HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Signalkabel & Högtalarkabel??
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/06/24 :  19:39:25  Show Profile Send Mahler a Private Message
Kära vänner!

Mellan mina högtalare står en S.A.T Amplifix och bredvid den står mina högtalare i form av Infinity Kappa 600. Till dessa ämnar jag snarast mänskligt och ekonomiskt möjligt snöra ihop en alldeles eminent cd-spelare i form av Meridian G07.

Bara ett problem. Vad skall jag välja för kablar. Det är ju en hel regnskog och djungel i kombination. Går och spånar lite lätt på Nordost kablage i form av Red Dawn (Signal) och Blue Heaven (Högtalare) men även Audioquest kablage typ Jaguar/Panther (signal) och Bedrock/Gibraltar (högtalare).

Några andra tips. Nu försöker jag kanske styra ljudet från det allt för vassa och "analytiska" som amplifixen gärna framhäver vid dåliga inspelningar. Alltså. Är inspelningen "vass" låter det förståss även vasst! Vill mest jämna ut extremerna om ni förstår hur jag menar.

Nå, jag är ute efter ha en toppen allround kabel som för all del sträcker sig långt både upp och ner i oktaverna fast utan att bli för vass.

Några erfarenheter av likande kringutrustning och kabelval??

-----------------------
Tabula Rasa!

Johnny_Fiasco
Member

284 Posts

Posted - 2004/06/24 :  21:56:24  Show Profile Send Johnny_Fiasco a Private Message
Supra är bra. Tycker du dom är för billiga så skänk mellanskilnaden till valfri dyr kabel till välgörande ändamål.
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2004/06/24 :  22:00:27  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Fiasco - INGEN kabeldiskusion nu!

/ZALVE

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

Niclas
Member

587 Posts

Posted - 2004/06/24 :  22:10:03  Show Profile Send Niclas a Private Message
Låter som Du söker Transparent eller Purist(PAD). Kanske Supra sword om Du letar lite billigare alternativ.
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2004/06/24 :  22:22:10  Show Profile Send Larsho a Private Message
Håller med Niclas Red Dawn kan nog bli för mkt av det goda

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

Johnny_Fiasco
Member

284 Posts

Posted - 2004/06/24 :  23:03:28  Show Profile Send Johnny_Fiasco a Private Message
Zalve: Supra är väl bra?
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2004/06/24 :  23:44:59  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Du vet vad jag menar.

Supra är en bra kabel för dom pengarna.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

lasselite
Semesterfirare

138 Posts

Posted - 2004/06/25 :  10:56:10  Show Profile Send lasselite a Private Message
Om du vill mjuka upp dåliga inspelningar och få ut max av bra, kanske du borde titta på en EQ istället för att kladda med kablar som alltid kommer att ha samma egenskaper, oavsett inspelningskvalité. Till det använder du så transparent kablage som möjligt, och det behöver inte bli dyrt, så den totala budgeten (kabel + EQ) blir densamma.

Kolla in testet av Behringer ultracurve i High fidelity (tror jag det var). Och blindtesta gärna innan du handlar så du inte köper kabeln som hifinasarn tjänar mest på, utan den som låter...
Go to Top of Page

sampix
100.000-klubben

1808 Posts

Posted - 2004/06/25 :  18:19:58  Show Profile Send sampix a Private Message
quote:
Om du vill mjuka upp dåliga inspelningar och få ut max av bra, kanske du borde titta på en EQ istället för att kladda med kablar som alltid kommer att ha samma egenskaper, oavsett inspelningskvalité. Till det använder du så transparent kablage som möjligt, och det behöver inte bli dyrt, så den totala budgeten (kabel + EQ) blir densamma.



man kan mjuka upp inspelningen genom att rulla in sig i en madrass dessutom, men frågade han inte om tips angående kablage?

