HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vem ser om vår branch?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/04/15 :  08:44:14  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
mapem: från vilka kan vi ladda ner bra musik med bra inspelningskvalite? Snart?

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2005/04/15 :  09:11:17  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
Ang. nedladdnng av Audiofil musik:
Är inte det lite tråkigt? PÅ så vis att man förlorar ytterliggare en "grej" i grejen med detta med HIFI ( min åsikt ). Vinylens vändande tex. Cd eller disc-mediet har väl en liknande sak, med skivbyte osv. Men att ha en snabel från datorn direkt till anläggningen och bara köra musik 24-7, med oändlig tillgång...känns lite "fel", på nåt vis. Jag åsyftar inte om det är moraliskt rätt eller ej, bara att jag tycker det är mer kul med en riktig cd, med konvolut och så. MER känsla???

Man förstår att tillgången och kostnaden ( som är obefintlig? ) är ett lockande alternativ för en yngre generation - som inte växt upp med de medier vi tvingats tugga oss igenom för att nå fram till dags dato.

Varpå skivaffärerna är ett sorgligt exempel. Frågar man, som nån nämnde, om sacd eller DVD-A så är det som att fråga en vägg. Finns inget intresse, ingen köpskara... Bra eller dålig inspelningar osv? Svaret blir: -Inte en susning. Men köp gärna nåt annat.

Vad blir kvar? Man handlar det man behöver på nätet. Och handlar man det man behöver på nätet, kan man lika gärna kika ifall man kan ladda hem den där skivan man kanske var intresserad av... och sen är spiralen i gång. Vi KAN glömma skivbutikerna . Där finnes ingen hjälp att tillgå.

M
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2005/04/15 :  09:19:24  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
Problemet är ju bara att ----> den musiken man får (knycker?) över internet inte ens har bra kvalité !

För det mesta fattas det mellan 20 - 40 % av frekvensomfånget p.g.a. kompression m.m.

Nä tjata på Era lokala handlare att dessa tar in (får beställa) SACD och DVD-A!! Beställ gärna fler skivor ( Med några dagars mellanrum )!!

Kommentar från Hugget i Göteborg när jag beställde SACD .... Jamen skall du beställa nu igen ?? Men den blir dyr !?! 179:- !!

Behövs en attitydförändring

Wolfgang

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se

Edited by - Creative Audio on 2005/04/15 12:27:01
Go to Top of Page

zix
Hifi-Barista

954 Posts

Posted - 2005/04/15 :  10:53:05  Show Profile  Visit zix's Homepage Send zix a Private Message
engelholmaudio: Bland de kommersiella alternativen har du iTunes Music Store. Ett exempel under jazz-avdelningen: John Coltrane Quartet Live 1962, hela albumet för cirka 8 dollar. Det är AAC-codecen, vilket lär vara årsresor bättre än mp3, åtminstone i teorin. Inspelningen är det ju knappast något fel på.
Vad gäller ljudkvalitet på web-distribuerad musik så är det som håller oss fast vid gamla dåliga ljudkomprimeringar inte bara användare med gamla modem utan också filstorlek och serverkapacitet. Om 100 personer samtidigt ska ladda ner ett album om 650MB så behöver servern som de hämtar det ifrån vara rätt kraftfull...
Wavelet-komprimeringen, som används i bland annat AAC-formatet (MPEG-4), kan göras väldigt effektiv och ljudresultatet ligger långt från mp3 128kb/s, som de flesta här nog har hört och dissat. Förutsättningarna finns alltså för att få en hög ljudkvalitet, så länge man håller sig till "lätt komprimeringsgrad". Kolla den här artikeln om MPEG Structured Audio för en titt in i framtiden:
http://www.soundonsound.com/sos/jan01/articles/netnotes.htm
Men vi behöver också en rimlig, öppen standard som både skivbolag och fristående artister kan använda sig av för distributionen.

