HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vad är det för fel på mitt ljud?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

malkolm.
Starting Member

7 Posts

Posted - 2005/02/23 :  06:18:59  Show Profile Send malkolm. a Private Message
Ja, nu har jag suttit och funderat här ett tag och jag vet inte vad som är fel på ljudet på min stereo. Med en gång skall jag också säga att jag ej är någon rutinerad hifi-veteran utan endast en lekman vad gäller ljud, och det är just därför som jag behöver er hjälp.

Jag innehar nu en budget hifi anläggning. Ett par kritikerrosade stativhögtalare med tillbehörande stativ i 5000:- klassen, en förstärkare i ungefär samma prisram och en CD spelare i ungefär samma klass som förstärkare samt högtalare. Är jag nöjd? Nej, det är jag då rakt inte och jag undar vad som kan vara fel, för ljudbilden som mina prylar frambringar är inte 5 -10% borta ifrån min referensram utan ljusår. Jag skall heller inte vara märkvärdig och säga att det skulle vara mycket bättre ifall jag köpte något som var dubbelt så dyrt Nej det är helt enkelt som så att det jag eftersträvar inte endast är sämre än det jag har, utan också "markant annorlunda". Det jag söker har överhuvudtaget inte den ljudbild som mitt system frambringar, utan en helt annan ljudpotential och anorlunda klang.

När jag köpte mitt system så trodde jag att jag äntligen kunde få njuta av riktig hifi, till skillnad ifrån alla Siba anläggningar man haft genom åren. Visst kan man njuta gott på dom också, men då är det mer att man hyser en så stark känsla för artisten så ljudet går hyggligt bra ialla fall. Men detta ljud är inte ett ljud som överhuvudtaget återspeglar vad jag vill ha, och ifall det inte går att få en stereo med bättre ljud än så här, så kan inte jag njuta av musik på samma sätt som jag trodde var möjligt.

Vad är det som är fel på min anläggning ljudmässigt då?

Ljudet har inte alls den rymd som jag eftersträvar, och jag som vill höra rossligheten i halsen på dom artisterna som jag lyssnar till, har inte en möjlighet att få den drömmen uppfylld. Ljudet låter "beslöjat" och kanske att det har med det digitala återgivningssättet att göra? Det låter sterilt, oengagerande, platt och utan den värme som jag så hett eftersträvar. Det låter precis som att tonerna i musiken har huggits av och ändrats på så sätt att det skall låta så perfekt som möjligt, och alla små nyanser i rösterna går också bort(rösterna för övrigt hör jag överhuvudtaget inte på det sätt jag vill. Otydligt och instängda i högtalaren. Jag vill ha dom fritt flytande av värme i ett öppet rum, då är jag nöjd), efterresonansen på gitarren etc. har tagits bort för att sterilisera/förstöra det hela så jäkla bra som dom på nåt sätt kan. Så känns det för mig.

Så vad kan det vara i hifikedjan som inte passar mina referenser? Är det att jag har dålig/för billiga grejer, akustiken i rummet kanske måste göras om(har ett alldagligt vardagsrum nu), byta transistorn emot en rörförstärkare och CD'n mot en LP-spelare eller vad kan det vara som är fel? Jag har för avsikt att uppsöka en lämplig hifibutik och kolla igenom deras sortiment, men först och främst vill jag ha åtminstone en liten aning om vad jag skall lyssna till innan jag beger mig av. Det är alltså radikala ändringar som krävs, annars kan jag lika gärna behålla vad jag nu har och lyssna på mina favoriter då och då för att jag gillar artisterna såppas mycket som jag ändå gör.


