HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Känsliga högtalare...
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Gustaf
Member

398 Posts

Posted - 2005/10/12 :  08:19:21  Show Profile Send Gustaf a Private Message
...varför är utbudet så dåligt? Tänker främst på känsligheter över ca 95db/w/m. Den absoluta majoriteten av högtalare ligger ju kring 87-89db. Varför är det så?

Det känns som att de flesta känsliga varianterna ligger på extrema prisnivåer. Men visst finns det undantag, ex. Klipsch.

Merry
Member

275 Posts

Posted - 2005/10/12 :  08:37:38  Show Profile Send Merry a Private Message
Tja, slutstegs tillverkarna måste ju leva do med .
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/10/12 :  11:47:20  Show Profile Send Blue a Private Message
Gustaf: "...varför är utbudet så dåligt? Tänker främst på känsligheter över ca 95db/w/m. Den absoluta majoriteten av högtalare ligger ju kring 87-89db. Varför är det så?"

Förklaringen ligger nog i att en "normal" högtalarkonstruktion ger en känslighet i den häraden (fast även uppåt 91 dB är ju inte så ovanligt). Vill man ha en känslighet på över, ja säg 95 dB, så måste man ta till en speciell konstruktion, vanligtvis med inblandning av horn. Horn har för- och nackdelar, och är nog generellt inte helt billiga att ta fram om dom ska bli bra. Generellt är dom också känsliga för matchning med elektronik och oftast är rörförstärkare att föredra. En nackdel är att det är svårt och kostsamt att åstadkomma en neutral återgivning, en fördel är att hornkonstruktionerna ofta är väldigt bra när det gäller dynamiska egenskaper.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

tommypeters
Medlem i AÖ

1020 Posts

Posted - 2005/10/12 :  12:13:12  Show Profile Send tommypeters a Private Message
Det finns ju inte så mycket riktigt bra förstärkeri (förutom rör) som ger kombinationen bra ljud vid låg effekt, så apparaterna med låg effekt är antingen "billigt skräp" eller för audiofiler. Då blir det samma för högtalarna, billiga lättdrivna saker för de riktigt enkla anläggningarna eller mycket välljudande och dyra för audiofilerna. Sedan verkar det lättare att göra basen "torr och rapp" med låg känslighet.

Det finns rätt många potentiella köpare som anser att ett par 500W högtalare är dubbelt så bra som ett par 250W, då är det bra med låg känslighet.

Med hög känslighet ökar risken för att någon spräcker elementen med efterföljande garantikrav. Ju bättre förstärkeri, desto mindre är risken, du kan ju ösa på rätt bra med en ren signal. Men en halvbillig förstärkare som genererar en hel del watt, men distade sådana, kan lätt spräcka konerna. Men är högtalarna dyra matchas de troligen av dyrt förstärkeri och en kunnig nog ägare.

Mina Bc Acoustique ACT A3 har i alla fall 93dB känslighet, så de är ju rätt nära ditt "gränsvärde".

Meridian G98DH/G68ADV/DSP5000C/D1500/DSP33
BC Acoustique ACT A3
NuForce Ref8.200W
Velodyne DD-15 & DD-12
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/10/12 :  13:22:36  Show Profile Send Blue a Private Message
tommypeters: "Det finns rätt många potentiella köpare som anser att ett par 500W högtalare är dubbelt så bra som ett par 250W, då är det bra med låg känslighet."

Tror jag förstår vad du menar, men egentligen finns det ju inget som heter "ett par 250W högtalare", bortsett möjligen från aktiva högtalare. Men visst, det där snacket lever nog kvar bland mindre initierade: "Hur många watt är dina högtalare på"?

: )

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/10/12 :  13:41:55  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message

Senast i söndags, på KANAL5/Autobahn, så tittade dom på bilhögtalare...
-"Ja men denna är på 50 watt..."
-"Ahaaa...denna är på 200!"

Dynamiska högtalarelement har en verkningsgrad ungefär mellan 0.1 och 1%. Högtalarna ser ut ungefär på samma sätt; elementen har begränsad membranarea, begränsad styrka i magnetfältet samt självklart en massa/vikt att ta hänsyn till. Ett par sätt att få högre känslighet är genom att öka membranarean. Då uppstår problemen med att spridningen blir sämre men också att högtalaren rent faktiskt blir fysiskt bredare (vilket oftast upplevs som fult eller möbleringstekniskt som en omöjlighet). Ett annat sätt är att koncentrera magnetfältet hårdare men då med den uppenbara nackdelen av att den linjära slaglängden blir kortare.

Till detta lägger man dessutom seriekomponenter i filtret med serieresistanser som självklart också äter lite känslighet/effektivitet.


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/10/12 :  17:21:49  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
hehe...

Jovisst, skall man upp i den riktigt känsliga ligan så ligger man uppåt 103dB/w/m på ett bas-mid element (nej inte hornladdat) och någonstans i häraden av 115dB/w/m när vi kommer till 2"'s driver/horn kombinationer.

Då skall man även veta att 115/dB/w/m kan matas med 150W över 1,5kHz (ungefärligen) samt 500W in i 102dB/w/m, resultat? ja f-n vet, men jag vill nog inte stå i vägen...

Inte farligt höga effekter där inte.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.28 sekunder. Snitz Forums 2000