HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 "Spela in" kablar?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/05/14 :  00:50:50  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message

Om vi säger att inspelningen skulle va temperaturberoende, kall eller varm kabel låter ev. bäst beroende på om den är inspelad eller inte så kan man tänka sig följande experiment. Man stopper 1 kabel i frysen och låter djupfrysa den och 1 kabel i ugnen med lagom värme så inte plasten smälter och sen testar man vilken som låter bäst.......har för mig att jag läst om detta nånstans men kommer inte ihåg var.

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/05/14 :  00:55:28  Show Profile Send CC a Private Message
Nästa gång jag ska käka pannkaka så ska jag göra ett blindtest för o se/smaka på om jag kan lita på mina sinnen att det verkligen smakar pannkaka så att jag inte lurar mig själv o egentligen äter potatismos!!!

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2005/05/14 :  00:56:23  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
f95toli - Snacka om att vara uppe o nicka med ett nackswing, dubbel nelson och brandmansgrepp! Du vet ju vad du snackar om. 5 år?! Herre jesus.

OK. Kan medge att VdHul sträcker sig lite längre än vad som är nödvändigt. Men saken är ju som du säger tämligen komplicerad. Om jag förstått det hela rätt så beror det lite på hur man närmar sig saken.

Är du med på Jenvigs riktningsverkan, då?

Wingboot - Gör inte alla sådana tester? Omständigt? Njae. Just nu två cd-spelare.

Vi har selektiv perception, som hjärnan sköter åt oss när vi inte koncentrerar oss - varav vi kan somna på de mest ljudliga ställen. Hjärnan stänger ned örat för att inte bli störd. Människoröster däremot har hjärnan svårare att stänga ned via selektiv perception, varav det är svårt att höra två tala med en samtidigt.

Själva örat i sig har bara EN skyddsmekanism - den vid höga ljudnivåer. Örat trubbar sig själv medvetet för att bespara oss från hörselskador. Därför är man lomhörd efter en koncert tex. som går över efter ett tag.

M
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2005/05/14 :  00:56:34  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
hifirocker >> lever du i denna välden eller ???

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/05/14 :  00:59:09  Show Profile Send mayro a Private Message
hifirocker...samt andra..

Jag ska upp och lyssna på andras saker för att förstå synsätt samt ljud osv. samt testa kablar osv i en anläggning där det är växlande diy samt sånt.... Hos en rätt tung "LTS farbror".. det är en resa på över 120 mil med stora kostnader osv...

Vem av tvivlarna har anmält sitt intresse omvänt?? bara en notis här...

Alla talar o ingen tar stegen att försöka mötas o testa saker man säger...Det är döenkelt att påstå X har fel om man INTE själv ens bryr sig om att kolla om X HAR fel ...utan endast talar om sin egen sida av saken...

Det kan jag o alla göra utan problem... Men som sagt. Jag reser över halva sverige för att få se o höra o lära saker. Samt överbrygga våra ståndpunkter med kunskap om varför saker blir som dom blir.

Och INGEN har tagit mina säkert tio erbjudanden att besöka mig o lyssna själv OM saker man säger stämmer eller inte...

det är alltid öppna dörrar i mitt hem för hifivänner. Så om någon vill höra lite av det jag tror o påstår så är man välkommen. Sovplats finnes....

Så igen säger jag samma ord. BESÖK varann och lyssna. drick kaffe och ha skoj. Det är enda vägen till att se lära osv saker. Negativa samt possetiva ..Man behöver inte vinna kampen. Man kan förstå den i stället.. enklare o roligare..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Jax
Member

667 Posts

Posted - 2005/05/14 :  01:08:50  Show Profile  Visit Jax's Homepage Send Jax a Private Message
Jag tycker faktiskt det är lite märkligt att folk med ekonomiska intressen i kabelbranschen är med och argumenterar här.

Väl medveten om att mitt inlägg nu är rätt infekterat men jag blir irriterad när irrläror och pseudovetenskap får dominera.

Jag ifrågasätter inte vad folk hör. Hör de skillnad så gör de. Vad det beror på att man hör skillnad har flera tänkbara förklaringar men folk väljer tydligen gärna det som inte kan förklaras som psykologiska orsaker. Rätt så naturligt egentligen då ingen gärna medger att de har utsatt sig för placebo.

Den här tråden visar nu tecken på att argumenten tryter och kommer att kantra. Som vanligt.

/Janne

Rörfreak och snål smålänning i blodet.
Go to Top of Page

juha
Member

316 Posts

Posted - 2005/05/14 :  01:32:48  Show Profile Send juha a Private Message
Mayro:Sagt det innan och säger det igen, TUMMEN UPP för din hifilivsåskådning. Sunt!!!
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2005/05/14 :  01:35:04  Show Profile Send f95toli a Private Message
Mayro: Frågan är vad vi debatterar?
Upplever du en positiv skillnad av "inspelning"? Ja, otvivelaktikt eftersom du själv tycker det.

Det är ingen som ifrågasätter detta.

Min (och många andras) poäng är att denna skillnad inte nödvändigtvis beror på att något har hänt med kabelns egenskaper, om "inspelning"´faktiskt ändrade någon av kabelns parametrar så måste det också finnas någon mekanism för detta; doch har ingen har kunnat presentera någon sådan. Dessutom kan inga mätningar påvisas i mätningar och några förändringar och så vitt jag vet känner ingen heller till detta "fenomen" utanför hifi-världen, trots att det dagligen utförs många mätningar som otvivelaktigt borde vara tillräckligt känsliga.