Kuriosa:
Sen är det mer saker som jag inte riktigt samtycker med vad gäller utrustningen(på tok för plastig etc.), men allra mest är jag orolig för kopplingarna bak på mina högtalare. Det är sådana här som man skruvar fast kablarna med, men ifall jag skall ha något nytt så vill jag gärna ha någon rejäl anslutning som man vet när kablarna sitter ordentligt.

kme
Musik-Harry 2005

4409 Posts

Posted - 2005/02/23 :  07:06:43  Show Profile Send kme a Private Message
Hej Malkolm, Försök och få tag i edison triod rörförstärkare under förutsättning att dina högtalare har hög verkningsgrad samt impedans. då blir det annat liv i luckan!Mvh kme

Listen: Music Tip by Kurt.Välj Bland Olika Artister På: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about92-0.html Klassiskt på: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about102-0.html
http://www.youtube.com/watch?v=AlLpdWbSevc
http://www.youtube.com/watch?v=YvEccfdw_kU
Go to Top of Page

HLindgren
Member

1143 Posts

Posted - 2005/02/23 :  07:27:20  Show Profile  Visit HLindgren's Homepage Send HLindgren a Private Message
Funderara lite...provlyssnade du inte grejerna innan du köpte dom??? Och då menar jag inte 10 min.
Det är ju väldigt viktigt att grejorna fungerar ihop. Sen kan det vara en så enkel sak som placering av högtalare och dämpning av rum.

HenrikL
Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/02/23 :  07:39:27  Show Profile Send mapem a Private Message
Knepigt. Det borde låta bra. Du kanske har så höga krav att prylar i 5 000 kr-klassen inte räcker till? Eller har du råkat välja saker som inte passar ditt ideal, gått mer på tester än lyssnat själv? Du skrev att högtalarna var kritikerrosade. Jag har många gånger efter att ha läst översvallande recensioner själv gått och lyssnat och blivit mycket besviken.

Av egen erfarenhet vet jag att det inte måste vara dyrt att få den ljudåtergivning man eftersträvar, men det kan ta lång tid att hitta det som man tycker är bra! Jag har hållit på i 30 år eller mer, om det är nån tröst. CD-spelare, förstärkare och högtalare låter olika, oavsett pris, och kombinationsmöjligheterna är oändliga.

Apropå CD-LP och transistor-rör: Det är inte formatet i sig som är avgörande, det finns både bra och dåliga grejer inom varje kategori. En bra CD-spelare överglänser skyhögt en medioker vinylspelare.

Men innan du byter ut något bör du fundera på akustiken i rummet och högtalarnas placering. Detta har diskuterats mycket här på forumet, du kan prova att söka.
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2005/02/23 :  08:24:48  Show Profile Send Mahler a Private Message
quote:
Det låter sterilt, oengagerande, platt och utan den värme som jag så hett eftersträvar. Det låter precis som att tonerna i musiken har huggits av och ändrats på så sätt att det skall låta så perfekt som möjligt, och alla små nyanser i rösterna går också bort(rösterna för övrigt hör jag överhuvudtaget inte på det sätt jag vill. Otydligt och instängda i högtalaren. Jag vill ha dom fritt flytande av värme i ett öppet rum, då är jag nöjd), efterresonansen på gitarren etc. har tagits bort för att sterilisera/förstöra det hela så jäkla bra som dom på nåt sätt kan. Så känns det för mig.



Låter som precis samma frustration och problem jag upplevde med mina gamla Kappa 600 som ofta kändes sterila, platta, analytiska, livlösa, utan själ och glöd etc etc. Mäcklade en del med olika kablar, högtalarplacering, dämpning av diverse reflexer och byte av cd-spelare etc men kom inte i mål på allvar förrän jag bytte högtalare. Då reste sig håret ordentligt i nacken.

Jag tror att ett högtalarbyte kan göra underverk i din anläggning. Och efter att ha läst din beskrivning av ljudidealet tror jag att Vienna Acoustics skulle kunna passa dig. De har själ och glöd och värme i mängder utan att förlora detaljerna och luftigheten/rymden i ljudet.

Stativarn heter Haydn men annars borde golvarn Mozart kunda vara ett alternativ.. Fast då krävs det förståss en lite större investering än förrut.

Akustik, nya kablar, förstärkare och cd-spelare är ytterliggare grejer som sedan kan förhöjja och förbättra ljudet väsentligt ur ditt befintliga system. Men akustik kan inte trolla fram värme och kropp och själ ur ett platt och livlöst system. Ej heller en bättre signalkabel ävem om det förbättrar ljudet väsentligt.

