HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Läggs SACD ner?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/07/13 :  21:11:23  Show Profile Send gcs a Private Message
Nisse83 skriver:
till slut så kommer även filmer släppas på vinyl ;) det är den slutgiltliga vägen ...

Teldec alltså Telefunken och tyska Decca tog fram en videoskiva i början av 60-talet som var en vinylskiva. Avkännaren var en piezoelektrisk pickup och speltiden var 6-7 minuter i svart/vitt. Världen var ju monochrome på den här tiden, jag minns inte just nu vad produkten hade för namn. Bilden var rätt dålig, sämre en VHS.... så blev det inget av det här och det var ju tur det. Det jag såg på de här skivorna var den tidens musikvideo.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/07/13 :  21:40:56  Show Profile Send Bravo a Private Message
Många glömmer fort alla misslyckade experiment och satsningar.

Bravo
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/07/14 :  11:42:57  Show Profile Send gcs a Private Message
Ja just det "många glömmer fort" men inte jag!!
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2005/07/14 :  18:03:43  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Hej gcs "Personligen spelar det ingen roll vilket det blir eftersom jag ändå har alla möjligheterna och jag och kanske ingen annan heller för den delen skulle kunna höra någon skillnad ändå"

Jag ställer mig mycket frågande till att du inte kan höra skillnad mellan DTS och DD,även skillnaden mellan DVD Audio och SACD är stor.

Där DVD Audio är det format som jag stycker är det klart bättre av de två.Så från min sida får de gärna lägga ner SACD och gå över till DVD Audio istället. MvhKristofer
Go to Top of Page

MONTANA
Member

534 Posts

Posted - 2005/07/14 :  22:08:22  Show Profile  Visit MONTANA's Homepage Send MONTANA a Private Message
whiskeyman: Hva baserer du sin konklusjon om at DVD Audio er bedre enn SACD på? Har du hørt en flere multispillere av høy klasse som leser både DVD Audio og SACD? Jeg er ikke overbevist om ("övertygad om") at din konklusjon er korrekt.

Eller har du hørt ulike high-end DVD Audio-spillere og sammenlignet dem med andre high-end SACD-spillere? I så fall kan det - med stor "sannolikhet" være andre parametre enn selve formatet som gir "skillnad" i performance.

Mener bare at man må ha like vilkår for å kunne vurdere et format contra et annet. Og at de spillerne man vurderer må være av meget høy kvalitet for å kunne mene noe bestemt om et hvorvidt et format er bedre enn et annet.

HighEnd - MONTANA - PBN OLYMPIA - GRAND PRIX AUDIO - EMM Labs - kontakt@highend.no / www.highend.no / www.pbnaudio.com / www.grandprixaudio.com /
www.emmlabs.com
System: MONTANA KAS2 - PBN OLYMPIA EB-SA2 - PBN OLYMPIA-LX/CPS - GRAND PRIX AUDIO Monaco - EMM Labs DAC2X http://www.highend.no
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/07/15 :  01:18:20  Show Profile Send gcs a Private Message
whiskyman skriver:
Jag ställer mig mycket frågande till att du inte kan höra skillnad mellan DTS och DD.

För att möjligen kunna höra någon skillnad så måste man göra ett F/E test med två spelara av samma modell och med exakt samma nivå. Ljudminnet är som du säkert vet ganska dåligt. Jag har inte haft möjlighet att kolla själv men jag misstänker att vetskapen om att DD komprimerar ljudet 12:1 påverkar när man jämför med DTS som då har en lägre kompression(3:1). Visste du att frekvensomfånget på en film vanligen inte är högre än 17-18KHz. Sedan SACD där man får en brusförhöjning uppemot 40KHz!!! medans musiken tar slut vid dryga 20Khz. Nu ska man också veta att alla digitala mixerbord nyttjar bitstream tekniken alltså samma teknik som SACD. Du kan ju läsa mitt senaste inlägg om MOFI skivor. http://www2.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41188

