HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Multispelare vs CD + dvd?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2004/10/29 :  14:50:38  Show Profile Send -AG- a Private Message
Kan väl börja med att säga hej (är ny här på hififorum). En fråga som disskuteras flitigt och som jag själv brottas med är frågan multispelare vs cd + billig dvd. Jag sitter med en gammal Harman Kardon HD7725 (en i mina ögon/öron bra spelare "på sin tid" med bla k-grade dacar från BurrBrown och interpolations schema till 18 bit, kostade 10' när det begav sig), en Advantage I200 och ett par Snell E3 med sandfyllda stativ. PAD Elementa biwire till högtarlarna och Elementa signalkabel. På det stora hela är jag riktigt nöjd med mitt ljud, men ingen anläggning är ju som bekant perfekt och det har ju hänt en del på cd fronten sen -97. Hursomhelst så är jag nöjd (allt är relativt... men för pengarna) både med advantagen och snellarna och behåller gärna de ett tag till, så jag går i funderingar i att uppgradera CD alt köpa en multispelare. Mina tankar går kring att köpa en Advantage S1 eller en Primare DVD-30. Vad det än blir så ska det vara balanserade utgångar pga I-200 är balanserad. Musiklyssnandet sker ju mestadels med CD så ljudmässigt är väl det viktigast igentligen, samtidigt är jag lite nyfiken på vad SACD kan erbjuda. Dessutom kommer jag förr eller senare skaffa mig någon form av DVD för filmtittande. Så frågan är väl igentligen, hur står sig en DVD30 "cd-mässigt" jämfört med en S1:a och vad är vinsten med SACD. Jag har inte tänkt överskrida 20' vilket jag borde kunna klara för en beggad DVD30 eller beggad S1:a. Sen är jag givetvis öppen för annat, men balanserade DVD:s växer inte på träd. Thule är möjligen ett alternativ, isf med digit kortet. Tyvärr klarar de dock inte SACD. Vidare kan man ju fråga sig hur framtiden ser ut för SACD?

Ljudmässigt gillar jag varmt och "analogt" ljud och i högtalarväg är Sonus Faber Cremona en pjäs som passar mitt ljudideal. Samma gäller CD och förstärkare, varmt och analogt med mycket luft och stor och djup ljudbild. Är allergisk mot vasst och spretigt ljud.

Och om man ska filosofera vidare, hur snabb är utvecklingen på cd-spelare? Priserna sjunker ju rätt snabbt på beggade spelare, betalar man för vad man får (dvs finns det en anledning till en halvering av priser på ett par år?).

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/10/29 :  14:57:35  Show Profile Send Mahler a Private Message
Denna fråga är ochså rätt debatterad förrut..

Men min åsikt är följande.. DVD30 låter förträffligt som REN cd-spelare MEN får ordentligt med tafsen jfr med en REN cd-spelare i samma prisklass. Advantage S1 piskar väldigt mkt på marknaden.. Enligt high-fidelity tom Wadia och Krell spelare för flera hundra tusen kronor!! Så att jämföra S1 som ny kostade 45000 kr med DVD30 för 25000 är som att jämföra Skoda med BMW i MINA ögon!! DVD30 är en multimaskin och inte en renodlad cd-spelare... så är det bara!!

S1 är nått så in i hästväg bättre än DVD30 att det är löjligt... OM man nu parar ihop den med bra doningar i övrigt förståss!!

Om du nu är ute efter High End och tittar på bestar som Cremona skall du inte köra med DVD30.. vore att förvägra Cremonorna det de förtjänar...!!

Min personliga åsikt märkväl!

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/10/29 :  15:00:41  Show Profile Send Mahler a Private Message
Förresten... Låna hem en S1:a eller tom en cd-spelare i 18000 kr klassen!! Koppla in dem med din advantage och ett par bra högtalare..

Plocka fram en mjuk och tjock kudde...

Och lägg den under hakan på golvet så att du inte skadar dig!!

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2004/10/29 :  15:09:17  Show Profile Send -AG- a Private Message
Jag har lyssnat på S1:an och de system den har varit i har oftast funkat. Har inte syssnat på nåt system med DVD-30 däremot. Tyvärr jag har inte jämfört S1:an direkt med andra Cd i samma system, så hur den står sig kan jag inte svara på men med tanke på vad folk säger och tycker så är jag rätt övertygad om dess kapacitet. Dessutom tror jag att den tilltalar mitt "ljudideal". Som du säger är den ju i en annan prisklass ny (därav filosoferingen om prisraset för beggade spelare). Jag inser även att min I200 och E3:orna inte är i samma division som s1:an och kanske inte gör den rättvisa fullt ut, men "för pengarna" är jag dock mycket nöjd med både I200:an och E3:orna.
Go to Top of Page

yahriel
Member

468 Posts

Posted - 2004/10/29 :  17:17:13  Show Profile  Visit yahriel's Homepage Send yahriel a Private Message
Jag tycker man lägger krutet på en riktigt bra cd-spelare och sedan köper en DVD för 500kr på Rusta. Funkar fin-fint. Bilden blir ändå bättre än med VHS och ljudet vid filmtittande är det ju inte direkt några krav på förutom att det ska mullra.

