HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Trähus / betonghus !?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

JG
Starting Member

17 Posts

Posted - 2005/03/09 :  18:44:40  Show Profile Send JG a Private Message
Har precis flyttat från lägenhet i ett hus med stomme och väggar av betong till ett trähus från 30-talet. Vilken katastrof ! Jag kan lika gärna lägga ned hifi-intresset med det ynkliga ljud som anläggningen presterar i den nya omgivningen.

Det nya rummet är 32 kvm (det gamla 22 kvm), och jag har prövat att placera högtalarna över allt, men inget hjälper. Det är precis som om väggarna (av masonit/spånskivor) slukar all energi. Det finns ingen bas, ingen efterklang, ingen 3d-känsla, ingen attack och varken värme eller rymd. Musiken består mest av ljusa diskanter utan kraft. Någon som har något bra tips ? Behövs det mer effekt eller kanske nya högtalare? Jag har tidigare i princip varit nöjd med dem.

Anläggningern består av
Slutsteg: Rörmonoblock, Quicksilver Audio ca 100W/st
Försteg: Musical Fidelity
CD: Curys CD 7
Skivspelare: Thorens MK 325
Högtalare: JPW ML 910

Tacksam för tips !

KennethS
Member

1178 Posts

Posted - 2005/03/09 :  18:53:13  Show Profile Send KennethS a Private Message
Låter konstigt. Hade med mej min anläggning till morsans torp från 1890-talet. Har aldrig låtit så bra som då.

Trött på folk utan vett
Go to Top of Page

The Leafs
Member

387 Posts

Posted - 2005/03/09 :  18:56:05  Show Profile Send The Leafs a Private Message
Hmmmm jag som inget hellre vill ha än träväggar...

Mina betonväggar (hus från tidigt 80-tal) ger ofattbara problem i basen runt 60-70 Hz skulle jag tro, med pucklar på en herrans massa dB. Nej har inte mätt, men problemen går ej att missa...
Go to Top of Page

Haakan
Member

2630 Posts

Posted - 2005/03/09 :  19:19:31  Show Profile Send Haakan a Private Message
mät upp rummet får vi se....frågan är ju om det egentligen är bättre dock kanske du är så van vid 40-60hz muller som stör hela skiten

men prova mäta upp det blir intressant

"även jag hör skillnad på inbrända och innebrända kablar" (c) _jax =)
Go to Top of Page

mats31
Member

319 Posts

Posted - 2005/03/09 :  19:33:06  Show Profile Send mats31 a Private Message

Håller nog med övriga...låter som du helt klart har bytt upp dig. Du kanske är "inbränd" på betongresonanser. Prova med att flytta runt högtalarna kanske (närmare vägg) ...

/M
Go to Top of Page

Patrik B
Member

440 Posts

Posted - 2005/03/09 :  19:38:31  Show Profile Send Patrik B a Private Message
Jag har exakt samma problem!

Flyttade ifrån ett vardagsrum på 20kvm med rejäla betongväggar. Problemen i basen yttrade sig som kraftiga basresonanser. Å andra sidan så fanns den en pondus i återgivning som var ganska medryckande.

Bor nu i ett trähus med träreglar och gipsväggar där 3 utav 4 väggar är ytterisolerade. Ljudet är precis som du säger; ljust, spretigt, saknar attack och dynamik.

I samband med flytten var jag övertygad om att jag skulle bli av med den bumliga basen och få en korrekt, torr och dynamisk bas, Snacka om besvikelse!

Mvh
Patrik B
Go to Top of Page

Patrik B
Member

440 Posts

Posted - 2005/03/09 :  19:44:01  Show Profile Send Patrik B a Private Message
mats31: Det är inte vi som har vant oss vid betongresonanser. Det är bara någonting som har blivit väldigt fel när vi möblerade våra vardagsrum.


Efter 6 månader frustrerat letande efter nya högtalare/cd-spelare etc så har jag så sakteliga kommit till insikt att jag måste göra någonting åt akustiken. Jag har samma mängd möbler på en större yta vilket gör att det är lite kallt på både golv och väggar.
Tips! Pröva att ligga ned i soffan och lyssna på musik. Låter det bättre? Hos mig gör det det (framför allt med kropp och dynamik i basen). Undrar om inte det betyder att jag har en hel del reflexer att ta hand om.

