HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 En helt ny ljudupplevelse för 20 spänn!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Nygga
Member

303 Posts

Posted - 2005/10/10 :  11:43:49  Show Profile Send Nygga a Private Message
För att inte hålla mig till ämnet smältlimsfötterna. Mina dämpkuddar har jag använt detta material som dämpfot. Detta är ett väldigt dött material.

http://www.hilti.se/holse/modules/prcat/prca_navigation.jsp?OID=-14271

Mvh Nygga

Mvh Nygga

Systemet: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=39740
Go to Top of Page

Passerati
Member

3449 Posts

Posted - 2005/10/10 :  13:14:37  Show Profile Send Passerati a Private Message
Skulle testa fötterna i helgen, hade jag tänkt Men latex och silikon tar rätt lång tid på sig, att härda när det blir såpass tjockt (tänkte inte på det, tidigare ) Så nu några dygn senare är massan, fortfarande inte klar för att separeras från formen...

Verkar få bli ett test till helgen istället ser iallafall lovande ut Kan knappt vänta tills helgen

Mvh
Passerati
Go to Top of Page

Joav
Member

233 Posts

Posted - 2005/10/10 :  16:24:20  Show Profile Send Joav a Private Message
Funderar på om det gåt att blanda i grafit pulver i massan för att ev få den mer dämpande...
Silikon borde gå att lösa upp i ätikssyra sen får man väll torka i ungn 50-75 grader...
OBS! Ger inga garantier att det funkar men NÄR jag har tid ska jag testa

Jag lär mig av att ställa dumma frågor
Gör din Streo glad spela "Riltons vänner" www.riltonsvanner.com
Go to Top of Page

quixotic
Member

106 Posts

Posted - 2005/10/14 :  00:15:12  Show Profile  Visit quixotic's Homepage Send quixotic a Private Message
Intressanta tips, man tackar! Jag har hittat en ny leverantör av intressanta limvarianter, kanske börjar jag ta det här lite väl långt nu, men här finns det mesta:

http://www.asmsweden.se/lim/pdf/limstanger.pdf

Artikelnummer 140050 ska enligt leverantören ha mycket god elasticitet, fästa på i princip allt och inte hårdna under överskådlig tid.

Tyvärr har jag inte lyckats få tag på samma lim som jag köpte första gången på Mekonomen, det verkar ha utgått eller så var det som personalen sa att ibland får de in mindre provserier med produkter som säljer dåligt och inte behålls i sortimentet.

Nygga, klart intressant material! Vad är det, någon form av keramik? Går det att forma enkelt? Man kanske skulle kunna använda en del av det som komponent i en poly/silikonfot?!

Trevligt med bilderna på förra sidan, känner igen mig väl! När jag tar isär mina fötter så börjar jag med att lägga ett litet snitt i alut med en vass kniv, sedan värmer jag alut och skalar av det (behövs inte mycket värme för att det ska släppa ganska snällt) med fingrarna. Vill man ha en perfekt yta på foten så kan man eftervärma lite på svag värme (högt över ett värmeljus) så jämnas den ut och blir slät och fin. Jag provade att olja lite tunt på insidan av formen innan jag fyllde med lim, fungerade bättre, men jag fick fortfarande värma lite.

Måste säga att det är väldigt roligt att så många är på gång att prova detta, uppskattas av en relativt nybliven hifi-nisse som jag!

Edited by - quixotic on 2005/10/14 00:22:26
Go to Top of Page

Nygga
Member

303 Posts

Posted - 2005/10/14 :  10:02:23  Show Profile Send Nygga a Private Message
Nej inte något keramiskt material utan ett slags behandlat skumgummi man använder att täta tillfälliga borrhål genom brandcellsgränser på industrier. Som sagt ett väldigt dött material. Vet inte hur lätt det är att få tag på för privatpersoner dock.

Mvh Nygga

Mvh Nygga

Systemet: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=39740
Go to Top of Page

denada
Member

501 Posts

Posted - 2005/11/12 :  15:23:41  Show Profile Send denada a Private Message
Hmmmm jag testade detta med ett smältlim taget från produktionen där jag jobbar. Det används till att laminera papper och plast. till typ pappersdukar. Det är MYCKET mjukt även när det stelnat. Detta funkade helt kalas.
Men problemet är ju givetvis att få bort den förbenade alumumman från foten i tid....

Men jag tycker att det funkade. Så jag ska köpa mig ett uppsättning SD fötter för att se om det är en skillnad dem i mellan...

---------------------
Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe.
I dispute that.
I say there is more stupidity than hydrogen, and that stupidity is the basic building block of the universe.

mitt system
Go to Top of Page

Passerati
Member

3449 Posts

Posted - 2005/11/13 :  17:10:27  Show Profile Send Passerati a Private Message
Vad heter smältlimmet du använt, komplett betäckning denada

Håller nämligen på att bli galen ... silikonet/latex har ej härdat än Trots att det suttit tejpat runt handdukstorken (full fräs = varmt) sedan 10/10
Go to Top of Page

Andrén
Medlem i AÖ

557 Posts

Posted - 2005/11/13 :  20:12:11  Show Profile Send Andrén a Private Message
Nu är jag inte helt insatt i mtrl och dess påverkan på ljud, men för att brainstorma och tillämpa det vi lärt oss i våra mtrl kurser så har jag tänkt såhär.

