HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 SACD vs Vinyl
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

DrMabuse
Member

307 Posts

Posted - 2002/10/06 :  03:25:12  Show Profile Send DrMabuse a Private Message
John,

Jovisst, säkert är det så som du säger. Men det som jag refererar till är nyutgåvor på LP. Varför i herrans namn ska teknikerna sabba mer på en CD idag än på LP idag.

När det gäller LP från femtiotalet så låter oftast originalutgåvan bäst. Jag har ett antal tunga styva Deccor i min ägo. Fantastisk kvalitet.

Skräckexemplen är väl Miles Davis inspelningarna på Columbia som återutgavs som digitaly remastered på åttiotalet. De låter lika förbannat illa både på LP-återutgivningen som på CD-utgivningen.

Ett annat exempel är Jazz Party med Duke Ellington (1959). Den har jag som originalskiva, som återutgivning (LP), som Digitally Remasterd (LP) och som CD. Digitally Remastered LP och CD-skivan kom samtidigt. Gissa vilken som låter bäst och vilken som låter sämst....

DrMabuse



Go to Top of Page

DHT
Member

492 Posts

Posted - 2002/10/06 :  03:30:14  Show Profile Send DHT a Private Message
John, även om det finns sådana fall tror jag inte att vinylens fördelar mot CD allmänt kommer sig pga detta. Det finns nog många andra orsaker. Precis vilka vet jag inte. Vore ett ämne för intressant diskussion!. Själva digitalieringen av signalen tror jag inte är förklaringen eftersom jag har flera exemplariskt bra vinylskivor som är inspelade digitalt. Avsaknaden av massor av elektroniska komponenter i uppspelningskedjan som op-förstärkare och dyl kanske är en del av förklaringen?

The term "social darwinism" can be easily transferred into
"vinyl darwinism": Vinyl still survives as it still achieves the best music reproduction.
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/10/06 :  03:54:51  Show Profile Send nin a Private Message
Jag är en mycket god vän av LP, men att det låter bättre än CD håller jag inte med om. Det finns många tekniska förklaringar till varför så inte är fallet..

...att SACD ska låta sämre än CD men massa folk tycker inte det...Eller att transistor skall låta bättre än rör...
För det första, den som litar mer på specer än sina egna öron är ingen musikfantast utan en teknikfantast!
För det andra, vilka specer menar du? Du menar inte CD's lågpass filtering som Tony Faulkner klagar på i senaste Hifi och musik?
Eller jitter? Eller den snäva 16/44.1?


En kvalitetsinspelning på vinyl i en bra anläggning kan ge en nästan häpnadsväckande illusion av levande musik. Samma inspelning återgiven från CD och musiken framstår som en livlös ljudkuliss i jämförelse.

Kan inte mer än hålla med! Men visst, det finns en del bra CD's också, men en kanon vinyl är i mina öron klart bättre.


Jag har alltså återutgivningar av exempelvis Chet Baker på LP (Mosaic Records) och samma inspelningar på CD (Pacific) där han står som producent i båda fallen. Jag kan bara säga:-Har man hört dem på LP vill man inte höra dem på CD något mer.


DrMabuse, då rek jag att du går med här, som jag har gjort:http://store.acousticsounds.com/fantasyjazz.cfm Analogue Productions kommer släppa 25 klassiska jazz skivor på 45 varvs skivor med master guru'n Steve Hoffman i spakarna! Dom är limiterade till endast 1000 ex st och här är listan på vilka som kommer: http://store.acousticsounds.com/bestjazzever.cfm och här kan du kolla lite vad Steve Hoffman säger om själva master arbetet (mkt intressant):http://www.stevehoffman.tv/forums/showthread.php?s=&threadid=6943 och bilder från det: http://www.stevehoffman.tv/forums/showthread.php?s=&threadid=7372...Jag VÄNTAR!!!!


Nyutgåvor låter ofta sämre än dom gamla utgåvorna. Remaster är ett varningstecken för eventuellt sämre ljud än det skulle behöva vara och så vidare. Jag tror att detta lett till vinylens rykte om sig att vara överlägset CD. Ofta finns det en äldre LP och så kom CD senare eller så är det en nyutgåva. då vinner nog LPN i dom flesta fallen på grund av ovan nämnda saker.

