HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 What Hi*Fi? har tappat sansen!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Marcus_editor
Ej medlem längre

192 Posts

Posted - 2004/03/15 :  12:51:39  Show Profile Send Marcus_editor a Private Message
Hej!

Motvilligt köper jag med jämna mellanrum "What Hi-Fi?" vilken lätt glider ner bland mjölken och grönsakerna när man handlar. Annars läser jag mest Stereophile, HiFi+, HiFi News och HiFi World. Vid Sverigebesök brukar gamla favoriten High Fidelity åka med.

Nu till änmet - de har helt tappat sansen på redax (What Hi-Fi?). Det har länge varit knepiga betyg och omdömen på produkter och tveksamma kabeltest och så vidare. De låter tillverkarna spela dem som schackpjäser - nytt är alltid bäst. Tidningen hade inte haft någon som helst framtid om tillverkarna fortsatte producera samma produkter år ut och år in då nyheter är det enda man behagar haussa upp till det extrema. Nu har turen kommit till rack och bänkar (sid. 58-59 i April numret).

Vi är säkert alla överens att vår kära elektronik skall stå stabilt och helst med någon slags finess. Vad som kändes mindre relevant eller ens trovärdigt var senaste numrets test av A/V-bänkar betygsatte inte bara bänkens ljudkvalitet utan även BILDKVALITET!! Helt sanslöst. Jag undrar just vad för slags musik man kan höra från en tom bänk eller hur bildkvaliteten kan påverkas i reflexen i glaset...de gick så långt att beskriva en bänk som "the unit presents an enjoyable picture with a rich and colorful palette, and good on-screen detail and three-dimensionality". Om en mindre lyckligt lottad bänk (betyg 2 av 5) sägs att "treble suffers from a slightly coarse and uneasy edge. Picture performance is steady, if not revolutionary".

Ärligt talat - kan någon se skillnad på TV'ns bildkvalitet beroende på vilken bänk den står på är Stefan&Kristers "Birger" vår näste nobelpristagare. Kan någon uppfatta diskanten låta annorlunda beroende på vilken bänk anläggningen står på (någon av 6 i princip exakt likadana bänkar med glashyllor!) har man hörsel känsligare än självaste Fredrik Fladdermus. För vi får väl förutsätta att exakt samma TV och övrig elektronik användes att jämföra de olika bänkarna?

What Hi-Fi? är årets och borde få en av

Mvh,
Marcus

EDIT: De testade bänkarna var (betyg inom parentes):
Alphason AD3/105-s (2 av 5)
Apollo Mezzo Soprano (4 av 5)
Atacama Equinox AV (5 av 5)
Custom Designs Ultra Corner 3AV (3 av 5)
Optimum International AVFF3 SL (3 av 5)
Triskom HC-06 (2 av 5)

Edited by - Marcus_editor on 2004/03/15 13:09:26

Jonas@Ljudmakarn
Anställd Ljudmakare

238 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:02:54  Show Profile  Visit Jonas@Ljudmakarn's Homepage Send Jonas@Ljudmakarn a Private Message
Märkligt kan tyckas.

Men jämför man bilden från en dvd-spelare med och utan base-platta så är det skillnad.

//Jonas Ljudmakarn
http://www.ljudmakarn.se http://www.facebook.com/ljudmakarn
Go to Top of Page

Neodynium
Member

2170 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:03:25  Show Profile Send Neodynium a Private Message
Vet inte vad det var för bänkar.. men för egen del så kan jag bara säga att bänkar kan antingen förstöra ljudet helt.. eller hjälpa till ordentligt!! Behövs ingen super hörsel för att märka detta. Sen är ju viss elektronik känsligare än annan... har inte med priser att göra heller. Testa att lägga något mjukt under din cd spelare och sätt den sen på ett hårt ställ.. alt på ett ranligt ställ och se om du märker någon skillnad!

Go to Top of Page

big-olle
Member

198 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:04:08  Show Profile Send big-olle a Private Message
Jag har inte läst detta själv, men jag håller med dig om att det låter som riktigt mycket bull (=skitsnack).

Vill man höra skillnader så kan man, dvs hjärnan älskar att spela spratt.

