HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Dynaudioacoustics: Kräver de Krell?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/07/25 :  12:31:01  Show Profile Send Blue a Private Message
Alltså... ni som menar att t.ex. 3.4 "kräver" minst 200W, vad lägger ni då i begreppet "kräver"? Visst, jag är med på att effekt är något man sällan kan få "för mycket" av (undantag finns dock vid användning av en del hornhögtalare och liknande) och att det kan krävas mycket effekt när man spelar dynamisk musik på mycket hög volym, men... Med en ganska normla känslighet på 86 dB och en "snäll" impedanskurva, vad är det då som skulle göra att Dynaudio "kräver" monsterslutsteg vid normala lyssningsförhållanden? Blir nyfiken på detta...

Om vi säger så här: En 100 W stärkare borde inte bete sig nämnvärt annorlunda än en 1000 W stärkare med ett par 86 dB högtalare, så länge ljudnivån är "rimlig", eller hur? Så länge man inte har behov av extremt ljudtryck torde kvalitén på förstärkaren vara viktigare än hur många hundra watt den kan lämna. Eller hur? Annars vore det verkligen spännande med en teknisk förklaring till varför en 1000 W stärkare skulle låta bättre vid normalt ljudtryck med dessa högtalare, trots att 900 av dessa watt i detta exempel inte används i praktiken..

Jag har inte ägt några Dynaudiosar, utan bara lyssnat lite i butiker och på mässor jag... Flera gånger med det som ni väl skulle kalla "för små" förstärkare. Och spontant skulle jag LÄTT föredragit en "klen" kvalitetsförstärkare på säg 100 W framför motsvarande pengar lagda på tusentals PA-watt, men det är kanske bara jag det.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

drkim
Klubbmästare HKS

2647 Posts

Posted - 2005/07/26 :  00:34:30  Show Profile Send drkim a Private Message
Jag har haft både Contour 1.3 och Contour 3.0 - jag trodde oxå att dessa behövde bjässar till förstärkare för att kunna spela ut. Körde med Rotel RA 870, Primare A20, Rotel RC/RB 980 BX och slutligen med Rotel RC 995 och 991 till mina 1.3: or.

Sedan så köpte jag mina 3.0 och tyckte det funkade riktigt bra med Rotel 995/991. Men nyfiken som man är så såldes denna, en Primare A30.1 köptes och här kom första magplasket - funkade inte alls. Primaren byttes mot en S.A.T Amplifix allt blev genast 200 % bättre, denna såldes dock och in klev mitt nuvarande försteg Densen Beat 200 och ett par monstermonoblock Vincent 991 á 300 watt plus... Allt funkade mkt bra saknandes dock lite dynamik och klipp, ville ha mer snabbhet. Tror nog nästan att Rotel 991 funkade bättre.

Jag sålde dessa och köpte ett par rörmonoblock á 50 watt - och visst det gick inte spela lika högt - men vilken kvalitetsskillnad ljudmässigt, upp till partynivå så drev dessa 50 wattare de "tröga" högtalare bättre än dom stora Vincent.

Detta kanske visar att själva uppbyggnaden och kvaliteten på slutsteg/förstärkaren är viktigare än en väldig massa effekt...

PS! Kör nu Vienna Acoustic och McIntosh istället, då får man det bästa av alla världar...

