HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vad tror ni om framtiden?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/11/19 :  13:10:27  Show Profile Send Harman a Private Message
Martin N,
Jag förstår inte delar av ditt inlägg, Varför samla på musik??? För att man vill kunna sätta på och lyssna på den när som helst. Data världen är inte så driftsäker som folk vill tro, och att det skulle bli billigare är väl inte troligt om man ständigt måste köpa om låtarna för att man lyssnat upp sin kvot??? Bredband är inte så utbyggt som ni verkar tro...
Dessutom så skräpar inte konvolut och fodral ner i hyllor, utan ger en en möjlighet att läsa texter och en trevlig känsla...

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2004/11/19 :  13:25:00  Show Profile Send MartinN a Private Message
Javisst kan det bli dyrare att ladda ner mycket, men det är
något som som bolagen gnuggar händerna för.
Men tänk om en nedladdning är relativt billig - så bra att inte
behöva ha kvar något som är dåligt eller man alternativt har
tröttnat på ?

Jag brukar ibland ta en titt i inredningstidningar - och där
hittar man sällan hyllor fyllda med skivor, heh heh. Likaså
är det i vissa Hifi-reklamer.

Martin
Go to Top of Page

paradigm
Member

958 Posts

Posted - 2004/11/19 :  13:47:09  Show Profile Send paradigm a Private Message
-Harman

Jag är säker på att jag inte skulle falla i fällan och börja diskutera politik på det här forumet, men redan trådens rubrik ligger ju OT s a s, så jag antog att att det var OK för mig, att försöka beskriva min syn.
Att vi har ett problem med vart HiFi-världen är på väg, tror jag inte vi behöver bråka om, det finns det ju tillräckligt många inlägg, som vittnar om det, inte bara på detta forum.

Sen kan vi naturligtvis ha olika erfarenheter och olika syn på vad som orsakar problemen och även hur vi kan lösa dem.

Sen hoppas jag att du förstår, att det inte är direkt konstruktivt när du säger att jag svävar ut och att det jag skriver inte har med HiFi att göra. Ett sakligt motargument hade varit bättre.

Själv skulle jag beskriva det som att jag försöker bredda synfältet och försöker höja blicken så pass att man kan se vad som i grunden orsakar problemen, istället för att ständigt springa runt i cirklar med den ena symtombehandlingen efter den andra och att bara beklaga sig över att alla andra inte har förstått.

Jag menar således, att det enda som på sikt kan lösa HiFi folkets, såväl som alla andra samhälleliga problem, är om vi tillsammans lär oss förebygga dem.

Men det kanske blev ett för brett och för högt perspektiv då, så jag lovar att inte försöka "töja på gummibandet för långt" några fler gånger.

/Roland
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/11/19 :  13:58:48  Show Profile Send Harman a Private Message
Paradigm.
Några motargument från min sida blir det inte, dels för att vi lätt hamnar i en politisk diskussion och dels för att jag kanske inte anser att du har fel. Jag ber om ursäkt om du tog illa upp angående min kommentar om svävandet. Just pga att det inte handlar om Hifi så har jag inte lust att diskutera det här.
Jag tycker mycket bättre om att diskutera direkt, live, med personer när det är möjligt att man missförstår varandra...

Hoppas att du förstår hur jag menar...
Att du försöker bredda synfältet är bara bra...

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/11/19 :  14:13:37  Show Profile Send Harman a Private Message
Paradigm.
Jag har nog en bredare definition på politik än vad du har. När man diskuterar hur och vad som är fel med samhället så anser jag att det är politik.
Som jag sa tidigare hoppas att jag inte retat upp dig, då detta aldrig varit min mening.
Ha det gott!

