HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Ingångsimpedansens betydelse på slutsteg
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2005/05/24 :  12:45:55  Show Profile Send ohmega a Private Message
Claes_Ireland:

Du har nog rätt, men utgångssteget kanske sätter sin prägel på ljudet pga att den får jobba med olika spänningssving (beroende på relationen mellan förstegets utimpedans och slutstegets inimpedans). De små skillnader i linjäritet mm vid små eller stora spänningssving kan väl mycket väl ha betydelse för ljudkaraktären?

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2005/05/24 :  13:00:53  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Absolut, det kan det visst ha, men hur vet man vid vilket spänningssving sitt försteg låter "bäst"? Det är kanske därför försteg låter aningens olika med olika slutsteg? Nu gissar jag vilt här. :)
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2005/05/24 :  17:36:48  Show Profile Send ohmega a Private Message
quote:
Nu gissar jag vilt här. :)


Jag också

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

lars
Member

461 Posts

Posted - 2005/05/24 :  21:07:18  Show Profile Send lars a Private Message
Jasså det var hit tråden flyttades.

Drivmässigt så är det bäst om försteget har låg utimpedans och slutsteget har hög inimpedans. Då förvanskas ljudet minst från källan till mottagare. Lasterna är inte enbart resistiva. Det finns även kapacitanser i både försteget, signalkabel och slutstegets ingång. I och med att det finns kapacitancer så påverkas även frekvensgången.

Tyvärr så är sanningen inte så enkel. Låg utimpedans får man med emitterföljare (halvledare) och katodföljare (rör). Men den lösningen låter sämre än en utgång från kollektorn (halvledare) och anoden (rör). Man får komprimissa och välja mellan pest och kolera. Aldrig får man vara riktigt glad. Ett annat sätt är att använda en transformator på utgången som impedansomvandlare med dess förtjänster och nackdelar.

Försteget kan man se som en ideal signalgenerator med dess utimpedans som ett motstånd (impedans = resistans, kapacitans och induktans)i serie med signalgeneratorn. Beroende på hur lasten (slutstegets inimpedans) så blir det en spänningsdelning av förstegets utimpedans och slutstegets inimpedans.
Go to Top of Page

ludo
Member

1196 Posts

Posted - 2005/05/24 :  22:24:16  Show Profile Send ludo a Private Message
quote:
Tyvärr så är sanningen inte så enkel. Låg utimpedans får man med emitterföljare (halvledare) och katodföljare (rör). Men den lösningen låter sämre än en utgång från kollektorn (halvledare) och anoden (rör).

Kan du utveckla påståendet om att obuffrade utgångarna med automatik skulle låta bättre än buffrade. Vad bygger du ditt påstånde på? Testat alla olika buffertopologier?
Go to Top of Page

lars
Member

461 Posts

Posted - 2005/05/25 :  10:02:55  Show Profile Send lars a Private Message
Påståendet bygger på andras erfarenheter.

BAT med flera avskyr katodföljare. BAT och CJ har försteg utan katodföljare och får ner utimpdansen genom att parallellkoppla utgångsstegen vilket blir dyrt. Resultatet är ändå att utimpedansen blir relativt hög och ställer krav på vad man lastar med.

Men som jag skrev, det finns ingen bästa lösning för då skulle det vara den som alltid gällde. Det finns stora fördelar med att ha ett buffertsteg, framförallt då lasten kan spöka till det.
Det finns de som föredrar passiva försteg (ingen buffert alls) och det finns dom som förkastar passiva försteg. Kringutrustningen avgör vad som passar bäst.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2005/05/25 :  10:40:23  Show Profile Send Circlomanen a Private Message
Jag skulle vilja köra med extremtl låg ut-imp på försteg < 2 ohm och samma låga på slutstegets ingång, så du får en ren ström-överföring.
Det blir extremt immunt mot störningar, och kapacitans påverkar inte det minsta heller. Gärna med supraledare mellan, men det är ju tyvärr inte gratis.
Go to Top of Page

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2005/05/25 :  13:07:51  Show Profile  Visit peranders's Homepage
Hallå, boys and girls ni glömmer bort det strikt tekniska resonemanget.

Försteg bör INTE ha extremt låg utgångsimpedans såvida det inte är designat för okända laster och då i synnerhet kapacitiva (långa kablar). Att driva kablar med utgångsimpedanser som ligger under kabelns är ganska meningslöst vilket är 25-50 ohm. Många LF kablar ligger på 25-27 ohms bara. Det finns inget som säger att försteget skulle bli extremt immunt mot störningar på grund av låg utimpedans, tvärtom!

