HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Mp3 vs CD - blindtest?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

silvervarg
Member

652 Posts

Posted - 2005/02/20 :  23:08:42  Show Profile Send silvervarg a Private Message
Nja, om MP3 och andra format med förstörande komprimering är en parentes så är det en lång parentes i sänna fall. Det stora flertalet (dvs icke audiofiler) tycker att FM-radio duger bra, och en hyfsad MP3:a hålleri alla fall högre kvalitet än så.
Vi kan se att det är oftast inte de tekniskt bästa lösningarna som står sig länge, utan lösningar som är lite av en kompromiss och som stöttas av ett antal tunga bolag.
Efter tillräckligt lång tid så blir allting ersatt av något nytt som på något sätt är bättre, men kan vara sämre på vissa punkter. Inom musik så kan vi se att stenkakor och vinyl har ersatts av CD och det kanske håller på att bli skifte till SACD eller DVD-audio etc nu, så i den meningen kan man anse att CD är en parentes på samma sätt som MP3.

CD i sig har en del riktigt stora problem (fast ändå mindre problem än vinyl). Grunden är en rysligt billigt producerad platsbit som inte är garanterat balancerad ens vid tillverkningen. Denna obalancerade platsbit skall snurra i ganska hög hastighet. Redan här har vi generalfel 1.
Avläsningen sker med en laserstråle som skall focusera olika för olika skivor m.m. och som dessutom åldras ganska fort (laserdioden alltså), detta var generalfel 2.
När man läser digitalt data såväl som analogt data så kan fel uppkomma i läsningen. Vid analogt data så är det svårt att göra något åt detta, men vid digitalt data så läser man normalt information i någon form av block med checksumma eller felrättande koder. På detta sätt är man säker på att läsa allt data helt korrekt. Något sådant finns inte på CD, och detta är generalfel 3.

Holografisk teknik med 3 stycken laserstrålar som skall vara kalibrerade och någon form av prisma skall hållas perfekt rätt för avläsning... Nej tack, jag avstår gärna från detta.
Musik i hemmet kan gärna få ligga på en hårddisk, och jag kan gärna köpa hem den genom nedladdning över internet, men då i ypperligt bra kvalitet. Minst CD kvalitet.
I en bärbar spelare eller i bilen så vill jag gärna ha något som är okänsligt för skakningar m.m. Flashminne är bra till detta, men än så länge lite dyrt att få riktigt stor lagringskapacitet.
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2005/02/22 :  16:31:27  Show Profile Send Lovan a Private Message
Är det någon här som lyssnat på Within temptation - The silent force skvian(den nya)?
Jag låna originalet av en kompis för att jag ville bränna av den men USCH!
Dom måste ha kört det genom en mp3 konvertering. För jag kan sjutton inte höra någon skillnad på mp3 och waven.
Första gången jag misslyckas.
Usch för att förstöra musiken sådär.
Go to Top of Page

leifer
Starting Member

14 Posts

Posted - 2005/02/22 :  21:30:43  Show Profile Send leifer a Private Message
Märkt en intressant grej med Mp3. Det gäller cd-skivor som man rippar ifrån där det blir bitfel vid läsning. En wav-fil med bitfel låter lite som en cd-spelare som hackar när den inte hittar information p.g.a. repor och annat. Om man gör om en sån wav-fil till mp3 så är det som att felen förstärks. Man får otrevliga "skrik" ljud. Hemskt.

En annat problem med mp3 är att den har svårt att göra om wav-filer med låg volym/utnivå. Mp3 passar överhuvudtaget bäst till pop-musik med jämn hög utnivå ungefär analogt med gamla kassetband.

Ytterligare en nackdel med mp3 är att det inte funkar bra att packa upp och redigera och sen packa ner igen. Svårt att ändra volym t.ex.

Själv har jag tagit steget till 2000-talet i och med dom nya lossless komprimeringarna. Kör flac som är en icke destruktiv komprimering. Med en plug-in så kan man spela i t.ex. winamp. Visst, filerna blir större men det är mycket mer flexibelt. Och hårddiskar är större idag så det är inte ett så stort problem. Vill man ha filerna på CD igen så packar man upp och bränner på en cd-r eller cd-rw. Lätt som en plätt.

Varför inte förpassa mp3 helt till 1900-talet? För en hi-fi entusiast så är väl cd-audio minimum. Lossless regerar! ;-)
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000