Jag tror att högtalarna är viktigaste länken faktiskt. Och att man har en stärkare som kan krama ur allt ur högtalarna.

Lycka till !!

Mvh

/Dennis

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2005/02/23 :  08:38:33  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Om du via forumet kan få kontakt med någon person som bor i närheten av dig så finns kanske möjligheten att låna och testa att byta ut delar i din anläggning för att försöka reda ut om det finns någon enskild del som sänker ljudkvalitén hos dig.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2005/02/23 :  08:56:23  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Jag skulle fundera hur rummet ser ut. Mycket tidiga reflexer? Inga mattor? Ekon?
Klappa hårt i händerna på lite olika ställen i rummet. Låter det metalliskt ekande här och där så dämpa, dämpa.
För dom pengarna du betalt skall även dom sämsta grejorna vara ganska hyggliga.
Så prova alternativa placeringar av högtalara.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/02/23 :  08:59:19  Show Profile Send CC a Private Message
Kan det vara så att dina referenser på "bra" ljud inte ryms i den budgeten som din anläggning har? Det som kan vara perfekt för en annan behöver inte vara det för dig!
Har du lyssnat på grejerna i något annat rum? Tänker då på akustiken o placering utav dina högtalare... Du lär känna dina högtalare bättre om du kan testa dem under andra förutsättningar. Kanske du kan koppla upp dem till någon annans (eller butiks) stereo för att testa dem? Andra kablar? Möjlighet att testa det? Osv..

Sedan är det ju alla de där små men viktiga sakerna för att få till det sista. Har du kollat så allt (både kablar o ström!) är i rätt fas? Ligger din stereo på samma fas som "störande" övrig elutrustning så kan det vara värt o testa med ett eljack som ligger på en mindre belastad fas! Har du tv/dator precis bredvid? Kan ödelägga den bästa anläggning. Osv... Finns en uppsjö utav knep o knåp att undersöka...

Du får hålla liv i din tråd o berätta hur det går för dig framöver!
Lycka till!

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

yudansha
Member

289 Posts

Posted - 2005/02/23 :  09:29:37  Show Profile Send yudansha a Private Message
malkolm., om du berättar exakt vilken utrustning du har idag så vore det lättare att förstå ditt problem!
Go to Top of Page

jaejin
Member

923 Posts

Posted - 2005/02/23 :  09:43:44  Show Profile Send jaejin a Private Message
Håller med mahler.

Tycker själv att högtalare är grunden till sin anläggning. att hitta ett par som man själv och plånboken gillar. Finns otroligt mycket bra begagnat. sedan att därefter hitta en ordenklig drivning till dem.
Själv så finner jag magnepan som otroligt prisvärda och luftiga och bra för den prislapp man kan köpa dem för begagnat. Speciellt de äldre. däremot är de lite trögdrivna så lite kräm behövs men det funkar med tex pioneer a-757, a-858, 60watt rör som inte behöver vara jätte dyrt. Pioneer finns oftast för under 3500kr. tex http://www.blocket.se/view/4420347.htm?caller=vll_s&l=0&c=1&city=0
(ej jag som säljer denna)

Fundera på denna kombination.
Magnepan pris mellan 3500-10000
Pioneer a-858, a 757 3500
CD-spelare -moddad denver. (se tråd här på forumet).

Hur tror ni denna kombination skulle låta??
Go to Top of Page

shaft
Member

524 Posts

Posted - 2005/02/23 :  10:01:24  Show Profile Send shaft a Private Message
Hej!
Det har kommit många bra förslag - speciellt CC verkar vara inne på rätt spår.
Min fråga är lite om du har någon erfarenhet från hifi som du själv tyckte vara väldigt bra. Kanske från någon mässa eller i butik?

Det låter lite som om när jag läser ditt inlägg som att du vill att det skall låta som i verkligheten - något som är mycket mycket svårt (många skulle säga omöjligt).
Gå till en mycket bra butik. Be dem spela på deras bästa anläggning. Finner du att du kommer närmare ditt ljudideal (ta med egna skivor) så vet tdu år vilket håll du skall sträva. Jag tror inte ett ett förstärkarbyte i samma prisklass idag kommer att ge den förbättring du eftersträvar.

