HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Akustikhjälp till vardagsrum sökes
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

levande
200.000-klubben

2054 Posts

Posted - 2006/01/21 :  11:38:13  Show Profile  Visit levande's Homepage Send levande a Private Message
jag har formulerat om mitt föregående inlägg så att det går att förstå lättare

Min anläggning
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41668
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2006/01/22 :  02:10:25  Show Profile Send BosseBula a Private Message
levande: Jag förstod dig, ingen fara med det.

Jag är lite rädd att förlora balansen i musiken om jag vänder anläggningen om 180 grader och har frontarna vid 4.10m väggen istället. Den högra högtalaren har sidoväggen långt bort då, behöver inte dämpa första reflexen direkt... Medans den vänstra högtalaren kommer relativt nära en sidovägg. Eventuellt kanske en dämpning av sidoväggen till vänster blir aktuell för att styra upp balansen igen. Vad tror ni?

Och så slipper man betongfällan och fönsterna som det är på den vägg frontarna står vid nu.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

levande
200.000-klubben

2054 Posts

Posted - 2006/01/22 :  02:13:27  Show Profile  Visit levande's Homepage Send levande a Private Message
Återstår nog bara att testa, ordet testa är väldigt bra.

Min anläggning
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41668
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2006/01/23 :  00:14:06  Show Profile Send BosseBula a Private Message
Spenderade halva dan till att möblera om idag... Sambon var med på noterna, för det mesta.. Ljudmässigt verkar det till en början inte så bra. Samma problem med basen, vilket inte var så chockerande iofs, och en konstigt dragning åt mer ljud från den högra högtalaren. Borde ju vara tvärtom tycker jag, men nåja. Ska göra mer provlyssnande imorron.

Sambon verkar ha ångrat ommöbleringen till viss del, så om det blir aktuellt att flytta tillbaka grejorna så går det nog bra.

Min farbror hade köpt nån billigt JVC hemmabiogrej från Siba eller nått, tom den lät nästan roligare pga basen och då kostade den anläggningen en tiondel av min...

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

levande
200.000-klubben

2054 Posts

Posted - 2006/01/23 :  00:28:42  Show Profile  Visit levande's Homepage Send levande a Private Message
Är det dessa hötalare du har BosseBula

Canton Ergo RC-L Bilder, nomineringar & tester
Canton RCL är då mina högtalare, blev utsedda till årets högtalare år 98 av Hifi & Musik, har även vunnit massor av tester i Europa. Även jag själv är mycket nöjd. Dom spelar detaljerat, mjukt och väldigt djupt.

RC-L boxen som följer med, kan ställa in diskant och bas separat. Ett bra hjälpmedel till välljud. Det är inte alltid rummet är anpassat efter högtalarna. Men med boxen kan du ställa in högtalarna till rummet. Jag har sänkt basen två snäpp så diskanten släpper igenom.
Med boxen får du automatiskt 4 ordningens delningsfilter, därmed spelar högtalaren djupare och med fastare bas.

Det enda negativa är väl att inspelningstiden är mycket lång, ljudet var väldigt skarpt i början, men har mjuknat upp efterhand. Nu efter ett år spelande hörs dom underbart.

Detaljerat hur RC-L boxen fungerar

Den inbyggda basförstärkningen i boxen sker bara under 100 hz med max förstärkning på ca 11db vid 30 när basratten står i mittläge. Basratten reglerar bara från ca 100 hz och neråt. Vid 30 hz reglerar den som max plus-minus 3.5db med ratten i respektive ytterläge. Diskantratten börjar påverka vid ca 5 khz och vid 15 khz påverkar den plus-minus 3.5 db när ratten står i repektive ytterläge. Sedan har du ett subsonicfilter som börjar att skära väldigt brant vid ca 26 hz.


Hifi & Musik, nr 2 1998:

"Även om vi alltid hyst stor respekt för Canton så var ingen av oss beredd på det nya Ergo-ljudet; så luftigt och så hyperexakt men ändå honungslent och fylligt. Nog för att man alltid kunnat servera rent och distinkt ljud men nya Ergo ger en ny värme och transparens. Ljudet är obesvärat öppet med en mycket bred och stabil stereobild där konturerna är exakt utmejslade.