BAT out of hell (and then back again).
Go to Top of Page

robban
Audio Concept

491 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:05:49  Show Profile  Visit robban's Homepage Send robban a Private Message
Hej Marcus,

härligt, - jag måste bara ge dig mitt stöd....

mvh, robert


  Ansvarar för distribution och försäljning av HIFI produkter via,
Go to Top of Page

Marcus_editor
Ej medlem längre

192 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:06:56  Show Profile Send Marcus_editor a Private Message
Notera att jag tillhör lägret som tror på stabila - gärna flytande - rack för spelare och i viss mån förstärkare. Men att en TV skulle visa bättre bild beroende på vad den står på övergår allt förnuft. Till saken hör att de 6 racken i testet var i princip likadana. På ett par av racken nämner de ljudprestanda med CD (ej trovärdigt dock) samt bildprestanda med DVD - frågan är hur färgerna kan bli "washed out" med Alphason och "rich and realistic" med Apollo Mezzo - två bänkar som är extremt lika i sitt utförande?

Edited by - Marcus_editor on 2004/03/15 13:22:37
Go to Top of Page

Jonas@Ljudmakarn
Anställd Ljudmakare

238 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:10:00  Show Profile  Visit Jonas@Ljudmakarn's Homepage Send Jonas@Ljudmakarn a Private Message
Ahaaa.. Det var tv-dom testade... Då ansluter jag mej til flumm-kören!

//Jonas Ljudmakarn
http://www.ljudmakarn.se http://www.facebook.com/ljudmakarn
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:18:53  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Det var inte så att de hade en dvd-spelare placerad i samma rack vars bild visades på TVn då? För då är det ju samma principer som är gällande för CD-spelare.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.

Edited by - EuphoniC on 2004/03/15 13:19:48
Go to Top of Page

Marcus_editor
Ej medlem längre

192 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:27:45  Show Profile Send Marcus_editor a Private Message
När det gäller bildkvalitet har jag kört min DVD-2800mkII på ett antal olika underlag och aldrig noterat någon som helst skillnad i bildprestanda. Det skulle också vara svårt att förklara hur videobandbredden skulle kunna förändras (de beskriver färgerna som "urvattnade och bleka" för ett rack och "starka och realistiska" för ett annat, likadant rack)?? Skakar underlaget extremt mycket är det ju helt andra slags artefakter som uppstår. Till saken hör att underlag sällan skakar extremt mycket, och de flesta spelare har redan en flytande intern upphängning av driverket garanterat tillräcklig för att man inte skall se skillnad mellan 6 likvärdiga AV rack i glas.
Go to Top of Page

yalpa
Member

1208 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:28:01  Show Profile Send yalpa a Private Message
Kan man höra skillnad på underlägg under cd-spelare (base-plattor, kuddar, spikar etc.) även då man lyssnar i hörlurar
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:35:44  Show Profile Send MartinH a Private Message
Ja för mig så skulle jag kunna förstå att det blev skillnader om dvdn stod på samma bänk, det är lika självklart som an bänk för musik ( stabilitet osv ) , men var det verkligen tvn bild och inte den bild som producerades från dvd som det diskuterades ?!?!
Go to Top of Page

Marcus_editor
Ej medlem längre

192 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:39:58  Show Profile Send Marcus_editor a Private Message
Det varierar från text till text (bänk till bänk) vad de testar och upplever. Min kritik riktar sig mot att de inte kan ha sett skillnad på bildkvaliteten, oavsett om det var broadcast eller DVD-bild. Jag är helt med på ljudmässiga skillnader mellan en värdelös vinglig bänk och en bra stabil bänk. I detta fallet ser man på bänkarna att ljudkvaliteten inte kommer att variera hörbart. När man läst ett antal nummer av denna tidning fattar man hur de fungerar (eller inte fungerar) på redaktionen. Det är ofta väldigt sanslösa beskrivningar (även i de fall likvärdiga produkter jämförs).