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

Silversurfaren
fd. headonist

1075 Posts

Posted - 2004/11/19 :  14:21:53  Show Profile  Visit Silversurfaren's Homepage Send Silversurfaren a Private Message
jag känner redan folk som satsat på att lagra musik i datorn. i cd-kvalitet. och skaffat bra ljudkort också. det blir säkert inte sämre än att spela CD. men känslan? trist trist. som att gå från vinyl till cd ungefär ;)

men att betala för det? det förstår jag inte. då vill man ju ha nåt fysiskt! ett fint omslag och booklet.
Go to Top of Page

tommypeters
Medlem i AÖ

1020 Posts

Posted - 2004/11/19 :  14:23:53  Show Profile Send tommypeters a Private Message
När det gäller trådlös musik så finns det ju flera enklare produkter nu, den här kan spela MP3 och CD:
http://www.domesticsystems.se/html/product_frame.asp?ProdNo=20000&mcid=AC16673F108A48F5981C990C2988042A

Meridian G98DH/G68ADV/DSP5000C/D1500/DSP33
BC Acoustique ACT A3
NuForce Ref8.200W
Velodyne DD-15 & DD-12
Go to Top of Page

paradigm
Member

958 Posts

Posted - 2004/11/19 :  16:04:45  Show Profile Send paradigm a Private Message
-Harman

Det är OK, det räcker med vetskapen att det inte var din avsikt att vifta med pekpinnen.

Men såväl den här trådens rubrik, som den om Dollarraset ligger ju redan lite utanför ramarna och ger ju en viss tolkningsfrihet, så därför hade jag svårt att se varför just mitt inlägg skulle ha hamnat i skottgluggen.

Det här är ju svåra men samtidigt angelägna frågor som det är svårt att beskriva så att enbart HiFi frågan isoleras från den övriga världens kräftgång och svårt att beskriva utan att ifrågasätta andra människors ideal.

Bara för att ta ett enkelt exempel innan jag lägger ner skrivandet i den här tråden:
Vi är väl många här som tvingas vända på slantarna för att hålla vår gemensamma passion vid liv och i det sammanhanget är jag inget undantag och jag har själv allvarligt funderat på att t ex köpa en E-Sound CD-spelare från Kina, för att den är så OOOOTROOOLIGT prisvärd, jämfört med en som tillverkas i Väst.
Samtidigt vet jag ju att den enda anledningen till att den kan säljas för 5000:- ink moms och frakt, är just pga de villkor som den Kinesiska arbetskraften tvingas acceptera.

I mig gör det iaf ont, dels för att jag själv mer eller mindre tvingas dagtinga med min inre övertygelse bara för att jag överväger att köpa en E-Sound, dels för att jag samtidigt vill ha en värld som inte suger ut och exploaterar människor, så till den milda grad att vi därigenom på sikt skapar många fler "terrorister", än vi hinner utrota med bomber och granater.

Jag vet att det finns massor av människor som inte bryr sig ett ögonblick över att andra lever i misär, så länge deras egen plånbok är stängt fylld till bristningsgränsen och kan kosta på sig nästan vilken lyx som helst, och höll jag på att säga, nästan njuter av att ha det så mycket bättre än det stora flertalet och handen på hjärtat mina vänner, hur kul är det att åka Porsche när alla andra åker i Ferrarri och Lamborghini och hur kul är det ha en Krell, när alla andra har tio stycken?

Visst, somliga kanske tycker att det jag skriver om är politik, men jag hävdar med en dåres envishet, att det handlar om allas våra gemensamma attityder, värderingar och inte minst vårt konkreta förhållningssätt.

Klart slut!

/Roland
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2004/11/19 :  19:30:47  Show Profile Send brumel a Private Message
Synd om skivhandlarna.
Och inget konvulut att halla i handen kanns otryggt. Men man maste iaf ha ett par bra hogtalare. Aven i framtiden. Och sa kan man koppla upp sig via projektorn som har en inbyggd dator. Proj+hogtalare=Allt man behover i framtiden.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2004/11/20 :  00:21:48  Show Profile Send matså a Private Message
Jag har snackat musik men folk som inte är intresserade av att ha en hyfsad anläggning. När jag börjar nämna sacd, dvd Audio, så står dom som frågetecken och har ingen aning om vad jag pratar om. Men är det så konstigt att folk inte köper Sacd skivor, för många skivor är inte så mycket dyrare, nej den största orsaken är nog att formaten har fått för kass reklam eller ingen reklam alls. JO i hifitidningar och här, men det är ju för redan frälsta.

