HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 KABELTRÅDEN !
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

lasselite
Semesterfirare

138 Posts

Posted - 2004/10/14 :  12:32:33  Show Profile Send lasselite a Private Message
quote:
Till sist - jag saknar tester i ordnade former där anläggningen inte heter "kalle anka". Nu har HIFI+ ordnat ett test och kommit fram till ett resultat (förresten ovan nämnda kabel till 20'000kr's förstärkaren ) och det är ETT steg mot ett mer pragmatiskt testande och tyckande. Formlernas tid har varit och det är dags att visa att dessa formler nu gäller i blinda test - tycker man subjektivt att det är bäst när elektriska ekvationerna går ihop sig eller är det nån annan kabel som upskattas mer?

...skrev jag själv som en liten fråga till dig. Är detta nått du kan tänka dig jobba med?


Jag skulle gärna jobba med att recensera och testa hemelektronik. Jag har försökt få den lokala blaskan intresserad, men inte ens fått svar För jag skulle tycka det vore kul om fler kunde ta del av HiFi i både ljud och bild. (Sen kanske jag har nått fel i mina hjärnkopplingar, för jag blir bara så trött när folk inte utnyttjar potetialen i det dom har, utan går å köper nytt, som dom sen nyttjar än mindre (men d e ju mina demoner å dom får jag leva med))
Å då e d ju just en pragmatisk problemställning som jag tror är rätt väg. Om sen testande av en kabel för 100kkr till en förstärkare för 1/5 del är särskilt pragmatiskt kan man ju diskutera (nån annan stans)

Kom jag nån stans fram till att svaret på frågan är; ja (typ)?

Men det här handlar (för mig) om HiFi generellt och inte bara om kablar, så jag tycker vi lämnar den diskussionen (för den här gången).

Bra fråga Blue (som man aldrig riktigt vet var man har) Hur tusan kan en nätkabel påverka i riktningen mörk/ljus? Olika sorters dist som filtreras/skärmas från nätdelen?
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2004/10/14 :  12:56:06  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Jag syftade inte på JOBB som i att jobba med ngt proffisionellt, utan snarare att du privat skulle lägga tid på att testa denna typ av experiment där man istället för färgande/icke färgande ställer frågan "Vilket ljud uppskattar du bäst. Detta....eller detta?". Det har man gjort i Hifi+ och resultatet är intressant, trots att få kabelskeptiker verkar prata om det (eller ens läsa testet).

Skall vi slå på stora trumman så har vi vetenskapligt bevisat att man subjektivt uppskattar en dyrkabel framför andra. Ett incitament för att utröna vari ligger skillnaderna? Har dom andra kablarna så kassa elektriska egenskaper att problemen ligger däri? Är Valhalla felkonstruerad och på vilket sätt isf, samt kan man skapa samma uppskattade "fel" på nått annat sätt? Om man från kabelskeptikers sida inte tar detta Hifi+-test som ett incitament till nått nytt finns det en insekt som jag blir påmind om. Broms.

Ps. Intressant och kul att du frågat lokala tidningen! "Såhär lyssnar du på musik med formler" eller hur löd den tänkta rubriken?

Nåväl. Har du vägarna förbi Kalrskrona är det bara till å känna dig välkommen till casa Engelholm.

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Falumas
Member

149 Posts

Posted - 2004/10/14 :  14:12:41  Show Profile Send Falumas a Private Message
Hoppas någon vill ta sig lite tid och svara på en dum fråga.

Vad är teorin bakom nätkablarna? Är det att rena strömmen? Behöver vi snart en egen strömkälla hemma som genererar en otroligt ren och jämn el? Har någon undersökt om elkällan spelar roll, alla har vi säkert olika bra ström in till huset. Jag antar att kvaliteten på transformatorstationen som gör att vi slipper få starkström in i husen spelar roll. Är kvaliteten på Svensk ström bra eller kass?
Det finns ju möjlighet att sätta upp ett datornätverk som använder elnätet i huset till att överföra signalen. Har någon av er ett sådannt? Stör det musikanläggningen?

/Karl

Försök aldrig ro om den som sitter i samma båt som dig själv.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/10/14 :  14:21:49  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Jag tror inte det finns någon teori.
Nordost skrev rent ut att dom inte har en aning om varför deras nätkablar fungerar, dom testade, och kablarna förbättrade ljudet. Deras kablar är ju inte ens skärmade.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Falumas
Member

149 Posts

Posted - 2004/10/14 :  14:43:52  Show Profile Send Falumas a Private Message
Var just inne på Nordosts hemsida och fann följande argument.