Mitt system | Min musiksamling | Tornstrand.com
Go to Top of Page

sampix
100.000-klubben

1808 Posts

Posted - 2004/10/29 :  18:07:12  Show Profile Send sampix a Private Message
quote:
Jag inser även att min I200 och E3:orna inte är i samma division som s1:an och kanske inte gör den rättvisa fullt ut, men "för pengarna" är jag dock mycket nöjd med både I200:an och E3:orna.


Jag tror du tänker i rätt banor när du tänker köpa en bra signalkälla till ditt, helt klart, fullgoda system du redan sitter på. Gamla tales-sättet "skit in-skit ut" är en cliché. Men det ligger också mycket sanning bakom detta.

Personligen skulle jag satsa på en bra renodlad cdspelare och en billig dvd för filmtittandet. Jag har hittills inte hört en enda dvd-spelare som är i närheten lika bra som en cdspelare i samma prisklass.
Sedan finns det mycket annat bra än just S1:an på begagnatmarknaden. Meridian-spelare är inte helt dumma

kabelskitsnackare

Go to Top of Page

Margaux
Member

679 Posts

Posted - 2004/10/29 :  18:17:53  Show Profile Send Margaux a Private Message
Idag hävdar en del att DVD spelare för samma pengar som CD spelare låter bättre pga det säljs mer DVD.

Detta är kanske fallet i de lägre segmenten men definitivt inte i de högre enligt min erfarenhet.

Om du köper en multispelare riskerar du att vilja uppgradera om några år igen eftersom du vet att CD kan ge mer. Men om du köper en riktigt bra CD spelare direkt och sedan en billig DVD-spelare istället kommer du att vara nöjd eftersom du vet att CD-spelaren du har bygger på mogen teknik och inte kommer att bli så mycket bättre. Sen kan du uppgradera DVD spelaren till en spelare som har HD DVD, HDCP 1080 p Progressiv Scan bla bla bla om några år men som även den inte kommer att spela lika bra CD som den dedikerade du har.

SACD och DVD-A skulle jag inte bry mig om alls. Utbudet är ett skämt. Köp en bra vinylspelare istället.

/Joachim
**********
Det finns bara två sorters musik. Bra musik och dålig musik.
Go to Top of Page

nurfen
Member

484 Posts

Posted - 2004/10/29 :  18:38:26  Show Profile Send nurfen a Private Message
quote:
..ljudet vid filmtittande är det ju inte direkt några krav på förutom att det ska mullra.

Du har missat något, du!

Sweetspot är överskattat!
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/10/29 :  19:25:16  Show Profile Send Harman a Private Message
Hej AG

Jag skulle satsa på en dedikerad CD spelare och kanske en hyfsad DVD typ Cambridge Azur 540D för 3300kr. Den har DVD-A så du kan börja leka lite med det formatet och du får ett bra ljud för filmer.
Som Mahler skrev ovan att jmf s1 med DVD30 känns mycket underligt...
Håller oxå med Margaux angående att man nog inte bör bry sig så mycket om DVD-A och SACD men någon vinylsvarv kan jag inte tipsa om...:)

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

Margaux
Member

679 Posts

Posted - 2004/10/29 :  21:48:05  Show Profile Send Margaux a Private Message
SACD och DVD-A är ungeför lika intressanta som HDCDdvs NOT!

Jag läste någonstans att försäljningen av både SACD och DVD-A sjönk under första halvåret 2004 jämför med första halvåret 2003. Tro f.n det. Nästan inga titlar kommer ut och när dom gör det så är det CD spåret i 44/16 upplösning (PCM) som är överkopierat till SACD (som Norah Johnes senaste SACD).

Vinylförsäljningen (som ökar) är större än SACD och DVD-A tillsammans.
Vilken megaflopp för hi-rez.


/Joachim
**********
Det finns bara två sorters musik. Bra musik och dålig musik.

Edited by - Margaux on 2004/10/29 21:50:01
Go to Top of Page

Margaux
Member

679 Posts

Posted - 2004/10/29 :  22:11:26  Show Profile Send Margaux a Private Message
OT:Förresten så hoppas jag det går åt h.....e för Sony.

Min endast 3,5 år gamla projektor som kostade 65 000 kr går i stort sett inte och laga för under 40 000 kr om något allvarligt skulle hända. Trots att projektorn såldes för 15 000 kr inkl lampa några år senare.