Jag kan ta ett exempel. Ni vet när en ny dvdfilm kommer så brukar de alltid säga "finns på dvd och vhs" men när ett nytt album med tex U2 kommer ut, så säger de aldrig "finns på cd och/eller sacd, dvdaudio" Jag tror att försäljningen skulle öka markant, men det går ju inte vanligt folk vet inte ens att det finns.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/11/20 :  02:39:11  Show Profile Send Bravo a Private Message
Tyvärr "matså" så känner de "normala" musikkonsumenter jag känner inte ens till att det finns två nya musikformat, så hur skulle de kunna efterfråga skivorna, och skulle de till äventyrs veta att de finns så sitter de flesta med vanliga spelare i alla fall och därmed utan möjlighet att utnyttja dem.

Bravo
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2004/11/20 :  10:33:48  Show Profile Send sker a Private Message
Helt klart att SACD och DVD-A inte marknadsförts på något bra sätt men tyvärr tror jag inte att en bra marknadsföring skulle förändra så mycket. Om man inte är specielt intresserad av ljudkvaliten, vilket många inte är så skulle SACD och DVD-A ändå stå sig slätt mot MP3. Finns i stort sätt inget som gör att den "vanliga" konsumenten skulle välja ett nytt format när det inte finns några tydliga fördelar, som tex en mer praktisk användning som faktiskt MP3 har. Från vinyl till CD var väl ett ganska naturligt steg för den "vanliga" konsumenten eftersom det gav tydliga praktiska fördelar men från CD till SACD/DVD-A finns tyvärr inte dessa fördelar.
MVH

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/11/20 :  10:41:22  Show Profile Send Harman a Private Message
sker, håller med dig inga fördelar enligt vanliga konsumenter med SACD och DVD-A, dessutom så påstår ju alla i musikbranschen att MP3 bara tar bort onödig info, många vanliga konsumenter förstår inte vad de missar...

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

JonasY
Member

1019 Posts

Posted - 2004/11/20 :  12:01:09  Show Profile Send JonasY a Private Message
Nä, vad negativa ni är :
Jag tror faktiskt att internet-boomen som har fört med sig b.la. piratkopiering, istället kommer gynna både konsumenter & skivbolag. Dels tror jag att mycket musik har fått en väldigt bred spridning, som de inte skulle fått annars. Får man 950kr av CSN varje månad funkar tyvärr inte trial & error vid skivköp ...

Sedan kommer vi till den punkt där folk faktiskt tycker det är så smidigt att bara klicka på en länk och sedan få ner ett helt album. Vem klandrar dem? Vad gör man då? Jo tillfredställer den marknaden med tjänster som t.ex. iTunes. Jag tror det kommer bli stort i framtidien hos vanligt folk, som inte är så jättemåna om ljudkvalité eller annat lull-lull som ett saftigt CD-fodral i hyllan. Istället har man sin musik på datorn, som i sin tur är kopplad till stereon. Gärna trådlöst, markanden fylls med sådana här produkter. Givetvis kommer de bli bättre med åren. Marknaden för vanliga CD-skivor tror jag dock kommer vara större än en internetbaserad tjänst för en lång lång tid framöver.

Angående formaten tror jag att det blir mer och mer flerkanaligt, folk blir väldigt indoktrinerade på att fler kanaler = bättre ljud idag. Synd tycker jag, för man får så mycket bättre 2 kanalsljud för samma pengar.

Mina 13,76 ören.

Disclaimer: Jag säger inte att piratkopiering är något positivt, men det har oundvikligen skakat om skivbolagen rejält.