En annan aspekt är hur försteget beter sig för cirka 1 V rms ut vid olika belastningar. Här är låg last dvs hög lastimpedans positivt. Låg utimpedans från försteg och hög inimpedans gör det lättare att koppla in exepmelvis en pot.

Sen har vi en gråzon med väl hög utgångsimpedans (= känslig för kabellängd) och väl låg inimpedans. Eftersom vi pratar decibel så måste man ha en gräsligt dålig impedansanpassning för att man ska få lägre volym. Förutom diskantfall om man har otur så får man en dålig reglerkomfort på volymen om poten har väl hög resistans och slutsteget lastar poten väl mycket.

Sammanfattning:

Hög utimpedans på försteg => möjlig diskantförlust med längre kabel, kan bli känsligare för brum
Låg inimpedans på slutsteg => sämre komfort för volympot.

/Per-Anders eller P-A

Edited by - peranders on 2005/05/25 13:09:01
Go to Top of Page

ludo
Member

1196 Posts

Posted - 2005/05/25 :  13:59:07  Show Profile Send ludo a Private Message
Circlomanen>
Strömdrivning får man om man kör strömkälla ut (så hög utg.impedans som möjligt) -> virtuell jord in (i alla fall så låg inimpedans som det är praktiskt möjligt).
Låg impedans på utgången tillsammans med strömdrivning klingar lite konstigt i mina öron. Eller har jag missförstått dej?
Problem med för låga utg.impedanser är att att kretsar kan oscillera.
Vid för höga kan de vara känsliga för störningar och paracitreaktanser vilket kan begränsa bandbredden (det här med inte alltför hög bandbredd behöver inte alltid vara negativt heller...).
lars>
Min erfarenhet är en annan. Utan tillräckligt lågt (eller snarare lagom lågt) utgångsimpedans kan det låta lite väl "romantiskt", slött och odynamiskt.
Två konkreta exempel på bufferkretsar som låter ännu bättre i balanserade kretskonfigurationer:




Prova gärna å bygg själva och bilda er egen uppfattning ifall buffrar är av ondo i audiosammanhang eller inte - ni kanske blir förvånade hur bra buffrar egentligen låter ...eller...fel av mej...inte låter...
Go to Top of Page

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2005/05/25 :  14:17:00  Show Profile  Visit peranders's Homepage
Rent känslomässigt försöker jag hålla så stor skillnad som möjligt mellan utimpedans och inimpedans. En anledning till att många kommersiella konsumentprodukter har så hög utimpedans tror jag har att göra med att göra produkten stryktålig mot kortslutning sen kan det vara en prisfråga också.

Kan försteget driva 600 ohm till 7-10 V rms via 25-50 ohm då har man inga problem.

Här finns också en buffert av typen "daimond buffer" som Ludo har i översta kopplingen.
http://home.swipnet.se/~w-50719/hifi/qrv05

/Per-Anders eller P-A

Edited by - peranders on 2005/05/25 14:17:45
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2005/05/25 :  16:09:08  Show Profile Send Circlomanen a Private Message
quote:
Låg impedans på utgången tillsammans med strömdrivning klingar lite konstigt i mina öron. Eller har jag missförstått dej?

Jag tänkte mer som en LTP. En katod/source/emitter som utgång och en till katod/source/emitter som ingångsgrejsimojs.Båda två ridande på var sin ccs.
Go to Top of Page

ludo
Member

1196 Posts

Posted - 2005/05/25 :  16:25:44  Show Profile Send ludo a Private Message
Tror att det är svårt att realisera i praktiken.
Säg att vi överför 2Vrms (dvs dc-topparna ligger på c:a 3Vdc) i ett sånt system med extremt låga in/ut-impedanser.
Då ställs det stora krav på drivförmåga: 3V/säg10R=300mA.
Sen tror jag att disten skulle vara rätt hög i en sån koppling?

Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2005/05/25 :  16:40:39  Show Profile Send Circlomanen a Private Message
Man för aldrig över nån egentlig spänning med en sån koppling. I stort sätt bara variationer i ström. Dom omvandlas sen till spänningsvariationer över ett motstånd, ccs, drossel eller trafo.
Hela ideen är att slippa spänningsvariationer.
Go to Top of Page

ludo
Member

1196 Posts

Posted - 2005/05/25 :  17:09:28  Show Profile Send ludo a Private Message
Det jag inte riktigt förstår är vitsen med användning av en lågimpediv drivkälla. Vad finns det för potentiella fördelar med den lösningen jämfört med en äkta högimpediv (eller så högimpediv som behövs) ccs som driver en i/v-converter; i det här fallet en cb/cg trissa?
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.56 sekunder. Snitz Forums 2000