1. Kabeln är ruskigt snabb, el transporteras i 91% av ljushastigheten. En vanlig elsladd klarar visst bara av 50%

Borde inte det vara försummbart, för största delen av transporten från elkällan borde ju vara i just vanlig elsladd. Att dra supersnabbkabel från transformatorstationen till stereon borde ju vara enormt mycket dyrare än 50'000.

2. Guldplätterade kontakter

Ja, det kan väl säkert vara bra.

3. En massa annat tekniskt mumbojumbo

Jag får helt enkelt ta och lära mig lite mer, för ganska mycket av deras info förstod jag inget av.

källa http://www.nordost.com/Cables/power-valhalla.htm


Jag måste försöka låna en kabel och lyssna. Inte ens nere i Schweiz slänger man iväg 8000 franc utan att veta att det blir bättre. Vem vet jag kanske blir övertygad.

Försök aldrig ro om den som sitter i samma båt som dig själv.

Edited by - Falumas on 2004/10/14 15:18:21
Go to Top of Page

Sanoj
Mannen med bilderna

2475 Posts

Posted - 2004/10/14 :  14:51:25  Show Profile Send Sanoj a Private Message
quote:
1. Kabel är ruskigt snabb, el transporteras i 91% av ljushastigheten. En vanlig elsladd klarar visst bara av 50%


Så med andra ord blir det trafikstockning i kablarna om man inte har Nordost i resten av systemet....

// Jonas

Konsult hos Consulterna
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/10/14 :  14:52:20  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Ingen vet varför vissa läkemedel fungerar, men det hindrar inte att man använder dom efter att man kunnat påvisa att dom fungerar utan alltför många biverkningar.
Det är fel inställning att kräva tekniska och vetenskapliga förklaringar på allting innan man kan tro på det. Är man nyfiken och intresserad så testar man. Skeptiker som aldrig testar är inte värda att tas på allvar och deras åsikter är av intet värde.
Det finns ingen anledning att här på forumet försöka övertyga sådana personer.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/10/14 :  14:52:55  Show Profile Send Bravo a Private Message
Nej, man bör nog inte slänga iväg några pengar överhuvudtaget utan att veta om det blir bättre, så man bör alltid pröva först.
Då jag provat ett antal nätkablar med ett löjets leende på läpparna måste jag ändå i slutända konstatera att det är skillnad på kabel och kabel. En del kablar tycks ge ett visserligen klarare och mera detaljerat ljud, men hårt och lite hartsliknande i karaktären, (vi pratar nyanser här), andra ger kanske något mindre klart ljud men istället lugn och auktoritet, mera tystnad om man så vill.
Dock, fråga mig inte hur det kan bli på det viset, jag har inte en aning.
Det bästa är nog om man provar i sin egen miljö, det kan ju ha att göra med omgivningen att göra. Gamla ojordade ledningar mot nya jordade, hyreshus med hur mycket som helst inpluggat i fastigheten mot en villa på landet, osv. Gissningar dock, har som bekant ingen aning om hur detfungerar utom att kablarna kan förändra karaktären på ljudet.

Bravo
Go to Top of Page

Gerhard46
Ej medlem längre

525 Posts

Posted - 2004/10/14 :  18:37:07  Show Profile Send Gerhard46 a Private Message
VR-8:
quote:
Varför ska jag lita mer på en kabelskeptiker som kommer fram till sina slutsatser genom en billig anläggning och "valda sanningar" när mina öron säger annorlunda?

Generellt sett har väl inte kabelskeptiker dåliga anläggningar!? Var har du fått det ifrån?
Kabelskeptiker i största allmänhet verkar förstå sig på att det finns andra sinnen än hörseln som spelar in när man lyssnar öppet. Därför har de inte kablar för 10kkr+ då de anser att det är att kasta pengarna i sjön många gånger.

Så detdär så många rekommenderar - låna hem och testa är ju lite befängt om man inte testar blint, om man är ute efter hörbara skillnader.


Så länge denna kabelmysik (att man hör saker som ej går att mäta) infinner sig så förhåller jag mig skeptisk, även om jag har hört STORA skillnader i öppna test!

EDIT
Om någon kan ge mig konkreta bevis på varför en signalkabel måste vara så dyr & extremt välkonstruerad, då ger iaf jag mig.