Mvh
Jocke

Med vänliga hälsningar
Jocke


Mitt system! Maila mig!
Go to Top of Page

ulf
Member

332 Posts

Posted - 2005/07/26 :  19:29:17  Show Profile Send ulf a Private Message
Jag har hört 1.3se vid flera tillfällen och inte varit imponerad. Sen hörde jag dem med en Krell KSA250 och det lät fantastiskt! En beg KSA250 (eller hellre en KSA200S eller 300s)) kan man få för runt 25.000:-. Nackdelen är ju sedan att förstärkaren är bamsestor, blir varm och drar mycket ström.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2005/07/27 :  00:16:22  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Flera gånger med det som ni väl skulle kalla "för små" förstärkare. Och spontant skulle jag LÄTT föredragit en "klen" kvalitetsförstärkare på säg 100 W framför motsvarande pengar lagda på tusentals PA-watt, men det är kanske bara jag det.
När jag har berättat om mina erfarenheter så har jag inte nämnt något om PA-watt, och du anser väll inte att McCormack och tex Krell är PA grejer får jag hoppas. Av de stärkare som jag själv har testat på 3.4a så lät varken Amplifix eller Primare A30.2 bra. Primare har hyfsat med kraft, men den grötade ihop basen ganska mycket. Amplifixen saknade lite pondus i basen och kraft, även om den lät renare överlag mot Primare.
Och sen handlar allt om de personliga referenserna också, jag skulle inte kunna leva med Primare stärkare till mina Dynaudio. Låter alldeles för grötigt och innbädat i mina öron.
Vi borde ju kunna vara överens om att olika högtalare kräver olika kvalite och kraft på stärkeriet.
Så här sa en handlare till mig förra sommaren. Vi slutar med att sälja Dynaudio därför att dessa högtalare kräver oftast mer av elektroniken än vad många andra högtalarmärken gör. När någon kund kommer in och vill köpa ett par nya högtalare, så vill de köpa ett par högtalare till sina nuvarande stereo. Och inte behöva byta ut allt bara för att de nya högtalarna är för krävande. Ett exempel på högtalare som inte är speciellt krävande enligt honom var tex. Audiovector
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/07/27 :  01:12:46  Show Profile Send Blue a Private Message
FBK: Nej, McCormack och Krell kan nog svårligen påstås tillhöra PA-facket.

: )

Vad jag menade var, liksom också belysts i några av de senaste inläggen, att det nog snarare är kvalitet på förstärkaren, och mathcningen gentemot de tydligen rätt så kinkiga Dynaudiosarna, som är betydligt viktigare än exakt hur många watt förstärkaren kan lämna från sig.

Någon var ju inne på att man skulle köpa ett gammalt NAD-steg för att få "flest watt per krona" och få dessa högtalare att trivas. Härmed inget ont sagt om NADen, men det KAN ju vara så att den inte funkar optimalt med Dynaudiosarna, trots sina kraftresurser, i enighet med drkims erfarenheter, vem vet. En jakt som är helt inriktad på så många watt som möjligt är alltså kanske inte rätt väg att vandra...

Sedan får jag be om ursäkt om jag "rackar ner" lite på PA-steg, dom kan självklart ha sina fördelar under vissa omständigheter. Men ibland verkar det som att det finns folk som skaffar sig dessa i någon slags tro att man verkligen "behöver" typ 5000 W för att få ett par ganska rimliga högtalare att låta bra och kunna spela högt i ett normalt hem. Den teorin har åtminstone jag svårt att köpa.

: )

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2005/07/27 :  01:34:39  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
En jakt som är helt inriktad på så många watt som möjligt är alltså kanske inte rätt väg att vandra...
Instämmer verkligen!

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Archelon
Member

86 Posts

Posted - 2005/07/27 :  21:26:14  Show Profile Send Archelon a Private Message
ICE POWER ? (!)

fans väl någon norsk firma som sålde färdiga steg ganska billigt?

/ olle
Go to Top of Page

Barfotalasse
Member

123 Posts

Posted - 2005/07/27 :  23:55:09  Show Profile Send Barfotalasse a Private Message
Intressanta inlägg, och med det senaste "ICE power" borde väl åsikterna sticka iväg ännu mer. Typ <0.25 chans att DynAudio med ICE skulle anses kunna vara en god kombination. För visst har jag tänkt ICE. Men jag har tänkt mycket, och inte allt har varit rätt.

Blir jag med C4 så lär jag väl pröva. Det vore ju dumt att inte kolla, typ.
Go to Top of Page

Archelon
Member

86 Posts

Posted - 2005/07/28 :  00:13:02  Show Profile Send Archelon a Private Message
precis! efekten finns ju :) se om du inte har en möjlighet att testa tillsammans med ICE.
är ju värt ett försök :)