Ja, det stämmer nog i väldigt många fall! Hur ska man höra Beatles? Jo original UK pressarna... Samma med väldigt mycket. Men även nysläpp som Classic records Led Zeppelin krossar ju allt! Eller deras Jimi Hendrix, Axis: bold as love i mono!! VILKET LJUD!!!




Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/10/06 :  03:59:28  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Den här frågan om varför är som sagt berättigad. Det kan vara så att det blir två led någonstans när dom ska till olika medium. Du anar inte hur svårt det är att få en skiva pressad utan att någon klåfingrig person ska dit och ratta till ljudet. Jag vet ju inte säkert hur det ligger till med dina exempel. Jag kan tänka mig att masteringen för LP kan vara bättre eftersom det där nog är gammalt kunnigt folk. Det finns ju en vits med att mastra för LP vilket det faktiskt inte finns för CD. Inte för mediets räkning i alla fall. Trots det så görs mastering stenhårt på många CD. Jag spekulerar nu bara ska jag understryka. Om det handlar om två olika masteringar finns det då risk att dom gamla gubbarna på lp-sidan kör lite äldre variant av gammal vana. Denna äldre typ bör då vara av snällare typ för det är så dom i princip alltid gjort.

Men jag kan ha fel. Det vill jag vara tydlig med! Dock är det viktigt att inte dra förhastade slutsatser när vi inte vet.

DHT. Jag tror att det finns en stor risk för att LP uppsjåsats gentemot CD delvis på grund av att många jämfört det dom trott vara samma sak men det egentligen är två olika processerade alster. Dessutom kan det finnas en hel del andra orsaker. Många lägger in subjektiva aspekter i det hela och då blir det som att diskutera vilket av pannkakor eller köttbullar som är godast. Jag har själv gjort en hel del lyssningstester med CD-systemet eftersom jag har tillgång till högkvalitativa A/D och D/A-omvandlare. Jag med flera lyckas inte höra skillnad på signaler som passerat dessa gentemot att lyssna på signalen direkt. Därmed är CD-systemet extremt bra enligt mig. Att bara lyssna på plattor sådär i allmänhet gör sig inte riktigt om man ska testa ett system utan man behöver jämföra mot orginalet. Att jämföra två system mot varandra kan dels ge felaktiga resultat om inte båda systemen får exakt samma signal att spela upp. Dessutom om skillnaderna är små kan det vara svårt att veta vilken som är mest korrekt.

Men egentligen i praktiken är det inte så svårt. Eftersom LP många gånger låter bättre än samma platta på CD är valet kanske enkelt för den som har båda valen genom att ha båda spelarna i sin anläggning. Jag funderar själv på att skaffa en vinylsvarv på grund av detta. Jag vill inte lägga ut en förmögenhet. Finns det några intresanta objekt runt femtusen idag tro? Och ett RIIA-steg måste jag ju ha också. Inte för dyrt bara. Förslag motages varmt.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

DrMabuse
Member

307 Posts

Posted - 2002/10/06 :  11:26:28  Show Profile Send DrMabuse a Private Message
Nin,

Bra länk. TACK.

Jag har redan beställt Cookin med Miles Davis. Det blir mitt tredje ex av denna fantastiska skiva. Inspelad 1956 i Rudy Van Gelders vardagsrum. En av de bästa Jazzskivor som någonsin gjorts.

Ska bli verkligt intressant att höra denna utgåva. CD utgåvan i tysk pressning som jag har, anser jag vara i stort sett olyssningsbar i jämförelse med den LP-utgåva (spansk pressning, återutgivning) som jag har. LP´n är så detaljerad och dynamisk. Låter som jazz. Cd´n låter i jämförelse platt och syntetisk.

DrMabuse
Go to Top of Page

divander
Member

1905 Posts

Posted - 2002/10/06 :  13:07:20  Show Profile Send divander a Private Message
quote:
Originally posted by DrMabuse

quote:
Masteringen på dom två olika mediumen kan göra extremt stora skillnader? Det kan vara så att tex CDn är eq:ad och komprimerad med mera på sitt sätt och vinylutgåvan på sitt sätt. trots att det är samma musik på dom. Detta försvårar jämförelser väsentligt om man inte har koll på dessa saker.




Det är naturligtvis en tänkbar förklaring.