Det är höjden av arrogans. Dessutom tar Sony 7000 kr för ersättningslamporna vilket är samma pris som för 4 år sedan. Alla andra tillverkare har åtminstone halverat priset för lamporna.

Även på ett högre plan kommer Sony från en annan planet och visar ett ointresse utan motstycke för sina kunders behov. Det är därför de alltid skall göra nåt eget. Eget minneskort, eget ljudformat (SACD), egen komprimeringsalgoritm, egen "MP3" spelare som bara kan ta Sonys eget format och nu senast vill man lansera ett eget HD-DVD format. MD kan bara ta Sonys eget filformat m.m m.m m.m Hade de kunnat så hade de försökt klämma in en annan DVD-standard för några år sedan. Sony är totalt ovilliga att försöka sätta kundens behov i centrum. Vi kunder vill inte att världen skall bestå av format från Sony. Vi vill ha några olika format som alla kommit överrens om och som alla gemensamt tillverkar produkter för. Men det fattar inte Sony.

Jag undviker numera helst SONY.

/Joachim
**********
Det finns bara två sorters musik. Bra musik och dålig musik.
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2004/10/30 :  01:41:09  Show Profile Send -AG- a Private Message
Som många säger är det väl som jag själv misstänkt att multispelarna inte är nåt att satsa på, såvida inte man har en väldigt fet plånbok. När det gäller formaten har de ju ett stort hinder att bestiga, och det är att övertyga den breda allmänheten, som inte kommer ett höra nån som helst skillnad i sina system. Iden mad SACD är god, men tyvärr är den inte ekonomisk försvarbar. Det är ju tom så att många tycker att MP3 är underbart, varför då övertyga dem om SACD/DVD-A? Jag har dock hört så pass mycket positivt om DVD-30 som ren cd-spelare och blev därför lite nyfiken och att SACD skulle kunna göra den roligare pga ett nytt format att leka med, även om det är begränsat utbud. Det lutar väl åt samma melodi som nu... dvd via dator för film och CD för ljud. Gissningsvis S1 till min nuvarande advantage och sedan i framtiden möjligen direkt till slutsteg (tex S 150). Det tråkiga är att inte SACD/DVD-A kan växa sig större, för helt klart är det ett bättre format.

Hur framtiden kommer att se ut kan man ju fundera på, men jag skulle gärna se digitala filter och rumskorrigering i högbitsformat och sedan bra dacar för att i slutändan via slutsteg driva var sina element. Digitaldelen (filtrering och korrigering) borde rent teoretiskt kunna fixas i en vanlig pc med digitala utgångar och därmed behöver inte digitaldelen kosta multum. Varje högtalare skulle då säljas med sina mjukvarufilter.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/10/30 :  02:57:43  Show Profile Send Bravo a Private Message
Kan inte annat än instämma med "Margaux" och övriga talare, satsa på en rejäl CD och avvakta med de övriga formaten, de är långt ifrån klara.

Bravo
Go to Top of Page

nurfen
Member

484 Posts

Posted - 2004/10/30 :  10:57:22  Show Profile Send nurfen a Private Message
-AG-: Men köper man en bra DVD-spelare nuförtiden så får man ju åtminstone DVDA på köpet, så någon fet plånbok behövs inte..

Sweetspot är överskattat!
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/10/30 :  12:03:23  Show Profile Send FBK a Private Message
Hej AG!
Dett skrev jag i en annan tråd.
quote:

Om du kan leva utan DVD-AUDIO&SACD så bör du satsa på en ren CD-spelare och behålla DVD25an till film, så har jag själv gjort.
Multispelarna låter inte så bra som en del tidningar vill påstå att de gör. Jämförde nyligen Primare DVD30 mot Arcam FMJ modell CD33 och jag lyssnade även på Arcam CD192. Arcam CD33 åkte i åttor kring Primaren på alla parametrar. Primaren lät luddig jämfört mot Arcamen. Tycker faktiskt att det var mindre skillnader mellan 192an och 33an, än det var mellan Primaren och 33an. Skulle tro att 192an inte är så jätte mycket sämre än Primare DVD30 på musik.
Mina tips är Arcam CD192, men jag kan även rekomendera kombin Amplifix och Vincent CD3S. Har testat den kombi hemma och det lät riktigt bra!, fördelen är att du då kan köra balanserat Min H/K DVD25 blev totalt krossad av Vincent spelaren. Vincenten går att få tag i på beg marknaden med jämna mellanrum.

Mvh Per

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/10/30 :  12:06:48  Show Profile Send FBK a Private Message
Kan då tillägga att jag köppte en Advantage S1. Men att du ska få tag i någon för max 20.000kr blir nog ganska svårt, de flesta vill ha minst 24.000kr, om du nu inte har sådan tur som kompisen, köpte sin för 18.000kr. Men det är den enda som jag sett gå under 24.000kr.