/ olle
Go to Top of Page

Mnyb
Member

271 Posts

Posted - 2005/07/28 :  11:06:46  Show Profile Send Mnyb a Private Message
Jag har Dynaudio Contour 4 det funkar bra med ca 200W i 8 ohm. högtalaren är dock på 4 ohm och mitt steg levererar 400W där och låter bra, SiriuS (Gamut) DMX200, jag har provat DMX100 den fungerade också bra, ngt mindre ork halva effekten den dåvarande pris policyn på DMX stegen var sådan att för endast 25% mer pengar så fick man dubbelt så mycket effekt med i princip samma ljudkvalite så valet var lätt.
Jag har även kört Rotel RB991 på denna högtalare, det fungerade men det lät Rotel.
4 ohms högtalare, många förstärkare fungerar vid 4ohm alla låter dock inte bra där ? det är min erfarenhet, men det har blivit bättre nuförtiden var mistänksam mot konstruktioner som inte specar någon kontinuerlig effekt i 4 ohm (bara massa dynamiska fantasi siffror) var ännu misstänksammare om tillverkaren använder en annan mätmetod i 4 ohm vs 8 ohm.
Känslighet, lägg märke till att det som lite slarvigt brukar kallas 86dB /Watt igentligen är 86dB vid 2,83 volt över högtalaren, detta blir 1 watt om högtalaren är på 8 ohm, det blir 2watt om högtalaren är på 4 ohm dvs igentligen 83dB för en Watt det är lågt !
Inga förstärkare låter bra vid klippning så har man stort och/eller väldämpat rum och lyssnar relativt högt så kommer man inte undan det faktumet att hög effekt är bra.
Ett annat faktum många butiker har rum på 100kvm och dämp mtrl i taket mm, dynaudio kommer inte att prestera optimalt under de förutsättningarna. Om man vill dema t.e.x A42 så skulle behöva köra >200W i butiken för att uppnå de folk får med 50Watt hemma, väldigt många köp görs upp i butiken det är inte alla som släpar hem högtalare och provar.
Min personliga teori om dynaudios rykte är denna, deras högtalare har varit trögdrivna sedan 70 talet, hur många transistor steg på 200 watt från 70 talet låter bra ?
Dynaudio är väldigt effekt tåliga, det låter bättre med mer effekt ! förhållandevis låg distorsion och effektkomprimering.I teorin skall dubbelt så mycket effekt ge 3dB högre ljud, detta är bara sant vid lägre ljudtryck, de DIY kunniga på forumet kan säkert räkna upp en mängd faktorer som påverkar detta i en praktiskt högtalare, just dynaudio har varit föregångare på det här området.
Dessutom dynaudio har utvecklat egna metoder för att mäta de typiska ts parametrarna man använder inte alltid låga effekter ibland kör man impulser på upp till 1000watt.
Man kan konstatera att dessa parametrar ändras vid högre effekt, man tar hänsyn till detta vid låd design etc.

/Mikael

Meridian G68 & G98 +SB3 via GamuT, primare & classe till Dynaudio Contour 4 & 1.3Se & Center samt REL Stadium 3
Go to Top of Page

Barfotalasse
Member

123 Posts

Posted - 2005/07/31 :  20:58:17  Show Profile Send Barfotalasse a Private Message
"They will require high quality amplication definitely."

Så svarade Dynaudioacoustics. Sedan hänvisade man till produktspecen som finns på internet och påpekade att högtalarna som standard levereras med 2x500W till hög+mellan, och 2x1000W till bas.

De skrev alltså faktiskt high quality och påpekade sedan, lite försynt kan man tolka, att high power var standard. Exakt varför får vi själva spekulera i.

Normalt används också separata baslådor till dessa för att höja ljudkvalitét och möjligt ljudtryck. Jag inser att det här skulle bli dyrt. Mycket dyrt. Aaaarrgh!!!

Hur gärna jag än vill, så kan jag inte förmå mig till att lägga ut så mycket stålar som det i slutänden (eventuellt) skulle kunna röra sig om.

När man väl insett att man faktiskt ÄR konstig, försvinner stressen med att försöka vara normal.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2005/07/31 :  22:08:16  Show Profile Send FBK a Private Message
Tyvärr så är det så här ibland. En kompis till mig sålde sina B&W N802 när han insåg att det skulle bli för dyrt att driva dessa optimalt också, även om de lät bra med det han hade. Men för att få ut den "normala" prestandan ur en del högtalare, så blir det löjligt dyrt, tyvärr.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/01 :  02:03:43  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Lasse barfota, jag kollade snabbt in på dynaudios hemsida för dessa högtalare.

1) Bristfälliga data presenteras. Jämför t.ex. Genelec. I detta avseende förefaller Dynaudio ha en lång väg kvar att vandra.

2) Eftersom ingen impedanskurva eller verkningsgrad presenteras kan man inte spekulera i om det behövs svetsaggregatsslutsteg. De påstås klara höga effekter, vilket antyder att det kan vara trevligt med slutsteg som kan lämna hög spänning för att undvika klippning. Men om impedansen är låg kan som sagt ej utäsas. Det uppges användas 2 st 24W100 som kanske är parallellkopplade(?). Om du kollar impedansen för ett av dessa och halverar det så kan det vara åtminstone en indikator. Jag har personligen svårt att tänka mig att de kräver monsterslutsteg, men det är ren spekulation alltså.