Edited by - Gerhard46 on 2004/10/14 18:38:37
Go to Top of Page

VR-8
Member

420 Posts

Posted - 2004/10/14 :  18:51:49  Show Profile  Visit VR-8's Homepage Send VR-8 a Private Message
Gerhard46:

Jag skrev "billig anläggning", inte "dålig" som du uppfattar det. Du menar alltså att en billig anläggning(vilket pris det nu är) är DÅLIG

Om du inte litar på dina öron så är nog hi-fi fel hobby.

//Joakim

Numera stereolös och kommer så att vara en bra tid framöver.....tack och hejdå!
Go to Top of Page

iffe
Member

352 Posts

Posted - 2004/10/14 :  21:21:18  Show Profile Send iffe a Private Message
Engelholm: Du verkar ha bra koll på testet i Hifi+, du skulle inte lite kort kunna redogöra för vad de kom fram till och hur testet var utformat?
Go to Top of Page

Gerhard46
Ej medlem längre

525 Posts

Posted - 2004/10/14 :  21:39:20  Show Profile Send Gerhard46 a Private Message
VR-8:

Du sa billig anläggning, jag läste det som dålig.. du vill uppenbarligen inte ta till dig information av medlemmar med billiga anläggningar. Så, eh, uttalanden från medlemmar med billiga men bra anläggningar är du inte intresserad av? Något emotsägande.

quote:
Om du inte litar på dina öron så är nog hi-fi fel hobby.

Tack, så insiktfullt! Jag har haft hifi som hobby från och till i över 40 år. Jag litar inte på mina öron för det! Jag vet att placebo är en tung effekt oavsett om det handlar om mat & dryck, medicin eller hifi.

Jag har många intressen, hifi är den enda där folk fnyser åt placebo. Underligt.
Med placebo menar jag att det är andra sinnen som höjer upplevelsen. Inte hörseln.
Go to Top of Page

VR-8
Member

420 Posts

Posted - 2004/10/14 :  21:58:44  Show Profile  Visit VR-8's Homepage Send VR-8 a Private Message

Gerhard46:

Det enda jag undrar är hur har man kan komma till så exakta och övertygande svar på tex kabelfrågor i billigare (läs SIBA 5000) anläggningar när de inte kan ge dem?
Förutsatt att man lyssnar innan man köper.

Visst kan en billig anläggning spela riktigt bra...........då kan du väl gissa vad en lite dyrare kan...........

Jag har många intressen, hifi är den enda där folk inte inser att i de flesta fall är dyrare bättre. Underligt.
Med dyrare menar jag att Pirelli däck funkar bättre än ett regummerat, särskilt ihop med en sportbil.

//Joakim

Numera stereolös och kommer så att vara en bra tid framöver.....tack och hejdå!
Go to Top of Page

Gerhard46
Ej medlem längre

525 Posts

Posted - 2004/10/14 :  22:08:51  Show Profile Send Gerhard46 a Private Message
VR-8:

Med billiga anläggningar trodde jag du syftade på allt under säg 20.000kr. Är man en entusiast har man inte en SIBA-kompaktanläggning och ger sig inte heller in i diskussioner om ljudåtergivning om man inte råkar vara väldigt intresserad av själva återgivningen men inte personligen njuter av det.

Ska jag gissa hur en dyr anläggning kan spela? Jag har då aldrig hört något återge musik över 10kkr.. jösses. Nu börjar diskussionen bli löjlig.

Dyrt är bättre i objektiva brancher. Det är lätt att testa däck. Låt Schumacher köra några varv med Noname och jämför med Bridgestone.. skillnad? Japp! Går det att mäta? Japp! Vet man varför däcken är bättre? JAPP!





Go to Top of Page

krang
Member

434 Posts

Posted - 2004/10/14 :  22:41:41  Show Profile Send krang a Private Message
Gissa om det ligger lika mycket svårdeffinerade konstigheter i det där med däckmönster. Om det fanns ett optimalt försvarbart däckmönster skulle alla ha det men det finns det inte och då får smaken avgöra även det. Gillar man däckets egenskaper tycker man om det. Nån annan kan tycka det är värdelöst för han kör, läs hör, inte lika dant

På den gammla goda tiden fanns ju slicks i t.ex. F1. Det var ju det optimala men då var det gummikvaliteter som skulle varieras i mängder av varianter. Men de som gillar F1 när det regnar gillar inte slicks.

Oh no vad OT det blev
Go to Top of Page

VR-8
Member

420 Posts

Posted - 2004/10/14 :  22:44:39  Show Profile  Visit VR-8's Homepage Send VR-8 a Private Message
Gerhard46:

Ok.......däckexemplet var dåligt det kan jag hålla med om.......men om du tar de däck du föreslår och sätter dem på en, låt säg "svensson Nissan", tror du då vi kan känna/märka de skillnader som uppmätts?