Mvh
Patrik B
Go to Top of Page

Llönnblom
Brutal-"Harry" 2005

787 Posts

Posted - 2005/03/09 :  21:19:53  Show Profile Send Llönnblom a Private Message
JG.

Har också samma erfarenheter.Tror det skiljer mycket mellan ett välbyggt trähus och 70-tals budgetprefab.Ett gammalt torp som KennethS nämnde kan ju vara väldigt stabilt byggt med tex timmerväggar.Lite skillnad mot mina 12mm masonit på wellpappreglar(ni läste rätt).I min förra lägenhet så hade jag 2st betongväggar i lyssningsrummet och 2st klena skiljeväggar.Det fungerade perfekt på mina burkar.Troligtvis för att dom är lite klena i mellanbasen.I mitt hus låter det som om anläggningen har influensa

Själv funderar jag på att bygga ett litet hus brevid huset och ha som hemmabio/lyssningsrum som lösning på problemet.Det blir isåfall ett stabilt träbygge.
Go to Top of Page

JG
Starting Member

17 Posts

Posted - 2005/03/09 :  21:27:02  Show Profile Send JG a Private Message
Tack för svar ! Men det låter som ett svåråtkomligt problem. Det är möjligt att jag har blivit beroende av den extra resonansbasen. "Mäta upp rummet "? Vad avses ? Hur gör man då ? från en som inte har behövt bry sig tidigare och som inte är så teknisk.

Men det är ju som sagt mer än basen som har försvunnit, som Patrik uttryckte sig, pondusen är borta och med den trycket och attacken. Ingen som tror på nya prylar ?
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2005/03/09 :  21:31:43  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Jag hade samma problem för några år sedan. Mina dåvarande stativare orkade helt enkelt inte pumpa så mycket luft som krävdes för att till någon bas.
Jag skulle kolla med en annan högtalare bara för att få ett annat intryck. Då vet du mer om det är akustiken eller grejorna som du skall attackera.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/03/09 :  21:36:22  Show Profile Send marens a Private Message
Min erfarenhet är precis tvärtom. Att det i ett rum med mjukare väggar (som absorberar bas) blir bättre bas (fastare och renare, mindre resonans och rakare respons) och luftigare, mer öppet ljud när de inte dränks i de hemska betongresonanserna. En baskagge låter mer som en baskagge "doff" istället för att allt som har frekvenser i närheten av de värsta rumsmoderna låter "BUUUuuuuuuuuuuuuuuum"

Särskillt små betongrum är extra hemska.

Det kanske är något annat problem du har i det nya rummet. För lite möbler, prylar och gardiner så att allt grötar ihop sig? Testa att möblera på längden av rummet, det brukar bli bättre för basen i lite mindre rum
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/09 :  21:42:11  Show Profile Send mayro a Private Message
jag har samma problem som du. Mitt hus är ifrån 1907 och har tjocka plnkväggar med samma typ av innerväggar. samt golv i plank och en källare under....

Det är som att flytta hela stereon IN i en superabsorbent helt enkelt.. Och det är nog exakt vad det hadlar om... Det problem vi får ta tag i är att BYTA väggar osv till mer solida typer som INTE släpper igenom ljudet så lätt troligen.. Hur har jag inte räknat ut än. Men att det förmodligen gäller att sätta dit en vägg till utanpå den gamla innåt.. Eller ta bort inneväggarna och fixa med isoleringen så det inte blir sådan spalt emellan på samma sätt..

Då jag byggde mina absorbenter förut så liknade dom skrämmande mycket mina väggars konstruktion... Med en 15-20 cm djup....och isolering emellan...Hmm.. samt tog all värme ur ljudet...

tur jag har ställbara högisar och kan kompensera detta problem-- samt en massa kraft att driva det med.. Detta är skit. Men klart enklare problem än att bygga bort bummel i betong tror jag... mer innerväggar tror jag är lösningen.. Gipsväggar tex..