Förstår dina tankar om skivaffärer, skivköp och känsla, rannagarden. Jag, som växte upp under LP:ns storhetstid, tyckte precis detsamma om CD:n när den kom. Vart tog känslan från LP vägen? Yttepytte-foldrar istället för maffiga 12-tums trycksaker. Mesigt! Tråkigt!


En IEC-baffel är 135 cm bred och 165 cm hög, med högalarelementet monterat 15 cm i sidled och 22.5 cm upp från skivans mittpunkt.
Go to Top of Page

Loopen
Member

621 Posts

Posted - 2005/04/15 :  14:25:58  Show Profile Send Loopen a Private Message
Jag brukar få förklara det här med välljud för jobbarkompisar och bekanta ibland. Jag köper inte en Porsche och sätter på regummerade billiga skitdäck. Jag vill inte betala 179:- för en dåligt inspelad skiva när jag kan få kanoninspelning för 179:-! Det gäller att ställa krav på det man köper. Varför är det skillnad på att köpa mat och skivor. För X-antal kronor vill jag ju ha så mycket valuta för pengarna som möjligt.

En kort en:
Jag fick nyligen ett äldre par att byta ut sin otroligt dåliga plaststereo till en riktig stereo. På den gamla stereon lät alla skivor lika dåligt. På den nya lät alla skivor olika och vissa lät fantastiskt. Tyvärr så var 75% av deras skivor dåligt inspelade och de hade en stor förståelse för att det inte var stereons fel att det lät illa ibland. Alla mina skivor lät kanon och de skrev ner alla skivorna för att kunna beställa/köpa vid tillfälle.
Frälst? Nä de kanske de inte blev men de fick upp ögonen för vad bra ljud är.
Dyrt? Nä hela anläggningen kostade dem 6000:- och låter mycket bra.
Nöjda? Ja så mycket musik har de inte spelat någon gång förut.

Forstsätt tala för väl inspelad musik.
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/04/15 :  14:49:21  Show Profile Send mapem a Private Message
quote:
från vilka kan vi ladda ner bra musik med bra inspelningskvalite? Snart?


Inte vet jag! Det var en gissning om framtiden bara. Men zix hade något tips.

Jag hör till dem som gillar att bläddra i CD-häftet när jag lyssnar, eller ännu hellre ett rejält LP-konvolut.

Man kan ju skriva ut bilder och text från nätet och sitta och tumma på när man lyssnar. Man kan ju bränna en CD också om man vill fortsätta med "hantverket" när man lyssnar. Men varför ska man det om man har musiken på en jättehårdisk och skickar den via en hi-end-dac till förstärkeriet?

Men det kanske blir en display i fjärren där man kan sitta och läsa om det man hör på. Kanske rörliga bilder t o m. Min Compac handdator skulle funka, den har fjärrfunktion.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2005/04/15 :  17:59:16  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
Man kan ladda ned, bränna ned, skriva ut häftet - hela baletten.

Man kan köpa en ful-whisky för 69kr/l, hälla över i en riktig flaska, skriva ut etiketten - hela baletten.

Hälla upp i ett 400kr kristallglas från Skottland och dricka, men...

Det blir ingen 15-årig Dalwhinnie för det.

Det är lite av den känslan jag är ute efter.

M
Go to Top of Page

Haakan
Member

2630 Posts

Posted - 2005/04/15 :  18:10:34  Show Profile Send Haakan a Private Message
okomprimerad musik köper/laddar jag gärna ner...har starka funderingar på att använda datorn som "cd" om det är något jag skiter i så är det "känslan" av cd...vinyl kan jag som förstå lite...men är det digitalt så är det oavsett skiva eller inte...förutom att det då är smidigare utan cd