Det skulle dock vara intressant att höra vad du spelar på samt vilka kablar du använder. Kör du på "lampsladdar" så kan kan ju ljudet öppna upp betydligt med ett byte. Akustiken och luft runt instrumenten kan lockas fram. Placeringen av anläggningen är ju också mycket viktig. Avstånd till vägg. Diskant i öronhöjd etc.

Sen är det ju också så någonstans att ju bättre grejer du har desto mer hör du hur dåligt mycket är inspelat och mastrat(överfört till CD). Det är lite dubbla sidor på myntet ;-)

Sens kall man ju inte glömma sina öron heller. Hur länge sedan var det sedan någon tittade i dem för att se hur mycket vax du har etc. Ja du förstår hur jag menar....

Lycka till!
/Shaft
Go to Top of Page

jaejin
Member

923 Posts

Posted - 2005/02/23 :  10:17:27  Show Profile Send jaejin a Private Message
Shaft:En fråga? när jag byggt min anläggning så har jag som du beskrev upplevt att vissa inspelningar i princip ej gick att lyssna på. Men nu på senare tid då jag upgraderat lite så har de inspelningar som jag tyckt lät dåligt, de låter bra. Nästan allt låter nu bra oavsett genre och inspelningar. Vad kan detta bero på?
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/02/23 :  10:18:30  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Enligt min erfarenhet är det är tyvärr så att varken kritikerrosning eller höga priser är en garanti för bra ljud. Enda sättet att avgöra är att lyssna själv, och lyssna noga.

Det kan vara mycket jobb att få till ett sådant ljud som du skriver att du vill ha. Det finns ju möjligheter att besöka olika medlemmar och lyssna på deras anläggningar och utbyta erfarenheter - det är därför vi har ett forum. Efter ett antal sådana besök får man en känsla för vad som kommer att leda till målet.

Det finns vissa typer av system som jag gärna rekommenderar en lyssning på, för att vidga sina vyer.

Hornsystem: Det kan verka fånigt när det talas om hornanläggningar med rörslutsteg på 3 watt och liknande, men har man en gång hört en anläggning av den typen får man garanterat en tankeställare. Det är ett ohyggligt drag och en våldsam dynamik i den typen av anläggningar.

Dipolsystem: Till exempel Quad elektrostater, Magneplanar och liknande. Ljudet blir frikopplat på ett ganska speciellt sätt.

Och naturligtvis vanliga lådhögtalare av olika slag. Det är ju enklast att komma åt att provlyssna.

Olika typer av förstärkare, det finns både rörförstärkare och transistordito som låter bra.

Sen har vi ju olika källor, det kan skilja en hel del mellan olika. Här anser jag att man bör utvärdera källan i ett verkligt bra system, så man hör vad spelaren gör. När man väl vet att man har en bra källa kan man gå vidare i förvissning om att det finns en bra grund att gå vidare från. Det är inte alltid man kan höra skillnader så tydligt i en lite sämre anläggning.

När det gäller kablar så tycker jag att man ska ha en rimlig nivå som matchar den övriga utrustningen. Här sker inga "natt och dag" förändringar enligt min erfarenhet, men man kan rätta till en del fel med kablar och de har lite olika karaktär som man kan utnyttja.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/02/23 :  10:23:59  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Tillägg: Är du intresserad av att bygga själv så finns ju oändliga möjligheter, titta in på DIY-avdelningen...

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

jaejin
Member

923 Posts

Posted - 2005/02/23 :  10:42:07  Show Profile Send jaejin a Private Message
Kan hålla med bernt. Lyssnar man på olika sorters anläggningar så får man ofta mer utpräglad smak på vad man föredrar för ljud hemma.
Även om du kan få låna med dig ifrån butiken så kan du säkert få en bättre bild av hur tex dina högtalare spelar.

Horn anläggningar som bernt nämnde är mycket spännande i rätt miljö.
dock oftast blir de väldigt stora. Det är en otrolig närvarokänsla och går att spela riktigt högt.