När jag har gjort jämförande mätningar mellan en CD-skiva och samma inspelning på SACD har jag bara kunnat konstaterat att det är precis samma frekvensomfång på båda skivorna. Jag tror nog att jag vid något tillfälle ska göra lite mätningar också på DVD-A skivor. Enligt mitt sätt att se på det här och mycket annat inom hifi så är det för mycket Wodoo som man bör ta med en stor nypa salt. Så har det alltid varit och LTS å alla hifi tidskrifter gör inte saken bättre. En sak som förvånar mig är att på detta och andra forum överhuvudtaget snackas om MP3-spelare och hur många tusen låtar man har på sina hårddiskar samtidigt som man talar om high end prylar för fler 10.000-100.000 tals kronor. Jag kan inte säga att det för min del är någon hörbar skillnad mellan SACD och DVD-A (96 eller 192). Man måste då lyssna på samma musik med samma nivå. Du säger att du ställer dig mycket frågande till att jag inte hör skillnad mellan DTS och DD.... om du tror dig höra någon skillnad idag så kommer den dagen tro mig om några år då du inte längre kan höra någon skillnad. Nej jag lyssnar nog hellre på M u s i k e n.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/07/15 :  14:00:42  Show Profile Send Bravo a Private Message
Vilket påminner mig om att man inte ens uttnyttjar cd-mediet fullt ut.

Bravo
Go to Top of Page

tommypeters
Medlem i AÖ

1020 Posts

Posted - 2005/07/15 :  15:22:20  Show Profile Send tommypeters a Private Message
Både SACD- och DVD-A-formaten har teoretiskt sett tillräckligt bra ljudkvalitet för att "maxa" både de system vi har hemma och våra öron. Det stora frekvensomfånget är ju i sammanhanget nästan en bisak. Bättre dynamik med lågt brus och högre upplösning med 24 bit är ju viktigare, för min egen del är multikanal i bra ljudkvalitet viktigt. Att de sedan i alla fall inte låter perfekt beror på olika orsaker, till exempel:

* I vissa fall, men rätt sällan, har man dåligt utgångsmaterial (banden man spelade in på).
* Fortfarande är de mesta skivor som görs inte primärt gjorda för SACD eller DVD-A, många skivor är ett resultat av en halvhjärtad satsning. AIX Records är här ett av undantagen.
* Tidigare var det inte ovanligt att någon del i kedjan (studion) var en flaskhals som begränsade t.ex. dynamiken.
* Inte alla remastrar av CD blir bra, flera sämre än originalet. Beror mycket på vilka ljudideal personen som sköter utrustningen har, detsamma gäller DVD-Audio och SACD. Det är lättare att förstöra DVD-A/SACD med dåligt utfört arbete.
* DVD-A, som ju är PCM-baserat, är ju "en bättre version" av de andra digitala formaten som CD-A och DVD-V. SACD är den udda fågeln med helt annan teknik. Därför är det vanligt att kombinationsspelare i för oss rimlig prisklass börjar med att omvandla DSD till PCM för att kunna hantera alla formaten likadant i resten av kedjan. SACD har både fördelar och nackdelar, men med den metoden försvinner mycket av fördelen. Att sedan de dyrare SACD-spelarna som "gör rätt" ofta enbart hanterar stereo gör det inte roligare för den som vill lyssna på Dark Side Of the Moon i 5.1. Kombinationsspelarna gjorde tidigare också ofta fel med SACD:s LFE-kanal, dessutom.

Eftersom de nya formaten BluRay och HD-DVD innehåller DVD-Audio som det bästa ljudalternativet (dessutom finns t.ex. Dolby Digital Plus och motsvarande DTS-variant) så verkar det väl som något som ska kunna passa alla i framtiden - utom "MP3-fantomerna"...

Meridian G98DH/G68ADV/DSP5000C/D1500/DSP33
BC Acoustique ACT A3
NuForce Ref8.200W
Velodyne DD-15 & DD-12
Go to Top of Page

paradigm
Member

958 Posts

Posted - 2005/07/15 :  15:43:56  Show Profile Send paradigm a Private Message
- matte76

Du skrev tidigare i tråden att hoppades på ett format som är bättre, fast jag menar att det egentligen inte är nåt fel på CD-formatet och att det faktiskt kan låta alldeles förträffligt med CD, om bara musikbranschen kan hålla fingrarna i styr och inte producera sönder alla skivor.