Edited by - Marcus_editor on 2004/03/15 13:41:28
Go to Top of Page

J-son
Ej medlem längre

473 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:42:54  Show Profile Send J-son a Private Message
Jag tappar hakan när jag läser denna tråd.
Förutsatt att det inte uppstår mekaniska störningar från maskiner och dylikt i närheten utan som i normala fall hos gemene man att det är lungt och stilla i lyssningsrummet så är det knappast möjligt att höra skillnad på vilken bänk din cd och förstärkare står på, skrattretande verkligen. Om din cd-spelare väger t.ex 10 kg så går det åt långt mer än 110-120 db för att få spelaren att röra sig . Och för att få ditt golv att självsvänga ska vi inte tala om . Det är bara ett sätt att tjäna pengar och många verkar faktiskt gå på det. Däremot så finns det många bänkar som är vackra och det motiverar givetvis ett köp men ur "ljudlig" synpunkt är det förkastligt.
Jag är förvånad att en del hifi-killar som jag anser vara seriösa verkligen går på detta med att det förbättrar ljudet....
Go to Top of Page

Heat
Member

205 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:47:43  Show Profile Send Heat a Private Message
däremot spikes under högtalare! men det är en annan femma

Hellacopters LP/7" köpes
Go to Top of Page

Neodynium
Member

2170 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:49:09  Show Profile Send Neodynium a Private Message
Jag är förvånad att man kan säga något sådant J-son när du inte verkar ha testat det själv.... känn på din cd spelare nästa gång du lirar.. lovar att du känner vibrationer med volymer långt ifrån de db du nämner. Själv så tycker jag det är intressant att höra att folk inte tror på detta... när det är så stor skillnad! Testa själva istället för att mäta med instrument.. vi håller väl ändå på med en hobby där man behöver använda sina öron?

Edit: Ändrade min formulering.


Edited by - Neodynium on 2004/03/15 14:11:58
Go to Top of Page

freann
Member

863 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:52:14  Show Profile Send freann a Private Message
Låna hem lite olika fötter. Fick just tillbaka min Feet of Silence som en kompis lånat. Han var helt överväldigad över hur bra de var. Glashyllor tillhör de sämre underlagen enligt mina erfarenheter.
Go to Top of Page

J-son
Ej medlem längre

473 Posts

Posted - 2004/03/15 :  13:58:59  Show Profile Send J-son a Private Message
Då tycker jag att du ska koppla inte ett oscilloskop på utgången och jämföra signalerna. Det går inte att mäta någon skillnad, det betyder att du hör något som inte finns . Det är inget annat än placeboeffekt.
Några tror tydligen att elektronikkomponenter är extremt känsliga för vibrationer (mycket små sådana). Då måste ni även höra fantastiska förändringar från bilstereon när ni är ute och åker .
Inget illa ment .
Go to Top of Page

yalpa
Member

1208 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:02:15  Show Profile Send yalpa a Private Message
Cd-spelaren vibrerar redan vid låga volymer, inget snack om det. Jag undrar bara om det finns någon person som är ute på en fet placebo-tripp och lyckas höra skillnad även då de lyssnar via hörlurar. Det finns ju folk med rena hörlurssystem, som säkerligen ändå har satt spikes och base-platta under spelaren.

Samma sak gäller tv-bilden. Klart att den blir sämre om 2 feta subbor lirar så att hela rummet skakar. Fast vid såna ljudtryck är det mer trycket på ögonen som gör att allt omkring blir suddigt och konstigt, då kvittar det vilken bänk man har. Jag kommer ihåg från gymnasietiden, då vi lyssnade så högt att det gick inte avläsa siffrorna på klockradion, allt var bara en röd fläck ist. för 4 siffror.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:18:09  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Nu till änmet - de har helt tappat sansen på redax (What Hi-Fi?). Det har länge varit knepiga betyg och omdömen på produkter och tveksamma kabeltest och så vidare. De låter tillverkarna spela dem som schackpjäser - nytt är alltid bäst.