Music Streamer+ > Musical Fidelity A1 > Ino Audio pIP
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/11/20 :  12:30:57  Show Profile Send Harman a Private Message
JonasY, De flesta här på forumet är intresserad av ljudkvaliten och det kan ju vara en anledning att vara negativ....
Vidare har jag svårt att se att hur mycket pengar man har skall medföra att det är okej att ladda ner musik. Men detta skall vi inte diskutera här utan använd PM om du är intresserad av att ha en diskussion om detta ämne.
Ha det gott!

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2004/11/20 :  17:14:57  Show Profile Send Blue a Private Message
Harman: "JonasY, De flesta här på forumet är intresserad av ljudkvaliten"

Jo, "de flesta" är nog rätt formulering.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

Allison One
Member

153 Posts

Posted - 2004/11/20 :  17:36:35  Show Profile Send Allison One a Private Message
En möjlig framtid kan vara att man mot en avgift till STIM har tillgång till all världens musik!
Större filer och en bättre komprimering gör att kvalitén blir bättre än dagens cd-skivor.
Fasta minnen ersätter rörliga hårddiskar så att det inte surrar om produkterna.
Ice-power moduler kommer att få efterföljare och konkurera ut dagens transistorteknik.
I high end Hifi flyttar slutstegen in i högtalaren (Beolab5)
Försteg och recivers kommer att ha stora likheter med en dator, men någon smart typ ger den en eget operativsystem så att du inte kan manipulera så mycket själv med programvaran.
(eller piratkopiera,smitta med virus etc.)
Mjukvaran kommer att bli viktigare än hårdvaran, såsom akustikprogram bra avkodare etc.
Skivsamlingen kan du lagra i mobilen och spela upp den i bilstereon utan att ta upp den ur fickan.
Framtiden verkar ganska ljus tycker jag!

En lugn stund själv för att lyssna på prylarna är den bästa uppgraderingen!
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2004/11/20 :  20:04:34  Show Profile Send matså a Private Message
Bravo, det är ju det jag menar att marknadföringen för det är urkass.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/11/21 :  00:52:38  Show Profile Send Bravo a Private Message
Helt riktigt "matså", men tyvärr tror jag inte att den genomsnittlige köparen bryr sig, de nöjer sig med långt sämre ljud redan nu än vad en vanlig cd kan prestera. För massmarknaden gäller ett "kombo"format med ljud och bild med som kan användas till film och samtidigt lyssna på musik med. De flesta kommer INTE att ha flera separata anläggningar utan vill ha möjlighet att använda samma anläggning på flera olika sätt. Dagens kvalitet är redan ur den synpunkten overkill då de flesta ändå kommer att ha så enkla anläggningar att mjukvaran inte kan utnyttjas fullt ut.
Det man får hoppas på är ett flexibelt format som även kan uttnyttjas av audiofiler i bättre system. Krånglet med flera konkurrerande format innebär, om man tittar historiskt på det hela, sotdöden och eb ljudhistorisk fotnot.

Bravo
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/11/21 :  12:32:57  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Det verkar som de flesta här inte tror på SACD eller DVD-Audio.
Själv tror jag att möjligheten att ladda hem musikfiler från nätet skulle kunna vara räddningen för oss som vill ha högupplösta format. Om utvecklingen går vidare med bredare band och större hårddiskar, så är det ju inget problem för musikhandlare att leverera mer högupplösta musikfiler. Det kommer säkert att dyka upp företag på nätet som nischar in sig på sådana format, och hela världen finns ju som marknad, så efterfrågan kommer inte att saknas, även om de flesta nöjer sig med sämre ljudfiler.
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/11/21 :  12:40:55  Show Profile Send Harman a Private Message
Björn-Ola, problemet är väl fortfarande piratkopieringen? Hur får man bukt med det? Låt oss dock hoppas på att denna möjlighet blir framtiden...