Jag tror nog att i de CD-utgåvor som jag tänker på, har man nog gjort en hel del för att få ljudet så "bra" som möjligt. Jag har svårt att tro att exempelvis producenten Michel Cuscuna som är en stor jazzentusiast och som är och har varit inblandad i ett stort antal återutgivningar på senare år skulle tillåta manipulationer av originaljudet. Varför skulle han i så fall tillåta det på CD och inte på LP.

Jag har alltså återutgivningar av exempelvis Chet Baker på LP (Mosaic Records) och samma inspelningar på CD (Pacific) där han står som producent i båda fallen. Jag kan bara säga:-Har man hört dem på LP vill man inte höra dem på CD något mer.

Den enda skiva som jag har som jag tycker låter bättre på CD är "Jazz på Svenska med Jan Johansson".

DrMabuse



Vilken pressning har du av "Jazz på svenska"? Jag har sett att det finns minst tre olika varianter av denna skiva på CD. Jag har hört två stycken. En lät som ett gammalt kasettband medan den andra lät ganska bra. Den som lät ganska bra finns nu i min hylla. Den tredje har jag ej lyssnat på, men eftersom konvolutet såg lite annorlunda ut misstänker jag att den även kan låta annorlunda. Finns det en som är bättre än den jag har är jag redan på väg till skivaffären.

Finns det flera pressningar på Vinyl? Vilken är bäst?

Oops! I did it again
Go to Top of Page

DrMabuse
Member

307 Posts

Posted - 2002/10/06 :  13:43:53  Show Profile Send DrMabuse a Private Message
Divander,

CD-skivan är pressad 1994. Jag tycker att den del som kommer från "Jazz på Ryska" (1967) har bättre ljud än "Jazz på Svenska".

Den LP (Jazz på Svenska) jag har, köpte jag nog 1970 skulle jag tro. Jag vet inte vilken pressning det är. Omslaget ger ingen vägledning, men det är knappast originalpressningen. Skivan är sladdrig och har mycket dåligt ljud.

Jag letar efter "Jazz på Ryska" på Lp, helst i originalutgåva.

Vilken guldgruva Nin rekommenderade. Art Pepper+11 i 180gr vinyl och mycket, mycket annat. "Blue Train" med John Coltrane!! och "A Love Supreme"! Dags att byta ut dåliga pressningar. Jag känner på mig att mina bankkonton kommer att bli mindre feta en tid framöver. Är det någon som vet om det är tull och moms på skivor?

DrMabuse
Go to Top of Page

divander
Member

1905 Posts

Posted - 2002/10/06 :  14:03:17  Show Profile Send divander a Private Message
Jo det är väl tull och moms på skivor (som det mesta). Men det verkar vara ovanligt att tullen märker något. Vill man vara säker på att få betala tull och moms får man nog kontakta dom själv. Chansen att paket skall "glida" genom tullen ökar om företaget man köper från skickar det som privatpaket. Vissa företag kan tydligen göra det. Jag har inte så mycket erfarenhet av det själv men jag har kompisar som brukar skicka efter bland annnat en hel del böcker.

Oops! I did it again
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/10/06 :  14:30:32  Show Profile Send nin a Private Message
John Stalberg, Jo, men det förklarar inte varför samma master kille mastrar både CD'n och vinylen samtidigt och vinylen låter bättre! Visst, det handlar en hel del om smak (som ALLT inom hifi) men om jag ska hårddra så tycker jag CD oftast låter hårdare och plattare medans vinyl mjukare (utan att förlora något) varmare och djupare.


DrMabuse, Ja dom är inte billiga men kommer nog att krossa dom flesta tidigare utgåvor. Du har ju den bästa mastrings (?) studion, med 2 av dom bästa mastrings/graverings killarna och ORIGINAL banden och på 45 varvs. Så jag betalar gärna så mycket för dessa skivor som alla ligger på 180 grams virgin vinyl pressad på RTI, världens bästa skivpress!
Jag VARNAR dig för att kolla deras shop http://store.acousticsounds.com/, det finns FÖR mycket kvalites skivor, 180-200 grams från original analoga masters! Mums!
När det gäller tull och moms så brukar mina paket fastna 1 gång av 5 ca. Vissa företag kan "skriva ner" värdet på pakaket men vet inte om dom kan.
Go to Top of Page

DrMabuse
Member

307 Posts

Posted - 2002/10/06 :  15:21:03  Show Profile Send DrMabuse a Private Message
Soultrane med John Coltrane ännu en Prestigeispelning i 180gr pressning för $20. Kommer i 45rpm vinyl men kostar då $50. Undrar om det är värt de x-tra $30? Det ex jag har är en dålig tysk pressning som jag köpte begagnad. Har man lyssnat på Russian Lullaby kan man inte sova på minst en vecka. Så ska en vaggvisa vara.