"även jag hör skillnad på inbrända och innebrända kablar" (c) _jax =)
Go to Top of Page

silvervarg
Member

652 Posts

Posted - 2005/04/16 :  14:06:28  Show Profile Send silvervarg a Private Message
Den viktigaste som vi kommer tillbaks till är att ljudet som ligger på tex CD är av bra kvalitet.
Alltså bör en viktig del vara att stödja kommerciella intressen för att producera musik av bra kvalitet.
Helst skall det vara på ett enkelt och lättfattligt sätt för "svensson".
"Svanmärkning" på skivorna vore alldeles utmärkt. Svensson behöver inte ens förstå vad svanmärkningen betyder
precis som att Svensson inte har orkat sätta sig in i vad Ekologiskt eller Svanmärkt etc betyder.
Det räcker långt med att Svensson ibland föredrar att köpa produkterna med "Svanmärket" framför de utan för att det skall bli ekonomiskt intressant för producenterna att ta fram produkter som kan få märket.
Kanske räcker det med att dela ut "Svanmärket" till musikproducenter/skivbolag? Eller måste varje skiva testas och märkas?

Kanske skall en del smalare musik förmedlas via andra kanaler också. T.ex. att HiFi butiker kan ta in speciellt bra musik och sälja, eller kanske specialicerade nätbutiker. Om det går bra och de börjar växa så kommer de etablerade kedjorna snart ta efter.
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2005/04/16 :  19:41:55  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Jag har följt den här tråden eftersom ämnet känns viktigt för mig som privatperson och de farhågor jag har inför framtiden. Min vision är mycket dramatiska förändringar i hela musikbranschen.

Jag tror att "hotet" är större och ligger närmare i tiden än vad många har en aning om. Hotet att musikgren för musikgren helt övergår till att köpas via nätet. Först kommer någon "stor" popartist vara för att snabbt följas av många fler. Sedan kan vi helt plötsligt inte köpa CD´s längre. Låter långt borta men jag tror bara det är ett år till det första exemplet finns.
Gissa vilket format det kommer att säljas i???

Sedan är vi rökta grabbar, för då kommer många att efter. Varför skicka runt en massa CD när man kan nå samma resultat utan göra det?

Därför är det viktigt att vi försöker på alla sätt värna ljudkvaliteten och det enda som biter är plånboken, dvs minskad försäljning pga dåligt ljud. Jag är helt övertygad att det redan drabbat Metallica efter deras senaste alster som bojkottades av vissa radiostationer här i Stockholm pga just det.

Några möjliga saker vi alla kan göra:
Bjud en granne och låt denna få lyssna på sina egna skivor så att de får höra hur det kan låta. Inga pekpinnar tala bara musiken. Det funkar på mina grannar/arbetskolleger i alla fall.

Påtala vad bristande ljudkvalitet gör för musiken och din egen vilja att köpa den på alla de forum som finns just kring musik. Här räcker det inte , vi är redan sålda på tanken.

Sedan tänker jag försöka få till "studebesök" i skivstudios för att också få till några samtal i ämnet precis som paradigm redan gjort. Vi är drygt 4000 medlemmar och kan ha en påverka i marknaden.

Lite provokativt men fundera lite djupare och försök att sätta Er i skivbolagens situation.

Micke





When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.

Edited by - Micke Y on 2005/04/16 21:27:54
Go to Top of Page

Haakan
Member

2630 Posts

Posted - 2005/04/16 :  20:11:27  Show Profile Send Haakan a Private Message
jag skulle iofs inte säga nej till wav-format om det skulle gå å köpa via nätet jag tycker mest det är irriterande att springa fram till cd-spelaren för att byta skiva...mest iofs eftersom jag har datorn i "spelrummet"

"även jag hör skillnad på inbrända och innebrända kablar" (c) _jax =)
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2005/04/16 :  21:00:14  Show Profile Send matså a Private Message
Den där Micke Y, är en väldigt klock och förståndig ung man

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2005/04/16 :  21:14:33  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
Heja Micke Y, håller med dig...... framför riktiga meida!!!
//Wolfgang

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

yudansha
Member

289 Posts

Posted - 2005/04/16 :  21:26:40  Show Profile Send yudansha a Private Message
Vad har nedladdning med kvalitet att göra, egentligen??? Med rätt filformat så finns det ingen sådan begränsning. En datorbaserad uppspelning ger tvärtom möjligheter som springer om CD, SACD, DVD-Audio. Flexibilitet är bara förnamnet!

