HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vad är det för fel på mitt ljud?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/02/26 :  02:20:53  Show Profile Send Bravo a Private Message
Lite förundrad blir man ju när du beskriver din anläggning så kritiskt "malkolm.". Det låter nästan som du köpt prylarna på ÖB eller något liknande ställe.
Främst skulle jag nog titta på akustiken i rummet, det kan få mycket att låta fel. I andra hand låter det som om din anläggnig har låg upplösning vilket kräver bättre och dyrare prylar från cd och nedåt i kedjan.
Det vore intressant att veta vad du sitter med?
Kan du låna några intressanta produkter och pröva att byta i anläggningen för att höra om du märker någon avgörande skillnad?
Det sista med tanke på att prylarna inte "spelar ihop".

Bravo
Go to Top of Page

malkolm.
Starting Member

7 Posts

Posted - 2005/02/26 :  05:59:38  Show Profile Send malkolm. a Private Message
Godmorgon allesammans.


Bravo, Så du tycker att jag är kritisk(?), och du har nog rätt i det Komponenterna jag har är redan nämnda men dom är som följer: Cambridge 640 CD samt förstärkare och Quad 12l längst ut i kedjan.


Sebastian. Det där var grejor det! System som Quad själva rekommenderar menar jag då, men min prisram var tyvärr aldrig så uttänjd. Cd-spelaren tyckte jag verkade ok och på förstärkarsidan så kunde det lika gärna blivit en annan i samma prisklass, nämligen HK-stärkaren 675. Ja, en sub vore inte fel alls. Håller med dig om det
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/02/26 :  08:12:11  Show Profile Send mapem a Private Message
Det är ju just det där som är så typiskt för uppgraderingssjukan - upgradeitis - man har någonting i kedjan som är så bra att bristerna i resten av kedjan avslöjas, så byter man det, och nu avslöjas bristerna hos det som man tidigare tyckte var så bra, och så byter man det, och så avslöjas bristerna i .... och så vidare. Det gäller att man matchar på samma nivå tror jag. Jag kan mycket väl tänka mig att dina Cambridge-grejor inte riktigt matchar Quad 12L, som är väldigt bra högtalare. Enligt mina egna erfarenheter matchade 12L inte riktigt mina Naim. Det lät faktiskt väldigt bra, men man fick ändå en känsla av att det borde kunna låta ännu bättre med andra högtalare. Så det blev andra högtalare och det låter underbart men nu går jag och funderar på om man inte borde uppgradera förstärkeriet lite... Farligt, farligt!
Go to Top of Page

SebastianG
Member

432 Posts

Posted - 2005/02/27 :  07:05:45  Show Profile Send SebastianG a Private Message
quote:
Så det blev andra högtalare och det låter underbart men nu går jag och funderar på om man inte borde uppgradera förstärkeriet lite... Farligt, farligt!

Mapem du menar väl "Farligt, farligt, men härligt, härligt..."

"Still confused, but now on a higher level…"

Flyfisherman
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2005/02/27 :  09:30:32  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Apropå silverkablar så testade jag nyligen Marcus Black Silver.
Signalkablarna lät ungefär som man beskriver silverkablar, ljust, tunnt, vasst.
Det första dygnet!
Jag lät dom nämligen sitta i ett dygn (jag stänger aldrig av anläggningen), och nästa kväll hade ljudet transformerats. Det lät betydligt fylligare och absolut inte vasst.
Det här är något jag upplevt med många signalkablar, men aldrig så påtagligt som med dessa silverkablar.
Så ska ni testa signalkablar, låt dom först sitta i ett par dygn. Annars lurar man sig.
Go to Top of Page

SebastianG
Member

432 Posts

Posted - 2005/02/27 :  23:20:45  Show Profile Send SebastianG a Private Message
quote:
Jag vill ha dom fritt flytande av värme i ett öppet rum, då är jag nöjd

Malkolm: -Ja det var ju det här med hur du ville ha "ljudbilden"... Som jag skrev tidigare så tror jag att det är ett ideal som många av oss eftersträvar, men hur når man dit???
När jag köpte min första riktiga Hifi-anläggning på 70-talet lade jag ca 6000 kr på högtalarna och 2500kr fick räcka till förstärkare och skivspelare. Det var ju liksom "bara" högtalare som gällde då!
I Quadsystemet: 10500 cd/signalkälla, förförstärkare 8900, slutsteg 6800 och sist högtalare 4900kr. Här är det nästan omvända prisförhållandet, signalkällan är klart dyrast medan högtalarna är billigast! Ungefär så skulle jag lägga pengarna om jag skulle köpa nåt idag. (Jag nämner detta bara som exempel på vad som kanske är viktigt att satsa på, inte vad saker måste kosta eller vad du ska köpa) Det finns även en "tumregel" som säger 30% var på högtalare, förstärkare och cd, samt 10% på kablar...

Är inte högtalarna viktiga då? -Jo, absolut de gör en stor del av ljudbilden/karaktären, men de blir aldrig bättre än det som finns innan. När det gäller högtalare och Hifi-ideal, tycker jag mig kunna se två "huvudspår". Naturligtvis grovt förenklat men det kan kanske tjäna som vägledning...