Själv har jag fastnad för dipoler och valt magnepaner som mina högtalare. Mycket dels av min val av musik.( hört andra som använder dem till dödsmetal och psycedelic trance). Det gäller för dig att hitta högtalare som passar dig.

lycka till!


Go to Top of Page

svanbo
Member

1240 Posts

Posted - 2005/02/23 :  11:05:06  Show Profile Send svanbo a Private Message
Av din utförliga beskrivning av ditt ljudideal tror jag svaret är enkelt: du har väldigt höga krav och har alldeles för enkla grejer för att klara biffen. Du låter som en audiofil på väg ut ur garderoben
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/02/23 :  11:47:27  Show Profile Send mapem a Private Message
Jo svanbo har kanske rätt där, jag tyckte också jag anade en musikälskare och audiofil in spe, eftersom du så målande beskrev vad du var ute efter, malkolm. Men det behöver inte bli så dyrt ändå. Begagnatmarknaden är bra när det gäller HiFi, det finns mycket att välja på. Men man måste ju veta ungefär vad man är ute efter.

För min egen del har jag snöat in på Naim, efter att jag mest p g a en slump kom över en begagnad CD-spelare och en integrerad förstärkare, båda Naim. Sen höll jag på ett tag och testade olika högtalare utan att bli riktigt tillfredsställd tills jag hittade ett par likaså begagnade Neat stativare. Allt det där gick på femton tusen sådär begagnat, nypris vågar jag knappt tänka på, men det var nog uppåt det tredubbla. Och det låter verkligen bra, rakt på, energiskt, öppet, musikaliskt, detaljerat.

Välkommen malkolm, jakten på välljud är väldigt kul, men kan bli tidsödande.

Och dyr, om man inte hejdar sig! På naimforum grasserar en sjukdom som kallas upgradeitis. Den är mycket smittsam.
Go to Top of Page

shaft
Member

524 Posts

Posted - 2005/02/23 :  12:50:47  Show Profile Send shaft a Private Message
jaejin, det är svårt att svara enkelt på din fråga ;-)

Sorry om det blir lite OT:

Kombinationen mellan inspelning/CD och anläggning kan man hålla på länge med. Dock kan man ju säga så att vissa komponenter är lite "förlåtande" i sin karaktär och man står således ut med lite sämre inspelningar (läs ljusa och hårda) på ett bättre sätt. Dock kan ljudet vara välupplöst ändå. Jag ser att du kör Magneplanar och de har haft modeller som varit ganska snälla mot inspelningar. I alla fall de Magneplanar som jag ägt. Sitter man istället med en anläggning som tippar mot det ljusa (det blir ju lätt så då många tillverkare verkar sträva åt ett ljusare ljudideal och man kopplar samman ett par sådana komponenter i en kedja) så kan ju ljsa inpelningar helt enkelt "tippa över" och bli nästan olyssningsbara. Sen sitter man där en dag och bara matar in Audiofilsskivor som är det enda som låter bra......

Sen angående synergin så är det ju knappast någon slump att de flesta demos på mässor o dyl. så styrs musikvalet med järnhand mot inspelningar som "fungerar" på en viss anläggning.
/Shaft
Go to Top of Page

Baltazar
Member

887 Posts

Posted - 2005/02/23 :  13:34:09  Show Profile Send Baltazar a Private Message
Om inte en översyn av placering och akustik hjälper är väl nästa steg högtalare. Det är dessa faktorer, enligt mig, som har störst påverkan på slutresultatet.

Mvh / Christian


Go to Top of Page

SebastianG
Member

432 Posts

Posted - 2005/02/23 :  14:12:21  Show Profile Send SebastianG a Private Message
Hej Malkolm!
Jag var i din situation för ett par år sedan, jag skulle byta ut mina drygt 10 år gamla grejor, och började med att lyssna på högtalare för ca 5000kr som just testats i HiFi&Musik. Började naturligtvis med testvinnaren, men upptäckte snart att 5000kr inte skulle räcka långt om jag skulle bli nöjd med högtalarna! Om jag inte köpte begagnat eller byggde högtalare själv, vilket jag inte behärskar. Till och med min fru höll med om att det inte lät särskilt kul! Om jag fattat det rätt så har du lagt ner ca 15.000kr på hela anläggningen, det fick jag lägga ner på stativhögtalare och en subbas för att bli någorlunda nöjd... Min hustru ville tyvärr inte satsa på begagnade prylar, men som många redan sagt 15.000kr på begagnat räcker mycket längre!