Ursäkta om jag inte riktigt håller mig till trådens ämne Martin. Men många klagar på den svenska Hifi-pressen att de sitter i knäet på vissa märken osv och att testerna är undermåliga osv osv.... Men hur är då den Engelska Jag har alltid tyckt att de svenska tidningarna är okej, visst finns det brister, men vad är då What Hifi, ibland rena skämtet enligt mig. I höstas så lyssnade jag igenom marknadens Bio Receivrar. Och Pioneer 2011 hade ju den Engelska pressen öst beröm över och den såldes på rea på många ställen så jag tänkte att den kan nog vara något för mig. Så jag bokade en demo och jämförde Pioneern mot Yamaha 3200 och H/K 7500. Och gissa om jag blev paff när H/Kn och Yamahan åkte i åttor runt Pioneern. Okej Yamahan är lite dyrare än Pioneern, men det fanns även andra märken/modeller som låter klart bättre än 2011an i samma prisklass. Så What-Hifi kan man inte lita på det minsta enligt mig.
Martin har du några tipps på vilka engelska tidningar som har bra tester som man kan lita på, så välkomnas det.
Mvh fbk

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:18:09  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Nu till änmet - de har helt tappat sansen på redax (What Hi-Fi?). Det har länge varit knepiga betyg och omdömen på produkter och tveksamma kabeltest och så vidare. De låter tillverkarna spela dem som schackpjäser - nytt är alltid bäst.

Ursäkta om jag inte riktigt håller mig till trådens ämne Martin. Men många klagar på den svenska Hifi-pressen att de sitter i knäet på vissa märken osv och att testerna är undermåliga osv osv.... Men hur är då den Engelska Jag har alltid tyckt att de svenska tidningarna är okej, visst finns det brister, men vad är då What Hifi, ibland rena skämtet enligt mig. I höstas så lyssnade jag igenom marknadens Bio Receivrar. Och Pioneer 2011 hade ju den Engelska pressen öst beröm över och den såldes på rea på många ställen så jag tänkte att den kan nog vara något för mig. Så jag bokade en demo och jämförde Pioneern mot Yamaha 3200 och H/K 7500. Och gissa om jag blev paff när H/Kn och Yamahan åkte i åttor runt Pioneern. Okej Yamahan är lite dyrare än Pioneern, men det fanns även andra märken/modeller som låter klart bättre än 2011an i samma prisklass. Så What-Hifi kan man inte lita på det minsta enligt mig.
Martin har du några tipps på vilka engelska tidningar som har bra tester som man kan lita på, så välkomnas det.
Mvh fbk

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

freann
Member

863 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:18:23  Show Profile Send freann a Private Message
Lyssna på en förstärkare som står på SD-kuddar respektive Soundcare Superspikes. Accentueras rejält om underlaget är ett glas-rack. Är det skillnad? Ja. Till det bättre eller sämre? That´s up to you.
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:25:51  Show Profile Send Anders47 a Private Message
yalpa, varför frågar du om sådant där du redan är 100 % övertygad om svaret? Enligt mitt intryck för att få någon "placebo-kille" på kroken och sedan ha nöjet att sitta och gona dig som "bättre vetande".
Det är sådant som bryter ner stämningen på forumet.
Go to Top of Page

J-son
Ej medlem längre

473 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:25:54  Show Profile Send J-son a Private Message
freann; Det går inte att mäta någon skillnad på utgångarna så hur förklarar du det? Vilka komponenter i förstärkaren är enligt dig vibrationskänsliga för dessa microrörelser?
Go to Top of Page

freann
Member

863 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:30:12  Show Profile Send freann a Private Message
J-son: Jag har ingen förklaring - jag kan bara konstatera att man tydligt hör skillnad. Det räcker för mig. Pröva själv.
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:38:53  Show Profile Send Anders47 a Private Message
För övrigt håller jag med om att What Hifi inte är någon bra tidning. Standarden för en femma töjer sig som ett gummiband och en mycket basic komponent kan få en femma i ett grupptest av billiga komponenter medan en betydligt bättre får en trea eller fyra i ett test i en annan prisklass. Bland de engelska tidningarna är Hifi+ och Hifi news betydligt bättre.
Go to Top of Page

J-son
Ej medlem längre

473 Posts

Posted - 2004/03/15 :  14:42:44  Show Profile Send J-son a Private Message
Ändamålet helgar medlen
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.72 sekunder. Snitz Forums 2000