Lo-fi säger jag, och många andra som håller fast vid vad orden i sig står för. Jag har inte heller påstått att jag nöjer mig med lo-fi. Däremot vill jag väcka den lilla minoritet, troligen mindre än en promille, av alla konsumenter av musikuppspelningsutrustning som tror sig kunna definiera om begreppen, det funkar inte!

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/02/14 :  00:56:45  Show Profile Send mayro a Private Message
beg kan man plocka ihop billigare självklart jawen.. och självklart är epsilon o pass 600 w monoblock riktigt riktigt bra grejor.. inget snack om saken...men det har inte diskuterats beg här..

Men men. Omräknat till dagens pris skulle en epsilon idag säkert kostat om den fanns minimum 250000 enbart den troligen minimum... Så 300000ingen rök fort..

Men men.. Jag har inget mer att säga i ämnet.. Och dom som anser dom har highend för under dom pengar jag anser mig ha midfi max gratulerar jag till oerhört bra inköp av sin hifi.. Jag skulle inte klara av att köpa ny hifi för 300000 komplett nytt som kan räknas till highend...inte en chans...

nattinatt...


Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2006/02/14 :  01:27:51  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
quote:
Dessa grejer för man ihop för ca 130.000 kr, och i mina öron är det svårt att ens slå ljudåtergivningen som kommer från detta paket, även upp till volymer runt 115 db i peak, t.o.m kompromisserna är få, och någon anläggning utan kommer du aldrig att finna ändå.



dB-siffror har enligt mig absolut INGET att göra med High-End.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

David A
Baseball Fury

1341 Posts

Posted - 2006/02/14 :  08:20:52  Show Profile Send David A a Private Message
Anar att Jawen klippt till på dom Epsilon som figurerat på annonssidorna
Db siffror tycker iallafall jag till en viss del kan vara intressant. En liten 6.5" bestyckad golvare med låg känslighet kommer ju aldrig att kunna prestera speciellt realistiska ljudtryck oavsett vad du än matar den med. Trots att ordet Highend i sig verkar vara ganska innehållslöst, så bör det ju ändå indikera på ett visst kompromisslöst tänkande. En anläggning som saknar förmåga till realistiska ljudtryck är inte det enligt mig.
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2006/02/14 :  08:29:24  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Kan man inte dra en viss parallell mellan en high-end och en statementprodukt? Inte alla företag har några/någon statementprodukt överhuvudtaget medans de som har det har samlat all sin kompetens och mer eller mindre bortsett från produktionsomkostnader för att spänna musklerna och visa på hur bra prylar de kan bygga.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

Jax
Member

667 Posts

Posted - 2006/02/14 :  08:39:25  Show Profile  Visit Jax's Homepage Send Jax a Private Message
Som jag ser det är highend kompromisslös hifi. Denna kompromisslöshet leder ofta till att det blir dyrt som när man som exempel väljer ut en handfull bra högtalarelement ur en batch på 500 eller matchar transistorer med så höga krav att ett par per 100 duger m.m.

Grejer utrustade med ormolja kallar jag inte hughend.

Allt snack om prisgränser, lowfi m.m. är ren rappakalja tycker jag men var och en har ju sin åsikt.

/Janne

Rörfreak och snål smålänning i blodet.
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/02/14 :  08:45:32  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
Inlägget var från början ett ifrågasättande av terminologin, målgruppen och den prismässiga gränsen för vad som skall kallas High End. Det finns tydligen ingen enighet om vad High Fidelity betyder inte heller en önskan om att definiera begreppet, då det skulle innebära en "låsning" som nån uttryckte det. Jag har årligen en föreläsningsserie på Karlskoga Folkhögskola occh emellanåt på Örebro Universitet, där jag börjar med en begreppsdefinition som lyder "Dokumentation occh reproduktion av en akustisk händelse". Ur denna definition bygger jag sedan en kunskap hos åhörarna som innehåller allt från grundläggande akustik, hårdvara både på dokumentationssidan och reproduktionssidan mm. Jag konstaterar att det är långt från den High End- värld som diskuteras i forumet.
Det känns tryggt att Björn försäkrar att ingen under hans 20 år i branschen köpt en ljudanläggning ssom "exhibitionsistiskt ägande" utan alla köpt det av kärlek till musik. För att i någon mån balansera uttalandet, vill jag nämna en historia, där en importör var intressrad av en skivspelare i mellanprisklass, eftersom de billigare kostade ett par hundra euro och de som såldes bäst kostade mellan 25000 och 30000 euro. Efter att sökt på marknaden hittade så småningom en som verkade intressant och beställde ett exemplar. Efter ingående lyssning kom man fram till att produkten var ointressant, skälet var att "den spelade skjortan av hela sortimentet av High End spelare och det var ju de som var de stora täckningsbidragsgivarna, man hade dessutom synpunkter på kosmetik, det var för lite av kosmetiska attiraljer på den billigare.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

Magic
Member

105 Posts

Posted - 2006/02/14 :  08:51:54  Show Profile  Visit Magic's Homepage Send Magic a Private Message
Är inte HighEnd när man lyckas med något exeptionellt? När allt klaffar och Nirvana infinner sig? När rummet och utrustningen är ETT och när man sluter ögonen i sin lyssnigs possition så lyssnar man inte utan man är musiken. (svävar jag ut förmycket?)
Eller tycker ni att HighEnd är när man köpt alla de dyraste komponenterna men inte kan utnytja dem pga att de inte spelar bra ihop eller att rummet är för litet etc etc.