Mvh Per

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/10/30 :  12:19:52  Show Profile Send Harman a Private Message
Margaux...Skönt att fler inte gillar Sony....

Nurfen, visst bör man nog köpa en ok DVD för filmerna jag tipsade om Cambridge ovan. Har du fler tips?

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

El_D
Member

171 Posts

Posted - 2004/10/30 :  16:00:12  Show Profile Send El_D a Private Message
Menar ni att en CD spelare låter bättre även om man endast använder digitalutgången på sin spelare.

Bättre en liten och rapp än en stor och slapp...
Go to Top of Page

Kaleid
fd. "Halbermensch"

733 Posts

Posted - 2004/10/30 :  18:10:22  Show Profile Send Kaleid a Private Message
Det är tragisk läsning om försäljningen av SACD och DVD-A mjukvara:

"Even so, the 2.1 million pre-recorded cassettes that went to retailers were just under 1% of all recordings shipped, and almost twice the 1.2 million combined total of vinyl LPs, SACDs, and DVD-A discs. The audiophile mission remains unaccomplished"

Källa:
http://www.stereophile.com/news/102504riaa/

Denon 2106, Canton le109, Pioneer 656 DVD, Creative Soundblaster AE-5, Denon RCD-M39
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/10/31 :  08:44:05  Show Profile Send Mahler a Private Message
quote:
Kan då tillägga att jag köppte en Advantage S1. Men att du ska få tag i någon för max 20.000kr blir nog ganska svårt, de flesta vill ha minst 24.000kr, om du nu inte har sådan tur som kompisen, köpte sin för 18.000kr. Men det är den enda som jag sett gå under 24.000kr.


Jo, där någonstans ligger priset privat skulle jag tro!! Om man inte har tur förståss och stöter på VÄÄLDIGT billiga spelare som den din vän köpte FBK!!

Min S1:a kostade mig drygt 26!! I butik med garanti!! Men vilken spelare sen!!


-----------------------
Tabula Rasa!

Edited by - Mahler on 2004/10/31 10:18:48
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/10/31 :  09:54:06  Show Profile Send Harman a Private Message
OT
Hej Mahler!
Vad menar du med att esoterisk dumpar spelare?
Nyfiken

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/10/31 :  11:23:53  Show Profile Send FBK a Private Message
Det var kompisen som köpte S1an som fanns på Esoterisk för 18.000kr. Båda jag och kompisen är överens om att snubben där inte kan ha haft koll på vad ett normalt beg pris på den låg på. Han kunde ha satt ut den för 23.000kr och fått sålt den direkt, men 18.000kr minst sagt billigt.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/10/31 :  11:50:41  Show Profile Send Mahler a Private Message
Som sagt!! :)

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Harman
Member

721 Posts

Posted - 2004/10/31 :  12:54:25  Show Profile Send Harman a Private Message
Hmmm...Jag har tyckt att esoterisk priser på beg har varit låga. Skall nog även i fortsättningen ha koll på deras utbud...

Mvh Dan

*Iron Maiden*
Go to Top of Page

mag
dom kallar oss mods

1587 Posts

Posted - 2004/10/31 :  15:00:20  Show Profile Send mag a Private Message
quote:
Jag tycker man lägger krutet på en riktigt bra cd-spelare och sedan köper en DVD för 500kr på Rusta. Funkar fin-fint. Bilden blir ändå bättre än med VHS och ljudet vid filmtittande är det ju inte direkt några krav på förutom att det ska mullra.




Med samma resonemang kan man ju köpa en kompakt anläggning för 2000 då det ändå är bättre ljud än en cd-bandare för 500.......

Generellt sett så är ljudet bättre mixat på film än på musik.......tyvärr

edit: Jag har en pioneer 668 som låter kanon med cd , den klarar i princip alla format kostar runt 8000 tror jag.


//Magnus

Born to lose -Live to win
Foto: www.geocities.com/fatalpath

Edited by - mag on 2004/10/31 15:01:36
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2004/10/31 :  19:18:26  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
Hej AG; det kommer ett bra utbud med "multispelare" under hösten vintern. DVD-A och SACD säljs inte här i Sverige !!! Nää det är riktigt, men det beror ju på att skivaffärerna inte erbjuder några. Vi har ett par stora "skivbutiker" här i Gbg. Den enda som har några DVD-A+ SACD är Bengans deras fantastiska utbud uppgår till 30-titlar (Och vem F..n vill ha just dom). Var i Lübeck och Kiel för några veckor sedan där fanns 30-40 hyllmeter med DVD-A + SACD !!! Och till samma pris som CD skivor här 140 - 200 Skr!!

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se

Edited by - Creative Audio on 2004/10/31 19:18:57
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.64 sekunder. Snitz Forums 2000