HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Ny kabeltråd
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2005/09/18 :  18:37:27  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
Jag kan ju ge en liten ledtråd och då handlar det om ledarens uppbyggnad för att minimera skineffekten - (jodå, den finns inom det hörbara registret och det är rätt stor skillnad mellan 20 Hz och 20 kHz)-, öka strömtåligheten genom att den får bättre kylning -(en ledare som värms bara några grader ändrar dom elektriska egenskaperna)- och få bästa möjliga egenskapert vad det gäller magnet och kraftfält.
Hur tillverkar man en sådan ledare???
Antalet kardeler och tjockleken på dessa har betydelse om man ska uppnå det ovanstående. Den ledaren kan aldrig vara enkardelig.

Isoleringens egenskaper har också betydelse. Teflon säger inte allt.
Färgämnen, mjukmedel och annat som blandas in påverkar resultatet.
Vissa färger innehåller metalloxider.

Renhet på koppar, ja det påverkar och det som kallas för OFC (Oxygen Free Copper) är aldrig syrefri. Den skulle ha kallats för ORC istället (Oxygen Redused Copper). Sedan finns det andra föroreningar i koppar som påverkar resultatet och ju renare koppar desto dyrare.

Dom renaste kopparkvaliterna är inget som ens en specialkabeltillverkare som den som tillverkar min ledare har hemma på lager och den fanns inte heller att köpa i Europa.
Jag fick betala för 100 kg vilket var den minsta mängd som gick att beställa och sedan har denna koppartråd lagrats hos tillverkaren tills den tar slut. Den högen räcker till 10 000 meter och när den är slut så blir det till att köpa hem en 100 batch igen. Jag har 5 kg kvar på deras lager av den första 100 kg högen som jag beställde och betalade för i februari 2003.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/

Edited by - Jorma on 2005/09/18 18:38:07
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/09/19 :  17:03:31  Show Profile Send Adagio a Private Message
Jorma> Jag skrev att avanser och % var mina antaganden, bra att du kunde rätta till mina fel. Vad jag ville visa att höga priser kan motiveras, det försvinner mycket "på vägen" till dig som producent.
Det borde inte vara fult att tjäna på sina produkter, en vara är ju prisatt så att alla led ska få sitt och produktens prestanda gör att kunder köper den.
Nu är ju alla kunder olika, vi vill ha valfrihet, alltså kan inte tex du eller en annan producent hoppas på att alla ska köpa just din kabel och rata alla andra. Något som kanske skulle kunna leda till att en ruskigt påkostad kabel kunde tillverkas i jättevolym och därmed ha ett lägre pris.
Rätta mig om jag har vilfarelser.
Bra att ha en producent med på forumet, och få lite "first hand info".
Varför låses hela tiden trådar? Det enda som händer är att tråden startar upp under ett annat namn, bättre att varna enskilda personer och stänga av dessa om de inte kan be om ursäkt eller åtmindståne ändra sitt beteende. Varna offentligt och starta en dialog med personen via PM.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2005/09/20 :  04:25:32  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Labrat, att något har en materialkostnad på 2kr, vad har det med saken att göra? Det väl snarare så att du betalar för vad det har kostat att FÖRSTÅ att den där 2kr saken kanske gör skillnad.

När du köper en bok, vad betalar du för? Lite papper och lite trycksvärta? Så kortsiktig är du nog inte, utan i det här fallet är det väl ganska uppenbart att du betalar författaren för hans skapande bland annat, så är det med allt här i världen. Kina är billigt, en av orskerna är att det inte är så mycket skapande, i alla fall i en del fall, då blir det billigt med, observera att jag inte säger dåligt.

Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2005/09/20 :  12:31:46  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
Dom nya sidorna på mina hemsidor som jag skrev om tidigare i denna tråden är upplagda på mina hemsidor nu.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

labrat
Member

394 Posts

Posted - 2005/09/20 :  12:35:17  Show Profile Send labrat a Private Message
Självklart betalar man inte för enbart materialkostnader! (Oavsett vad man köper). Och det är också helt rimligt.

Men då när det gäller småföretag, dyra momssatser osv får man väl isåfall ifrågasätta sig om det är värt att betala 15000:- extra för en kabel istället för att köpa likvärdig snok av ett företag som kan massproducera den, sälja den för 500:- och ändå gå med rimlig vinst? Sedan tycker jag att marginalerna är högst intressanta, för det ger mig möjlighet att reflektera över hur mycket producenten tycker hans arbete är värt (och ger också mig som kund möjlighet att värdera samma).

Jag skulle förmodligen inte ens om ajg var väldigt, väldigt rik betala 15000:- för en signalkable. Inte heller för en bok även om jag tror det ligger väldigt mycket mer arbete bakom att skriva en 500-sidors roman än det är att tillverka en kabel (och förmodligen är det itne speciellt stor skillnad i tillverknignskostnad heller om kabeln produceras av ett stort företag i stort antal).

Sandoz in the rain
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000