Sen tycker jag som många andra här, att det är dags att bojkotta de nya formaten tills de kan enas om ETT format som har förutsättningar att överleva åtminstone några kalsongbyten.

Jag var en av dom som i början valde Video2000 systemet, för att det var överlägset både VHS och Betamax, men vad hjälpte det?
Sen gick jag på alla löften om hur mycket bättre SACD och DVD-A tekniken skulle vara och att dessa skulle ta över helt inom något år, ... Jovisst, så blev det ju, ...INTE!!!
Så nu tänker jag INTE springa och köpa nån ny dyr apparat, förrän jag är STENSÄKER på att det systemet kommer att hålla en längre tid!

Fast jag inser att risken är stor att det inte blir så mycket inköpt de närmaste 10 åren.
Jag vet bara att jag inte har någon lust att vara försökskanin längre och betala för industrins giriga klanterier!

Jag har också en känsla av att jag framför allt kommer att gå runt och leta efter schyssta vinyler, de närmaste åren.

/Rolle

Go to Top of Page

JE Jr
Member

52 Posts

Posted - 2005/07/15 :  16:00:39  Show Profile Send JE Jr a Private Message
Ang. Vinyl så kör ju många DJ's vinyl fortfarande. kanske något lättare att scratcha, och mixa med vinyler när man kan lägga handen på och sänka tempot, osv...

kanske inte så mycket med HiFi att göra, men jag tror det bidrar till att vinyler lever kvar ett bra tag till

Någon mer än jag som använder Roydhögtalare??

Edited by - JE Jr on 2005/07/15 16:01:26
Go to Top of Page

tommypeters
Medlem i AÖ

1020 Posts

Posted - 2005/07/15 :  16:15:22  Show Profile Send tommypeters a Private Message
Ja, DJ's skivor är en stor del av vinylproduktionen.

Meridian G98DH/G68ADV/DSP5000C/D1500/DSP33
BC Acoustique ACT A3
NuForce Ref8.200W
Velodyne DD-15 & DD-12
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/07/15 :  17:58:41  Show Profile Send gcs a Private Message
Ja Video 2000 var ju ett för den tiden bra format men så var det så att JVC lyckades "muta" få med de stora filmbolagen att satsa på VHS. VHS var ju inget vidare om man inte satsade på Super/VHS men då blev banden väldigt dyra. Jag ser ju nu att mina 15, 20år gamla VHS och Super/VHS band har mycket dropouts trots att många band bara har spelats en eller två gånger. Det har blivit så att jag har köpt nya band hela tiden men jag har ändå försökt att köpa bästa kvalitet.(TDK EHG)Det bästa med VHS var ju det FM-modulerade hifi-ljudet.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/07/16 :  04:21:18  Show Profile Send Bravo a Private Message
Nej det är något mycket underligt med dessa format som fladdrar förbi, normalt försöker ju industrin mjölka ut så mycket som möjligt ur sina format innan de lanserar något nytt.
Här blandas ljud och bildformat om varandra helt disparat utan samverkan trots att skall påstås vara det nya ljudet/bilden.
Märkligt nog tycks man inte göra några marknasundersökningar för att se om marknaden hänger med. Ett krig mellan giganterna?
Konsumenterna tröttnar och nöjer sig med det enklaste (nästan) gratis.
Dessutom när man inte använder något av formatens inneboende möjligheter till kvalitetsförbättringar så undrar man ju vad man skall ha dem till.
Vet de det ens själva, annat än att bli ägare och licensgivare till en ny standard att dra in stålar på?

Bravo
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2005/07/16 :  12:46:58  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Vill först ursäkta att det tagit sådan tid men jag har inget bredband längre pga Spray.

Hej Montana Ja, jag har hört SACD på en spelare som skulle plocka ut allt ur denna teknik.

Och i tester mellan de två olika formaten så har alltid DVD Audio gått segrande. MvhKristofer

Edited by - whiskyman on 2005/07/16 12:48:27
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.58 sekunder. Snitz Forums 2000