//Joakim

Numera stereolös och kommer så att vara en bra tid framöver.....tack och hejdå!
Go to Top of Page

Gerhard46
Ej medlem längre

525 Posts

Posted - 2004/10/14 :  23:31:57  Show Profile Send Gerhard46 a Private Message
VR-8:

Ok, något dålig analogi men det spelar faktiskt ingen roll på vilken bil du använder däcken. Prestandan är mätbar. Precis som allt inom den fysiologiska sektorn dit HiFi tillhör, allt är mätbart. Som jag skrev tidigare så gick årets nobelpris till 3st amerikanare som har mätt kraftverkan mellan kvarkar. Borde man inte rimligtvis kunna mäta allt inom audio då? Elektronerna som bär audiosignalen består trots allt av kvarkar.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/10/14 :  23:40:37  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Dyrt är bättre i objektiva brancher. Det är lätt att testa däck. Låt Schumacher köra några varv med Noname och jämför med Bridgestone.. skillnad? Japp! Går det att mäta? Japp! Vet man varför däcken är bättre? JAPP!

Va jag trodde att Placebo gällde även där

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Gerhard46
Ej medlem längre

525 Posts

Posted - 2004/10/15 :  00:17:12  Show Profile Send Gerhard46 a Private Message
Tänk om Placebo gällde överallt - all forskning meningslös.

Go to Top of Page

Falumas
Member

149 Posts

Posted - 2004/10/15 :  00:49:47  Show Profile Send Falumas a Private Message
Placebo har väl ringa inverkan på mätverktyg?

/Karl

Försök aldrig ro om den som sitter i samma båt som dig själv.
Go to Top of Page

DonMega
Member

184 Posts

Posted - 2004/10/15 :  08:17:24  Show Profile Send DonMega a Private Message
Jag pratade med en ljudtekniker som arbetat med skivinspelningar, teater, tvproduktion. Han tycker att "Hifimänniskor" lever i en "pseudo verklighet". I studios är det "Clas ohlsson kablar", och hur kan man förbättra ljudet med en kabel för 30.000. De är voodoomänniskor, de blundar för verkligheten och fysikenslagar.
Go to Top of Page

DonMega
Member

184 Posts

Posted - 2004/10/15 :  08:23:45  Show Profile Send DonMega a Private Message
Jag visade honom Nordost sida så han fick läsa om deras kablar. Han började gapskratta, och sa "Det är synd om människorna". "De blir så lurade, man kanske skulle göra kablar själv och sätta på en häftig kabelstrumpa och lägga den i en snygg box och skratta hela vägen till banken"
Go to Top of Page

The Leafs
Member

387 Posts

Posted - 2004/10/15 :  08:30:07  Show Profile Send The Leafs a Private Message
quote:
Jag pratade med en ljudtekniker som arbetat med skivinspelningar, teater, tvproduktion. Han tycker att "Hifimänniskor" lever i en "pseudo verklighet". I studios är det "Clas ohlsson kablar", och hur kan man förbättra ljudet med en kabel för 30.000. De är voodoomänniskor, de blundar för verkligheten och fysikenslagar.


Joooo.....jag förstår precis att han säger så....men så låter ju majoriteten av alla nyinspelade cd-skivor rent ut sagt pissdåligt...... nästan oavsett vilken studio de har "passerat" genom...

"Inget avstånd är för långt för ett vällovligt syfte... exempelvis att se och höra på Quad." - Greensleeves
Go to Top of Page

Sanoj
Mannen med bilderna

2475 Posts

Posted - 2004/10/15 :  08:36:54  Show Profile Send Sanoj a Private Message
Och han har naturligtvis testat något annat än "Clas ohlsson kablar"...

Jag älskar inlägg typ "Jag pratade med en ljudtekniker som arbetat med skivinspelningar..."

Vad säger det egentligen

# De flesta skivinspelningar suger....så när de inte klarar att göra en inspelning riktig, varför skulle de då ha koll på tex kablar ?

// Jonas



Konsult hos Consulterna
Go to Top of Page

DonMega
Member

184 Posts

Posted - 2004/10/15 :  08:43:43  Show Profile Send DonMega a Private Message
Att ha uppfattningen att de flesta skivinspelningar suger och sedan köpa ett hifisystem för dyra pengar är kanske det mest smarta man kan göra i livet.
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.78 sekunder. Snitz Forums 2000