Några här har också gett dig rådet att gå och lyssna i fler butiker eller hemma hos andra och jag kan bara instämma, lyssna på några riktigt bra anläggningar... Skaffa dig en rejäl "HiFi-upplevelse"!!! Inte för att bli knäckt över det ljud du är missnöjd med utan för att ta reda på åt vilket håll du vill sträva! Det kan kanske förvåna dig, men det kan säkert finnas dom som gillar det ljud som du har nu nämligen...
Den musik du gillar spelar också in, när du ska välja högtalare, tyvärr klarar ganska få högtalare att spela allt på ett lika övertygande sätt! Det blir alltid kompromisser om man gillar allt från opera till AC/DC. Gamla Rolling Stones på cd blir tex aldrig lätt att få att låta bra som HiFi betraktat, även om de nya SACD-hybriderna är klart bättre
Så mitt råd är också att börja med högtalarna, kolla som sagt upp dem med andra cd-spelare och annan elektronik innan du ger upp!
En del "HiFi-rävar" skulle också ge dig rådet att börja helt i den andra ändan, dvs med CD-spelaren... Den filosofin brukar sammanfattas med "skit in skit ut". Enligt mig så räcker inte 5000kr till en ny CD/DVD-spelare som du blir nöjd med, då måste det bli begagnat!
Avslutningsvis är vi alla nyfikna på vad det är för grejor du har... Lycka till och berätta hur det går!

Mvh Sebastian

"Still confused, but now on a higher level…"

Flyfisherman

Edited by - SebastianG on 2005/02/23 15:26:20
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2005/02/23 :  14:52:54  Show Profile Send Mahler a Private Message
Var bor du Malkolm??

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

SebastianG
Member

432 Posts

Posted - 2005/02/23 :  15:40:38  Show Profile Send SebastianG a Private Message
Hej igen!
Har varit ute och gått med hundarna och då slog det mig...
Hur länge har du haft grejorna?!?! Är de överhuvudtaget inspelade!?!? Jag får lite känslan av oinspelade högtalare, när du beskriver hur det låter! Om du bara har lyssnat till billiga Sibaanläggningar tidigare, borde du ändå absolut uppleva en förbättring av ditt ljud för 15.000, förutsatt att allt är rätt kopplat och inspelat! Minst 50-60 timmars inspelning, mycket längre för vissa högtalare etc...
Du kan naturligt vis ha haft en enorm otur och plockat ut tre "testavinnare", som var för sig är helt ok och för sitt pris, men tillsammans blir helt fel! Vad jag vill säga med det är att "matchning" är något av A och O i den här "sporten" ...

Mvh Sebastian

Ps: Jag tror att om du fördubblar din budget, så kommer du mycket närmare det du är ute efter, dvs inte bara en "bra stereoanläggning"!

"Still confused, but now on a higher level…"

Flyfisherman
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/02/23 :  15:53:11  Show Profile Send mapem a Private Message
quote:
Sen sitter man där en dag och bara matar in Audiofilsskivor som är det enda som låter bra......

Hemska öde, att bara lyssna på Jazz at the Pawnshop... S k audiofilskivor brukar vara oerhört tråkiga efter ett tag. Mer än en gång har jag läst recensioner av steroanläggningar där det lyriskt beskrivs hur man hör kassaapparaten på Stampen och hur folk klirrar med glasen. Jag trodde det var musik det handlar om. En anläggning måste lyfta fram musiken. Tyvärr hör man kanske då också en del oönskade bi-ljud. Men i fallet "Jazz at the Pawnshop" verkar det vara bi-ljuden som är grejen, i alla fall hos en del audiofilistiska recensenter.

Gå inte i den fällan, malkolm. Fokusera på musiken när du provlyssnar!