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/11/21 :  12:45:40  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Men köp av musikfiler från internet finns ju redan här. Piratkopieringen lär ju inte stoppa bara för att man förhindrar köp från internetbutiker.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/11/21 :  12:52:56  Show Profile Send Harman a Private Message
Jo visst finns köp av musikfiler redan här, men om man fråga runt bland sina vänner så hittar i alla fall jag många som laddar gratis, och känner ingen som betalt för det. Tror att skivbolaget kommer att satsa på det som ger dem störst vinst...Håller med om att piratkopieringen inte slutar för att man slutar med "internetbutiker" för nerladdning. Men om DVD-A och SACD inte kan fortleva pga att det inte blir succe så gäller det nog fler format/säljsätt (typ musikfils laddning) och då är piratkopieringen ett problem...förstår du vad jag menar?
Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

VA333ES
Member

90 Posts

Posted - 2004/11/21 :  13:06:35  Show Profile Send VA333ES a Private Message
Jag tror att följande kommer att inträffa i framtiden:

1. SACD/DVD-Audio eller snarare DSD och MLP kommer att överleva i framtiden, varianter av dessa används till Blu-ray Disc och HD-DVD för ljudet, bild tillkommer naturligtvis.
2. SACD/DVD-Audio lever vidare bland de intresserade. Personligen har jag just skaffat multispelare och köper sådana skivor.
3. Möjlighet att köpa DSD/MLP-kodad musik och bränna egna SACD/DVD-Audio-skivor kommer att introduceras i takt med att uppkopplingarna blir snabbare. Kan man ladda ner en hel DVD går det att ladda ner motsvarande datamängd som ljud.
4. MP3 ersätts av losslessformat baserade på Dolbys AAC, ljudkvaliteten motsvarar CD.
5. Vinylen lever vidare.
6. CD ersätts främst av AAC-lossless, dock kommer skivor att finnas tillgängliga.

Möjligen kan man rent av introducera ett system av typen Print-on-Demand för skivor, d.v.s att man beställer vilka låtar man vill ha och önskat kodningsformat, sedan produceras skivan och skickas hem.

Integration av dator och stereoanläggning blir det, men jag tror personligen då mest att man använder datorns hårddisk och tar över informationen till stereon via HDMI utan att ljudkort och sådant blandas in.

MP3 duger för mig endast som provlyssningsformat för att se om en låt är bra eller ej. Ljudkvaliteten på de nedladdade MP3or jag har (som fått mig att köpa skivan) är bedrövlig i jämförelse med original-CDn. Hur det låter jämfört med SACD och DVD-Audio ska vi inte tala om.

Sedan är jag övertygad om att de olika formaten kommer att användas till olika sorters musik. Popmusik och liknande säljs som AAC-lossless framöver, för s.k seriös musik såsom klassiskt, jazz etc används högre kvalitet såsom DSD eller MLP-kodning.

Tittar man på SACD/DVD-Audio idag kan man ju konstatera att formaten riktas mot en medveten publik, skulle bolagen släppa popskivor och sådant i dessa format hade "vanligt folk" köpt det. Men uppenbarligen resonerar man så att det är "seriös" musik som främst förtjänar att ges ut i dessa format och det påverkar naturligtvis försäljningen.

Att MP3 skulle ersätta DVD-A/SACD tror jag inte på, framförallt inte när det gäller "seriös" musik.

Stereon: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=67255
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/11/21 :  13:09:03  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Visst är piratkopieringen ett problem. Men piratkopiering är något som funnits långt innan Internet. Själv kopierade jag friskt på 70-talet när jag var tonåring, från kompisar eller radio, och jag nöjde mig dåligt ljud på en taskig kassettbandspelare, jämförbart med dagens MP3-ljud. Ändå växte skivbranschen under denna period. Kanske för att vi piratkopierare växte upp och ökade våra krav och inte nöjde oss med dåligt kassett-ljud. Nedgången i skivbranschen tror jag mer beror på prispolitik och konkurrens från DVD och datorspel m.m.
Hemunderhållningen har breddats men folks plånböcker är inte så mycket större.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.64 sekunder. Snitz Forums 2000