Kan jag vara på rätt spår här???????eller helt fel..(Tror inte det

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/03/09 :  21:46:06  Show Profile Send marens a Private Message
Äh, mayro och JG, ni vet inte hur lyckliga ni är! Det ni behöver är basmoduler, kraftiga sådana. Absolut inte hårdare väggar och stående vågor i rummet.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/09 :  22:02:17  Show Profile Send mayro a Private Message
marens.. JAG HAR BAS!!!! 4 X 12" samt 24 Hz......... så bas fattas INTE problemet är att väggarna formligen ÄTER mellanbasen.. högbasen gräns mellanreg...Det är inte just djupBASEN som är problemet. Utan just mellanbasen.. Värme i röster kan ingen sub i hela världen fixa till.. Jo om det är en BAAAAAAAAAS röst klart........

Nu blr det rätt tror jag.. resten VET jag är en dröm för oss... Bara denna del grejas.. Men vårt problem är ett angenämt problem mot stående vågor mm... I know....

Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2005/03/09 22:03:34
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2005/03/09 :  22:06:30  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
mayro > det finns jättebra rumakustikprogram för datorn..... CARA 2.2 ..... Har du provat det??
// W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

JG
Starting Member

17 Posts

Posted - 2005/03/09 :  22:49:25  Show Profile Send JG a Private Message
Att trähus kan uppföra sig så olika ! Det verkar som det bara är vissa konstruktioner som ger upphov till detta konstiga fenomen. Hur kan mitt hus, liksom Mayros m. fl bara ÄTA upp ljudet !? Jag som trodde att ju mer absorbens desto bättre. Vidare är jag lite skeptisk till extrabasar. De ger väl knappast mer driv och som sagt värme !?

PS Angående rummets möblering så är det ganska ombonat, tre stora tjocka mattor, två soffor, två fåtöljer, bokhyllor, tavlor m.m. Men det finns förstås fyra fönster placerade på tre av rummets väggar.

Edited by - JG on 2005/03/09 22:54:38
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/09 :  23:09:18  Show Profile Send mayro a Private Message
tror det beror på just fenomenet det är rätt exakt måtten för en absorbent med detta ljup samt dämpning som gör fenomenet.. Samt just att det är plankväggar som släpper ut ljudet igenom dom sorts springor som är UT ifrån huset.. En slags omvänd absorbent.. men där det är såååå stor yta så den fungerar i alla fall... Men detta är lätta probem ... jag tror det räcker med ett lager med gips skivor så är problemet väck.... En lite tjockare typ... tror det räcker för att hålla ljudet innanför i rumet samt det som man vill bli av med utanför...

Dessa saker jag nu skriver KAN jag ingenting av. Utan säger detta enbart av den erfarenhet samt TRO jag har... Jag TROR det är på det sättet jag säger... INTE vet..

Så sitter någon med svar och kan berätta med enkel svenska så.....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

KennethS
Member

1178 Posts

Posted - 2005/03/09 :  23:33:08  Show Profile Send KennethS a Private Message
jo mamma:s torp är rejäla tjocka timmeväggar med snetak på övervåningen..Rena drömmen för en själv. Märkte dock som er med problem att i det stora rummet lät det förjävligt ren ut sagt. Så jag flyttade in i sovrummet på övervåningen med mina dåvarande Mission M80 och då vart det rena paradiset. Så jag tror som många andra att du måste nog börja med rejälare golvare och sen ta till Akustiken. Kanske Audiovector:s Mi3 Serie?Duktigt med botten.

Trött på folk utan vett
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/09 :  23:39:30  Show Profile Send mayro a Private Message
Jag har lite tur ändå jag..det är inte helt katastrof ändå.... Mina ribbons kan ju ge mellanreg.. så en vanlig högtalare hade förmodligen dött av lycka här.. så det skall bli kanon att få hit creativ audios större modell i mitt rum
Det kommer nog bli som handsken det.... Hmm undrar om wolfgang märker att dom är borta då han ska hem tro.. hmm.. Ja säger CC har packat dom redan så åker han nog bara.. CC får väl ta en 5 hundring för det....ler....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/03/10 :  00:33:50  Show Profile Send CC a Private Message
Akustik e spännande!