Nu måste jag kolla om den där LP´n med Miles Davis Quartet där de spelar Stablemates finns med.

Få se nu....Hur mycket pengar har jag?

Dr M Buse
Go to Top of Page

Morello
Member

926 Posts

Posted - 2002/10/06 :  16:38:55  Show Profile Send Morello a Private Message
quote:
Originally posted by DrMabuse

Divander,

CD-skivan är pressad 1994. Jag tycker att den del som kommer från "Jazz på Ryska" (1967) har bättre ljud än "Jazz på Svenska".

Den LP (Jazz på Svenska) jag har, köpte jag nog 1970 skulle jag tro. Jag vet inte vilken pressning det är. Omslaget ger ingen vägledning, men det är knappast originalpressningen. Skivan är sladdrig och har mycket dåligt ljud.

Jag letar efter "Jazz på Ryska" på Lp, helst i originalutgåva.
DrMabuse



Hej DrMabuse!

Jag har jazz på svenska, jazz på ryska ocj jazz på ungerksa på LP.
Två av dessa har jag även på CD.
Jag är ganska säker på att min morfar köpte dessa skivor ungefär när de släpptes.
Om vi bortser från att LP-skivorna knastar lite, låter dom i mina öron trevligare än CD-skivorna.
Det suspekta är att CD-utgåvan av jazz på svenska faktiskt brusar MER på CD'n. Den största skillnaden ligger i klangen. CD'n har en ljusare klang med mindre energi i basen.

Min hypotes är att orginal-rullbanden har åldrats.
Vad tror John?

Jag har en del andra skivor både på LP och CD. Bland annat Dire Straits, Pink floyd och Vaya con Dios.
Generellt är klangen annorlunda, vilket torde bero på att det är olika människor som rattat under mastering.

I det stora hela gillar jag CD bättre, även om vinylspisande är mysigt

Driver: SYBARITE AUDIO.



Messen ist Wissen, aber messen ohne Wissen ist kein Wissen
Go to Top of Page

Morello
Member

926 Posts

Posted - 2002/10/06 :  16:42:49  Show Profile Send Morello a Private Message
quote:
Originally posted by Pipes

Morello: Din svarv är onekligen ett imponerande bygge. Är det en gummiupphängning ala SME på den?



Tack!
Det skall vara gummi-o-ringar som på SME.
Just nu är det tunna svarta nylontrådar du ser på bilden.
O-ringar ska beställas från kuntze i sthlm. Har artikelnummer. Återstår bara att lyfta på luren

mvh\Joe

Driver: SYBARITE AUDIO.



Messen ist Wissen, aber messen ohne Wissen ist kein Wissen
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/10/06 :  16:57:56  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
quote:
John Stalberg, Jo, men det förklarar inte varför samma master kille mastrar både CD'n och vinylen samtidigt och vinylen låter bättre!


Nej det gör det inte. Eftersom vi kommer in på smaksaker så blir det gungfly i alla fall men är du säker på att dom båda varianterna har haft identiska vägar fram till pressning. Dessutom kommer apparatfel med in i bilden. Det jag vill poängtera är att vi bör vara säkra på att jämförelsen blir rättvis. Det är mycket möjligt att den är det i dom fallen som räknats upp. Det har jag ju sagt många gånger tidigare.

Morello, min hypotes inbegriper din hypotes med tilläget eq i diskanten. Då blir det ljusare samtidigt som även bruset hissas och därmed hörs bättre. Eventuellt har även en komprimering lagts på. Då ökar bruset ännu mer.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2002/10/06 :  17:14:20  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Jag måste också säga att vinyl är generellt sämre än CD både teoretiskt och praktiskt, men att vinylskivor, vissa pressningar kan låta helt otroligt bra. Sitter nu och spisar "Edie Brickell and the New Bohemians".

