HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Biampning, vad vinner man?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2004/08/23 :  22:48:26  Show Profile Send markih a Private Message
Montana: Vertikal bi-amping har jag inte tidigare hört talas om, men efter din beskrivning så antar jag att ena kanalen driver basen och den andra kanalen driver diskant, är det rätt uppfattat?

Edit: kollade länken om verikal bi-amping. Jag vidhåller min text ovan och hävdar att den 'sneda' belastningen finns kvar även i detta fall.

markih

Edited by - markih on 2004/08/23 22:51:51
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2004/08/23 :  23:00:11  Show Profile Send svejk a Private Message
Har dribblat en del med biamp. Att biampa med "vanligt " delningsfilter är ingen större ide, bättre att bränna kulorna på ett ordentligt slutsteg istället för två halvtaskiga. Har även kört rör i toppen transistor till basen. Inte så lyckat, olika karaktär på stegen hängde inte riktigt ihop lite svårt med nivåer. Men ibland lät det riktigt bra. Skall det köras biamp så skall det delas aktivt. Har så nu, men nästa gång blir det nog "less is moore"! Lite apparater mao!


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

MONTANA
Member

534 Posts

Posted - 2004/08/23 :  23:34:33  Show Profile  Visit MONTANA's Homepage Send MONTANA a Private Message
Markih: Nei, du har misforstått. Som skissert i de tidligere innleggene: Venstre poweramp håndterer signalet i venstra kanal og driver venstre høyttaler, høyre poweramp håndterer signalet i høyre kanal og driver høyre høyttaler. Eliminering av cross-talk forvrengning og økt kontroll (særlig merkbart i bassen) fordi man får strømreservene og uF-reservene til 2 poweramps (i stedet for én) til å håndtere hele frekvensområdet (separat, i hhv. venstre og høyre kanal), er udiskutable gevinster ved vertikal biamping, på samme måte som man oppnår disse fordelene ved bruk av 2 monoblocks.

Det blir ikke noe mer skjev ("sned") belastning enn ved bruk av 1 stereoamp.

Mvh Morten
HighEnd
Nordic Distributor of MONTANA / PBN OLYMPIA
kontakt@highend.no
+47 992 54862

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30505


HighEnd - MONTANA - PBN OLYMPIA - GRAND PRIX AUDIO - EMM Labs - kontakt@highend.no / www.highend.no / www.pbnaudio.com / www.grandprixaudio.com /
www.emmlabs.com
System: MONTANA KAS2 - PBN OLYMPIA EB-SA2 - PBN OLYMPIA-LX/CPS - GRAND PRIX AUDIO Monaco - EMM Labs DAC2X http://www.highend.no

Edited by - MONTANA on 2004/08/23 23:37:01
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2004/08/24 :  09:32:55  Show Profile Send pewe a Private Message
Jag tackar för alla intressanta synpunkter om detta, tydligen, intrikata ämne. Måste dock erkänna att den tekniska nivån är för hög för mig och det blir lätt att villa bort sig...Jag skall prova med att biampa min int. Thule AI150B genom att koppla in ett extra identiskt slutsteg till basarna. Får då praktiskt prova hur det låter och får svart på vitt ett kvitto om det funkar eller inte.

En snabb fråga bara: jag har förstått att aktiv drift är ett bra, om än dyrt, sätt att driva sina högtalare. Kan detta låta sig göras med min integrerade förstärkare? För aktiv drift är väl när ett slutsteg driver ett högtalarregister? Högtalarna är Audiovector M3 Super och om det spelar någon roll så finns det 3 anslutningar på högtalarens baksida.
Go to Top of Page

T.A. Edison
Member

559 Posts

Posted - 2004/08/24 :  10:06:29  Show Profile Send T.A. Edison a Private Message
Om man kör passiv bi-amping och olika typ av slutsteg bör man se till att förstärkningen (gain) är lika på stegen. Annars får man olika nivå till registren, det kan ju låta både sämre och bättre, men definitivt inte likadant och inte vad högtalartillverkaren tänkt sig när han konstruerade filtret.
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2004/08/24 :  10:11:53  Show Profile Send pewe a Private Message
Ja, Edison, jag har förstått åtminstone så mycket att det är viktigt att köra med samma gain. "Passiv bi-ampning", vad är det?
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.55 sekunder. Snitz Forums 2000