"Ljudrätts Aktivist Javisst"

Jobbar med snygga ljudabsorbenter åt Akustikmiljö i Falkenberg. www.akustikmiljo.se

Nu med Web-shop
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/02/14 :  09:07:17  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
Magic. Begåvat! vi börjar komma någostans!

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2006/02/14 :  09:24:59  Show Profile Send mapem a Private Message
Väldigt intressant diskussion detta, det handlar ju liksom om meningen med det hela, om vi använder våra anläggningar för att lyssna på musik eller använder musiken för att lyssna på våra anläggningar. Visst finns det en koppling mellan HiFi-kvalitet och pengar, men när olika nivåer delas in helt efter vad det kostar, då är jag inte alls med.

För mig handlar det om att musiken ska återges på ett sätt så att man blir engagerad av musiken, det blir roligt att lyssna på den, precis som om man var på en konsert. Så mitt krav är att anläggningen på något sätt ska kunna återskapa en konsertliknande upplevelse när jag lyssnar hemma. Det betyder att när jag försöker bedöma en anläggning så vill jag göra det med live-inspelad musik, helst i ett av mig känt rum, men det kan ju sällan uppnås. Referensen nånstans i bakhuvet är då alla de konserter jag hört under alla år jag sprungit på sånt. Låter det naturligt och bra då är det en bra anläggning och då funkar det nog bra också på sån musik som produceras i helt andra sammanhang än live. Jag menar, låter en kontrabas och ett par pukor som de låter i verkligheten, då är det bra, och då låter nog elektroniskt producerade basljud bra också.

Det som slagit mig är att väldigt ofta låter väldigt dyra prylar inte alls nödvändigtvis så bra som man kunde förvänta sig, d v s de låter inte musikaliskt och engagerande även om de kan skapa realistiska ljudtryck. Däremot kan ganska enkla grejer, men rätt konstruerade, ge mig just den där upplevelsen jag är ute efter. Och det är jag väldigt glad för eftersom jag älskar musik men inte har lust att lägga förmögenheter på HiFi-anläggningar.

Jag har några favvoskivor att använda för att utvärdera. Vinyl, då blir det Opus3 Testskiva 1, med blandad musik, mycket krävande för anläggningen. Eller en skiva jag har med kvinnlig folklig körsång från Balkan. Den är nästan det svåraste som finns att återge. Eller en som jag lyssnade på i går, Frank Zappas "Roxy and elsewhere, en liveskiva med Zappa i högform, skämtande med publiken. Och CD, då kör jag med Hillary Hahns suveräna skiva med Elgars violinkonsert. En mycket fin inspelning med livekänsla. Eller Gillian Welchs "Time: the revelator". Fast när jag lyssnar på dessa skivor glömmer jag vad det var jag skulle lyssna efter utan tas helt upp av musiken.

En anläggning som klarar dessa, det skulle vara HiEnd för mig om jag inte tyckte begreppet var meningslöst nu när det bara tycks handla om vad det kostar.
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/02/14 :  10:25:25  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
ur Stereophile January 1994. ett brev till redaktionen:

"Ive heard the glow!
Editor:
I recently bought an old Fisher integrated amplifier andtuner. It was dusty and looked very used, but I heard that old tube gear was supposed to sound pretty good. Even if it didn't, it would be a good $40 lesson.
After spending about an hour cleaning it up, I couldn't waait any longer. I unhooked my solid state amp and preamp and hooked up the Fisher. My solid-state stuff isin't top-of-the-line, but I spent many hours of listening before I bought it, and felt I made a good choice.
I had never listened to any tube equipment because the price of most, if not all, new tube gear is out of my range.
The sound of this 30-35-year-oldd tube equipment is unreal! Never before hve I heard music like this, except from live perfomance. How can an amplifier that dosen't have fancy capacitors, binding posts, and interconnects sound som much better than my new equipment that was rated so well by Stereophile?

The answer: tubes!

I now know what people mean when they say, "If it dosen't glow, it dosen't go." I have heard the glow, and will never go back.

PA
Grand Rapids, MI"

Efter bästa förmåga avskrivet av Bo.

Frågan är bytte han uppsig eller bytte han ner sig?

Bo Hansson Rauna/Opus3


Bo
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.84 sekunder. Snitz Forums 2000