En länk, som behandlar lite vinyl + distorsion som jag tycker är intressant:

http://groups.google.com/groups?q=shure+%2B+v15+%2B+pierce&hl=en&selm=3762da71.5146169%40news.math.uwaterloo.ca&rnum=4


Jag tycker det största problemet med vinyl är spårningsförmåga. Och detta ÄR mycket beroende på pickup. Aldrig har jag felen varit så små sen när jag bytte pickup till Shure V15VxMR. Även i de innersta spåren på skivorna.

Hade jag haft en sådan pickup från början hade kanske också slitaget på mina skivor varit mycket mindre. En länk som behandlar skivslitage:

http://www.audioasylum.com/audio/vinyl/messages/10141.html

Thomas

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/10/06 :  18:25:01  Show Profile Send nin a Private Message
John Stalberg, Igenterligen så spelar det ingen roll hur/vem/vad som mastrat eller ej. För det som SPELAR roll är hur det låter på skivorna och det, IMHO så leder vinylen förkrossande över CD'n.


Thomas A, Ja, smaken är olika, men jag anser att vinylen låter bättre i verkliga livet än CD'n. Ska vara ärlig och säga att jag orka inte kolla igenom länken du hade, men det spelar ingen roll. På nätet är ALLA en expert och man ska nog tänka på det några gånger innan man bara sväljer allt. För när det kommer till mina egna öron så är det ingen snack. Och du får ju såklart ha dina egna preferenser, inga problem.

Jag tycker det största problemet med vinyl är spårningsförmåga. Och detta ÄR mycket beroende på pickup. Aldrig har jag felen varit så små sen när jag bytte pickup till Shure V15VxMR. Även i de innersta spåren på skivorna.

Tycker du nog ska testa en nyare MC pick-up, dom spårar väldigt bra nu för tiden och är klart överlägsna i ljudkvalite. Och en bra separat RIAA.





Edited by - nin on 2002/10/06 18:26:59
Go to Top of Page

DHT
Member

492 Posts

Posted - 2002/10/06 :  18:30:20  Show Profile Send DHT a Private Message
quote:
Originally posted by John Stalberg


Men egentligen i praktiken är det inte så svårt. Eftersom LP många gånger låter bättre än samma platta på CD är valet kanske enkelt för den som har båda valen genom att ha båda spelarna i sin anläggning. Jag funderar själv på att skaffa en vinylsvarv på grund av detta. Jag vill inte lägga ut en förmögenhet. Finns det några intresanta objekt runt femtusen idag tro? Och ett RIIA-steg måste jag ju ha också. Inte för dyrt bara. Förslag motages varmt.

John



t.ex. Regas och Pro-Jects spelare brukar anses som mycket bra i prisklassen runt 5000.
Jag skulle leta begagnat i första hand. Se upp så du inte hamnar permanent i vinylträsket bara, det går fort att bli vinylberoende.

The term "social darwinism" can be easily transferred into
"vinyl darwinism": Vinyl still survives as it still achieves the best music reproduction.
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/10/06 :  18:37:35  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
quote:
John Stalberg, Igenterligen så spelar det ingen roll hur/vem/vad som mastrat eller ej. För det som SPELAR roll är hur det låter på skivorna och det, IMHO så leder vinylen förkrossande över CD'n.


Precis. Dock slulle det vara trevligare om CD-skivorna(taftologi) fick en musiksignal som var mer varsamt behandlad. Då fanns det för mig ingen anledning att använda ett sämre återgivningssystem när jag ska lyssna på musik.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

DrMabuse
Member

307 Posts

Posted - 2002/10/06 :  18:53:27  Show Profile Send DrMabuse a Private Message
Det finns en hel massa LP-skivor som låter förskräckligt illa. En majoritet av det som gavs ut på 70-80 talet tillhör denna kategori.

Ett exempel på det är Ted Gärdestads LP från denna tid. En begåvad artist som fick sin musik förstörd av en inkompetent tekniker. Hur det låter på CD vet jag inte.

Den musik som jag refererar till är inspelad till större delen på 50- talet av entusiaster och utgiven på små oberoende bolag som Prestige och Blue Note mfl.