För att få en vibrationsdämpning så bör man ju leta efter mtrl med egenskaper likt en stötdämpare på en bil. Alltså ett styvare mtrl som fungerar fjäder som stadgar upp formen, samt ett annat matrl som funderar som dämpning och absorberar energin. Samtidigt skall då materialen vara möjliga att sammanfoga på lämpligt vis. Antingen genom någon form av hopsmältning, eller att de ena agerar skelett, inre eller yttre. Det styvare "fjädrande" materialet skall också vara så pass "hårt" att det inte deformeras plastiskt (permanent) när det belastas, dels av högtalarens vikt samt de vibrationer som den skapar.

Det andra materialet som agerar dämpare bör således då vara en bra dämpare och en "uthållig" sådan. För dämpningen ska ju inte ta slut succesivt eller plötsligt bara försvinna. Likna det id ett slitet sittunderlag, det var en gång elastiskt och mjukt, men har med tiden blivit platt och hårt, och det vill vi inte i detta fall.

Jag drar den slutsatsen att ska man få optimal dämpning så kan man tillämpa principen med flera funktionella skikt eller ytor om man så vill, så att man kan nyttja de bästa egenskaperna hos vardera mtrl i det syfte man vill uppnå.

Hoppas dessa ord hjälper någon att komma på någon klurig konstruktion eller bara hitta lämpliga material att arbeta med.

"Just my 50 cents"

Mvh Karl-Johan

Akustikchef på Sounds of Science

Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2005/11/16 :  21:10:39  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message
En så pass intressant tråd att jag gick och köpte en limpistol plus limstavar på classe idag. Jag har stora problem med vibbrationer i golvet då jag bor i ett hus som säkert minst är 100år och inte det mest stabila bygget. Jag har provar ett par olika verianter av fötter till spikesen jag har, men det blir bara sämre och man tror det är jordbävning . Det som funkar absolut bäst är att köra med spikes utan fötter/underlägg. Men det är ju inte så bra för golvet. Hursom helst så har jag hittat en rätt okey kompremis med dessa limklossar. Det är lite sämmre än bara spikes men det blir ialla fall inga håll i golvet. Jag kom på nyss att jag helt glömt bort att fylla högtalarena med blästersand, så jag ska fixa det och testa alla verianter igen.

Ni som har limmat fast en skruv i limklossen har ni provat jämnföra utan skruv? Eftersom jag bara ville testa så tänkte jag inte på den där skruven men man kan ju alltid göra nya. Kostar ju nästan ingenting .

MVH
Niklas
Go to Top of Page

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2005/11/17 :  10:01:33  Show Profile Send Stormen a Private Message
Lägg ett mynt på dina limmklossar o placera högtalaren med spikes uppepå så får du väl ut mest av allt utan att varken göra hål i golvet eller vara utan limmfötterna
Eller varför inte gjuta in en 1-krona och sen borra ner till det i formen så syns det inte + att spiken möts av både gummi och metallbotten.

Edited by - Stormen on 2005/11/17 10:03:41
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2005/11/17 :  10:40:04  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message
Ingen dum ide det där. Måste provas. Nackdelen med att köra spike och limklossar (utan att gjuta in) blir att högtalare kommer lite väl högt upp. Men att gjuta in var en mycket bra ide, så det blir att göra mer lim och värmeljus idag :)
Go to Top of Page

M3
Member

227 Posts

Posted - 2005/11/18 :  18:51:35  Show Profile Send M3 a Private Message
Ett litet tips. När jag limmat fast prylar med smältlim använder jag t-röd för att kunna lossa dessa igen. T-spriten kryper mellan lim och det limmade matrialet och lossar det. Ni kan ju prova ifall det fungerar när ni ska lossa limmet ur "ljuskoppen"

Hälsningar Ronnie.
Go to Top of Page

primeaniac
Starting Member

1 Posts

Posted - 2006/03/26 :  15:47:26  Show Profile Send primeaniac a Private Message
Hej å hå, är det någon som kommit fram till nått mer?
Denna tråd intresserad mig då jag jobbar som "limmare" med en rad olika silikon limmer båda en komponent och två komponent =)... funderar på att prova lite olika limmer.
Vad jag fattat så ska det inte bli stenhårt, finns det några siffror på densitet för sd fötter?

En annan sak angående härdning av silikoner så tar det uppemot en vecka att härda för typ kring 5mm tjock sträng. För att det ska härda fortare så kan man ställa det i en ugn på 60 grader i 5-6 timmar.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.42 sekunder. Snitz Forums 2000