Är inte ett enda dugg orolig för framtiden, men jag blir orolig när jag läser att man inte vill betala 179:- för en dålig inspelning, men däremot för en bra. Själv köper jag skivorna för musiken och inte för inspelningskvaliteten, men smaken är ju som baken.

Och rannagarden, tänk om du fick välja på att köpa din 15-åriga Dalwhinnie för 69 kr litern utan ordinarie förpackning. Skulle du då hellre betala mer för att få med den "riktiga" flaskan och etiketten då?

Tänk alla på att det är skillnad på ljudkvalitet som en följd formatet och inspelningskvalitet. Men det allra viktigaste är musikkvaliteten!!!
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2005/04/16 :  23:23:32  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
quote:
Och rannagarden, tänk om du fick välja på att köpa din 15-åriga Dalwhinnie för 69 kr litern utan ordinarie förpackning. Skulle du då hellre betala mer för att få med den "riktiga" flaskan och etiketten då?



Y - Tja, en Dalwhinnie är ju alltid en Dalwhinnie. Har sett botten på glaset och insett att man är inpyrd.

Vissa saker är man ju van vid att ha på ett visst sätt.

Tekniken kör över oss - om vi inte sitter tåget till framtiden. Jag kan erkänna att jag...harkel...råkat få ned en rulle på en dvd(?) från webben...på nåt lustigt sätt...harkel... Och blev krossad över den kvalité som rullen hade.
Y har mycket sant i det han säger om ljudkvalité.

Jag nämnde att studios ofta har ovanan att mixa för att det skall låta "bra" i bilen, eller på en "blaster"-stereo. Inte i en anläggning för 50 krassa! DÄR har vi nåt att trycka på. Som föreslaget...

M
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/04/16 :  23:31:46  Show Profile Send mayro a Private Message


Och 4000 medlemmar är endast här. Det finns flera forum.. Och detta över hela världen. Vi är en fruktansvärd kraft om det bara hålls till sakliga saker. Samt ett eller max två ämnen.. Enbart detta med inspel osv påverkar ALLT. så troligen räcker det att slåss för detta.. så mycket följer som automatik sen...

Så kör på.. Var betalar man in sin medlemsavgift??

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/04/17 :  00:51:09  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message

Nedladdning av musik är inget hot, det är en möjlighet. LP-skivan finns kvar t.o.m i större utsträckning nu än för tio år sen. CD:n lär nog inte försvinna så lätt den heller. Den går ju dessutom att kopiera på ett enkelt sätt.

Den genomkomersiella musiken kommer nog mer å mer att distribueras via nätet så det kanske blir mer plats för audiofil-CD.

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/04/17 :  04:40:02  Show Profile Send Bravo a Private Message
Nedladdning är ett hot då artisterna, inte skivbolagen, mister intäkter, och därför frågar man sig varför inte bolagen hittar alternativa metoder att sälja sin produkter med t.ex. mer värden av någon form.
Sedan tror inte jag heller att merparten av nedladdarna verkligen skulle köpa några skivor om de var tvugna att betala för dem, vilket gör att antalet nedladdningar kontra sålda skivor inte korresponderar på något sätt.
Vill skivbolagen sälja måste de ändra metodik bl.a. i bemötandet av potentiella kunder och därigenom säkra marknaden.
De flesta komer under överskådlig tid troligen att köpa cd-skivor om bara bolagen i sin enfald tillåter detta.

Bravo
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/04/19 :  19:05:19  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
En hel del nyttiga tips och ideer. Tack alla!