Den ena gruppen lyssnare vill att rummet som du lyssnar i ska förvandlas till konsertlokal/studio. Bandet och artisten ska stå mitt i ditt rum och spela liksom ett akustiskt hologram ungefär... Här är väl 5.1 eller 6.1 ljudet det som tydligast strävar efter detta ideal, men det går utmärkt att nå även med vanlig 2-kanals stereo! Tex högtalare som Carlson eller Heil ger en sån ljudbild! Kanske är det detta med att sitta "mitt i musiken" som är ditt ideal, men jag har för mig att du skrev något om att du inte direkt gillade att omslutas av ljudet i bilstereon... (Kan ju också bero på vilken bil och vilken stereo naturligtvis)

Motsatsen till detta skulle då vara högtalare som har en ljudbild som börjar i linje med högtalarna och som sträcker sig bakåt och åt sidorna, dvs målar upp ett tydligt imaginärt rum bortom din bakvägg. Detta rum motsvarar då inspelningslokalen, här kan man tydligt höra exakt var instrumenten/sångare står, även "bi-ljud" som tex ekot av ett kantslag på virvelkaggen blir mycket framträdande och på liveinspelningar hör man sorl och glasklirr mkt tydligt etc...
Sen finns det naturligtvis en massa olika högtalare som ligger någonstans mitt emellan dessa olika ytterligheter! Sen tillkommer saker som olika klangkaraktär, detaljrikedom osv...

Hur ska du göra för att lösa ditt konkreta problem? Mitt tips är fortfarande det samma som många redan gett dig, gå ut och lyssna på olika anläggningar och försök identifiera, vad i ljudbilden som du gillar respektive ogillar och bygg ditt system därifrån. Fråga massor också!!!

Angående din cd så går den att förbättra, tex Harmony Design gör utmärkta billiga modifieringar med garanti! Förstärkare tycker jag absolut att du ska köpa begagnat, kanske en gammal NAD skulle passa dig... Var mkt prisvärda och varma åtminstone förr i världen.

Lycka till och tala om hur det går!


Mvh Sebastian

"Still confused, but now on a higher level…"

Flyfisherman

Edited by - SebastianG on 2005/02/28 10:17:10
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/02/27 :  23:49:35  Show Profile Send Blue a Private Message
En liten parentes bara apropå Quad-systemet: Om man inte tänker använda skivspelare eller annan analog källa kan man lika gärna hoppa över försteget (cd-spelaren har digitala ingångar och bra volympott).

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/02/28 :  04:10:10  Show Profile Send Bravo a Private Message
Jag kan tänka mig att Quadarna kräver lite mer än vad Cambridge kan ge, i övrigt som ovan.

Jag tänkte bara att det är sällan någon brukar sparka så hårt på sitt system.....

Bravo
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/02/28 :  13:35:28  Show Profile Send Blue a Private Message
Kom att tänka på att What Hifi, som ju länge har varit tokförälskade i Quad 11/12L, brukar koppla ihop dom antingen med Quads cd + 99-slutsteget, eller Roksan Kandy-elektronik (ligger på 9000/st). Kan ju vara värt att kolla in dom också!

Sedan blev jag förvånad att Quad 12L inte fick en best buy i senaste numret av Hifi Choice (vinnare blev istället nya Rega R3 golvare och Epos stativare). Men jag har märkt att Hifi Choice och What Hifi tycker olika ganska ofta, lite småintressant...

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/02/28 :  13:45:41  Show Profile Send mayro a Private Message
Jag skall inte skriva mer om mitt ämne. Men av alla inlägg här varkar detta "fenomen" som kablar innebär helt vara borta??? Kanske har jag fel????

Men alla saker alla pratar om skall ju KOPPLAS ihop...

Detta tycks försvinna helt.... Jag frågade OM du bor i Blekinge trakten?? Om jag så kan vi ses så får du prova lite med kablar så kan du se/höra skillnaderna du får......

Erbjudandet står kvar... sänd PM då jag nu inte skriver mer om detta på din tråd. För om inte intresse finns är det ju ingen mening att tjata om det ju...ler....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Beat
Member

1505 Posts

Posted - 2005/02/28 :  15:36:20  Show Profile  Visit Beat's Homepage Send Beat a Private Message
Hej Malkolm,
tänkte blanda mig i lite genom att försöka att övertala dig att inte byta ut elektroniken än. En kompis har precis investerat i sin första anläggning efter inrådan av mig och det blev just dina Cambridge produkter som följde med honom hem. Förra veckan satt vi och torrlystnade hemma hos honom på mina gamla Dynaudio Audience 42 högtalare som han lånat till sin elektronik och jag blev faktiskt förvånad över hur bra det lät, för ganska vettiga pengar. Han använder MIT kablage genom hela anläggnigen, olika versioner av Terminator serien. Kablarna ger ett lite romantiskt mellanregister men är trevliga. Så jag tänkte bara säga att din elektronik är absolut värd ett par livligare högtalare än Quad:arna, sorry alla ovanstående fans. TV:n var placerad mitt emellan högtalarna för övrigt. Eftersom förstärkaren inte är ett under av kraft kanske du borde kolla på ett par lättdrivna 2-vägare. monitor Audio eller JM-lab. Tror inte att Vienna är det håll du borde gå, lite för trögdrivna, mina Mozart blev lätt sumpiga i basen.
Lycka till

Du når oss på Lazy Boy hær:

sales@lazyboyaudio.no

https://www.facebook.com/lazyboyaudio/

http://www.lazyboyaudio.no/
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000