Mahler>
Om du satsar på en Meridian G07, så kommer säkert ditt ljud från anläggningen dra sig liiite mer åt det mörka/fylliga, då denna meridian har lite av den klangen. Men jag tycker ändå inte du ska satsa på Nordost, åtminstone inte Blue Heaven, som får ses som både analytisk och kallt. Kan låta fullkomligt hemskt i fel anläggning! Red dawn är å andra sidan en möjlighet...
Men jag tycker du verkar vara inne på rätt spår när du nämner Audioquest. Har själv provlyssnat Panther-modellen,...och den är mycket bra! Jag skulle förmodligen ta den framför storebror Cheetah, men det är en smaksak. Panther är behagligare i de övre registren, kraftfullare + bättre dynamik än brorsan. Däremot har Cheetah ett större lyster och mer detaljerad. Men den är en silver/koppar-hybrid om jag inte minns fel
Lycka till

kabelskitsnackare

Go to Top of Page

JM
Member

533 Posts

Posted - 2004/06/25 :  21:15:40  Show Profile Send JM a Private Message
Om du har problem med vasst och analytiskt ljud så tror jag inte att du kan kompensera bort det med kablar. Kanske skulle du leta efter en "mjukare" förstärkare istället ? Ärligt talat så tror jag inte att du kommer ifrån en anlaytiskt ljudkaraktär genom att byta kablar...

Mvh/Janne

Att mäta är att veta !
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/06/25 :  23:43:30  Show Profile Send FBK a Private Message
Mahler!
Jag håller med JM till en viss del, visst kan kablar göra skillnad. Till och med mycket skillnad ibland.
Jag har en jobbarkompis som hade din kombi förut. förutom att han hade en Vincent CD med rör. Och han upplevede denna anläggning som ren och detaljerad, men det gick inte att spela högt för då blev det för vasst och hårt direkt, och då menar jag inte Disco nivåer, utan att man drar på lite som man vill göra ibland.
Och nu en tid efter att han bytte ut sina kappa mot MA GR60 så har jag lyssnat runt en massa på olika högtalare bla Kappa600 och då har flera butiker påpekat det att Kapporna behöver massor av kräm för att de ska låta opptimalt och framför allt för att ljudet ska lossna ordentligt.
Jag personligen har lite svårt att förstå varför denna högtalare har blivit så populär, finns mycket som sopar banan med dem och som inte kräver massor av effekt och dyr elektronik.
Missförstå mig inte nu,jag är inte ute nu efter att klanka ner på Kapporna, smaken är som baken delad brukar jag säga. Men har du möjlighet så lyssna på lite andra högtalare för att bilda dig en egen uppfattning. Eller om du nu verkligen gillar deras grund ljud så satsa på en kraftigare förstärkare som har lite mörkare/mjukare ljud.
Mvh Per

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

kempa74
Member

102 Posts

Posted - 2004/06/26 :  00:44:05  Show Profile Send kempa74 a Private Message
Hallå där!
Kolla in www.marcuscables.com. Jag är övertygad om att den som vågar ta chansen att köpa kablar från Marcus, inte kommer att bli besviken. Har personligen införskaffat Marcus "Black Silver" signalkabel, i både XLR och semibalanserat RCA utförande. Är mycket nöjd, och vågar därför rekommendera dessa. Det finns även en högtalarkabel som verkar spännande. Jag hade innan Supras EFFI-XLR, och tycker personligen att den är lite vass i det övre registret. Marcus använder silvertråd i sina Black Silver och de har gett min anläggning ett klart lyft och mina Infinity Renaissanse 90 låter bättre med dessa kablar. De är mycket bra i förhållandet pris/prestanda. Jag har en Kenwood L-1000 C,D,M,L (M=ca 230W- 4 Ohm) anläggning och en Sony SCD-XB770. Nu har jag lagt en beställning på Scart kabel från MarcusCables, och är mycket förväntansfull. Har ingen erfarenhet av nämnd anläggning. Men innan jag beställde kablarna läste jag en hel del goda omdömen om Marcus Cables i detta forum och i andra. Gör en sökning och läs lite. Kan bara själv instämma i lovorden. Men vi har ju alla olika anläggning och därför måste väl dessa kablar vara lite allround.