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2005/04/20 :  13:30:16  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Jag vet inte om man får säga "vad var det jag sa" men...

http://expressen.se/index.jsp?a=272176

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/04/21 :  03:07:38  Show Profile Send Bravo a Private Message
Man får ju frossbrytningar Micke, jag kan i andanom se ett gäng marginaliserade hifidårar spelandes sina allmer slitna och tummade cd-skivor med bara ett begränsat utbud av skräp att ladda ned från nätet.

Bravo
Go to Top of Page

Cyber
Medlem i AÖ

2294 Posts

Posted - 2005/04/21 :  03:20:12  Show Profile Send Cyber a Private Message
Vad säger man Tråkig utveckling (i artikeln)
Go to Top of Page

Qvist
Member

263 Posts

Posted - 2005/04/21 :  08:11:50  Show Profile Send Qvist a Private Message
Mycket skivor låter kasst, men många låter ganska bra ochså.

Man bygger ju inte sin anläggning för vissa skivor bara heller, anläggningen ska vara allätare så att säga.


Brainpool visar ju genom sin artikel bara brist på hänsynslöshet.

Är jag ett fans av dom så köper jag ju deras skiva, och alla fans vill att den ska låta bra.

Det är inte bara på hemmastereo musiken poppar.
Utan även i massa bilar, 90% av mina ca då 25 manliga vänner har hålligt på mer eller mindre med bilstereo.
Alla 90% spelade låtar i bilen som lät bra fast dom visste liksom inte om det på nått sätt.
Låtarna som spelades mycket i bilarna började alla gilla så småningom, och här på orten var det dom skivorna som såldes.

Att dra ner på ljudkvaliten är ett stort misstag av en artist, dom tror inte att folk bryr sej, vi tro inte att folk bryr sej.

Jag tror att alla gör vi det medvetet eller omedvetet, man ser mycket bevis på det tycker jag om man tittar på alla bekanta och vilka låtar som dom tycker är bäst.

Att nu Brainpool dessutom ska ta en ca 10 per mp3 gör ju det dessutom inte billigare heller snarare tvärtom.
Jag kommer alldrig att köpa en mp3 på nätet.

Jag tror inte Brainpool får sålt mycket för med ett sånt pris på en dålig produkt sporrar det bara piratkopierare.
Och för mej som ställer medvetet krav så inte köper jag ju deras mp3, nä då laddar jag ner den i så fall.






Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2005/04/21 :  10:50:02  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Vi får se hur deras experiment kommer att tas emot av kunderna men det visar på en möjligt scenario som är omvälvande. Nämligen att du köper direkt av bandet och att skivbolaget kanske kortsluts i processen. Inte undra på att de är lite byxis (söderslang för nervösa).

Som sagt, vilket format kommer artisterna att välja för sin nerladdning?

Vi som vill ha högljudkvalitet sitter lite pyrt till på några års sikt när mediesperna har tagit över och det bara finns MP3 att ladda ner för många musikgrenar.
Men jag tror också att CD, SACD kommer att finnas kvar länge därför att alla kommer inte ha bredband. Viss musik/vissa band kommer inte att finnas tillgängliga på samma sätt som när vinylen tynade till sitt nuvarande hörn.

Finns det inget som kan motverka det här? Jo, jag tror att myten om att Svensson lyssnar via bergsprängare är fel och att de idag lyssnar via en ganska hyffsad bioanläggning. Det spännande -för oss- är att taskigt ljud helt plötsligt hörs ganska tydligt. Mina grannar har i alla fall börjat klaga på att vissa skivor låter "konstigt, trasigt på något sätt", "t.o.m. radion låter bättre".
Heja Svensson.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.

Edited by - Micke Y on 2005/04/21 11:53:11
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/04/21 :  11:13:01  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Micke:
Japp! Så är det!

Jag tror också man skall passa sig för att börja rekommendera lyssningsrum i stil med dammiga gamla studios från 70-talet, eller dämpväggar i vågad skumplast. Om man skall ge en skopa till LTS är det väl isf här.
Istälet gäller det att medla fram ett bra budskap till gemene man (och inte minst kvinna)!


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.68 sekunder. Snitz Forums 2000