I de återutgivningar på CD som jag har åberopat är jag ganska säker på att stor möda har lagts ned på att få dem så trogna originalet(LP)som möjligt.

Jag ringde vid ett tillfälle till en skivproducent av nutida svensk jazz för att klaga på ljudkvaliteten. Han förklarade svårigheten att få teknikerna att förstå att akustisk musik inte ska låta som en pop-produktion. Han sa att det nästan var omöjligt att få dem att inte "grejja sönder ljudet". Detta styrker väl John Stalbergs hypotes.

För mig är valet enkelt. Den musik jag helst lyssnar på låter väldigt mycket bättre på LP och det är bra eftersom jag har så många.

Dr Ma Buse
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2002/10/06 :  19:06:28  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Att nya moderna pickuper spårar bra borde vara ganska självklart. Vetenskapligt är spårningsförmåga är en direkt funktion av nålens form, vikt och styvhet nos nålarmen. Spårförmåga avtar i regel med högre frekvens (lite annorlunda blir det med RIAA korrektionen). I Shure's fall har de optimerat många av dessa parametrar, och anger också spårförmåga vid olika frekvenser. Det anges sällan av andra fabrikanter. Varför inte?

Jag tror säkert det finns MC pickuper som matchar V15VxMR's spårförmåga, men till vilket pris? Och vilka pickuper är det? Läser man om just V15 pickupen, så har den fått epitetet som den bästa spåraren bland pickuper i hyfsat normala prisklasser.

Och vilka andra tekniska parametrar skulle vara bättre hos MC? Ökad bandbredd möjligtvis och mindre känslig för kapacitans (med dock känslig för last, vilket kan ge HF resonanser likt SACD?). Vilken övre gräns har vinylmediet? Upp till ca 15-16 kHz sen dyker frekvensresponsen ganska markant, oavsett om pickupen återger upp till 50 kHz.

Att man föredrar ditt (vinyl) eller datt (CD) är mindre viktigt i en diskussion. Om en MC pickup anses vara överlägsen en MM i ljudkvalitet, är det då också en preferens eller anser du det vara att MC återger bättre än MM? Om det senare, har du några data på detta? Annars förblir det hela en preferens. Pickuper har det svåra att de inte kan tas hem och testas lika lätt som andra saker. Så därför anser jag att pickuptillverkare bör presentera alla sina tekniska parametrar på sina pickuper, så man kan se om den ena spårar bättre än den andra etc.

Ang. RIAA steg, jo de påverkar. RIAA steget i min Audio Analogue Puccini SE är dock mycket bra.

Thomas

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/10/06 :  19:06:51  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
En vän till mig skickade ner en master som skulle pressas upp på i detta fall CD. Han dels ringde innan och gav instruktioner till presseriet att dom inte under några som helst omständighetr fick ändra på ljudet. Det skulle vara exakt samma signal på skivorna som på mastern. Dom bedyrade att dom skulle göra precis som han hade sagt. Dessutom skickade han med en skriftlig instruktion med mastern med samma inehåll som telefonsamtalets dito.

När skivorna var klara och levererade gjordes en jämförelse med mastern. Dom hade processeserat ljudet. Det hördes direkt. Då skrev han ett brev och sa att dom visst hade processat ljudet och så vidare. Han fick ett brev tillbaks som inleddes med arg ton att han hade fel för dom hade inte gjort någonting med ljudet. Absolut ingenting utan bara lagt på lite eq och komprimering!

Han vart alldeles matt och gav upp. På den nivån kan det alltså ligga ibland.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

Morello
Member

926 Posts

Posted - 2002/10/06 :  19:13:32  Show Profile Send Morello a Private Message
quote:
Originally posted by John Stalberg


Han fick ett brev tillbaks som inleddes med arg ton att han hade fel för dom hade inte gjort någonting med ljudet. Absolut ingenting utan bara lagt på lite eq och komprimering!
John






Får man fråga vad det var för presseri?



Driver: SYBARITE AUDIO.



Messen ist Wissen, aber messen ohne Wissen ist kein Wissen
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/10/06 :  19:23:10  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Jag har inte namnet i huvudet men det ligger i Österike. Jag kan rekomendera DCM i Kista för den som vill pressa CD någon gång. Där är det inga problem och dessutom har dom stora resurser. Sveriges största skivfabrik! Man kan även få små serier gjorda men är dom riktigt små blir det billagare att låta dom bränna skivor.