Edited by - kempa74 on 2004/06/28 01:02:52
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2004/06/26 :  22:23:51  Show Profile Send sker a Private Message
Hej Mahler
Kör själv med RedDawn högtalar/signalkabel och de kan bli lite vassa med "fel" kringutrustning, så med den beskrivningen du har gett så kanske NordOst inte är det bästa. En kabel som jag ägde en tid innan jag köpte NordOst var Cardas Neutral Reference, drar lite mer åt det varma och mjukare hållet än NordOst utan att bli odetaljerade och slöa. En mycket bra kabel som jag kan rekommendera.
MVH

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987
Go to Top of Page

bebop
Member

226 Posts

Posted - 2004/06/27 :  01:52:06  Show Profile Send bebop a Private Message
Hej Mahler,

Jag har just bytt ut samtliga mina kablar (utom nätkablar, där jag inte hittat något som tillför mer än vad Supra LaRod gör). För att ge dig en liten referens, så kör jag med Bow för- och slutsteg, samt deras CD Wizard 2. Mitt högtaleri är Dynaudio Confidence C2.

Tidigare hade jag Purist Audio Elementa till högtalarna, MIT Proline mellan CD och förförstärkare samt Supra EFF till övriga enheter. Jag har tillhört dem som inte tillskrivit kablar något större värde. När jag bytte högtalare och elektronik för ett tag sedan, gjorde jag dock en djupare test med framför allt Siltek. Jag blev oerhört förvånad att det faktiskt kunne lyfta ljudet så pass mycket som det gjorde. Mina hifi-vänner konstaterade samma sak, oberoende av varandra. Jag sökte dessutom lite på nätet och hittade lite kabeltester av Absolut Sound som skrev ungefär samma som vi kom fram till. Säg till om Du vill ha dom testerna så skickar jag över dom till dig. Där kan Du också läsa om ljudkaraktären.

För att göra en lång historia kort, så fastnade jag för följande kombination. Observera att jag hade långt dyrare kombinationer på prov, men jag kunde inte höra någon nämnvärd skillnad.

Högtalarkablar: Siltech MXT New York, ca 7.000
Signalkabel från CD: Siltech Classic SQ-28, ca 5.000
Försteg/slutsteg: Siltech Classic SQ-28, ca 5.000
Från RIAA: Siltech MXT New York, ca 2.700

Det är svårt att beskriva ljud, men med Siltechs kablar får Du en oerhört tyst bakgrund, de låter oerhört rena, d v s Du kan spela högre utan att det låter ansträngt. Ljudbilden är neutral. Diskanten är högupplöst men långt ifrån vass. Mellanregistret är också i topp samt en snärtig fin bas - inget dunk, inget muller.

Jag tycker att Siltech lyft min anläggning flera snäpp. Det finns säkert andra kablar som skulle göra det samma, men för mig klarar inte Purist, Clou, Kimber, Supra och MIT det jag funnit. Jag har t o m fått en "kabelförnekare" att tillstå klara skillnader.

Lycka till i kabelnästet. Rent allmänt rekommenderar jag dig att välja ett märke då Du därigenom försäkrar dig om ett ljudideal. Gäller bara att hitta det "rätta".

Go to Top of Page

johan_kjell
Member

100 Posts

Posted - 2004/06/27 :  09:13:40  Show Profile Send johan_kjell a Private Message
Mitt system påminner nog kanske en del om ditt. Har en Arcam A85 och JMLab electra 906. Köpte nyligen nya högtalarkablar. Mellan CD och förstärkare har jag ett par Eichman express 6. Upplevde tidigare en viss metallisk klang. Högtalarkablarna var Linn K20 biwire.

De kablar jag till slut kom att välja mellan var Acoustic Zen Satori och Purist Audio museaus. Båda två är rejäla doningar som påminner mer om slangar än hötalarkablar. De spelade i en helt annan division än mina gamla Linn kablar. Allt blev bättre iljudbilden. Mer detaljer, mer dynamik, bättre perspektiv. Förändringen var så stor att min fru trodde att jag köpt en ny förstärkare istället för kablar.