Ett bra sätt att testa anläggningens förmåga att förmedla musik kan vara att be om omdömen från musikälskande men tekniskt ointresserade personer. En sån som vågar säga ifrån när man blir för mycket HiFi-nörd. Ofta har man nog någon sådan i sin omedelbara närhet.
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/02/23 :  17:09:15  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
quote:
där det lyriskt beskrivs hur man hör kassaapparaten på Stampen och hur folk klirrar med glasen. Jag trodde det var musik det handlar om.
Det där blir vardagsmat efter ett tag. När man funderat färdigt på och vant sig vid de där biljuden lyssnar man efter "svänget" i stället. Så funkar det för mig i alla fall.

Hör man porslinet och besticken på t.ex "Live at Blues Alley" men det inte svänger är det något som är ordentligt fel i anläggningen. Däremot säger ju såna saker en del om upplösningen.

Jag tycker det bidrar till min upplevelse att känna hur stort rummet är vid inspelningen, höra hur musikern andas, hur det frasar i kläderna på orkestermedlemmar inför ett crescendo osv. Det ger en äkthet i återgivningen som jag tycker är värdefull. Men svänger det inte, ja, då kan man lika gott stänga av.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2005/02/23 17:10:08
Go to Top of Page

gurin
Member

196 Posts

Posted - 2005/02/23 :  18:37:16  Show Profile Send gurin a Private Message
Malkolm!

Efter att ha läst igenom hela tråden och på nytt läst din utgångsfråga antar jag som Sebastian att du just inköpt och kopplat in anläggningen. Nya apparater behöver gå i flera hundra timmar innan du en kan säga hur de kommer att låta. Högtalare kan behöva 400-timmar. Det behövde mina gamla Dynaudio. Det var så att jag dag från dag kunde höra dem låta bättre och bättre. Så innan du börjar byta saker så låt dem spela i 200 timmar.

Därefter måste du se till att alla strömkablarnas kontakter sitter åt rätt håll i väggen. Det räcker med att en är ur fas för att du skall tappa fokus och dynamik. Du kan köpa en mätare på någon elfirma för att se var fasen sitter, men det går lika bra att lyssna sig fram. Börja med att spela minst en cd på hög volym så att anläggningen blir varm, vänd därefter på en strömkabel och försök höra om det låter bättre eller sämre. Kan du inte höra någon skillnad låt den sitta i det nya läget och vänd på nästa och lyssna dig fram till hur de skall sitta. I bästa fall kommer du med denna enkla åtgärd att komma en bit på vägen.

I annat fall får du tala om var du bor så att någon kan komma hem till dig och kanske hjälpa till. Eller också tala om vilka grejor du har så att andra kan med samma kan ge råd. Det är inte så att du inte törs tala om att du gjort bort dig i ditt köp. Det kan helt enkelt vara så att de grejor du har inte kan ge det ljud du eftersträvar, eller ens gå åt de hållet. Ju bättre förutsättningar du ger dem desto längre från ditt ideal kanske de går och då finns det bara en utväg och det är att köpa något annat.

Det vanligaste problemet är högtalarplaceringen. Bara för att du har små stativare innebär inte att de inte måste ta plats. Flytta ut dem i rummet eller flytta in dem mot väggen eller byt vägg bakom dem. Detta kan också göra underverk.

Sedan har vi nätkablar, fötter osv i all oändlighet. Dessa saker kan dock inte rädda dig om anläggningen spelar fel ljud.

Välkommen ner i hifträsket hälsar gurin

Mina öron är mina mätinstrument.
Go to Top of Page

Erik E
Starting Member

24 Posts

Posted - 2005/02/23 :  19:58:24  Show Profile Send Erik E a Private Message
Hej!
Om du efter inspelning och felsökning vill köpa eller byta dig nöjdare så titta på www.thehornshoppe.com innan du köper dyrare prylar.
Läs recensionerna! De pengar du redan lagt ner räcker och blir över för att få ljud med de egenskaper du skriver att du vill ha (såvida inte ditt rum är mycket knepigt) Om du vill veta mer så skicka PM. Hälsningar Erik E
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 1 sekunder. Snitz Forums 2000