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

Hatoil
Member

1102 Posts

Posted - 2002/10/06 :  22:12:01  Show Profile  Visit Hatoil's Homepage Send Hatoil a Private Message
Jag måste försvara 80-tals vinylen lite känner jag. Jag har en hel massa bra skivor från den perioden, köpta då det begav sig. Ironiskt nog har jag inte upptäckt det förrän nu, när jag skaffat mig en bättre stereo.

Senaste veckorna har jag fått en Mike Oldfield knäpp och köpt många av hans skivor och de låter alla väldigt bra. Utgivna från -73 och framåt.

Är dock nyfiken på ursprungsämnet SACD-vinyl. Vad tycker vinyldiggarna om SACD? Själv har jag inte hört det, utom möjligen på någon mässa utan att veta om det. Kan man hoppas på ett värdigt digitalt format?

Säljer ny och begagnad vinyl i butik och på nätet: www.vinylium.se
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/10/06 :  22:31:14  Show Profile Send nin a Private Message
Jag tror säkert det finns MC pickuper som matchar V15VxMR's spårförmåga, men till vilket pris? Och vilka pickuper är det? Läser man om just V15 pickupen, så har den fått epitetet som den bästa spåraren bland pickuper i hyfsat normala prisklasser.

Ja, du kan ju läsa förra nr av Stereophile där Sam Telling rota lite bland nya pick-uper mm och till hans förvåning så hade inte hans Shure pick-up någon större chans mot nya MC pick-uper i rätt billiga prisklasser.


Och vilka andra tekniska parametrar skulle vara bättre hos MC? Ökad bandbredd möjligtvis och mindre känslig för kapacitans (med dock känslig för last, vilket kan ge HF resonanser likt SACD?).

Jag kan inte alla tekniska parametrar (jag LYSSNAR på musik, skiter i specer, fler borde göra så), men 99% av ALL utveckling händer på MC pick-uper. Jag har nog någonstans vad som är bättre om du vill veta, själv så är det rätt ointressant eftersom det LÅTER bättre.


Vilken övre gräns har vinylmediet? Upp till ca 15-16 kHz sen dyker frekvensresponsen ganska markant, oavsett om pickupen återger upp till 50 kHz.

En Bra vinyl skiva kan återge 7 Hz to 25kHz, allt enligt Kevin Gray, som är en mästare på att gravera skivor. Ska vi ta upp CD's lågpass filter också?

Om en MC pickup anses vara överlägsen en MM i ljudkvalitet, är det då också en preferens eller anser du det vara att MC återger bättre än MM? Om det senare, har du några data på detta? Annars förblir det hela en preferens.

Ja, som jag sa, jag är ingen teknisk kille men om du vill så kan jag nog skaffa fram data varför MC är bättre än MM. Men för mig räcker det att alla bättre pick-uper än MC, och det är där som utvecklingen är.
Men jag märker att det är viktigare med data och specer för dig (och några andra) än själva musiken så jag får väl leta fram några.

Jag måste försvara 80-tals vinylen lite känner jag. Jag har en hel massa bra skivor från den perioden, köpta då det begav sig. Ironiskt nog har jag inte upptäckt det förrän nu, när jag skaffat mig en bättre stereo.

Håller med! Alla 80-tals vinyler är inte alls illa! Har en hel del Van Morrison, Joni Mitchell, Leonard Cohen, mm som låter kanon!

Go to Top of Page

Pipes
Member

591 Posts

Posted - 2002/10/06 :  22:49:02  Show Profile  Visit Pipes's Homepage Send Pipes a Private Message
Jag stöder nins ovanstående svar fullständigt, jag har ännu inte hört en MM pickup som har låtit bättre än en MC i samma prisklass. Möligen kan detta finnas i mycket låga prisklasser.

Man ska heller inte utgå från att enbart nya pickuper låter bra, Denons DL-103 som har varit i produktion i snart 40 år låter fantastiskt.

Jag har också ett flertal 80-tals vinylersom låter riktigt bra. Det finns naturligtvis skräckexempel från 80- och början av 90-talet där skivorna är tunna som ett papper.

Moderator på http://www.vinylengine.com/
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.62 sekunder. Snitz Forums 2000