Jag har bott i lägenheter model betongbunkers o lägenheter utav trästugemodel o lite blandat därimellan. Alltid svårt att förutse vad för resultat som kan komma...
Men generellt: Rum med "sugande" väggar KAN dra musten ur förstärkeriet o högtalare, de får ju ingen "hjälp" på samma sätt som i betongbunkern!
SMÅ högtalare får ju en hel del hjälp i resonansrika rum... Så när man placerar dem i mer "döda" rum så får man höra hur de egentligen låter! Kanske...

KAN även vara så att nu när du fått "städat" bort massa resonanser så hör du "fel" som maskerades tidigare? Då blir det till o börja trimma o kanske även kolla efter andra högtalare/stärkare (matchning vet du) som fungerar bättre i ett rum som suger basresonanser!

Men försök jaga reda på någon som kan hjälpa dig att mäta upp ditt rum! Kanske någon hjälpvillig forummedlem med mätgrunkor o kunskap bor i din närhet?

Oavsett, lycka till! Du har nu förutsättning att få ett bättre ljud! (även om du inte fått lyckan att upptäcka det ännu)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2005/03/10 :  08:28:36  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
I hifibutiken Balance har dom placerat högtalare på stenskivor.
Dom mjuka trägolven verkade försämra basen på högtalarna.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/03/10 :  09:04:54  Show Profile Send CC a Private Message
Yepp, stämmer med min erfarenheter. Viktigt att burkarna står stabilt.
Optimalt borde ju vara betong/sten golv o en kombination utav trä o gips väggar/tak?

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/03/10 :  09:39:21  Show Profile Send mapem a Private Message
Bodde tills för sju år sen i ett radhus med "pappväggar". Vardagsrummet hade dubbel takhöjd med invändig balkong och taket lutande, om ni förstår. Alltså väldigt oregelbunden form men med eftergivliga väggar. Det gick rätt bra att få till ett hyfsat ljud där. Små men inte obefintliga basresonanser. Inga påtagliga stående vågor. Men möjligen lite anemiskt och livlöst. Nu bor vi i en innerstadslägenhet med parkettgolv, stora fönster, tegelväggar och massor av dörröppningar i vardagsrummet. De stående vågorna i mellanbasen står som spön i backen. Men bortsett från det låter det väldigt bra med en tydlig ljudbild och musikaliskt driv och dynamik. Men mycket baskraftig musik kan låta lite jobbig i bland, p g a de stående vågorna, tror jag. Jag ska experimentera lite mer med underlag till högtalarna och med deras placering när jag orkar och har tid för att se om det går att få bort en del av de basproblem som ändå finns. Att ställa dem på koner i st f kuddar var en klar förbättring bara det.
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/03/10 :  09:49:37  Show Profile Send mapem a Private Message
PS: jag har bytt ut i stort sett hela anläggningen också, sen radhuset. Det kan ju också ha sin betydelse. Från Tecnics/NAD/Infinity till Naim/Naim/Neat (CD/först/högt). Några klasser över, utan tvekan.

Men även med de gamla grejorna var skillnaden ändå tydlig. Pappradhus: snäll bas, lite blodfattigt, lite oprecist. 1880-tals stenhus: Livfullt, precist perspektiv men ibland tendens till bummel.
Go to Top of Page

Patrik B
Member

440 Posts

Posted - 2005/03/11 :  08:17:05  Show Profile Send Patrik B a Private Message
Jag tänker göra ett första försök att lösa mina problem genom akustikreglering. Kostar troligen betydligt mindre än att försöka byta prylar tills problemet försvinner.

Mvh
Patrik B
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2005/03/11 :  08:51:38  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Jag bor också i ett trähus, ett enplanshus med platta på mark samt tunna innerväggar med gipsskivor och 40 mm träreglar.
Jag tycker det verkar idealiskt.
Gipsväggarna ger en hyfsad basdämpning, och basdämpning behövs. Det är inte av ondo.
Betonggolvet ger ett stabilt underlag för högtalarna.
Jag tror att det är gungiga trägolv som kan vara orsaken till problemen.
Testa genom att köpa några billiga trädgårdsplattor och se om det hjälper.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 1.2 sekunder. Snitz Forums 2000