Men samtidigt ger den en rent fysisk dimension och närvaro åt musiken som andra detaljerade högtalare ofta saknar. Ergo RC-L plockade poäng på punkt efter punkt i våra mentala hifi-protokoll, även med blygsamma förstärkare. Skälet till det sista är förstås det aktiva parallellfiltret som ger en snäll impedans plus att Ergo dessutom har hög verkningsgrad. En perfekt kombination för en förstärkare med andra ord. Det hade förmodligen inte varit några som helst problem att köra Ergo med ett par entaktskopplade trioder. Vi hittade däremot en perfekt partner i Goldmund SRA/SRP.

Men detaljer, transparens och 3D-känsla i all ära, det roligaste är ändå basen. Ergo går ruskigt djupet och ger en stabil tyngd som man bara förknippar med mycket stora lådor och konareor. Det går dessutom att spela ordentligt högt utan att basen förlorade i stadga och konturskärpa. Rena servostyrningen.

Med den aktiva boxen kunde man dessutom anpassa klangen till rummet. Men tro inte att det är någon ordinär tonkontroll. Nej, här är det frågan om ett avancerat faslinjärt parallellfilter som även kontrollerar distorsionen. All vår reflexmässiga misstänksamhet mot extra elektronik i signalkedjan kom därför fullständigt av sig.

En mycket prisvärd allroundhögtalare med andra ord!"

Hemmabio, nr 7 1998:

"Gudomliga med musik!

Högtalarljud är visserligen en privat sak, men Ergo RC-L måste ändå sorteras in i facket "passar de flesta". Detta är en högtalare som lyckas kombinera alla de parametrar, som man normalt bedömer vid kritiskt lyssnande, till en helhet som lämnar dig fullständigt tillfredsställd. Precisionen är ypperlig, både vad gäller att presentera och separera instrument och sång. Tydligheten är dessutom närmast slående.

Att lyckas med detta är kanske inte så sensationellt i sig. Men att åstadkomma detta, utan att man får en känsla av att högtalaren fokuserar på detaljer i stället för på helheten, är däremot en betydligt större bedrift. Detaljprecision och fokusering presenteras som om det vore det självklaraste i världen; allt uppbackat av en stereobild med en bredd, ett djup och en kirurgisk precision i utplaceringar som lätt kan lura lyssnaren att tro att musikerna verkligen har flyttat in i lyssningsrummet! Sin bastanta storlek till trots så elimineras högtalarna fullständigt ur ljudbilden; läckert!

Basen verkar närmast löjligt oansträngd trots att den spelar djupt, djupt. Någon slöhet står inte heller att finna, utan basen presenteras välupplöst och med en slagfärdighet som aldrig sinkar det musikaliska förloppet.

Mellanregistret håller yppersta klass med sin vidöppenhet, mjukhet och fängslande nyansrikedom. Den välutsträckta diskanten "flyter ovanpå" som något helt naturligt, och med sin kontroll bidrar den ytterligare till att musiken uppfattas som korrekt.

Med tanke på priset finns det faktiskt inget att anmärka på; den gör allt så rätt att de flesta lyssnare bör kunna förstå, och uppskatta, dess kvaliteter. Den kan hantera all sorts musik, den kan varva intimitet och slagkraft, och den lyckas dessutom göra musiken intressant och lättåtkomlig för lyssnaren utan att bli påfrestande i längden.

Det är bara att lyfta på hatten och buga sig inför dessa sällsynt lyckade musikförmedlare."

"Som stereohögtalare får Ergo RC-L betraktas som ett riktigt kap, eftersom dess ljudkvalitet har visat sig kunna stå upp mot konkurrenter som kostar uppemot 10000 kronor mer!"


Golvstående högtalare
3-vägs bas reflex
Impendans: 4-8 ohms
Nom/ musik power: 350 watts
SPL: (1W in 1m) 89dB
Frekvens: 18 - 30000Hz
Crossover Frequency: 300 - 3500Hz
Bas: 2 x 9"
Mellanregister: 7"
Diskant: 1"
Finish: Körsbär
Mått: 260x1100x347 mm (WxHxD)
Vikt: 30 kg

Se även länken nedan
http://user.tninet.se/~xfz720w/hogtalare.htm



Min anläggning
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41668

Edited by - levande on 2006/01/23 00:36:24
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2006/01/23 :  00:47:01  Show Profile Send BosseBula a Private Message
levande: Yep. Har lekt med tonkontrollern som följer med "hötalarna" oxå. Ställer jag in mer bas på den så blir går det bra till viss sorts musik, och film, men det blir ofta bumlig bas som följd.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.39 sekunder. Snitz Forums 2000