3) Det står i alla fall att de går ned till 35 Hz, vilket förefaller vara rimligt med tanke på storleken och slutna lådor. Här måste du göra ett vägval och fundera noggrant över om om du verkligen kan stå ut med så pass dålig LF-bandbredd. Som jag ser det, behövs det kompletteras med stora basmoduler och högpassfiltrering (typ 80 Hz) av C4. Det antyds också av Dynaudio i deras produktfakta.


Varför tveka på att åka och lyssna på dem? Köpa skivor istället för pengarna? Är du verkligen en seriös spekulant på dessa burkar? Ska man köpa högtalare rekommenderar jag att lyssna på så många som möjligt, då alla fabrikat jag personligen stött på låter helt olika. (Varför är det så illa skulle man kunna fråga sig, men det är ju ett uppslag för annan tråd möjligtvis.)






Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Barfotalasse
Member

123 Posts

Posted - 2005/08/09 :  13:56:31  Show Profile Send Barfotalasse a Private Message
Nu har det hänt saker..! Mail och telefonsamtal till Storbrittannien + lite tur ger ledtrådar. Finns inte informationen tillgänglig så kanske den går att skaka fram.
Visst är det som knoppen säger, dynaudio har en bit kvar vad gäller information. Snygga säljbroschyrer -men inte mycket fakta. Dessa "proffsgrejor" har nästan lika mager produktinformation. De lever på sitt goda rykte verkar det som, eftersom de bara byggs mot kundorder.

En man som jobbat på dynaudio med högtalare, studiokonstruktion m.m. sa att det var bara att köpa. Sa de inte var särskilt svåra alls (4ohm) men att de avslöjar mindre bra förstärkare, därav tipset om "high quality amplification, definitely".

En annan kille som efter min info har varit med och kunstruerat högtalaren ifråga (jag glömde fråga om det faktiskt förhöll sig så) skickade 20 sidor lite allmän info och sa att "...we all at Munro dream about having a pair like that in the livingroom". Han tyckte 200W per kanal vore nog och menade att de inte var varken särskilt tungdrivna (90dB)

I materialet han bifogade stod att kW-rekommendationen var där för att släppa igenom transienter obehindrat samt att högtalarna inte vara avsedda att drivas kontinuerligt med dessa höga effekter. (Och det har vi nog gissat redan...)

Det verkar alltså inte sådär riktigt farligt ändå.

Och -3dB vid 35Hz. 123dB peak utan baslådor. Det är väl ok än så länge när jag bor i lägenhet? Efter husköp blir det lite annorlunda, framför allt blir ju LJUDET bättre med bra bashögtalare!!!

Det kanske blir resa av ändå! Isåfall utlovas ett litet fotoreportage.
Go to Top of Page

Leif Eriksson
Member

700 Posts

Posted - 2005/08/09 :  14:28:25  Show Profile Send Leif Eriksson a Private Message
Jag har Dyanaudio Contour 3.0,och jag tror inte att C4 är "elakare". jag drev mina med Accuphase E210 2x80W tills i vintras och det gick bra, men om man spelade lite högre så märktes det framför all i basen att det saknades lite kraft. I vintras så bytte jag till Plinius SA-102 2x125W klass A, och det gjorde susen.
Min slutsats är att om min inte skall spela extremt högt så behövs inte massor av watt, däremot så är förmågan att följa med effektmässigt vid impedansfall viktig (t.ex. 2x50W 8Ohm, 2x 100 W 4Ohm, 2x200W 2Ohm).
Det finns ju förstärkare i olika prislägen som klarar detta.

"the bitterness of low quality,
remains long after,
the sweetness, of low price"
//Leif

Edited by - Leif Eriksson on 2005/08/09 14:30:02
Go to Top of Page

Barfotalasse
Member

123 Posts

Posted - 2005/08/11 :  09:39:36  Show Profile Send Barfotalasse a Private Message
Jag har öppnat börsen! DET BLIR RESA!!!
(Gissa om jag är spänd. Köpa något så speciellt som högtalare enbart på provlyssning av andra Dynaudio + Rekommendationer.)

Nu får det räcka i lägenheten, och när det blir hus så får jag bygga ett par bashögtalare.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.75 sekunder. Snitz Forums 2000