Jag fastnade till slut för Purist Audio museaus. I mitt system uppfattade jag att dessa kablar gav något mer dynamik i de högre registren och en mer framträdande scenkänsla, med lite mer utrymme mellan instrumenten. Den fanns inte allas med de gamla kablarna. Acoustic Zen Satori var lite rundare i toppen och kanske lite snällare mot vissa inspelningar. Hur som helst är jag mycket nöjd med mina PAD. De har uppfört sig stabilt under inspelningen och bara blivit bättre och bättre. Den metallklang jag tidigare upplevt är helt försvunnnen.
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/06/27 :  12:33:59  Show Profile Send Mahler a Private Message
Wow!!

Brist på tips fanns det inte men samtidigt är jag tacksam för all hjälp jag kan få. Särskilt eftersom jag tyvärr bor så eländigt långt bort ifrån alla större hifi handlare att man själv kan testa fram kablar.

Så tusen tack vänner!

Nå, hursomhelst verkar ni ha styrt undan min investering på Nordost från USA. Snorbilliga i jfr med i Sverige. Red Dawn och Blue Heaven var det tänkt men börjar mer och mer flytta tankarna över mot just AQ som jag har hört tillsammans med Arcam A32, Meridian G07 och Audiovector M3 högtalare. Tror man körde AQ rakt igenom faktiskt och det lät verkligen inte vasst någonstans trots att jag körde en ganska jobbig inspelning som Red Hot Chilli Peppers som kan bli skräniga ibland.

Men PAD och Acoustic Zen är intressanta kablar ochså. Lyckades tyvärr "missa" ett köp på ebay av AZ Silver ref signalkabel. Skall ju vara en grym kabel som jag förstått. Kunde köpt eländet för knappt 4 000 kr i nyskick. Suck!! Nåja, nya dagar nya giv!

Tack för alla tips !! Finns det fler är jag nyfiken!!

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/06/28 :  02:42:41  Show Profile Send Bravo a Private Message
En bättre Purist Audio Design kan vara värt att tänka på, eller ännu hellre lyssna på. Jag har själv använt just P.A.D. och Meridian tillsammans med gott resultat.

Bravo
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/07/02 :  09:32:43  Show Profile Send Mahler a Private Message
Vill tacka för alla värdefulla input och tips och råd gällande kablar!!

Nu har jag äntligen gjort slag i sak och införskaffat följande kablage till min anläggning vilket jag tror jag skall bli nöjd med.

Signal kabel: Purist Audio Musaeus
Högtalar kabel: Acoustic Zen Satori

På beg. marknaden har jag lyckats fixa ihop ett totalpris på knappa 5500 kr vilket man nog får säga är ett klipp med tanke på nypriset!

Wish me luck!!


-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Niclas
Member

587 Posts

Posted - 2004/07/02 :  09:40:01  Show Profile Send Niclas a Private Message
Där kom Du billigt undan. Hoppas Du blir nöjd med tanke på att Du inte lyssnat på kablarna i din egen anläggning. Var det ebay Du hittade dom på ?

Mvh
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/07/02 :  10:01:55  Show Profile Send Mahler a Private Message
Niclas!

Purist på Ebay, Satori på Esoterisk Hifi i Uppsala. Dom har en hel uppsjö av bra kablar till bra priser. :)

/D.


-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Fanatic
Starting Member

42 Posts

Posted - 2004/07/02 :  23:24:31  Show Profile Send Fanatic a Private Message
Du kanske borde kolla lite på Transparent .. De är juh billiga och bra .. eller vad sägs ? :)

http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2953
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2004/07/04 :  15:54:20  Show Profile Send Mahler a Private Message
Kul Fanatic !!

Men är det inte billigare att gå till målarbutiken och köpa en burk lim själv?? Fniss!

För 20 lök får du en fasligt massa burkar lim!!

Nä, jag skall nog bli nöjg. För priset jag betalade kan man ju ochså ta lite risker känner jag. Funkar det inte så finns det nog en beg marknad för detta ochså.


-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.47 sekunder. Snitz Forums 2000