Problemet är att man helt enkelt inte kan lita till 100% på det mänskliga sinnet, vare sig när det gäller hifi eller annars. Vi är inga "bandspelare med ben"; den "signal" som når hjärnan har "filtrerats" och bearbetats så många gånger att det är svårt att dra några som helst slutsatser av den.
Av detta följer att "lyssna så får ni se"-argumenter inte håller, anta att jag (eller någon annan "kabelskeptiker") faktiskt skulle höra skillnad, skulle det få mig att ändra åsikt? Nej, jag är lika påverkbar som någon annan; jag litar inte inte heller till mina egna sinnesintryck.
Det är en grundregel när man sysslar med forskning: Ifrågasätt alltid dina egna slutsatser och tro inte att verkligheten stämmer överens med dina egna förväntningar.

Om någon gjorde ett statiskt signifikant dubbelblind-test av samma typ som används inom läkemedelsbranchen och denna visade en skillan skulle jag bli intresserad; men hittils har ingen gjort det.

Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/05/14 :  03:07:15  Show Profile Send mayro a Private Message
f95toli (och andra)
Detta blir långt. Men är tyvärr tvunget...

Låt säga att du skulle ta din bil.. Ta en tur en helg hit med fru o familj om du är samanboende med familj. Eller du och några vänner.. Vi hade en helg med lite testande av olika saker.. vi kan fiska lite 50 m ifrån vårt hus....som uppvärmning...

Så testar vi lite grejor och märker tydligt min anläggning svarar direkt på saker som händer negativt med mina kablar.. Vi förutsätter att du samt andra anser det låter bra ifrån start. Men att det tydligt försämmras vid olika saker vi gör...Skulle du då ÄNDÅ helt stå oförstående till att jag påstår dessa saker inträffar???


Är då mina saker fel automatisk då dom reagerar...även om det lät bra enligt dig ifrån start?? Instrument har trovärdig tonal klang osv...

Eller kan man då även om inte någon i hela världen kan mäta fram det säga att det man så tydligt hör är inte sant. Man bara inblillar sig...


Är mina saker då också fel. fast dom lät helt kanon ifrån start???

Nu är detta endast exempel. . endast så det blir en frågeställning som går att ställa...

Skulle du inte i alla fall konstatera att du faktiskt hör klara saker. Och därvid i stället börja fundera på VARFÖR????


Jag reagerar så i alla fall fast omvänt. Då ni säger att saker INTE märks osv. Jag blir oerhört nyfiken på VARFÖR då det är för mig så uppenbart att saker märks tydligt.. Nu menar jag inte som ett mörkt rum mot ett upplyst. Men ändå tydliga skillnader...

Jag anser att det ger klart mer att försöka förstå varför vi får så olika resultat mot att sitta o banka in att man antingen har skillnad eller inte...

Eftersom med mitt sätt det inte går att slita i och ur kablar o få rätt resultat. Så behövs endast att jag tar ur en enda kabel mellan cd o försteg.. Viker runt den en del o sätter tillbaks. Så har du ett 24 timmar spelande innan det låter bra igen till fullo. Och detta hörs tydligt. Och sedan behöver man inte besvära sig med att ta en inspelad osv o testa.. Så tydliga skillnader blir det i rytmen o kännslan... Sitter du i tre fyra timmar o lirar så du blir ordentligt van med mitt ljud. sedan är det ingen tvekan om att du hör direkt detta jag påstår.

Varför inte testa dessa saker i stället för en evig diskution om fysik osv.

och igen. ÄVEN omvänt självklart...

Jag anser som jag sagt många ggr. BESÖK varann och lyssna på varanns saker.. försök förstå VARFÖR vi får skillnader.. Alla lär sig något .. och vi blir lättare vänner i stället för ovänner..

Jag vill absolut inte dyvla på er MIN tro o tyckande. Men om ni har intresse så delar jag gärna med mig av mina erfarenheter och tar gärna emot era erfarenheter...

Men via trevliga träffar med vår trevliga hobby som utgångsläge...Inte "ihjälslagande" per inlägg....

Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2005/05/14 03:07:57
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/05/14 :  03:28:25  Show Profile Send mayro a Private Message


Förlåt Juha.
Såg dina ord nu.. Tack...Sådant värmer......

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/05/14 :  03:55:42  Show Profile Send Bravo a Private Message
Har jag inte läst någon liknande diskussion förr........?

Bravo
Go to Top of Page

T.A. Edison
Member

559 Posts

Posted - 2005/05/14 :  08:48:25  Show Profile Send T.A. Edison a Private Message
"Vem av tvivlarna har anmält sitt intresse omvänt?? bara en notis här..."

Mayro,

jag vet inte hur länge du varit med i forumsvängen, men det har funnits flera inbjudningar och flera tester gjorda. Alla där jag varit med, med negativa resultat, dvs inga skillnader. Sladd m fl arrangerade också kabeltester blint ett par gånger.

På faktiskt.se blev väl svaren annorlunda...?
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/05/14 :  09:51:51  Show Profile Send matte76 a Private Message
Har PM:at Bernt Jansson och bett honom låsa tråden. Den leder ingen vart.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/05/14 :  09:54:19  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
På begäran:

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000